blogspot visitor

08 mei 2012

'Jongeren lijden aan Social Media Stress'

Persbericht Nationale Academie voor Media & Maatschappij: 'Uit [...] onderzoek van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij blijkt dat jongeren tussen 13 en 18 jaar lijden aan een serieuze vorm van Social Media Stress (SMS).

De Sociale Media blijken met hun subtiele stimuli zoals geluiden, pushberichten, aandacht en beloningen jongeren in hun greep te houden. Jongeren geven aan niet meer zelfstandig te kunnen stoppen, omdat zij bang zijn buitengesloten te raken.

Wanneer deze angst ernstige vormen aanneemt kan men spreken van FOMO – Fear of Missing Out. De Nationale Academie voor Media & Maatschappij pleit voor een nieuw bewustzijn en betere begeleiding van jongeren.

In het kader van het onderzoek lanceert de Academie vandaag de landelijke Ikbenoffline.nl-campagne met de eerste officiële ikbenoffline-dag op zondag 13 mei 2012.'

Rapport 'Jongeren lijden aan Social Media Stress (SMS); Jongeren in de greep van de Sociale Media' (PDF)

Een multinational (producent van een product met reclameslogan 'have a break') is slim en huichelachtig op dit fenomeen ingesprongen:

Social media stress? There's an app for that
Door Jeremy Wagstaff, Reuters, 8 mei 2012

Uiteraard is dit een schijnoplossing die - om nog maar te zwijgen over het versterken van obesitas doordat de app de gebruiker telkens herinnert aan iets zoets eten - als het even tegen zit totaal averechts werkt, omdat zo'n stand-in app juist het gevoel versterkt dat je niet kunt (of mag) ontsnappen aan de dwang voortdurend van je te moeten laten horen. Ook draagt het bij aan een gewenning aan gestandaardiseerde manieren van reageren, wat bijdraagt aan karakterloosheid, gebrek aan persoonlijkheid, 'praten als een automaat' enzvoorts.
En het kan zich letterlijk gaan voordoen dat het alleen computerprogramma's zijn die elkaar 'op de hoogte houden'. Bizar.

Zie ook m'n blognotities:
'Hoe internet mijn brein verwoestte'
Tips om te voorkomen dat internet je brein kapotmaakt
Aziatische kinderen bijziend door computergebruik
Japanse jeugd vergroeit met mobieltje

Kind vervreemdt van natuur

En:
Facebook: mensonwaardig of mensvormig?
De iPad, Dalí en de grote metamorfose
Beeldschermcultuur verzwakt mogelijk empathie
'Mensen gaan steeds meer lijken op computers'
Leidt Web
2.0 tot een parasitaire economie en beangstigend collectivisme?
De geboorte van de Homo Googlens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten