blogspot visitor

20 oktober 2012

Mein Kampf is een bestseller in Turkije en Hitler prijst er 'mannenshampoo' aanLiever Mein Kampf dan Het Achterhuis

Door Erdal Balci, De Standaard, 28 september 2012

Balci bericht dat dit jaar op de Turkse tv een reclame voor shampoo was te zien, met nagesynchroniseerde beelden van Hitler, die uitschreeuwt: 'Als man draag je toch ook geen vrouwenkleren? Gebruik daarom een echte mannenshampoo, gebruik Biomen!' Het publiek vond het best, de Turkse pers ook, een paar columnisten uitgezonderd. 'Men heeft namelijk over het algemeen geen problemen met de wereldvisie van Hitler, en dus ook niet met zijn voorkeur voor een shampoo', stelt Balci droog vast. De reclamejongen was tevreden met het effect van zijn spotje (dat volgens de makers van bovenstaande video ook in voetbalstadions werd vertoond). Na een week besloot men er toch maar mee te stoppen, vanwege geschokte reacties en protesten van Joodse Turken.

Ruim een dozijn Turkse uitgeverijen hebben de afgelopen jaren Mein Kampf verkocht, met groot succes: meer dan een miljoen exemplaren gingen over de toonbank. Volgens Balci hoor je steeds meer mensen onbeschaamd verkondigen, dat Hitler te weinig Joden heeft vermoord. Driekwart van de Turken denkt negatief over Joden. Onder doorsnee Turken leeft de mythe dat een handvol rijke Joden in de wereld de touwtjes in handen heeft. Een historicus vertelt Balci dat op de site van de Ankara-afdeling van Erdogans AK-partij enige tijd werd verkondigd dat de holocaust een verzinsel is.

Veel intellectuelen zien het somber in met dit soort sentimenten, nu de toenadering tussen Turkije en de EU (om maar te zwijgen van een mogelijke toetreding van het land) van de agenda is verdwenen en door de EU opgerakelde heikele kwesties weer kunnen worden toegedekt. Een pluspunt is dat inmiddels ook het dagboek van Anne Frank in de boekhandel ligt; de verkoopcijfers ervan verbleken echter bij die van de racistische haat-turf van de grootste oorlogsmisdadiger van de twintigste eeuw. Verder heeft Erdogan zijn excuses aangeboden voor een massamoord op Koerden in 1937. Erg veel meer lichtpuntjes signaleert Balci niet. 

Later toegevoegd: 

Ophef over haatzaaiende Turkse schoolboeken
Trouw, 22 oktober 2012

Trouw bericht dat in een gratis onder schoolkinderen in Istanboel uitgedeelde biografie van Charles Darwin de grote bioloog wordt aangeduid als 'een clandestiene Jood die zijn grote neus haatte'. De Turkse onderwijsbond heeft de uitgever aangeklaagd nadat ouders hun ongenoegen hadden kenbaar gemaakt. De reeks schoolboeken waarom het gaat, is volgens de bond onwetenschappelijk, anti-Armeens en antisemitisch.

Turkey's battles with Islamic creationists continue
Door Debora MacKenzie, New Scientist, 12 maart 2009

Bevoegd antisemitisme
Door Paul Tousaint, Nieuw Israëlitisch Weekblad, 1 maart 2013
[PS hier een lovende tweet van Ahmet Marcouch, PvdA-Kamerlid]

Het taboe op Jodenhaat is verdwenen
Elma Drayer, Trouw, 28 februari 2013

Zie ook m'n blognotities:
Turkse regering vervolgt en intimideert journalisten
Hoe Turkije de christenen wegpest
Erdogan: de Turkse jeugd moet religieus zijn
Turkse vrouwen in opstand tegen verkrachtingsamusent op tv
Turkse journalisten durven niet te schrijven over islamitische broederschappen
Darwin in Turkije: dwang zonder dwang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten