blogspot visitor

20 november 2012

Diederik Samsom: hoog IQ, domme man

Als er ooit een levende illustratie heeft rondgelopen van 'zich in het pak laten naaien', dan is dat de huidige leider van de Partij van de Arbeid, Diederik Samsom. Sterker nog: hij is de wonderbaarlijk kwieke overlevende van de eerste maatpaktransplantatie uit de politieke geschiedenis. Met huid en haar heeft hij zich, als bij toverslag, laten inlijven in het systeem van de macht.

Is hij omgeturnd door Wouter Bos, die met één been in Shell en het andere in KPMG, Wim Koks neoliberalisering van de PvdA al bijna had voltooid, maar nog een marionet nodig heeft om het karwei af te maken? Vond de miskende wereldverbeteraar het plotseling tijd mee te doen met het echte spel, met de grote jongens? Is de onbewust zorgelijke vader van een gehandicapte dochter gezwicht voor meer geld en status? Is Diederik Samsom een man zonder eigenschappen? Wie het weet mag het zeggen.

Met een van oor tot oor vastgespelde glimlach verdedigt nu een pratend maatpak, in naam van wat eens een arbeidersbeweging was, de afbraak van sociale verworvenheden die met bloed, zweet en tranen zijn bevochten: fatsoenlijke ontslagbescherming, goede zorg voor chronisch zieken en bejaarden, betaalbare sociale huurwoningen in prettige buurten, een leefbaar bestaansminimum.
Arm in arm met robot Rutte (bewonderaar van de libertarische sociopaat Ayn Rand) zet Samsom de veramerikanisering in een hogere versnelling en het Rijnlandse model bij het vuilnis.

's Ochtends voor de spiegel strikt hij zijn grotemensendas en richt hij de tondeuse op zijn laatste wilde haartjes. Maar de gedaanteverandering is te rigoureus. In de schijnwerpers van de media oogt Diederik als een masculiene variant van my fair lady, het plat pratende meisje uit een volks milieu dat een stoomcursus 'hoe handhaaf ik mij in de hogere kringen' doorloopt. Iemand die blijft steken in een karikatuur van goede manieren. Diederiks dictie klinkt als een politiek 'kopje kofje'. Zijn geschoren hoofd imiteert kansloos de glanzende schedel van Pim. Zijn slogans zijn nog leger dan die van Obama. En ondanks dat kameleontische prachtpak houdt hij iets van een deurwaarder die in zijn zondagse kleren aan de poort van het paleis klopt, waar hij moeiteloos in de luren wordt gelegd.

Diederik Samsom, winnaar Nationale IQ-test (2008), blakend van energie, gaat het land zwakker en asocialer maken, terwijl hij denkt het tegenovergestelde te doen. En wel door zich compleet uit de naad te werken, maar toch de gevangene te blijven van zijn pak.

Dus daarom: hoog IQ, domme man.

Zie ook:

'Geen kabinet met de PvdA dat zo gretig zijn ziel aan de duivel verkocht'
Door Marcel van Dam, 8 november 2012

'Mensen worden gereduceerd tot grondstof voor de economie'
Marcel van Dam, de Volkskrant, 6 december 2012

PvdA heeft het liberale mens- en maatschappijbeeld overgenomen
Door Wout Cornelissen, Trouw, 12 december 2012

En m'n blognotities:
Jetta Klijnsma (PvdA) sloopt de bijstand en regelt dwangarbeid onder minimumloon
Rutte stort honderdduizenden Nederlanders in armoede
Impliciete visie en belangen regeerakkoord 2012
Dwangarbeid in de bijstand: proefkamp Leiden
VVD-PvdA-akkoord = afbraak sociale huursector
Verkiezingsuitslag 2012: neoliberaal hoe dan ook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten