blogspot visitor

21 juni 2013

Waarom de 'identitairen' neofascisten zijn, beste Joost Niemöller

Dit is het tweede deel van een tweeluik. Lees ook: 'Oorlogsverklaring neofascistisch Identitair Verzet'.

Update: persbureau Novopress van de identitairen plaatst artikel pro Gouden Dageraad. Leider Fabrice Robert van Bloc Identitaire noemt tegenstanders 'verraders van het blanke ras'.

Bovenkant van generation-identitaire.com. Men identificeert zich graag met Oud-Griekse soldaten, vandaar de lambda (Λ) als symbool, bekend van schilden van de Spartanen. Merk ook de trechtervormige stofwolk achter de vlaggenzee op, die doet denken aan een grote explosie: nog een overeenkomst qua beeldtaal met de islamistische tegenvoeters, die hun propagandafilmpjes larderen met bommen.

In mijn stuk 'Oorlogsverklaring neofascistisch Identitair Verzet' kwam ik al met bewijzen van het fascistische karakter van de vorig jaar in Frankrijk begonnen beweging Génération Identitaire (GI), met inmiddels navolging in Duitsland, Oostenrijk, België, Italië, Spanje, Portugal, Nederland en mogelijk ook in Rusland.
Eergister heeft de neoracist Joost Niemöller, actief op de extreemrechtse[1a] blog De Dagelijkse standaard, geschreven dat hij blij wordt van deze stroming, die - althans de Duitse tak - volgens hem onterecht als extreemrechts wordt beschouwd.

O, is dat zo?

1. GI-leden zeggen in een  mission statement (video): 'We zijn de generatie van de opgelegde rassenvermenging.' 'We hebben ontdekt dat we wortels, voorouders, en dus een toekomst hebben.' 'Onze erfenis is ons land, ons bloed, onze identiteit.' 'Onze lambda-vlaggen hoog meegedragen' en 'gaan we geen enkel gevecht, geen enkele uitdaging uit de weg.'
Een meer letterlijke referentie aan Saubere Rasse, Ahnenerbe, Blut und Boden (goed geïllustreerd qua nazi-verleden door een recente griezelige video, waarin natuurlijk ook flink met vlaggen wordt gezwaaid), Die Fahne Hoch en Zum Kampfe stehn wir alle schon bereit kan je je nauwelijks voorstellen. Het is dan ook veelzeggend dat de Duitse offspring de GI-video slinks niet op de site heeft gezet - in dit land zijn de autoriteiten veel alerter op neonazi's dan elders in Europa - zonder zich te distantiëren van de Franse moederorganisatie.

Aanvulling januari 2016: De Duitse Identitairen hebben inmiddels een qua vorm vergelijkbare video, waarin men het taalgebruik van de Franse tak bewust heeft ontdaan van min of meer expliciete neofascistische frasen. GeenStijl promoot het op moment van dit schrijven ruim 140.000 keer bekeken filmpje, stellend:
'Ondertussen schiet, na Frankrijk, de Identitaire beweging ook wortel in Duitsland. En dat lijken vooralsnog ook [sic; K] geen kaalkopjes. Al wordt subtiel-onheilspellende taal niet geschuwd (filmpje heeft Engelse subs), zoals op 1:48: "We are ready for the reconquista [de herovering van Spanje in 1492 op de islamitische Moren; K]".'
Behalve dat het GeenStijl kennelijk is ontgaan dat de Duitse afdeling al jaren bestaat: de bewuste loochening van het neofascistische karakter van de Identitairen laat zien dat GeenStijl ondertussen tot extreemrechts moet worden gerekend. Men maakt reclame voor de beweging waarvan de Nederlandse tak wordt geleid door schenner van joodse graven Paul Peters van Voorpost. Einde aanvulling.

Aanvulling april 2018: in een ARD-documentaire over de Identitairen maakt Martin Sellner, de leider van de Oostenrijkse Idenitairen - en kompaan van de in de AfD invloedrijke agitator Götz Kubitschek - duidelijk dat hij de oprichting van de Franse Génération Identitaire geestdriftig volgde op internet en hoezeer dit hem inspireerde tot het opzetten van een Oostenrijkse tak. Sellner hield in september 2017 een lezing in stamkroeg La Traboule (De Oprit) van de Fransen in Lyon. Einde aanvulling.

2. GI is nauw verbonden met het al langer bestaande Bloc Identitaire[1b] - opgericht in 2003 nadat voorloper Unité Radicale in Frankrijk in 2002 was verboden wegens racisme en antisemitisme en het aanmoedigen van haat en geweld.
In de rij links op de GI-homepage staan (na twee sites speciaal voor jongeren) als derde en vierde vermeld: Bloc Identitaire en Europa Diffusion. Bloc Identitaire heeft samen met de extreemrechtse club Terre et Peuple de Representatieve Raad van Blanke Verenigingen opgericht ('Conseil représentatif des associations blanches'). Evident racisme dus, dat men ontkent door te stellen dat men louter een pendant in het leven heeft geroepen van de al bestaande 'Conseil représentatif des associations noires de France' (CRAN). Wel moet ik erbij zeggen dat ik de naam - en mogelijk ook de doelstelling, ik heb me er niet in verdiept - van die laatste organisatie behoorlijk fout vind, zij het iets minder, omdat zwarten  altijd nog een minderheid vormen in Frankrijk die meer last heeft van discriminatie dan blanken.

3. De site Europa Diffusion is een losse beschouwing waard. Er wordt zoals gezegd naar verwezen vanaf de homepage van de GI-site. De aparte site van GI-Parijs heeft zelfs een button op de homepage (zie plaatje rechtsboven en screenshot); dat geldt ook voor GI-Cannes en GI-Lyon.

- Op de homepage van Europa Diffusion wordt aangeprezen [screenshot 1 en 2] de publicatie 'Langue fantôme: Essai sur la paupérisation de la littérature suivi de Éloge littéraire d'Anders Breivik' ('Fantoomtaal: Essay over de verarming van de literatuur gevolgd door een literaire Lofzang op Anders Breivik', deel cover zie plaatje rechts). In de toelichting wordt gesteld dat de 'massaslachting' door Breivik 'niet de daad van één man behelst, en nog minder die van een gestoorde' maar de multiculturele maatschappij een 'spiegel' voorhoudt (of daarvan een afspiegeling is, mijn Frans schiet te kort voor een zeer nauwkeurige vertaling, maar mijn indruk is dat de tekst bewust gekunsteld en cryptisch is geschreven).
Dit schotschrift van Richard Millet veroorzaakte vorig jaar een schandaal in Frankrijk. Millet stelt weliswaar - ongetwijfeld bij wijze van juridische disclaimer - dat hij de daad van Breivik niet goedkeurt, maar intussen maakt hij walgelijke en huiveringwekkende statements. De moordpartij op Utoya noemt hij 'een hachelijke manifestatie van het overlevingsinstinct van een beschaving' en Breiviks slachtoffers 'kleinburgers van sociaaldemocratische snit, toekomstige collaborateurs van de nihilistische ideologie van het multiculturalisme'. De slachting was volgens Millet dan ook 'zonder twijfel wat Noorwegen verdiende'. En wat betreft de uitvoering spreekt hij van 'formele perfectie'[2] en een 'literaire dimensie'.
Millet is een bewonderaar van de fascistische schrijver Pierre Drieu de la Rochelle. Eerder beschreef hij, over zijn tijd bij een christelijke militie in Libanon, het genot van het beschieten en doden van (islamitische) tegenstanders, onder wie kinderen. Hij heeft het opgenomen voor vader en zoon Assad en voor Osama Bin Laden.

Kortom: de man is een vrijwel volmaakte belichamer van het archetype 'fascist'.
Mede op initiatief van Bernard-Henri Lévy en Annie Ernaux hebben ruim honderd schrijvers een tekst ondertekend waarin Millets publicatie raak wordt gekwalificeerd als een 'fascistisch pamflet dat de literatuur onteert'[3]. Met tegenzin heeft Antoine Gallimard Millet, die succesvol was als lector en redacteur aan zijn uitgeverij, vervolgens minder invloed gegeven op het beleid.

- Eveneens op de startpagina van Europa Diffusion prijkt het boekje 'l'Allemange sous l'uniforme 1934; De la Reichswehr à la Wehrmacht'. Een besmuikte verheerlijking van wapens hanterende nazi's, verpakt als gidsje voor liefhebbers van uniformen.
Aanvulling april 2018: Op een homepage van een andere datum staat het SS verheerlijkende boek L'Ordre Noir van Ulric of England [screenshot]. En op deze vinden we Berlin, Hitler et moi van de fascist en collaborateur Abel Bonnard [screenshot].

4. Op de homepage van GI-Parijs stond van eind 2008 tot oktober vorig jaar hoog in een kolom met het kopje 'favorieten' een button van de site 'Solidarité Kosovo; Soutiens au Serbes du Kosovo depuis 2004' ('Solidariteit Kosovo; Steun aan de Serven in Kosovo sinds 2004'), voor een club (sinds 1901) bewonderaars van Servische nationalisten, die zich keren tegen 'extremistische moslims'.

5. Dezelfde homepage in 2008 had een button voor het steunen van Philippe Vardon. Deze man, in elk geval tot in 2012 leider van identitairen in Nice, is november vorig jaar veroordeeld wegens geweldpleging - een 'rechtse hoek midden in het gezicht' - door hemzelf of een kompaan, tegen een voorman van nota bene Front National (FN). Marine Le Pen wil niet samenwerken met Bloc Identitaire en noemt het een 'partij van agitprop'. Aanvulling mei 2018: opstomende FN-bons Marion Maréchal Le Pen bezocht op 14 januari 2017 een bijeenkomst van GI in Parijs. Einde aanvulling.

6. Voor de aardigheid maak ik nog even attent op een video van een zomer vorig jaar gehouden jeugdkamp voor GI-leden. Op één kort fragment na, waarin twee of drie vrouwen wat verloren staan te midden van een roedel kerels, zien we veelal stevig gebouwde jonge mannen in zwarte T-shirts (logo: lambda in een lauwerkrans) die zich oefenen in kickboksen; een perstraining en lezingen over onder meer 'grenzen aan de groei', gegeven en bijgewoond door jonge mannen; en tot slot wederom jonge mannen die, gezeten rond een kampvuur, zaklampen (als ik het goed zie) bij wijze van fakkels in de lucht steken en flink vals een Wit-Russisch kozakkenlied zingen. Het is nog net geen islamistische sekseapartheid, maar het komt in de buurt. De uitstraling houdt het midden tussen scouting voor overjarige kinderen en een in de startblokken staande knokploeg van de Griekse Gouden Dageraad (logo zie plaatje rechts, onder het logo van het GI-zomerkamp). Terzijde: ook het houden van kampen is een overeenkomst met de spiegelbeeldige islamisten.

Het lijdt weinig twijfel, dat wie zich langer in de materie verdiept, nog meer bruine bagger aan het licht kan brengen.

Verder zou het interessant kunnen zijn uit te zoeken hoezeer fascistische (katholieke) christenen een rol spelen in de organisatie, gezien buttons op de homepage van GI-Parijs voor Indignations en Le Salon Beige.

U ziet waar Joost Niemöller allemaal vrolijk van wordt[*]. Een beweging die eerder is verboden wegens antisemitisme, racisme en aanmoediging van haat en geweld; een stroming waar zelfs de extreemrechtse Marine Le Pen, tenminste voor de bühne, vies van is; vechten tegen rassenvermenging; bloed en bodem, voorouderverering en vlagvertoon; verenigingen slechts voor blanken; geilen op het bloedbad van Anders Breivik en het doodschieten van islamitische kinderen; nazi-uniformen; Servische nationalisten; strijdliederen zingende macho's in zwarte shirts die zich warm lopen voor meer actie.
Dus Niemöller lacht neofascisten toe? Néé hoor...

Of kijkt deze troebele agitator - die godbeterut air time krijgt op Radio 1 - niet verder dan zijn neus lang is? Juist, dat is natuurlijk precies het probleem, temeer als het een dikke witte neus betreft waarmee de bezitter al jarenlang in uitsluitend hysterische, extreemrechtse, roomblanke boeken en websites zit.

Update 1: Mei 2011 betoogden circa vijfhonderd Franse identitairen in Lyon tegen de 'islamisering van Frankrijk'. Ze vernielden een kebabzaak. Tachtig mensen werden gearresteerd wegens het roepen van nazi-slogans ('des slogans nazis', welke slogans preciseerde de Franse pers niet). Het lijkt dus op de English Defence League en gaat aardig de kant op van Gouden Dageraad.
Een korte documentaire van France 3 belicht Vox Populi ('mouvement identitaire local') van Pierre-Louis Mériguet, die onder meer ageert tegen homoseksualiteit en de islam. Fakkeloptocht. Mériguet, met zijn kaalgeschoren hoofd en zwarte baard, ziet er precies zo uit als veel extremistische moslims.

Update 2: Persbureau Novopress, opgericht door Fabrice Robert, de leider van Bloc Identitaire, heeft dit jaar februari een artikel doorgeplaatst waarin de lof wordt gezongen van de neonazi's van de Gouden Dageraad in Griekenland. Een eigen artikel van Novopress in maart is een apologie voor een agressieve demonstratie van Gouden Dageraad tegen de Griekse publieke omroep, waarbij meer dan duizend mensen met fakkels optrokken naar het kantoor van Mega TV en een Turkse vlag werd verbrand. De site van Novopress staat vol artikelen over 'Aube Dorée'.

Update 3: In een speech tijdens een conventie van de identitairen begin november vorig jaar in Orange, noemde Fabrice Robert zijn tegenstanders letterlijk: 'verraders van het blanke ras'. Op dezelfde bijeenkomst riep Mario Borghezio van Lega Nord - bondgenoot[4] in spe (zie ook hier) van Geert Wilders in het Europees Parlement - onder ovaties uit: 'Leve de blanken van Europa, leve onze identiteit, onze etniciteit, ons ras!'[5] Dit staat vermeld in een knappe diepte-analyse van de identitairen door Grégory Marin[6]. De auteur maakt aannemelijk dat Robert toen in positieve zin verwees naar de neofascistische Gouden Dageraad: 'Pour qu'à chaque matin de nos vies, l'or de l'aurore revienne répondre à l'or du couchant.' 

Update 4: Fabrice Robert sprak over de identitairen op een conferentie van American Renaissance op 5-7 april dit jaar in de buurt van Nashville, Tenessee. Jared Taylor hield natuurlijk ook een speech, gezever over ras en IQ en 'blank groepsbelang' waar Joost Niemöller zijn vingers bij zou aflikken. Richard Spencer vertelde dat het te laat is om Amerika als geheel te redden; zijn droom is de inrichting van een 'white ethnostate', een staat slechts voor blanken. Sam Dickson oreerde: 'We are a race, a folk, a people, [...] and a folk is not to be divided into Left and Right.' Enzovoorts. Maart vorig jaar waren de beroepsracist Jared Taylor en zijn vriend Filip Dewinter van Vlaams Belang eregast op de bijeenkomst 'La France en Danger' van Bloc Identitaire.

Update 5: Bloc Identitaire werkt samen met de English Defence League en Fabrice Robert deelt graag het podium met de gewelddadige EDL-leider Tommy Robinson (Stephen Yaxley-Lennon). De EDL heeft altijd bezworen dat ze anti-neonazi is; maar januari dit jaar demonstreerde (zie ook hier) zusterclub Scottish Defence League met een bord met het logo van Gouden Dageraad.

Update 6 (mei 2015): Markus Willinger van de Oostenrijkse en Duitse Identitairen publiceert fascistische lectuur via uitgeverij Arktos van John B. Morgan, die verder onder meer drukt: de antisemitische klassieker Imperium (1948) van nazi-adept Francis Parker Yockey - de bijbel van menig fascist -, de Engelse editie Germany's Third Empire van de besteller in Weimar-Duitsland Das Dritte Reich (1923) van Arthur Moeller van den Bruck, Towards the White Republic (2009) van de met Nouvelle Droite sympathiserende Amerikaanse racist Michael O’Meara en een reeks titels van de bewonderaarster van Hitler Savitri Devi, die nazisme mixte met Oosterse spirituele zemelarij.
Willingers eerste pennevrucht bij Arktos was het manifest Generation Identity: A Declaration of War Against the '68ers (2013) dat verscheen in meerdere talen. Zijn laatste geschrift is A Europe of Nations: A Declaration of Independence (2014) - de titel lijkt misschien opzettelijk sterk op het beruchte manifest 2084 - A European Declaration of Independence (2011) van de extreemrechtse massamoordenaar Anders Breivik.

Update 7 (30 april 2018): VPRO Tegenlicht heeft een helaas flinterdun, zeer flatterend portret gemaakt van de Identitairen (en van de agitator Götz Kubitschek en zijn vrouw Ellen Kositza). In een reeks tweets laat ik een greep aan bruine feiten zien - omtrent onder anderen Philip Stein, Mario Müller en Simon Kaupert - waarover de kijker van de documentaire in het ongewisse wordt gelaten. Is het gebrek aan menskracht, voor research die kritische vragen (confrontaties) mogelijk maakt? Of een haast luie onverschilligheid van de makers betreffende deze gevaarlijke variant van oplevend neofascisme? Betrokkenen wordt op geen enkel punt het vuur aan de schenen gelegd; de nonchalante reportagestijl werkt als een Verharmlosung en levert eerder een gratis promo op voor hun gedachtegoed. Wel aardig te vermelden is dat de geïnterviewde Melanie Schmitz ("Melanie Halle") duidelijk maakt (21:20) dat de contacten tussen de Duitse en de Franse identitairen substantieel zijn: men beschouwt zich als één geheel met hen.

Update 8 (6 mei 2018): Martin Sellner, leider van de Oostenrijkse Identitairen en informeel van het Europese netwerk, zei in Engeland, achter de schermen: "I completely understand in the 1920s people said there is a Jewish question". De hele documentaire van Hope not Hate, die dit stiekem wist te filmen, is een aanrader: "Undercover: Inside Britain's New Far Right" (ITV / YouTube, november 2017).

Must-read:

Néofascisme
Mouvement Identitaire L’extrême droite relookée a conservé ses vieilles nippes
Door Grégory Marin, l'Humanité, 13 november 2012

Later toegevoegd:

Identitäre Bewegung. Die Scheinriesen
Door Kai Biermann, Philip Faigle, Astrid Geisler, Karsten Polke-Majewski en Martín Steinhagen, Die Zeit, 26 april 2017

Sie wollen als neue Jugendbewegung erscheinen. Deswegen reist ein kleines Grüppchen Identitärer durchs Land – und versucht seine rechtsextreme Herkunft zu verschleiern.
[...] Recherchen von ZEIT ONLINE widerlegen diese Selbstinszenierung. Die Identitären sind keine "Bewegung", ihre Distanzierung von der rechten Szene ist Taktik. Ihre Führungsfiguren kommen aus der NPD-Jugend, aus radikalen Burschenschaften und sogar aus der verbotenen Neonaziorganisation Heimattreue Deutsche Jugend (HDJ).

How to write history like an Identitarian
Door Hatewatch, The Southern Poverty Law Center, 14 februari 2018

In the orange light of their blazing torches, a small crowd made its way through the streets of Paris. Carrying the coats of arms of various French monarchs, the group of white French youth chanted: "Paris is our nation," "Paris for the People, Paris for the Identitarians."

Führung der "Identitären Bewegung" angeklagt
Door Matthias Meisner, Der Tagespiegel, 14 mei 2018

In Österreich wird die rechtsextremistische "Identitäre Bewegung" jetzt als kriminelle Vereinigung angesehen - und ihre Führungsspitze angeklagt.

Generation Hate
Aljazeerah, december 2018

In a two-part investigation, Al Jazeera’s Investigative Unit goes undercover to expose France’s far-right and reveals secret links between violent extremists and one of France’s biggest political parties [Rassemblement National aka Front National].

Identitarians say: Get active or be “replaced” by migrants. It’s no surprise some take this as a call to violent action.
Door Simon Murdoch, Hope not Hate, 22 maart 2019

Despite regularly saying they are a non-violent movement, those who spread the perception of an impending “threat” of demographic change and argue that Islam and Muslim’s are incompatible with the West should be held accountable if a follower believes violence is the only feasible response.

Noten

[1a] Toegevoegd januari 2016: hoofdredacteur Michael van der Galien van De Dagelijkse Standaard ging GeenStijl voor bij het wegkijken van het neofascistische karakter van de Identitairen: volgens hem zijn het geen extremisten.

[1b] Veel wetenswaards over de beweging staat in: 'Réflexions sur le mouvement 'Identitaire', door  Stéphane François (2009).

[2] Dit lijkt een beetje op de gigantische faux pas van componist Karlheinz Stockhausen, die 9/11 het 'grootste kunstwerk voorstelbaar in de hele kosmos' noemde. Wat terecht leidde tot een storm van verontwaardiging in Duitsland en elders.

[3] Vergelijk dat eens met het benauwde 'intellectuele' o.s.m-circuit in Nederland, dat Theodor Holman fluitend laat wegkomen met een interview waarin hij zijn bewondering uitspreekt voor Breiviks haatturf. En waar hij onder applaus van De Groene Amsterdammer de massamoordenaar status verleent door hem in een toneelstuk een grotendeels redelijk klinkende dialoog te laten voeren met Geert Wilders.
Maar natuurlijk was er ook in Frankrijk een vrijheid-van-meningsuiting-fundamentalist met enige bekendheid die stelde dat openlijke lof aan Breivik geen maatschappelijke repercussies mag hebben: ene Pierre Assouline


[*] Toegevoegd augustus 2013: het moet wel gezegd dat Niemöller de Gouden  Dageraad zonder meer als nazi's bestempelt in een artikel op De Dagelijkse Standaard. Ergens trekt hij kennelijk nog wel een streep. Daar tegenover staat wel een later artikel, waarin hij het opneemt voor de 'held' Tommy Robinson, de leider van de English Defence League, waarbij hij volkomen negeert dat Robinson afkomstig is uit de fascistische British National Party (BNP) en diverse malen is veroordeeld wegens criminaliteit (onder meer geweldpleging); en bagatelliseert dat de man een groep vechtersbazen aanvoert die bij demonstraties geweld heeft gebruikt en uit welks kring dreigementen aan journalisten afkomstig zijn (zie wikipedia over Robinson en de EDL). Het is volstrekt onaannemelijk dat, wat Niemöller schrijft, 'Robinson heeft bewezen dat hij in staat is om een organisatie op poten te zetten die zonder conflicten kan demonstreren'.
Meer over Robinsons schimmige identiteit en connecties hier. En hier een Brits-onderkoelde bespreking (met screenshots) van bruine en gore (re)tweets van Robinson; juli vorig jaar retweette hij, evenals andere EDL-leden, een neonazi-video onder het kopje 'European Race Awakens: A Golden Dawn for Sweden'. Waarvan akte. Als Niemöller echt een streep trekt bij neonazisme, kan hij Robinson niet blijven steunen.
Toegevoegd oktober 2013: Robinson heeft de EDL verlaten, naar eigen zeggen omdat hij extreemrechtse elementen niet kon uitbannen. Hij is in zee gegaan met de anti-extremisme-organisatie Quilliam van de ex-islamisten Maajid Nawaz en Ed Hoessain. De reacties gaan van welwillend afwachtend tot uiterst wantrouwend.


[4] Later toegevoegd: Joost Niemöller schrijft voor De Dagelijkse Standaard 'We hebben het hier over een zeer serieus eurosceptisch machtsblok in wording. [...] Het moet voor deze, elkaar zo dicht genaderde partijen [waaronder Lega Nord; K] een fluitje van een cent zijn om met een sterk puntenplan te komen. Een actieplan om de immigratieramp die Europa overspoelt aan te pakken [...].'
Gaat Niemöller de samenwerking van PVV en Lega Nord alsnog afkeuren nu duidelijk is dat Borghezio een loepzuivere racist is? En loost hij bij nader inzien de identitairen, waarvan leider Fabrice Robert eveneens een racist blijkt die bovendien de neonazi's van de Gouden Dageraad steunt?
Zo nee, dan diskwalificeert Niemöller zich definitief voor elk redelijk debat en behoort - ik zeg het niet graag - rond de man een cordon sanitaire te worden aangelegd.
Hetzelfde geldt uiteraard voor Geert Wilders en zijn nieuwe koers. Iedereen in de Nederlandse media of wie anders bijdraagt aan de publieke opinie, heeft een laatste kans een dikke streep te trekken.

[5] Zie ook andere berichten over de conventie, zoals dit artikel en dit. Meer details over de positie van Mario Borghezio in het Europarlement, na een storm van verontwaardiging over zijn racistische opmerkingen over de eerste zwarte minister van Italië dit voorjaar, heb ik hier verwerkt.

[6] Weliswaar in de lang communistische, nog steeds uiterst linkse krant l'Humanité, maar dat doet in dit geval niet af aan de kwaliteit van het artikel.

Zie ook m'n blognotities:
Oorlogsverklaring neofascistisch Identitair Verzet
Wilders' vriend Dewinter omarmt fascistische 'identitairen' en racistische American Renaissance
Griekse Gouden Dageraad is echte nazi-partij - memo voor de pers
De Dagelijkse Standaard dreigt met 'nieuwe fase'
Video Tea Party entameert strijdgroepen
Extreemrechts zal toeslaan tenzij links uitweg biedt
Zwarte zon: mythologische inslag van het nazisme - speelt iets dergelijks in onze tijd?

7 opmerkingen:

 1. Han van der Horst01:05

  Dat van die vlag doet mij aan een ander bekend lied denken, dat van de Hitlerjugend:

  Unsre Fahne flattert uns voran
  unsre Fahne ist die neue Zeit
  un die Fahne führt uns in die Ewigkeit
  Ja, die Fahne is mehr als der Tod.

  Zo'n vlag.

  Han van der Horst

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de sprekende aanvulling.

   Verwijderen
  2. Een opmerkelijke uitspraak in de video met boze jongeren van Génération Identitaire die ik nog niet had uitgelicht, zal jou als historicus wel frapperen: 'We hebben jullie geschiedenisboeken gesloten om ons geheugen terug te vinden'.

   Ook had ik nog niet vermeld dat een meisje in de video 'seksuele vrijheid' hekelt. Weer een overeenkomst met de islamistische 'vijand'.

   Peter Sloterdijk schrijft in 'Sferen' dat de vlaggencultus is afgeleid van het Oud-Egyptische gebruik de placenta van de farao tijdens processies ter ere van de heerser mee te dragen. Het heeft volgens hem te maken met een heimwee naar de ooit gelukzalige verbintenis tussen foetus en moederkoek. Grappige hypothese. In mijn ogen gaat Sloterdijk overigens wel de mist in met de filosofische antropologie die hij van daaruit ontwikkelt: zie de noten onder mijn associatieve blog 'Theologische speculaties'.

   Verwijderen
  3. Correctie, dat van die seksuele vrijheid wordt gezegd door een jongen (1:30).

   Verwijderen
  4. Anoniem20:47

   nazaat van von der Horst
   Van het Horst/Wessellied??

   Verwijderen
  5. Erg flauwe reactie van je, Anoniem 20:47.
   De opmerking van Van der Horst, eindigend met 'zo'n vlag', geeft geen enkel blijk van sympathie in die richting.

   Verwijderen
 2. Anoniem12:07

  Guilty by association...

  BeantwoordenVerwijderen