blogspot visitor

25 november 2012

PvdA: best dat moslims vrouwen thuis apart zetten op kosten van de sociale huursector

Update 27 november: in deze blognotitie zijn enkele correcties aangebracht, omdat het Parool ten onrechte de schijn wekt dat de tekstjes bij de plattegrond (zie hieronder) van Eigen Haard zijn, terwijl ze voor rekening komen van het Parool, dat afgaat op publicaties van Eigen Haard en gesprekken met betrokkenen.

Bron: Eigen Haard, bewerkt door Chantal van Wessel van het Parool. De tekstballonnen en de titel 'Halalwoning' zijn van het Parool. Klik hier voor een grotere afbeelding in de krant. De centrale berging is speciaal geschikt voor een forse replica van de Ka'aba (grapje).

Het Parool, 24 november 2012

Ronald Plasterk (minister van Binnenlandse Zaken, PvdA) vindt het prima dat in Nederland woningen worden aangepast - het gaat hier om een complex van woningcorporatie Eigen Haard - met een speciale schuifdeur, bedoeld om vrouwen af te splitsen van mannen. 'Leef je leven en laat anderen dat ook doen', kletst de 'ijdele flapdrol, die niets van zijn baantje bakt' annex 'zingende cowboyhoed' (de typeringen van de destijds minister van Cultuur zijn van Jeroen Brouwers). Ahmed Marcouch is eveneens blij. Ook met de eigen tv-schotels voor hulpmohammeds[1] via 800 buitenlandse zenders die Eigen Haard meteen op het dak zet, als een kers op de suikertaart zeg maar, of als het neusje van het offerschaap?

Die 'leef je leven' Ronald toch, vroeger goed in de wetenschap, maar te stom of te ideologisch verknipt om te snappen dat het onzichtbaar in de hoek zetten van vrouwen ietwat wringt met de vrijheid en blijheid van diezelfde vrouwen.

Wat betreft betuttelracisme wordt Plasterk trouwens, naast natuurlijk door Ella Vogelaar, naar de kroon gestoken door heden minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, die meent dat de boerka 'vreemd genoeg' een blijk kan zijn van emancipatie. Nee, van dit slag 'laat die gekkies nou hun gang gaan, zolang het maar niet in mijn goede buurt is'-PvdA'ers zijn we nog lang niet af.
Afijn, het zal het dramatische verlies bij de volgende verkiezingen van wat inmiddels een neoliberale partij van technocratische pluchefetisjisten is geworden, nog vernietigender maken.

Recht voor zijn raap is de reactie van Sadet Karabulut (SP): 'Apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie'; en: 'Corporatie moet juist zorgen voor goede woningen voor iedereen. Segregatie bestrijden ipv bestendigen'.

Alleen al de kwezelige Newspeak waarmee Eigen Haard de sekseapartheid verhult, c.q. voorstelt als iets dat de vrouwen zelf een plezier doet[2]. 'De deelneemsters hebben duidelijke eigen wensen, bijvoorbeeld de [...] dichte keuken, waar vrouwen apart kunnen zitten' - lees: de tweede sekse dient op te hoepelen naar haar werkruimte, de mannen zijn heer en meester in de rest van het huis. Let op: de keuken moet per se 'dicht' zijn  - lees: de mannen dienen geen glimpje op te vangen van het gewemel van de vrouwen, opgehokt in hun kookgelegenheid. Alles omdat de vrouwen dat zelf wensen![3]

Terug naar jullie plaats aan het aanrecht, zusters, nagewuifd door de hoed van Plasterk.

Er is meer: volgens het Parool, dat stelt dit te baseren op stukken van Eigen haard en interviews met betrokkenen, heeft de woning een lange, centrale hal met veel deuren, zodat vrouwen mannelijk bezoek niet tegen hoeven te komen. Erg behulpzaam voor het vergroten van hun netwerk! Afgaand op de plattegrond is dit overigens onduidelijk: om de woonkamer te bereiken, moet iedere bezoeker eerst door de 'voorhal' en dan door de centrale hal in het zicht van de keukendeur, waar - godbeterut - zomaar een vrouw uit te voorschijn kan komen. Of is het de bedoeling dat moeder en dochters - als cavia's in een labyrint - altijd een deurgat in de buurt hebben om snel in te verdwijnen als de bel gaat?

Door deze foute stap op een hellend vlak wordt een particuliere waan volgens welke vrouwen zo min mogelijk onder mannen mogen verkeren - seksueel verkeer op gezag van de zevenkamersultan zonder twijfel uitgezonderd - letterlijk in beton gegoten. Maar de publieke huursector moet neutraal blijven! Dus geen tegemoetkomingen aan moslims als deze[4]: 'De keukens zijn groter geworden en de woonkamers relatief klein gehouden'. Ik wil als woningzoekende ook geen huis met een nutteloos piepklein kamertje omdat een katholieke sekte is gaan dreinen om een bidcel, of een slaapvertrek met haken in het plafond, aangebracht om sadomasochisten te gerieven, of een woning zonder enige tussenmuur (zelfs niet om het toilet), geschikt voor claustrofoben.

Verder wordt geografische woonapartheid aangejaagd doordat aangepaste panden in wijken komen waar veel moslims wonen. Van Vogelaarwijken naar sharia-bolwerken, gemeden door 'ongelovigen', vrijwillig of onvrijwillig.

Zullen we er, om het helemaal af te maken, nog maar een per druk op de knop geruisloos dicht schuivend, dun maar stevig scherm tussen twee vrijwel aaneen geschoven bedden in de slaapkamer bij doen, Eigen Haard, nu we toch lekker bezig zijn? Voor als mijnheer is klaargekomen en zijn nachtrust niet wil laten bederven door de zichtbare, hoorbare en geurige nabijheid van zijn ondergeschikte? Neuk halal! Wat dacht u van een stemmige gemeenschappelijke ruimte in het wooncomplex voor de sharia-raad? Een geluiddicht souterrain voor lijfstraffen? En over offerschapen gesproken: sober betegeld slachthuisje met ruime afvoer in de achtertuin? 

Later toegevoegd: 

Eigen wijk voor Turken in Rotterdam
AD, 18 mei 2013

Islamologen: de halalwoning bestaat niet
Door Robin de Wever, Trouw, 27 november 2012

[Kortom: het aanpassen van de woninginrichting door Eigen Haard is een geval van 'zelfislamisering' door overijverige betuttelracisten - waar veel moslims juist bepaald niet vrolijk van worden -, zoals eerder bij het weghalen van een schilderij van een varkentje uit een polikliniek in Leerdam in 2010; K] 

Renovatie Koningsvrouwen: grote betrokkenheid bewoners en meer variatie in bevolking
Eigen Haard, 24 november 2012

Koningsvrouwen van Landlust
Nul20, maart 2009

Bij de renovatie van de verouderde en verwaarloosde [monumentale pand] Koningsvrouwen van Landlust, de eerste strokenbouw van Amsterdam, spaart corporatie Eigen Haard kosten noch moeite om weer vertrouwen te kweken. 

Koningsvrouwen van Landlust
Brochure Eigen Haard (PDF)
Informatie over het pand op website Eigen Haard 

Noten

[1] Zoals van de Egyptenaar Mahmoud Al-Masri:
- Vrouwen behoren thuis te blijven, zoals de maagden in het paradijs;
- een vrouw moet haar man dienen als een werkster, de kracht van vrouwen ligt in hun zwakheid.


Of van Haitham al-Haddad over de vraag op welke leeftijd tienermeisjes horen te trouwen; Al-Haddad: 'Dat is een beslissing van de familie. [...] maar hoe eerder, des te beter, speciaal voor meisjes.'

Of die van de European Council for Fatwa and Research van Yusuf al-Qaradawi (met een goed woordje van Tariq Ramadan):
- de man mag zijn vrouw(en) verbieden vriendschap te onderhouden met vrouwen die hem niet aanstaan;
- vrouwen moeten zich op het gezicht en de handen na geheel bedekken als ze in contact treden met anderen dan hun echtgenoot;
- vrouwen die nog niet geslachtsrijp zijn (sic!) krijgen bij het vinden van een echtgenoot een mannelijke 'raadsman' toegewezen;
- ongetrouwde vrouwen en mannen mogen elkaar niet onder vier ogen ontmoeten;
- getrouwde vrouwen mogen het huis slechts verlaten als hun man daarin toestemt en dan verplicht onder begeleiding;
- gescheiden zitgedeelten voor mannen en vrouwen bij publieke bijeenkomsten en uiteraard nimmer gemengd zwemmen;
- een man mag vier echtgenotes hebben (uiteraard niet vice versa);
- huwelijksproblemen dienen te worden voorgelegd aan een islamitische rechtbank;
- een vrouw mag geen echtscheiding beginnen, tenzij dit recht expliciet is opgenomen in het huwelijkscontract; een man mag altijd zijn vrouw de wacht aanzeggen.
 

Maar wat wil je ook, volgens Al-Qaradawi is de vrouw 'naar haar aard' 'relatief zwak, instinctief en verleidelijk', wat het stellen van beperkingen aan haar gedrag nodig maakt.

[2] Later toevoegd: zie ook dit stuk over het wooncomplex: 'Met de renovatieraad wilden we het overleg breder maken dan alleen de bewonerscommissie,' vertelt ['participatiemedewerker' Reiny] Van Twillert [van Eigen Haard]. 'Daarnaast hebben we ook speciale bijeenkomsten voor vrouwen, omdat vrouwen uit een moslim-cultuur vaak niet met mannen in één ruimte samen willen zijn.' Zelfs in de voorbereidende fase werkte Eigen Haard dus actief mee aan de sekseapartheid onder moslims.

[3] Eigen haard maakt een klassieke fout, die je ook vaak tegenkomt betreffende de boerka: het 'de vrouwen willen het zelf'-argument. Dit deugt niet om twee redenen. Ten eerste zijn veel vrouwen zwaar geïndoctrineerd of zelfs geïntimideerd en daarom verstoken van vrije meningsvorming over dit soort heikele kwesties (dat het verbouwde pand 'Koningsvrouwen' heet, mag in deze context wel een erg ironisch toeval heten). Ten tweede - en dat wordt bijna altijd miskend - kunnen natuurlijk ook vrouwen foute ideeën en gebruiken koesteren, die net zo goed krachtig moeten worden ontmoedigd en waar nodig - geweldloos - tegengegaan, als dergelijke opvattingen van mannen! Eigen haard doet echter precies het tegenovergestelde.

[4] In de boven aangehaalde brochure over het wooncomplex spreekt Eigen Haard doodgemoedereerd van 'de onreine schoenen'; en 'die mogen niet in huis'. Aldus worden de 'specifieke wensen' van de 'grotendeels Marokkaanse en Turkse bewoners' semantisch kritiekloos genormaliseerd.

Zie ook m'n blognotities:
Nederlandse islamisten willen sharia-raad
Mahmoud al-Saify en Al-Qaradawi's fatwa's
Tariq Ramadan en Al-Qaradawi's fatwa's
Veel jonge moslims blijven extremisten adoreren
Dar-al-'Ilm, bruggenhoofd van Saoedische sharia
Umar Mirza en de context van de koran
Utrecht (PvdA) handhaaft gescheiden inburgeren

1 opmerking:

  1. Anoniem23:03

    Dit is een remedie tegen de moderne architectuur. De innovaties van Le Corbusier, Mies van der Rohe, Frank Lloyd wright; de bevrijding van de ruimte; het gaat hier retour grof vuil.

    Terug in je hok en je hokjesgeest.

    Corné

    BeantwoordenVerwijderen