blogspot visitor

07 mei 2012

Winst Griekse neonazi's past in griezelige trend

Extreemrechts profiteert in veel landen van economische crisis en falende immigratiepolitiek

Vanavond werd bekend dat de Griekse neonazi-partij Gouden Dageraad[1] (ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ / Chrisi Avgi, website hier) circa 7 procent van de stemmen heeft behaald en voor het eerst in de geschiedenis zitting zal nemen in het parlement (waarschijnlijk ruim 20 van de 300 zetels). Update: het is 6.97% geworden; 21 zetels. Schokkend.

De partij speelt in op woede over de aanpak van de economische crisis en over het beleid rond de onstuitbare stroom gelukzoekers die via Griekenland het grondgebied van de Europese Unie binnenkomt; volgens dit artikel vindt 90 procent van de illegale immigratie naar de EU plaats via de Griekse grens en wordt het aantal migranten geschat op ongeveer 1 miljoen op een totale bevolking van 11 miljoen.

In Nieuwsuur van vanavond liet verslaggeefster Eva Wiessing zien dat in een 'stamwinkel' van aanhangers van Gouden Dageraad, Mein Kampf op de plank ligt. Mensen van buitenlandse komaf lopen het risico door knokploegen van deze club op straat in elkaar te worden geslagen. Een hulporganisatie van artsen behandelde dit jaar al tegen de twintig slachtoffers; een woordvoerder stelde dat het werkelijke aantal waarschijnlijk beduidend hoger ligt, omdat nogal wat getroffen illegalen zich niet durven te melden. Ze waarschuwde dat veel mensen niet beseffen hoe gevaarlijk Chrisi Avgi is.

Op de website van Chrisi Avgi staat een artikel over Mein Kampf in kennelijk verband met de figuur van Poetin - met als illustratie de afbeelding hiernaast; linkend naar 'resistance-hellas.blogspot.com'[2].

Het centrale symbool van het partij-logo, ontleend aan het oude Griekse meander-motief, is overduidelijk een verwijzing naar het hakenkruis. Merk op dat het in een van de varianten zwart is met een witte rand, tegen een rode achtergrond; in de vorm van een schild, zoals bij de extreemrechtse English Defence League, waarmee Chrisi Avgi tevens een raakvlak met voetbalvandalen (hooligans) gemeen heeft. Aan de muur van een partijbureau in Artemis prijkt een poster met een nazistische Reichsadler - de lauwerkrans in zijn poten omvat een Keltisch kruis in plaats van het hakenkruis (de door Eva Wiessing geïnterviewde persoon droeg een zwart T-shirt met een wit Keltisch kruis erop). Partijleider Nikolaos Michaloliakos schokte velen in Athene door in de gemeenteraad een fascistische groet te brengen na zijn verkiezing in 2010. Zie ook dit vlagvertoon; de foto illustreert een artikel (op een zo te zien uiterst linkse blog) over veronderstelde samenwerking tussen Griekse 'stalinisten' en Chrisi Avgi, wat misschien enig licht werpt op de voornoemde combinatie van Hitler en Poetin op de website van Gouden Dageraad - maar dit is vooralsnog alleen giswerk, ik zou me erin moeten verdiepen[2b] (het doet denken aan een micro-versie van het pact tussen Stalin en Hitler voordat de laatste de eerste aanviel).Vast staat dat Gouden Dageraad het moorddadige kolonelsregime bewondert.

De vraag of dergelijke geweld[3] verheerlijkende partijen - openlijke erfgenamen van de lieden die in de vorige eeuw onzegbare misdaden tegen de menselijkheid begingen in een oorlog met uiteindelijk 50 miljoen slachtoffers - niet moeten worden verboden en of de Europese Unie daarbij een rol kan en moet spelen, lijkt hiermee een grote urgentie te hebben verkregen[4].

Ook de 18 procent van de stemmen die Marine Le Pen behaalde in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, is zeer verontrustend.

Zie ook de interessante artikelen die ik onder de noten op een rij heb gezet.

Update: Trouw bericht dat volgens Thanos Dokos, directeur van het onderzoeksinstituut Eliamep: 'Veel werkloze jongeren hebben Gouden Dageraad gestemd. Het grootste probleem in dit land zijn niet de lage pensioenen of de hoge overheidsuitgaven, maar de anderhalf miljoen werklozen.'
Duidelijk: het wordt bloedlink als de werkloosheid in Europa, met name onder jongeren, sterk blijft oplopen.
Anderzijds zegt Dokos over Gouden Dageraad: 'Geef ze een volle parlementsperiode en dan zijn ze vanzelf verdwenen. Daar hoef je helemaal niets voor te doen'. Ik deel zijn optimisme niet, maar hoop van harte dat hij het goed ziet.

Noten (later toegevoegd)

[1] De naam 'Gouden Dageraad' wijst op een fascinatie voor wat je arische of Indo-Germaanse mystiek zou kunnen noemen. Zie deze interessante - wellicht deels speculatieve - uitwijding 'De Graal; Mystiek bij het nationaalsocialisme':
'Al ver voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in de jaren twintig, legden de toekomstige naziheersers zich toe op esoterische genootschappen. Met het op een Germaanse bewerking van de Atlantis-legende draaiende Thule-genootschap beschikte de beweging over een eigen vlot in de wild klotsende zee van geheime gezelschappen en loges, veelal berustend op een Westerse bewerking van Oosters gedachtegoed als reïncarnatie en astraal verkeer. Rudolf Hess knoopte banden aan met de Britse zwarte magiër Aleister Crowley en diens Orde van de Tempel van het Oosten en Orde van de Gouden Dageraad. Rudolf Hess liet zich in Egypte in Crowley's geheime loge inwijden. [...] De Nazi's veronderstelde[n] dat in de Heilige Graal het bloed van Jezus zou zitten die je buitengewone krachten zou [schenken]. De nazi's waren helemaal geobsedeerd door het occulte en hadden zelfs een schilderij met Hitler als Graalridder afgebeeld. Hitler baseerde zijn SS op de Duitse Tempeliers.'
Hier speculeert iemand over een connectie tussen de hermetische orde van de Gouden Dageraad en de vrijmetselarij. Zie voor een andere invalshoek het (omstreden) boek 'Hitler-Buddha-Krishna; Eine unheilige Allianz vom Dritten Reich bis heute' door Victor en Victoria Trimondi.

Ook als dit allemaal historisch niet (precies) klopt, krijgt men sterk de indruk dat dergelijke mystificaties wel degelijk een significante rol spelen in extreemrechtse kringen. Denk daarbij natuurlijk aan de fascinatie van Anders Breivik voor tempeliers en vrijmetselaars. En aan een Paul Cinato / Paul Ray, medeoprichter van de English Defence League, een club die nog steeds het embleem van de tempeliers gebruikt.
(Illustratie rechtsboven: Hitler als ridder, schilderij Der Bannerträger door Hubert Lanzinger op de Große Deutsche Kunstausstellung in München, 1937 of 1938, dat naar verluidt een tijd populair was als poster en briefkaart).

 
[2] Waarschijnlijk draagt Poetin op de foto een zwarte keppel, ter gelegenheid van een bezoek aan het Holocaust-museum in Jeruzalem op 27 april 2005 of een aanverwante plichtpleging in het kader van de betrekkingen met Israël. Op een Russische site is het portret te vinden met in de URL van het plaatje "putin-jude". Dan zou de combinatie met Mein Kampf op de site van Gouden Dageraad gaan om een gelaakte slappe houding van Poetin jegens de joden, in tegenstelling tot Hitler. Een vertaling van de tekst door Google[#] bevestigt dit vermoeden: Gouden Dageraad vindt het maar niks dat Hitlers antisemitische haatschriftuur in Rusland is verboden; anderzijds acht men de situatie in Rusland verwarrend, omdat nationalistische groepen Poetin weliswaar een 'jodenvriend' noemen, maar anderen hem juist vijandigheid jegens de joden verwijten. Op de pagina van de blog 'Resistance Hellas' waar naar wordt gelinkt, valt verder te lezen dat 'terreur volledig is gerechtvaardigd' in een situatie waarin Hitlers inzichten - die de 'rol van de joden in de geschiedenis, de politiek en de literatuur' aan de kaak stellen en die de 'heersers over de wereld' niet bevallen - leiden tot 'vervolging'; met de aansporing ze te blijven verspreiden, opdat ze 'eeuwig voortleven'.
Veel details over antisemitisme in Griekenland zijn te vinden in het rapport 'Anti-Semitism in Greece; A Current Picture 2001-2002'.

[#] Letterlijke vertalingen door Google:
Tekst bij plaatje van Mein Kampf naast Poetin met keppel: 'The political situation in Russia is a paradox for current data and views expressed, or disapproving it or welcoming it, have not been able to unravel and clarify fully the landscape. Besides there are too many nationalist organizations in Russia accusing the regime of Putin as filoevraiko and the other political groups who accuse Putin as vindictive toward Jews because he persecuted Jews in a few billionaires who enriched it with fraudulent methods with the blessing of Prime Ministers of the previous regimes. In such a climate controversy adds to an even censorship... The talk about "Mein Kampf" by A. Hitler banned the publication and sale.'

Slot van tekst op Resistance Hellas: 'Leaving aside the fact is clear that global master disturbed by the existence of books that expose the role of Jews in history and political life and writings, though they were written decades ago, confirmed in the most tragic way of earning more and more supporters. But let's be sure that terror is fully justified because this theater of the absurd with the unnecessary persecution and silence over everything and syfmonei their ideas, and can last forever.').
[2b] Een verklaring dat Griekse fascisten Poetin gemengde gevoelens toedragen en hem waarschijnlijk als sterke man ook bewonderen, is wellicht te destilleren uit een reactie (7 mei 2012, 11:26 am) van een bezoeker van de extreemrechtse blog The Blaze (opgericht door Glenn Beck c.s.), onder een - overigens afgewogen en informatief, van Associated Press afkomstig - stuk over Gouden Dageraad. De bezoeker schrijft: 'Greece saw an influx of Albanian, Afghan and other muslim immigrants (legal and illegal) since it became a member of the EU. Greece is tiny country with a homogenous society with cradle-to-the-grave entitlments that was barely able to pay for these programmes before this influx. [...] Greece is not like the U.S. Greeks are Greeks... not “italian-Americans“ or ”Irish-Americans“ or ”African-Americans”, Indian-Americans… etc with the all the accompanying history and cultural carryovers. They are Greeks. Caucasian, Greek speaking, Christian Orthodox. Greeks. They’ve been this way for countless centuries even during the Ottoman occupation. All of a sudden they’re forced to accept alien cultures that bring their own demands and problems with them. Putin in Russia plays on this and Greeks see Russia as their friend who will be a bullwark against Muslim incursion [cursiveringen door mij; K].' Men denke hierbij onder meer aan de bloedige onderdrukking door Poetin van de opstand in Tsjetsjenië (en aan de vermoedelijk onder zijn leiding gepleegde moorden op kritische journalisten).
De auteur van het AP-artikel maakt erop attent dat: 'Referring to immigrants, Golden Dawn’s campaign slogan in television ads was “let’s rid this country of the stench”.' Riekt zwaar naar onversneden racisme dus, wat je trouwens van neonazi's kon verwachten.
Overigens heeft Geert Wilders in de Tweede Kamer gezegd dat vrouwen met hoofddoekjes 'vervuilers' zijn en dat het tijd is voor 'een grote schoonmaak van onze straten' - retoriek die dicht tegen racisme aanschurkt.


[3] Journaliste Xenia Kounalaki die - terecht - had geschreven dat leider Nikolaos Michaloliakos van Gouden Dageraad wellicht eerder een geval was voor een politieonderzoek dan voor het parlement, werd op de website van de partij met de dood bedreigd: 'On 12 April, Kounalaki wrote an op-ed, arguing that the Greek media should ignore Chryssi Avgi, a party of what she called Nazi thugs, and which according to her should have been banned from running in the elections.
The response was almost immediate: a 2.500-word article, revealing many details of Kounalaki’s personal and professional life, and mentioning her daughter for no apparent reason, was published on Chryssi Avgi’s website.
'Kommt Zeit, kommt Rat, kommt Attentat!'" wrote the unknown author of the article. Anyone who speaks German, like Kounalaki (born in Hamburg), knows that this is a barely masked threat against her life.
"I don’t think they will actually exercise physical violence against me and I am not afraid of them. But the fact that many of my friends and colleagues and even the Greek police advised to stop writing against them for a while is a first victory for Chryssi Avgi. This is the target of their fear campaign. To make journalists say: Let’s leave them and write about something else," Kounalaki told EurActiv.
[...] Kounalaki said her 13-year old daughter is having nightmares, since some of her schoolmates belong to the youth chapter of the Chrysi Avgi party. Numerous members of the fringe party have been arrested in the past for attacks against immigrants and leftist activists. At least one of them served time in prison for attempted homicide.
[...] Chryssi Avgi started as a fringe organization of "Nationalist Socialist Studies" three decades ago. It published a little-known magazine, in which it praised Hitler’s "contribution to humanity".' [bron: Kathimerini / EurActiv, Nikos Chrysoloras]
Volgens dit artikel: 'In speeches made prior to this year's election campaign he has made repeated threats against journalists, political opponents and immigrants. Addressing a crowd of supporters he said: "They haven't understood that when we have the power we will be merciless".'

[4] Wat betreft de onmacht en slapheid van Europa op dit punt, spreekt de flutverklaring van Barosso over Gouden Dageraad boekdelen. Op de vraag van een journalist (vandaag of gister) of deze neonazi-troep niet moet worden verboden, wist de voorzitter van de Europese Commissie niet meer uit te brengen dan dat 'we moeten definiëren wat een neonazi-partij is', hetgeen 'alleen op nationaal niveau kan worden gedaan' en dat we 'waakzaam' moeten zijn. Godallemachtig! De man heeft duidelijk geen flauwe notie van de feiten betreffende Gouden Dageraad. En hoezo kan je alleen op nationaal niveau 'definiëren' wat neonazi's zijn? Totale onzin. Dat kan juist bij uitstek op internationaal niveau. De waakzaamheid van Barosso is die van een dikke, duttende schoothond.

Zie verder:

Neo-Nazi Greek party threatens journalist
Door Kathimerini's Nikos Chrysoloras, EurActiv, 8 mei 2012

European elections: if the left doesn't lead revolt against austerity, others will
Door Seumas Milne, The Guardian - Comment Is Free, 8 mei 2012

Stevige comeback Servische Socialistische Partij
Trouw / AP, 7 mei 2012

[Op de foto bij het artikel staat een man in legerkleding met bivakmuts en automatisch wapen schuin achter partijleider Ivica Dacic; tussen hen in staat op een ezel een kitscherig nationalistisch schilderij].

Rise of far right in Greece worries mainstream
Door Elena Becatoros, Associated Press / Kansas City, 30 april 2012

A gain for Golden Dawn would be a dark day for Greece
Door Sophia Ignatidou, The Guardian, 3 mei 2012 

Extreemrechts plukt vruchten van crisis
Door Ilia Maglini, Kathimerini (Athene), 1 mei 2012

Het gif van de crisis
Door Gianni Riotta, La Stampa, 14 december 2011

Europe's Turn to the Right

Door Ian Buruma, The Nation, 10 augustus 2011

Far right on rise in Europe, says report

Door Peter Walker en Matthew Taylor, The Guardian, 6 november 2012

Europe's 'nationalist populists' and far right [interactieve kaart]
Door Peter Walker en Paddy Allen, The Guardian, 6 november 2011

Alarm om blanke terreurdreiging
Door Bart Olmer, De Telegraaf, 27 maart 2012
 

Nazi-ondergrondse mogelijk veel groter
Nu.nl, 18 november 2011

'In Denemarken wordt rassenoorlog voorbereid'
ANP/De Volkskrant, 17 november 2011

'Nieuw rechts terrorisme in Duitsland'
ANP / De Volkskrant, 14 november 2011

Kabinet sluit de ogen voor terroristische realiteit
Door Marcel Hulspas, 13 september 2011

Anders Breivik's spider web of hate
Door Andrew Brown, The Guardian, 7 september 2011

Noorse politie pakt weer extremist met wapens
ANP / De Volkskrant, 9 september 2011

En m'n blognotities:
Extreemrechts zal toeslaan tenzij links uitweg biedt
De populistische ziekte in de VS
Toch is de Tea Party machtiger dan ooit
VS: sterke groei extreemrechtse Patriot-beweging
Wilders blijft linken naar genocide-blog Gates of Vienna
Donner ruikt niet de stront waar hij zelf in staat
Breivik, kruisridders en English Defence League
Adviseur Wilders: geef ons wapens!
Waarom Wilders een gevaar is voor de rechtsstaat
De PVV achter het masker van vrijheid en fatsoen
Wilders is indirect verbonden met de English Defence League
English Defence League knoopt banden aan met Tea Party
Geert Wilders werkt samen met exteemrechtse verspreider van complottheorieën over Obama

Tags: golden dawn, hrisi avgi, chrisi avgi, greek fascist political party, freemasons, knights templar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten