blogspot visitor

14 november 2012

Orthodoxe Joden huldigen Ahmadinejad in New YorkDeze orthodox-judaïstische stroming is kennelijk[1] nog meer fundamentalistisch dan die waartoe de Nederlandse schrijver en dichter Jacob Israël de Haan behoorde. Hij emigreerde in 1919 naar het toenmalige Palestina onder Brits bestuur. De Haan was zionist, maar behoorde tot de gezindte die om religieuze redenen tegen de stichting van een Joodse staat was.

In 1924 werd De Haan vermoord door de geheime dienst van de zionisten, de terreurgroep[2] Hagana, met medeweten van de persoon die de tweede president van Israël zou worden. Men zou eens een goede speelfilm moeten maken over deze geschiedenis.

In een column in Buitenhof, zegt Max Pam: 'Hoe begrijpelijk ook dat het is gebeurd, achteraf bezien ware het toch beter geweest als de staat Israël na de Tweede Wereldoorlog niet was gesticht.' Waarna hij stelt dat het, nu het land al meer dan een halve eeuw is erkend door de Verenigde Naties, geen pas heeft aan het bestaansrecht te tornen. Met een deel van zijn column ben ik het fiks oneens - hij relativeert bijvoorbeeld te gemakkelijk het buitensporige geweld van Israël in Gaza in 2009[3] -, maar wat het respecteren van het huidige bestaansrecht van Israël betreft, moet ik hem bijvallen. Wat scherpe kritiek op de heilloze bezettingspolitiek van deze staat geenszins in de weg staat, noch economische sancties om die reden.

De orthodoxe Joden in het filmpje hierboven gaan tijdens hun ontmoeting met Mahmoud Ahmadinejad (de video is geplaatst in september dit jaar, de datum[4] van de ontmoeting, in New York, staat niet vermeld) zelfs zover om de Iraanse leider een monsterachtige zilveren bokaal aan te bieden met als inscriptie: 'moge dit geschenk een teken zijn van onze dankbaarheid voor uw zachtmoedigheid (sweetness) en liefde die zich uitstrekt tot Joden en de hele mensheid'. Tja, dan ben je toch wel mesjogge, om de holocaust ontkennende baas van een regiem dat - om maar een paar zaken te noemen - de vrijheid van meningsuiting wreed de kop in drukt, homoseksuelen ophangt en fatwa's ter eliminatie van Westerse auteurs uitvaardigt, de hemel in te prijzen.

Wel is het vreemd dat dergelijke op zich wel interessante taferelen en verhoudingen niet lijken door te dringen tot de Westerse media.

Later toegevoegd:

Vrijwel zeker zijn de deelnemers aan de huldiging van Ahmadinejad lid van (of anderszins betrokken bij) de organisatie Neturei Karta - charedische anti-Israëlische Joden die ook goede betrekkingen onderhouden met Yusuf al-Qaradawi, de geestelijk leider van de Moslimbroederschap. De video blijkt van 24 september 2007.

Toegevoegd juli 2014: Neturei Karta demonstreerde op 26 januari 2014 voor de fascistische partij Jobbik. Voorman Ahron Cohen van de Engelse tak heeft in 2006 gezegd dat de Joden die omkwamen in de holocaust dat verdienden. In datzelfde jaar nam Cohen deel aan de beruchte conferentie van Ahmadinejad in Iran gewijd aan de ontkenning van de holocaust.

Noten

[1] Het kan ook zijn dat deze stroming in de loop van de vorige eeuw 'zionisme' anders - en meer zoals gebruikelijk -  is gaan definiëren, namelijk als 'het streven naar een Joodse staat in het gebied van de voorouders' (die dat, zoals bekend, met genocidale oorlogen ooit veroverden op andere volken). Zoals gezegd stond De Haan - die een van de leidende figuren was van zijn gezindte in het Palestina van 1919-1924 - een 'zionisme zonder Joodse staat' voor. Waarschijnlijk precies om die reden werd hij gezien als ondermijner van het nationalistische zionisme en geliquideerd door de Hagana.
Later toegevoegd: ik putte hierboven uit mijn geheugen en had even in de wikipedia over De Haan moeten kijken. Voor zover dat artikel nauwkeurig is, was De Haan aanvankelijk zionist en werd hij anti-zionist nadat hij tot het charedische jodendom was toegetreden - waarvan waarschijnlijk hedendaagse vertegenwoordigers in het filmpje hierboven te zien zijn. Ingewikkeld: ondanks deze wending schreef De Haan voor het Algemeen Handelsblad
over het 'Joods Nationaal Tehuis' - een begrip uit de Balfour-verklaring - in Palestina, aldus de wiki. Mij was bekend dat hij de Britse bezetting van Palestina steunde. Dus hoe het precies zat met zijn verhouding tot 'zionisme', zou ik nader moeten uitzoeken.

[2] Volgens Benjamin Netanjahu stonden drie Joodse terreurgroepen aan de wieg van de staat Israël: Irgun, Hagana en Stern Gang, zo vermelden Victor en Victoria Trimondi in Krieg der Religionen (pagina 273).

[3] Ook voor de nieuwe oorlog in Gaza die op uitbreken staat, na zinloze en laakbare raketbeschietingen door Hamas als reactie op de minstens zo afkeurenswaardige liquidatie door Israël van een Hamas-leider, zijn de vooruitzichten wat betreft Israëlische terughoudendheid zeer somber.

[4] Wellicht was het rond 26 september dit jaar; op die datum was Ahmadinejad in New York voor een VN-top. Latere correctie: het betreft een ontmoeting langs de zijlijn van de VN-top van 24 september 2007 (zie ook hier).

Zie ook m'n blognotities:
Jacob Israël de Haan in Gaza
Israël: architectuur van een bezetting
Bijna helft Joodse Israëliërs wil apartheid
Netanyahu: ik heb de Oslo-akkoorden gestopt
Beelden van vrouwen taboe op bussen Jeruzalem
Schoolmeisje bespuugd door orthodoxe Joden
Geen Palestijn in Joodse wijk
Radicale rabbijnen bepleiten moord op niet-Joden

Over Iran:
Iraanse atoombom, martelaarschap en Apocalyps
Iraanse ayatollah verhoogt prijs op hoofd Rushdie
Iran: executie islam-verlater Nadarkhani dreigt 
Iran gaat jongeren islamitisch hersenspoelen
Geestelijke wil doodstraf leiders Iraans protest
Irans goede voornemen: vaker de doodstraf
Winst voor harde lijn Ahmadinejad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten