blogspot visitor

09 mei 2012

Extreemrechts zal toeslaan tenzij links uitweg biedt

En... hoogste tijd voor een verbod in alle Europese landen op gewelddadige partijen die burgers bedreigen, zoals de neonazi's van de Griekse Gouden Dageraad.

Jongeren van de fascistische partij Gouden Dageraad (Chrisi Avgi) zwaaien met Griekse vlaggen; de tweede persoon van rechts brengt de Hitlergroet.

European elections: if the left doesn't lead revolt against austerity, others will
Door Seumas Milne, The Guardian - Comment Is Free, 8 mei 2012

Mijn vrees is dat de gevestigde neoliberale belangen zo'n sterke machtsbasis hebben, dat links noch rechts de crisis echt kan (respectievelijk wil) aanpakken. Oplopende (jeugd)werkloosheid zal extreemrechts dan verder versterken. Bij escalerende werkloosheid en armoede kan dit zelfs - ja, in Europa! - het beeld van failed states gaan opleveren, met een toenemende informele macht van extreemrechtse groepen, zoals knokploegen en doodseskaders. Door pure intimidatie van politici, bestuurders, kritische journalisten[*] en dito maatschappelijke organisaties, wordt het speelveld dan op een brute manier gedeformeerd in het voordeel van extreemrechtse partijen, die naast het gebruiken (lees: misbruiken) van de parlementaire besluitvorming, desnoods informeel de vrije nieuwsgaring, meningsuiting en het recht van vergaderen kapot zullen maken en zodoende het vertoog gaan domineren.
Daarom is het absoluut nodig dat partijen - extreemrechtse én extreemlinkse - die oproepen tot gewelddadige en/of racistische maatregelen, tijdig worden verboden, door de veiligheidsdiensten gevolgd, qua infrastructuur ontmanteld (in het bijzonder ontwapend) en 'onthoofd' door middel van arrestaties van leidende figuren. Precies zoals je andere terreurorganisaties aanpakt, bijvoorbeeld Al Qaida, in het bijzonder de cellen daarvan in het Westen.
Alarmistisch, ondemocratisch en onterecht? Kijk dan eens gewoon goed naar de Griekse neonazi's die nu met 7 procent van de stemmen tot in het parlement zijn doorgedrongen: hun leider noemt Adolf Hitler een 'grote historische persoonlijkheid'; hun winkel verkoopt Mein Kampf; hun website linkt naar de blog 'Resistance Hellas' waar in een uiterst antisemitische tekst unverfroren wordt gesteld dat 'terreur volledig gerechtvaardigd' is, zolang ideeën als die van Hitler worden 'vervolgd'.
Clubs die terreur in gang zetten, moet je niet als gewone politieke partijen behandelen: die moet je oprollen. Voor het te laat is.
Maar het lijkt wel of West-Europa het gevaar van het fascisme niet meer tijdig voelt aankomen[**] en onvervaard te lijf gaat, ondanks alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog. Zeer zorgelijk.

Alles zal afhangen van het vermogen van de politiek om niet een kans- en perspectiefloze onderklasse van werkloze armen of working poor voor de huidige crisis te laten opdraaien, terwijl een kaste van welgestelden er op los blijft leven. Dat zal linksom of rechtsom onder meer moeten neerkomen op een heldere en evenwichtige verdeling van de pijn, dus een faire (her)verdeling van welvaart.
 

Veel commentatoren, ook Seumas Milne, lijken onvoldoende in te zien en zeker niet genoeg over het voetlicht te brengen dat de kern van het probleem een verdelingsvraagstuk is en veel minder een benodigde dan wel verlossende 'opstand tegen de bezuinigingen'. Dat de nationale staten op een redelijke termijn hun begrotingen sluitend dienen te krijgen, is geen rechts dogma, maar een kwestie van zowel boerenverstand als realisme. De kwestie is hoe de balans op orde moet worden gekregen, waarbij links zich moet beijveren voor een EU-brede - zo mogelijk G20-brede - verhoging van de belastingen voor grote bedrijven (meestal multinationals) en van de inkomstenbelasting voor circa het rijkste derde deel van de bevolking, een Tobin Tax of iets vergelijkbaars, alsook het drastisch verminderen van de defensieuitgaven; en het geheel afbouwen van de (ook impliciete) subsidies of fossiele brandstoffen.

Noten

[*] In Griekenland is dit al zover. Journaliste Xenia Kounalaki die - terecht - had geschreven dat leider Nikolaos Michaloliakos van Gouden Dageraad wellicht eerder een geval was voor een politieonderzoek dan voor het parlement, werd op de website van de partij met de dood bedreigd: 'On 12 April, Kounalaki wrote an op-ed, arguing that the Greek media should ignore Chryssi Avgi, a party of what she called Nazi thugs, and which according to her should have been banned from running in the elections.
The response was almost immediate: a 2.500-word article, revealing many details of Kounalaki’s personal and professional life, and mentioning her daughter for no apparent reason, was published on Chryssi Avgi’s website.
'Kommt Zeit, kommt Rat, kommt Attentat!'" wrote the unknown author of the article. Anyone who speaks German, like Kounalaki (born in Hamburg), knows that this is a barely masked threat against her life.
"I don’t think they will actually exercise physical violence against me and I am not afraid of them. But the fact that many of my friends and colleagues and even the Greek police advised to stop writing against them for a while is a first victory for Chryssi Avgi. This is the target of their fear campaign. To make journalists say: Let’s leave them and write about something else," Kounalaki told EurActiv.
[...] Kounalaki said her 13-year old daughter is having nightmares, since some of her schoolmates belong to the youth chapter of the Chrysi Avgi party. Numerous members of the fringe party have been arrested in the past for attacks against immigrants and leftist activists. At least one of them served time in prison for attempted homicide.
[...] Chryssi Avgi started as a fringe organization of "Nationalist Socialist Studies" three decades ago. It published a little-known magazine, in which it praised Hitler’s "contribution to humanity".' [bron: Kathimerini / EurActiv, Nikos Chrysoloras]
Volgens dit artikel: 'In speeches made prior to this year's election campaign he [
Nikolaos Michaloliakos] has made repeated threats against journalists, political opponents and immigrants. Addressing a crowd of supporters he said: "They haven't understood that when we have the power we will be merciless".'

[**] Wat betreft de onmacht en slapheid van Europa op dit punt, spreekt de flutverklaring van Barosso over Gouden Dageraad boekdelen. Op de vraag van een journalist (gister of eergister) of deze neonazi-troep niet moet worden verboden, wist de voorzitter van de Europese Commissie niet meer uit te brengen dan dat 'we moeten definiëren wat een neonazi-partij is', hetgeen 'alleen op nationaal niveau kan worden gedaan' en dat we 'waakzaam' moeten zijn. Godallemachtig! De man heeft duidelijk geen flauwe notie van de feiten betreffende Gouden Dageraad. En hoezo kan je alleen op nationaal niveau 'definiëren' wat neonazi's zijn? Totale onzin. Dat kan juist bij uitstek op internationaal niveau. De waakzaamheid van Barosso is die van een dikke, duttende schoothond.


Zie ook:

Thessaloniki mayor proposes ban on any 'Nazi parties'
Kathimerini, 9 mei 2012

Neo-Nazi Greek party threatens journalist
Door Nikos Chrysoloras, Kathimerini / EurActiv, 8 mei 2012

Een staatsgreep in Nederland
Essay De labiele, ontevreden samenleving
H.J.A. Hofland, De Groene Amsterdammer, 1 februari 2012 (abonnement vereist) 

Stel dat het verontruste deel van de bevolking op een dag besluit dat het zo niet verder kan, en de onmachtige regering afzet. 'Landgenoten, we hebben genoeg van het gesukkel en de waardeloze compromissen.' Een verhitte fantasie?

---

Toen Hofland dit schreef, vond ik het nog zwaar overdreven (al hebben we een mini-revolte meegemaakt in Den Haag na de moord op Pim Fortuyn, waarbij het parlement een beetje werd belegerd door boze mensen). Inmiddels is het soort scenario dat hij schetst in Griekenland - de bakermat van de Europese beschaving - geleidelijk minder onwaarschijnlijk aan het worden.

Verder m'n blognotities:
Golf van onrust op komst door economische crisis (maart 2009)
Onheilspellende symptomen van volkswoede
Winst Griekse neonazi's past in griezelige trend
De populistische ziekte in de VS
Toch is de Tea Party machtiger dan ooit
VS: sterke groei extreemrechtse Patriot-beweging
Wilders blijft linken naar genocide-blog Gates of Vienna
Donner ruikt niet de stront waar hij zelf in staat
Breivik, kruisridders en English Defence League
Adviseur Wilders: geef ons wapens!
Waarom Wilders een gevaar is voor de rechtsstaat
De PVV achter het masker van vrijheid en fatsoen
Wilders is indirect verbonden met de English Defence League
English Defence League knoopt banden aan met Tea Party
Geert Wilders werkt samen met exteemrechtse verspreider van complottheorieën over Obama

En:
Britse rijken nog nooit zo rijk
Belangrijkste oorzaken economische crisis
Rutte stort honderdduizenden Nederlanders in armoede
Rutte wil sociaal Europa afbreken
Foute inkomensverdeling is mede debet aan economische crisis
8 Schrille feiten over rijkdom en armoede in de VS
Het hardvochtige Amerika van Mitt Romney
Amerika's obscene kloof tussen arm en rijk
Wanstaltige inkomensongelijkheid in VS fnuikt democratie
VS: 26 grote bedrijven betaalden geen belasting
VS is bananenrepubliek qua inkomensongelijkheid
'Wij zitten gevangen in onze jacht op rijkdom'
Verhoog de belastingen voor bedrijven en welgestelden of geef de doodsteek aan de publieke zaak - de keuze is aan ons

Tags: golden dawn, chryssi avgi, hrisi avgi, chrisi avgi, greek fascist political party

Geen opmerkingen:

Een reactie posten