blogspot visitor

24 februari 2012

Rutte wil sociaal Europa afbreken

De SP signaleert vandaag dat Mark Rutte in een brief (20 februari j.l.) aan José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, erop aandringt in EU-verband de crisis te bestrijden door de 'belemmeringen' voor een vrij verkeer van diensten weg te nemen. Alsof er niks is gebeurd - de graaiende bazen van de grote bedrijven en ondernemingen, de bedriegende en falende bankiers, de verkankering van de beurzen door waanzinnige speculatie - wil Rutte in het stukgelopen voetspoor van Thatcher en Reagan de afbraak van de publieke zaak en van het beetje regulering door de politiek dat nog rest, in een hogere versnelling gooien. Kortom, hij wil het onstporende neoliberalisme genezen met nóg meer neoliberalisme. Als het niet zo ernstig was, zou het zeer lachwekkend zijn.

Samen met David Cameron, Mario Monti en andere rechtse regeringsleiders van minder grote EU-landen schrijft Rutte: 'We must act with urgency, nationally and at the European level, to remove the restrictions that hinder access and competition and to raise standards of implementation and enforcement to achieve mutual recognition across the single market.'

De SP legt uit waar dit hoogstwaarschijnlijk om gaat: het lozen van cao's en sociale rechten, mogelijk zelfs het algemene stakingsrecht en een wettelijk vereist en fatsoenlijk minimumloon; bedrijven uit Polen of Spanje die in Nederland de arbeidswetten en cao's van het thuisland mogen gebruiken (nu moeten zij nog werken volgens de Nederlandse cao), wat de lonen en arbeidsvoorwaarden in Nederland langzaam zal vermorzelen. Een race to the bottom van een Verenigde Staten van Europa waar geen sociale zekerheid meer is. Zoals oorspronkelijk precies in de bedoeling lag van de zeer omstreden Dienstenrichtlijn van de EU (zie dit propagandapraatje), in ons land ook wel de 'Bolkesteinrichtlijn' genoemd, die door massaal protest vanuit de vakbonden in 2006 nog enigszins werd afgezwakt. Tot nu toe dus: als het aan Rutte ligt, worden deze plannen alsnog grimmige realiteit.

De gedwongen tot 'zzp-ers' gemaakte werknemers van PostNL als de eerste categorie werknemers die en masse is beroofd van behoorlijke arbeidsvoorwaarden. Onder het mom van 'meer eigen verantwoordelijkheid', 'grotere flexibiliteit', 'goedkoper voor de consument' en vooral 'meer groei', wordt het principe van collectieve verzekeringen tegen ziekte en ander ongeluk stap voor stap ten grave gedragen. Mede gepromoot door de happy few van D66 en GroenLinks. Gunstig voor de sterken, hoogopgeleiden, 'ons soort mensen' en bofkonten; harteloos in-de-armoede-stortend voor wie zwak staat - door zijn of haar sociaal milieu of door lichamelijke gebreken - of door pech alsnog zwak komt te staan. Een keiharde wereld, draaiend om afkomst en mazzel met je gezondheid; van winners op meedogenloze afstand van losers.

Zie ook:

Voor jou 10 anderen
Zembla (Vara), 27 januari 2012

Tot voor kort werkten bouwvakkers, thuiszorgmedewerkers of postpakketbezorgers in vaste dienst. Een baan voor het leven bestond nog. Maar werkgevers willen af van de vaste kracht, want die vinden ze te duur. Ze kiezen voor flexibele oplossingen en werken liever met zzp’ers en oproepkrachten.
Dat betekent dat deze flexwerkers minder betaald krijgen en geen gegarandeerde uren meer hebben. Zij betalen de rekening in deze tijden van crisis.

Nieuwe bijstandswet veroordeelt mensen tot werkloosheid en armoede
Door Sadet Karabulut, SP.nl, 1 februari 2012

Succes in de strijd: wet Werken naar Vermogen van tafel
Door Sadet Karabulut, SP.nl, 24 april 2012

En m'n blognotities:
'Wij zitten gevangen in onze jacht op rijkdom'
Belangrijkste oorzaken economische crisis
Rutte stort honderdduizenden Nederlanders in armoede
FNV vreest bemoeienis Brussel bij loonvorming
EU bedreigt sociale speelruimte van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten