blogspot visitor

09 mei 2012

Shell moet olieramp in Nigeria stoppen

Ramp morgenochtend zichtbaar in Nederland
Milieudefensie, 9 mei 2012

Milieudefensie eist middels een officiële brief aan Shell CEO Peter Voser dat de multinational tijdens de aandeelhoudersvergadering  van 22 mei 2012 met een compleet  actieplan komt om de grootste olieramp ter wereld in Nigeria te stoppen. Milieudefensie wil tijdens die vergadering spreektijd om de vragen en eisen, zoals vermeld in de brief, verder toe te lichten en verwacht dan een serieus antwoord. Morgenochtend – donderdag 10 mei - maakt Milieudefensie de ramp met een publieksactie confronterend zichtbaar op vier lokaties in Nederland.  Onderdeel van de actie zijn grote foto’s van 2x3 meter die tonen hoe groot het drama in Nigeria is. Mensen kunnen in vele vormen steun bieden aan de eisen van Milieudefensie via de nieuwe, internationale campagnesite worsethanbad.org.

De bewoners en de rijke natuur van de Niger Delta gaan al jarenlang zwaar gebukt onder deze olieramp die veel groter is dan ‘Deepwater Horizon’ twee jaar geleden in de Golf van Mexico. Daarom eist Milieudefensie in een brief aan Peter Voser en Shell concreet vooruitzicht op:

- Een solide plan om de gigantische vervuiling op te ruimen.
- Sluiting van alle oliebronnen die nog altijd illegaal gas affakkelen voor 1 januari 2013.
- Een duidelijk plan om het onderhoud aan de vele lekkende pijpleidingen te verbeteren én adequate beveiling van de leidingen om diefstal en sabotage te voorkomen.
- Serieuze financiële compensatie van de grote schade die boeren en vissers hebben opgelopen door de vernietiging van hun landbouwgrond en viswater.

Shell heeft in de afgelopen decennia al vele tientallen miljoenen liters olie de Niger Delta in laten stromen omdat het bedrijf weigert het leidingennetwerk fatsoenlijk te onderhouden. Daarnaast houdt de Nederlandse multinational zich nog altijd niet aan het Nigeriaanse verbod op het affakkelen van gas.

Campagne 'Worse than Bad' over de voornamelijk door Shell aangerichte olieramp in Nigeria

Later toegevoegd:

Shell onderneemt niet maatschappelijk verantwoord
Door Tineke Lambooy (Universiteit Utrecht), Menno Kamminga (Universiteit Maastricht) en Rick van der Ploeg (Oxford University), Joop.nl, 10 augustus 2012

Actie blijft uit om de situatie in Nigeria te verbeteren 

'Justitie vervalst bewijs in proces tegen Nigeriaanse activist'
Door Dick Witteberg, NRC, 19 juli 2012

Zie ook m'n blognotities:
Shell lekt en liegt weer in Nigeria
Mondiale olielekkages Shell bereiken piek
Wikileaks: pionnen Shell op alle niveaus politiek Nigeria
De video die u van Shell niet mag zien
Shell aast op olieboringen in maagdelijk Noordpoolgebied
Shell valt verdedigers van de natuur in Alaska aan
Olie uit teerzand: natuurverwoesting
Ook in situ oliewinning uit teerzanden is dirty business
Schandaal: Shell dumpt windenergie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten