blogspot visitor

31 augustus 2012

Griekse Gouden Dageraad is echte nazipartij - memo voor de pers

Onderaan toegevoegd 9-9-2012: bijlage over (de herkomst van) emblemen van extreemrechtse organisaties.

Waarom zwijgt de EU?[1] En waarom is het overgrote deel van de pers in Europa zo weinig expliciet - bijna laconiek? Wordt extreemrechts iets doodgewoons?
Hoogste tijd voor een verbod in alle Europese landen op racistische partijen die mensen bedreigen, molesteren en vermoorden, zoals Chrisi Avgi (Gouden Dageraad).


Mail de Commissie Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse zaken van het Europees Parlement en vraag de Commissie een onderzoek in te stellen naar Chrisi Avgi en na te gaan welke stappen vanuit de EU tegen deze partij kunnen worden genomen[1b].

Goed dat Trouw dit stuk uit The Independent heeft opgepikt:

Door Nienke Schipper, Trouw / Laurie Penny, The Independent, 31 augustus 2012

Schipper bericht dat de hatelijke en geweldddadige campagne van Gouden Dageraad niet alleen buitenlanders betreft, maar sinds enige tijd ook gehandicapten en homoseksuelen[2]. Ondanks de gelijkenis met het begin van het nazisme in Duitsland, nemen de Griekse regering en de EU weinig of geen tegenmaatregelen.

---

Zoals ik al schreef in een eerdere notitie - naar aanleiding van de uitstekende reportage (vanaf 15:50) over  Chrisi Avgi van Eva Wiessing voor Nieuwsuur, die liet zien dat in de boekwinkel van de tweede man van de partij Mein Kampf ligt -:  op de website van Chrisi Avgi stond een artikel[3] over Mein Kampf in kennelijk verband met de figuur van Poetin - met als illustratie de afbeeldingen hiernaast; linkend naar de blog 'Resistance Hellas'. Daar staat dat 'terreur volledig is gerechtvaardigd' in een situatie waarin Hitlers inzichten - die de 'rol van de joden[4] in de geschiedenis, de politiek en de literatuur' aan de kaak stellen en die de 'heersers over de wereld' niet bevallen - leiden tot 'vervolging' (van de bewonderaars van Hitler, wel te verstaan).
[Toegevoegd 9/2012: het blaadje van de Amerikaanse racistische en neofascistische, Hitler bewonderende National Alliance, waar Gouden Dageraad contact [update: artikel lijkt weggehaald, kopie staat nog op Stormfront.org] mee heeft (zie ook de wikipedia), heet eveneens 'Resistance'. Voor andere fascistische clubs waarmee Chrisi Avgi samenwerkt: zie bijlage.]

Dit soort partijen moet je verbieden en logistiek en materieel in de kiem smoren, want ze houden zich niet aan de spelregels van de politieke strijd door middel van debatten enzovoorts: ze bedreigen tegenstanders, met als gevolg geleidelijke (zelf)censuur, en ontwrichten zo het democratische proces.

Zie ook:


Deze cartoon van Yannis Ioannou (Γιάννης Ιωάννου, 28 augustus 2012) hekelt de grote aanhang van Chrisi Avgi bij de politie.

Neonazi's worden ernstig onderschat
Door Press Europe / Laurie Penny, The Independent, 30 augustus 2012

Foto's : jeugd van Chrisi Avgi zwaait met de Griekse vlag; iemand brengt de Hitlergroet (boven); zie ook deze foto's;
Mein Kampf - het bruine, liggende exemplaar - in de boekwinkel van een prominent lid van Chrisi Avgi (screenshot Nieuwsuur; onder).


Greece: Migrants Describe Fear on the Streets
Human Rights Watch, 10 juli 2012

Hate on the Streets: Xenophobic Violence in Greece
Rapport Human Rights Watch, 99 pagina's, juli 2012

[This report] documents the failure of the police and the judiciary to prevent and punish rising attacks on migrants. Despite clear patterns to the violence and evidence that it is increasing, the police have failed to respond effectively to protect victims and hold perpetrators to account, Human Rights Watch found.

Later toegevoegd: 

Terreuronderzoek naar Gouden Dageraad
Trouw, 20 september 2013

Eindelijk: de Griekse minister van openbare orde Nikos Dendias wil dat Gouden Dageraad als criminele bende wordt vervolgd.

Verbod op Gouden Dageraad mag
Trouw, 17 april 2013


Thousands demonstrate in Athens after supporters of neo-Nazi party leave nine seriously injured amid fears of civil war
Door Helena Smith, The Guardian, 13 september 2013

Golden Dawn: Thug Politics
Tv-documentaire, SBS Dateline (Australië), mei 2013

Golden Dawn, 1980-212; The Neonazis' Road to Parliament 
Borderline Reports, oktober 2012

Nieuwe dreigementen Griekse neonazipartij om bouw moskee
Trouw, 20 mei 2013

[Woordvoerder Ilias Kassidiaris van Gouden Dageraad dreigt op televisie met 'een front van 100.000 Grieken' als de bouw van een moskee in Athene doorgaat - de eerste in Griekenland op de regio Thracië na; de lobby van de machtige Grieks-orthodoxe kerk heeft moskeeën tot nu toe tegengehouden. Eerder ontving de vereniging van Griekse moslims een brief waarin stond dat de moslims 'als lammeren in het slachthuis' zullen worden gedood; K]

'Gouden Dageraad heeft taken van de Griekse politie overgenomen'
Express.be, 30 september 2012

'Gouden Dageraad gebruikt de leer van de übermensch'
Door Dirk van Harten, Trouw, 21 september 2012

Duitse recherche: gevaar neonazisme groot
Trouw, 10 september 2012 

Extreemrechts volgens steekproef derde partij van Griekenland
Trouw, 6 september 2012

Griekse politie onderzoekt aanval[*] neonazi's [met knokploeg op markt in Rafina, dichtbij Athene]
Trouw, 8 september 2012Update 10-9-2012: volgens dit bericht op de site van Gouden Dageraad is vandaag de politie het hoofdkantoor van de partij binnengevallen in het kader van het onderzoek naar het optreden van de partij op de markt in Rafina. We zullen zien of de Griekse staat nu durft door te pakken.
Update 11-9-2012: ik had de Google-vertaling slecht gelezen. Salon.com meldt terecht dat de politie slechts mensen fouilleerde die het kantoor in- of uitgingen. Slappe hap. 

Alles liever dan de Gouden Dageraad
Door Dirk van Harten, Trouw, 10 september 2012

Griekse parlementariër noemt migranten 'ondermensen'
Trouw, 18 oktober 2012

Trouw bericht dat de Griekse parlementariër voor de Gouden Dageraad Eleni Zaroulia (de vrouw van partijleider Michaloliakos) immigranten 'ondermensen' noemt die 'ons vaderland zijn binnengevallen met de ziektes' die ze volgens haar zouden hebben. Schokkend: Zaroulia is lid geworden van het Comitié voor Gelijkheid en Non-Discriminatie van een orgaan van de Raad van Europa! Hoe is het mogelijk dat de EU daar geen stokje voor heeft gestoken? Protesteer per e-mail! 

A Fascist party in full cry. Black-shirts smashing migrants' homes. Swastikas on the streets. No, not Germany in the Thirties: Greece 2012.
Door Sue Reid, Daily Mail, 18 oktober 2012 

'Meer racistisch geweld Griekenland'
Nu.nl, 24 oktober 2012 

Protocols of the Elders of Zion read aloud in Greek Parliament
Haaretz, 26 oktober 2012

Duitsland voert druk op voor verbod neonazistische NPD
Trouw, 3 december 2012

Zie ook m'n blognotities:
Irakese immigrant vermoord in Athene; extreemrechts motief waarschijnlijk
Winst Griekse neonazi's past in griezelige trend
Extreemrechts zal toeslaan tenzij links uitweg biedt
Doodsbedreiging Xenia Kounalaki: waar blijft de EU?

Noten 

[*] Toegevoegd 15-10-2012: op de extreemrechtse blog Gates of Viena (waar Geert Wilders naar blijft linken) schrijft El Inglés in het stuk 'On Vigilantism' (lees 'Griekenland' in plaats van 'Denemarken' en huiver):
'In contrast, any group of European vigilantes intent on taking the law into their own hands vis-à-vis Muslim crime would not suffer this restriction. Exceptional brutality will always have the potential to repel supporters and potential supporters, but it stands to reason that vigilantes in, say, Denmark, visiting impromptu justice on Arab street thugs in Copenhagen will have a much higher threshold of violence they have to cross before such revulsion starts to work against them. Indeed, everyday Danes tired of the Muslim crime now contaminating their country may well look to such people as their saviours, affording them support of various types. This will open up the potential for exceptional violence.'


[1] Toegevoegd 8-9-2012: bij het schrijven van het bovenstaande had ik nog niet meegekregen dat de Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa, Nils Muiznieks, in een interview met de Griekse krant To Vima op 15 juli deze zomer, heeft aangekondigd dat de Raad een missie naar Griekenland zal sturen om te kijken of racisme en vreemdelingenhaat toenemen. Het is iets, zij het erg op de achtergrond en vooralsnog met een schijn van too little, too late - maar we zullen zien, misschien maakt de EU er toch werk van.
Volgens dit bericht zou Muiznieks zelfs hebben gezegd dat Griekenland de legaliteit van Gouden Dageraad moet onderzoeken en dat duidelijk moet worden of deze partij een vrij democratisch proces wel toelaat. Het antwoord is natuurlijk overduidelijk: nee - gezien de doodsbedreiging aan het adres van een journalist, al lang en breed bekend toen Muiznieks bovengenoemde uitspraken deed. 

Greece's neo-Nazi Golden Dawn is a European problem
Door Neni Panourgia, Al Jazeera, 16 mei 2012 


[Goed en informatief stuk. Op een punt niet pessimistisch genoeg: want helaas heeft Chrisi Avgi bij de nieuwe verkiezingen de uitslag van 7 procent van de stemmen weten te evenaren; K]

[1b] Vergelijk: Greece's Golden Dawn challenged by 'We Are All Greek Jews'
Door Katerina Nikolas, Digital Journaal, 30 mei 2012 


[...] Reacting to the increase in Nazi ideology Keep Talking Greece reports an open letter in the form of a petition has been launched to reject extremism. The petition advocates:
"We invite all citizens, political parties, unions, civil society, intellectuals and artists to fight the extreme right by promoting and bringing to life the European dream. We must always remember that this dream was built on the ruins of Nazism. We must never forget about the Shoah. Our dream is of a continent free from racism and antisemitism."
The petition is supported by a number of notable people including Holocaust survivor and winner of the Nobel Peace Prize, Elie Wiesel.

The bigger picture

De Romeinse keizer Constantijn voerde een labarum in met daarop het christelijke chi-ro-teken (dat mogelijk is afgeleid van het zonnerad als oud symbool voor Christus; zie ook hier). Hij sloeg een munt waarop een slang is afgebeeld die door dit labarum wordt gespietst - wat doet denken aan de stichtingslegende van het rijk van de Azteken (de adelaar die een slang verslindt op een cactus), aan die van Tibet (het vastnagelen van de godin Srinmo), aan het doden van de draak door Sint Joris en aan het spietsen van een mythische vis door Al-Khidr, kortom aan het 'temmen' van het vrouwelijke - van (schrik)barende en dragende oerkracht tot serviele en bijkomstige verzorgster - door het patriarchaat; maar wellicht is het (vooral) een verwijzing naar de slang als vermomming van satan in het boek Genesis en naar heidense religies en volkeren. Wikipedia: [bischop] Eusebius [geeft] een gedetailleerd - hagiografisch en waarschijnlijk verzonnen - verslag van een visioen [van Constantijn] en benadrukt hierbij dat hij het verhaal van de keizer zelf had gehoord. Volgens deze versie was Constantijn aan het marcheren met zijn leger [...] toen hij opkeek naar de zon en een kruis van licht erboven zag, en daarbij de Griekse woorden ἐν τούτῳ νίκα  (en touto nika). De Latijnse vertaling hiervan is in hoc signo vinces ('in dit teken zal jij winnen'). In het begin was hij onzeker over de betekenis van de verschijning, maar de volgende nacht had hij een droom waarin Christus hem uitlegde dat hij het teken moest gebruiken tegen zijn vijanden. Eusebius beschrijft vervolgens het labarum, de militaire standaard gebruikt door Constantijn in zijn latere oorlogen tegen Licinius, waarop het Chi-Rho teken was aangebracht.'
De swastika is trouwens eveneens een zonnewiel en de 'hakenslang' van Chrisi Avgi - vaak afgebeeld in een lauwerkrans, in de oudheid gedragen door zegevierende veldheren - verwijst daar onmiskenbaar naar. De partij gebruikt trouwens hier en daar een variant van het Keltisch kruis (sowieso geliefd bij extreemrechts), eveneens een soort zonnewiel en tevens vizier-kruis; de woordvoerder met wie Eva Wiessing sprak (rond 19:55) droeg een zwart t-shirt met een Keltisch kruis in de klauwen van een adelaar.
De volledige naam van Gouden Dageraad is overigens: Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή, Laikos Syndesmos - Chrisi Avgi: Volksbond (of Volk-Alliantie, of Volk-Associatie) - Gouden Dageraad. Denk bij 'alliantie' aan 'league'.

Een van de medailles die de extreemrechtse massamoordenaar Anders Breivik zichzelf opspeldde, was een rood Sint-Joriskruis met de letters I, H, S en V - afkorting van in hoc signo vinces.
 

Opmerkelijk genoeg hanteert de extreemrechtse club Russkij Obraz, die samenwerkt met onder meer Chrisi Avgi, welbewust symbolen (zie rechtsboven) die zijn geënt op het chi-ro-teken: letterlijk (boven) en veranderd in een pijl-en-kruis (onder); het laatste doet denken aan de beruchte Hongaarse Pijl-Kruis Partij (zie hieronder).
De Engelse ultrarechtse nationalistische partij English Democrats heeft contact met Russkii Obraz, mogelijk binnen een extreemrechtse alliantie met verder de Servische Obraz en 1389 (of СНП 1389 of SNP 1389), zoals gezegd Χρυσή Αυγή (Chrisi Avgi, Gouden Dageraad) de Danskernes Parti (Deense Partij, die in 2013 mogelijk meedoet met de verkiezingen), de Slovenska Pospolitost (Slowaakse Broederschap), de Tsjechische Dělnická strana (Arbeiderspartij) en de Roemeens-Moldavische Noua Dreaptă (Nieuw Rechts, waarbinnen de leider van de beruchte IJzeren Garde uit de jaren 1930 wordt vereerd). Zie ook de wikipedia. Het jaartal 1389 refereert aan een veldslag tussen Servische en Turkse legers, c.q. de strijd tussen christendom en islam.
Het is ironisch dat 1389 samenwerkt met de pro-Poetin, Democratische, Antifascistische Jeugdbeweging Nasji (De Onzen). Les extrêmes se touchent, wederom. 'Fascisme' à la de definitie in de wikipedia, te weten 'een radicale, autoritaire, nationalistische ideologie', lijkt me de beste omschrijving. In Oost-Europa nogal eens gekleurd door de sterk patriarchale en hiërarchische gedaante van de oosters-orthodoxe kerk. Het systeem waar de punkband Pussy Riot luid tegen protesteert. Bijna geen Nederlander begrijpt dat deze meiden zich nu juist verzetten tegen het soort 'vrijheid' dat in ons land de PVV - die de kunsten al een kopje kleiner is begonnen te maken - nastreeft. (Wilders samenwerking met Paul Belien bewijst dat zijn solidariteit met homoseksuelen erg dubieus is.)
De extreemrechtse genocide-blog Gates of Vienna wijst eveneens naar een bloederige slag (1683) tussen christenen en moslims; Breivik telde er 400 jaar bij op in de titel van zijn verknipte manifest '2083 - A European Declaration of Independence'. De beheerder van Gates of Vienna, schuilnam 'Baron Bodissey', echte naam Edward S. May, wil Chrisi Avgi geen fascistische partij noemen: hij draagt doodleuk bij aan het (doorzichtige) rookgordijn dat deze club creëert rond haar ware gedaante.
Op de neonazi-site Stormfront wordt duidelijk dat er banden zijn - zie ook de wikipedia - tussen Chrisi Avgi en de Amerikaanse, racistische en antisemitische neonazi-club National Alliance. [Toegevoegd 9/2012: het blaadje van de die club heet 'Resistance', net als een blog van Gouden Dageraad.]
In het European National Front werkt Chrisi Avgi samen met de fascistische partijen Nationaldemokratische Partei Deutschlands - Die Volksunion (NPD), de Italiaanse Forza Nuova (FN), de Narodowe Odrodzenie Polski (NOP) (Nationale Herleving Polen), Noua Dreaptă (Nieuw Rechts, Roemenië), Falange (Spanje), Български Национален Съюз - Начало (Bulgaarse Nationale Alliantie) en Partido Nacional Renovador (Nationale Vernieuwingspartij, Portugal).

De initiatiefnemers van bovengenoemde petitie tegen Chrisi Avgi wijzen erop dat de president van Letland de voormalige Waffen SS dit jaar heeft toegestaan te paraderen (protest daartegen hier)[#]. En dat in Hongarije de Magyar Gárda Mozgalom (Hongaarse Garde Beweging) - opvolger van de Nyilaskeresztes Párt (Pijl-Kruis Partij), de militie die in WOII Joden en zigeuners vermoordde - heden Joden en Roma terroriseert. Zie tevens hier en hier en mijn blognotitie: 'Premier Orbán maakt Hongarije tot "land van God"'; diens partij Fidesz houdt nauwelijks afstand tot de hecht met de Hongaarse Garde verknoopte partij Jobbik. In mei dit jaar werd de door Slobodan Milošević opgerichte Socialistische Partij de derde partij van Servië met 18 procent van de zetels in het parlement; de nationalist Tomislav Nikolić werd op 31 mei president, waarbij hij de Europes gezinde Boris Tadić versloeg; volgens Nikolić was er in Srebrenica geen sprake van genocide. De Oostenrijkse FPÖ werkt samen met de partij van Nikolić.
[#] Ook in Litouwen is het foute boel: 'In 2010, a local Lithuanian court ruled that Swastikas were exempt from [a] law [banning the display of Soviet and Nazi symbols] because the twisted crosses were "Lithuania’s historical heritage rather than symbols of Nazi Germany". It would be easier to accept that explanation if the crowds didn’t cheer the marchers on with cries of "Juden Raus!" or "Jews out!" as eyewitnesses have attested.'
Dit zijn veelal (nog) weinig bekende groepen, onder vele andere, maar de draak van het zwartste fascisme steekt dus onmiskenbaar in verschillende Europese landen de kop op, losjes vermomd als 'nationalisme'. Onder meer de hierboven belichte symboliek wijst m.i. op een 'archetypische' bron van geweld. 'Obraz' betekent zelfs letterlijk 'beeld' of 'geest', zeg maar - in de onderhavige context - 'oerbeeld' of 'oorspronkelijke geest'; het gaat klaarblijkelijk om een regressie, terug naar de veronderstelde eigen wortels en verheerlijkte mythologie van volk en strijd, bloed en bodem. Russkij Obraz over zichzelf: 'We zijn prehistorische barbaren gewapend met posthistorische technologie' en 'een broederschap'. 'Gouden Dageraad' is een ander symbool om te verwijzen naar zowel een geïdealiseerd begin als naar een glorend herstel daarvan.

De Servische kiem van Obraz (die het chi-ro-teken voert) doet denken aan de lont van de eerste wereldoorlog: de moordaanslag door de Bosnisch-Servische student Gavrilo Princip. Hier en hier heb ik geschreven over de schimmige Servische fascist Boris Pribich (wellicht een schuilnaam), die mogelijk - in elk geval chronologisch qua naamgeving  - aan de wieg heeft gestaan van diverse anti-islamitische 'defence leagues'.

De schrijvers van de petitie tegen Chrisi Avgi waarschuwen nog maar eens dat - zoals bekend - ogenschijnlijk nette extreemrechtse partijen in de meeste Europese landen inmiddels veel zetels halen, zoals de Oostenrijkse FPÖ en de Nederlandse PVV. Naast de FPÖ (Freiheitlichen Partei Österreichs) en de PVV (Partij van de Vrijheid) hadden uiteraard nog kunnen worden vermeld: de Dansk Folkeparti, Berlusconi's Il Popolo della Liberta, de Lega Nord, het Vlaams Belang, de Schweizerische Volkspartei, de Noorse Fremskrittspartiet (Vooruitgangspartij), de Sverige Demokraterna en Le Front National. De English Democrats zetten trouwens eveneens het masker op van een keurige, niet racistische partij. Maar bekende figuren van de British National Party (BNP) bieden hun diensten aan en zoals gezegd flirt de partij met de fascistische Russische Obraz.
De opstellers van de petitie gaan te kort door de bocht - men negeert geheel ten onrechte de aanwakkerende rol van het islamisme sinds Khomeini (in het bijzonder Al Qaida en de Moslimbroederschap) en bovendien de problemen rond immigratie en het wantrouwen door EU-arrogantie - door te stellen dat de herleving van de genoemde reeks hard core fascistische en neonazi-partijen 'mogelijk gemaakt' is door de aanval van met name de FPÖ en de PVV op de islam en op immigratie; maar dat er een verband is, staat buiten kijf.
 

De onlangs op hoge leeftijd gestopte politiek-commentator en columnist voor het NRC, J.L. Heldring, meent dat Europa zich in een prerevolutionaire fase bevindt, accentueert Marianne Thieme (Partij van de Dieren) in een behartigenswaardig opiniestuk (30 augustus j.l). Volkskrant-redacteur Martin Sommer doet dat - zeer hypocriet - eveneens. Thieme haalt verder de auteur Arnon Grunberg aan, die onlangs zou hebben geschreven (in zijn vaste korte column voor de Volkskrant?) dat het hoogste ideaal van veel mensen vooralsnog bestaat uit het verkrijgen van de nieuwste iPhone en dat het bereiken daarvan op dit moment nog makkelijker is via geld dan via geweld. Zelf besteed ik op deze blog sinds 2009 veel aandacht aan de beangstigende opkomst van extreemrechts, min of meer polair aan die van de politieke islam. Met name hier en hier en hier en hier belicht ik de omineuze 'archetypische', althans oude symbolen die in het spel zijn.
 

Ook Al Qaida, de Moslimbroederschap en het salafisme of wahabisme willen overigens terug naar de wortels ('basis') van hun geloof en daarmee van hun zelfbeeld, een als een utopie voorgestelde patriarchale orde in een begintijd: de geboekstaafde geïdealiseerde leefwijze van de profeet Mohammed en de mensen die hem omringden.
We hebben dus te maken met een regressief antagonisme.

[2] Zie het artikel 'Golden Dawn draws a bead on disabled and homosexuals' op de blog GR Reporter:

'Recently, more and more members and supporters of the Golden Dawn seem determined to dig up all the ghosts of the past. In web pages, but also in the neighbourhoods, they are bringing to the surface ideas and beliefs which the modern world wanted to believe it has finally left behind.

Indicative is the article published on the website of "The green wing" of the party, which has recently been a subject to a lot of blogs and users.
It is about a study of a Canadian doctor of Neuropathology (whatever that means), who provides solutions to the problem of "the pure race."
The doctor offers "hereditary burdened people as paranoids, mentally retarded, schizophrenics, epileptics, holders of mutated genes, incurable alcoholics, drug addicts and others to undergo sterilization." 
He also notes that "the sexual problem is often examined under the prism of pathology as a result of which most professionals are not able to distinguish the moral from the pathological element. Sexual relations should follow the instinctive human reflexes. A healthy and creative manifestation of the sexual instinct is necessary." 
The scary scientist does not leave out women as well "from the moment they cross the threshold of school, they should be made aware of the dangers threatening them from certain catastrophic factors such as excessive desire for money, unhealthy food, spirituality poisoning by mass media and impersonal advertisements, drug therapy, vaccinations, X-rays, poisoned water, noise pollution, etc.".'

En tevens het artikel 'Extreme-right Greek party threatens gay people' op de blog Lesbilicious:

'More recently, Golden Dawn openly threatened the gay community by leaving flyers in Gazi, the gay area of Athens, where one could read: "After the immigrants, you’re next".'

Zie verder het artikel 'Golden Dawn collects blood only for Greeks' (4 juli 2012):

'If some people in Greece have been thinking that Golden Dawn has already shown its real face, they have apparently been overhasty. If, at least, they have not seen the message of the extreme right organization that it is making a blood bank only for Greeks.'

[2b] Vervolg artikel: '[...] The vision of the extreme right party already present in parliament on how to "clear Greece" as it promised before the elections does not stop there. Last week, about 40 youths, dressed in the typical black clothes, went to the shops in Agiou Nicolaou square in the Athens suburb of Nicaea and warned their owners - immigrants to close them and leave the country within a week. According to the warned people and their Greek neighbours, the fixed time was a week. It expired on Monday and the immigrants have not left the area.
According to an article in Ta Nea newspaper, the author of which referred to eyewitnesses, a group of 40 motorcycle riders had stopped in front of four shops in the square last Saturday. They began shouting at the owners - immigrants from Pakistan, "Close the shops. You have a week."
On the same day, the local organization of Golden Dawn had held a motorcycle procession in Nicaea, as stated on the website of the party.
Immigrants from Pakistan claim that one of the places, where they had stopped, was their shops. The owners of neighbouring shops and sites confirmed the information.'


[3] Inmiddels door Wordpress verwijderd wegens schending van de voorwaarden. Bewaard in Wayback-machine, echter zonder de plaatjes; vertaling door Google hier en screenshot hier. De betreffende link staat in rood onderaan. Zie ook screenshot Hitler-pagina op Resistance Hellas.

[4] Veel details over antisemitisme in Griekenland zijn te vinden in het rapport 'Anti-Semitism in Greece; A Current Picture 2001-2002'.

Zie ook: 

Greek Jewish Community Protest Against Golden Dawn MP
Door Areti Kotseli, Greek Reporter, 29 juli 2012


 [...] Mathaiopoulos [of the far-right Golden Dawn party [who] took the oath as a member of the Greek Parliament on Wednesday, July 25] [...] was a bass player in a hard rock Greek band called Pogrom, which had a 'repertoire of fiercely racist, fascist, vulgar and anti-Semitic songs', [e.g.] a song titled 'Auschwitz', has lyrics like 'fuck Anne Frank', 'fuck the tribe of Abraham' and 'piss on the Wailing Wall'.

Tags: chrisi avgi, griekenland, gouden dageraad, golden dawn, neonazi's, fascisten, geweld, terreur, agressie, mishandeling, moordBijlage


Emblemen van fascistische en/of neonazi-organisaties, oorsprong en betekenis

Algemene overzichten

Extremist Symbols, Logos and Tattoos (Anti Defamation League)

Political Flags of Extremism (blog Historical Flags of our Ancesters)

Nazi symbolism (wikipedia)
 
Glossary of Religious Symbols (Symboldictionary.net)

The cross symbol (Designboom.com)

Wikipedia over zonnewiel, runen, kruis, Keltisch kruis, chi-ro-teken, Jeruzalem-kruis, Tempeliers & kruis, Sint-Joris & kruis, swastika 

Schwarze Sonne - Mythologische Hintergründe des Nationalsozialismus
Door Rüdiger Sünner, Youtube, 1:30:13

Romeinse keizers Constantijn en MagnentiusKeizer Constantijn met lauwerkrans; keerzijde munt met labarum met chi-ro-teken; labarum met chi-ro-teken op zilveren medaillon; munt geslagen door keizer Magnentius: chi-ro-teken met alfa-omega - in de Openbaring van Johannes (Grieks: de Apocalyps), vol geweld en verschrikkingen, wordt Christus aangeduid met: 'Ik ben de Alfa en de Omega, de Eerste en de Laatste'. Het chi-ro-teken doet denken aan het zonnewiel als oud symbool voor Christus, dat werd gevormd door de letters ΙΧΘΥΣ op een bepaalde manier over elkaar heen te schrijven. Eerder was het chi-ro-teken mogelijk in gebruik als symbool voor Chronos, de Griekse god van de tijd, en voor diverse zonnegoden. Zie verder onder 'The bigger picture' in noot[1b] hierboven!
Het is zinvol in gedachten te houden dat precies het chi-ro-teken, gekoppeld aan de rol terzake van bisschop Eusebius bij de kerstening - al was het wellicht met terugwerkende kracht - van de figuur van keizer Constantijn, het begin markeert van wat, aldus Peter Sloterdijk in zijn verhandeling Gottes Eifer, kritische historici de 'zondeval van het christendom' achten: 'het moment dat de kerk het bed ging delen  met de wereldlijke macht'. Het is het symbool bij uitstek van het militant geworden geloof in Jezus.


Tempeliers Wapen van Hugo de Peans, de oprichter van de orde van de Tempeliers; ander embleem; nog een variant.
De vorm van het kruis doet denken aan het (latere) Maltezer-kruis, dat wellicht weer is geïnspireerd op het Jeruzalem-kruis van de eerste kruistocht. Het rode kruis zit ook in de heraldische symbolen van Genova. De kruisvaarders-vlag en het Tempeliers-embleem gaan daar mogelijk op terug. Schepen die het teken voerden, genoten misschien de bescherming van de enorme vloot van Genova; ik weet niet of dit iets te maken heeft met de herkomst van het teken van het Rode Kruis (waaronder voertuigen bescherming genieten onder het oorlogsrecht).

De Tempeliers voerden het rode kruis op hun witte mantel waarschijnlijk vanaf de tweede kruistocht; de toenmalige paus had verklaard dat het rood stond voor het bloed van de martelaar op het wit van de kuisheid. Volgens deze geschiedenis van de Tempeliers was de zwart-witte Beausant-vlag hun belangrijkste teken (vergelijk deze blog en dit plaatje op de site van een hedendaagse Noorse Tempeliers-liefdadigheidsvereniging).
Volgens een vrij zeker onware legende zou de rood-witte vlag van Oostenrijk (het land waar in Europa het fascisme voor het eerst na WOII weer succesvol, als FPÖ, 'in de politiek ging') zijn ingegeven door de na een veldslag met bloed doordrenkte, maar onder een brede gordel wit gebleven mantel van ridder Leopold V, hertog van het land.
Zoals bekend beweert de extreemrechtse massamoordenaar Anders Breivik in zijn verknipte manifest met op de voorkant een rood kruis, dat hij lid is van een terroristische organisatie van Tempeliers.


Nazi-symbolenInsigne Hitler-Jugend; postzegel met SS-logo (bestaande uit twee sig-runen, oorspronkelijk staande voor 'zon') ter herdenking van Reinhard Heydrich (die crepeerde enige tijd na een aanslag door Tsjechische verzetshelden); opdruk op de postzegel met algiz-rune voor de geboortedatum en op z'n kop voor de sterfdatum, de algiz-rune werd naast het SS-logo gebruikt als symbool voor het beruchte racistische, eugenetische Lebensborn-project (zie bijvoorbeeld deze blog met foto's van hedendaags gebruik door extreemrechts); nazi-vlag met swastika-zonnewiel voor witte zon in bloedrood vlak, ontworpen door Adolf Hitler. Volgens de nazi-propaganda stond rood voor 'sociaal', wit voor 'nationalistisch' en het hakenkruis voor de 'overwinning van de Ariërs op het Jodendom'. Hitler koos zeer bewust voor rood, wit en zwart.


Hitler als ridder

Schilderij Der Bannerträger door Hubert Lanzinger op de Große Deutsche Kunstausstellung in München, 1937 of 1938, dat naar verluidt een tijd populair was als poster en briefkaart.

Thule Gesellschaft

Toegevoegd 10-2012: het embleem van de Thule Gesellschaft (1916; zie ook hier en hier), die aan de wieg stond van de partij die Hitler aan de macht zou brengen - de naam veranderende hij van Deutsche Arbeiterpartei in NSDAP -, heeft iets van het chi-ro-teken. Het hakenkruis in een cirkel lijkt overnomen op de nazi-vlag (1920), maar een rechtstreeks verband is speculatief.

English Defence League en English Democrats


 

De logo's zijn geënt op dat van de Tempeliers, dan wel op het kruis van Sint-Joris (Saint George, de schutspatroon van Engeland). Het tweede insigne (geborduurd op een shirt) is er een blijk van dat de EDL mede een tegenreactie is op Al Qaida. The English Democrats doen zich voor als plattelandspatriotten maar heulen intussen met de fascisten van Russkij Obraz. Het is me niet bekend of er contacten zijn met de aan de EDL gelieerde British Freedom Party. Over 'In hoc signo vinces': zie 'The bigger picure' in noot[1b] hierboven.

American Defence League, National Alliance en Klu Klux Klan
Het kruis op de borst van de ridder in het ADL-logo lijkt op dat van de Klu Klux Klan. Het embleem van de National Alliance - ooit de grootste blanke racistische organisatie in de VS, maar verdeeld en verzwakt geraakt - is een algiz-rune met takjes klimop (ivy) of laurier. De rode druppel in het centrum van het logo van de Klu Klux Klan, inmiddels gelukkig slechts een splintergroep, staat voor het bloed dat Jezus zou hebben vergoten voor het Arische ras of voor 'tot de laatste druppel bloed' van de strijd die de Klan-leden menen te voeren.


Voorpost, Nederlandse Volksunie en StormfrontVoorpost (hier in de wikipedia) voert de algiz-rune. De NVU de othala-rune (ook wel odal-rune genoemd) - die overigens doet denken aan het itchthus-symbool voor Christus. Stormfront, het grootste internationale forum voor blanke neonazi-supremacisten en aanverwanten, gebruikt het Keltisch kruis.


Laikos Syndesmos - Chrisi Avgi (Volks-alliantie - Gouden Dageraad)


 
Links het logo: een zwarte, wit omrande 'hakenslang' op een rood schild, geënt op het oude Griekse meander-motief, in de stijl en kleuren van de nazi-vlag, omcirkeld door een groene lauwerkrans; diverse andere uitvoeringen zijn gebruikelijker. Op het t-shirt links, dat een tijd te koop was, een Keltisch kruis. De woordvoerder rechts (screenshot uitzending Nieuwsuur) heeft op zijn t-shirt een witte adelaar met een keltisch kruis in zijn klauwen, zoals te zien op een poster in een kantoor van Chrisi Avgi en geïnspireerd op de Reichsadler van de nazi's.

Roemeense Nieuw Rechts en IJzeren GardeNoua Dreaptă gebruikt het Keltisch kruis. De moorddadige militie Garda de Fier (WOII) had als logo een traliewerk dat je kunt zien als een abstractie van het Jeruzalem-kruis. Bij Noua Dreaptă verereren ze Corneliu Zelea Codreanu, de leider van de IJzeren Garde, die zich graag vertoonde uitgedost als ridder op een wit paard.

Hongaarse Garde, Pijl-Kruis Partij, Jobbik


 

Het embleem van de Magyar Gárda Mozgalom heeft rode en witte Árpád-strepen met negen goudkleurige leeuwtjes. De strepen doen denken aan de vlag (middelste illustratie) van de Pijl-Kruis Partij (Nyilaskeresztes Párt) van WOII en zijn een algemeen Hongaars heraldisch kenmerk. Deze factie baseerde zich op de ideologie van Gyula Gömbös, die zich 'nationaalsocialist' noemde. Rechts het logo van de partij Jobbik, die hecht is verknoopt met de Hongaarse Garde. Rood, wit en groen zijn de kleuren van de Hongaarse vlag; het kruis met twee dwarsbalken, een heraldisch symbool van Hongarije, is een Lorriane-kruis dat doet denken aan een Byzantijns patriarchaal of orthodox kruis; en aan de o-rune in de jongere futhark, afgeleid van de a-rune - die werd vereerd door de protofascistische Thule Gesellschaft - in de oudere futhark.

Servische SNP 1389, Slowaakse Broederschap, Hlinka-gardeDe Servische en/of Russische SNP 1389 (met de jeugdbeweging 1389) voert het kruis van Sint-Joris met de tweekoppige witte adelaar van het wapen van Servië. De Slovenska Pospolitos gebruikt het wapen van Slowakije met zilverkleurig Lorraine-kruis op drie blauwe heuvels tegen een rode achtergrond. Rechts de vlag van de beruchte Hlinkova Garda, de militie van de Slowaakse Volkspartij uit de tijd van WOII, met een soort 'Tempeliers-Lorraine-kruis'; de grondvorm is die van de nazi-vlag.

Servische en Russische Obraz en de Socialistische Partij Servië
Het centrale teken op de logo's van Obraz - Servische linksboven, Russische ernaast - is identiek aan het chi-ro-teken (met alfa-omega) op een munt van de Romeinse keizer Magnentius (zie boven). De tweede variant van het logo van Russkii Obraz bestaat uit runen: de pijl omhoog is de týr-rune (naar de Noorse god Týr) en staat volgens de club tevens voor de Slavische god Perun; verder natuurlijk het kruis als chi-teken en Gebo rune (volgens de ontwerper balans en harmonie uitstralend), dat samen met de Týr-rune een zeshoekig schild (met speer?) moet uitbeelden; links en rechts waarschijnlijk de 'r' van 'Russkij' en de 'o' van 'Obraz' gestileerd als wunjo-rune respectievelijk ingwaz-rune (die doet denken aan twee overlappende othala-runen) - hoewel deze runen andere (mede)klinkers representeren. 'Obraz' betekent 'beeld', vergelijk 'archetype'. Rechts het logo van de herleefde, door Slobodan Milošević opgerichte SPS (Socijalistička Partija Srbije) in de kleuren rood, wit en blauw van de Servische vlag; het heeft iets van een kruis of zwaard omcirkeld door een veeg bloed.

Russische Democratische, Antifascistische Jeugdbeweging Nasji (De Onzen)'Nasji' klinkt een beetje als 'nazi', het logo heeft iets weg van het insigne van de Hitlerjugend (zie boven) en de vlag vertoont een gelijkenis met de Amerikaanse Confederate Flag, die door extreemrechts wordt gebruikt als symbool van racisme, maar ook nog wel eens wappert aan overheidsgebouwen in het zuiden van de VS. De variant van een rood kruis op een wit shirt (foto rechts) doet sterk denken aan de Tempeliers (zie boven). Dit kan natuurlijk allemaal toeval zijn. Zoals het zeker stom toeval is dat de Nasji-vlag bijna identiek is aan die van het mini-staatje Elleore, een piepklein eiland aan de Deense kust, ooit aangekocht door leraren ten behoeve van zomerkampen... en dat Anders Breivik op een ander klein eiland in particulier bezit, Utøya, eveneens gebruikt voor zomerkampen, zijn bloedbad aanrichtte.
De 'antifascisten' van Nasji werken naar verluidt doodleuk samen met de fascisten van 1389 (zie hierboven).

Wel is het duidelijk, en ongetwijfeld geen toeval, dat het kruis in een of andere vorm figureert in een groot deel van de extreemrechtse emblemen; evenals de kleuren rood en wit, vaak met zwart of blauw. 

Deense Partij en Zweedse DemocratenHet embleem van de Danskernes Parti van de neonazi Daniel Carlsen, is een gekantelde Deense vlag - wit kruis tegen rode achtergrond - in de vorm van een schild, omgeven door een zwart vlechtwerk. Voordat de Sverigedemocraterna zich verstopten onder een onschuldige bloem (zie onder) als logo, traden ze naar buiten met de leus 'Bevara Sverige Svenskt' (Hou Zweden Zweeds), in de vuist van een gehelmde Viking.
Rechts een van de medailles die Anders Breivik zichzelf opspeldde: het rode Tempeliers-kruis met de letters I, H, S en V ('In hoc signo vinces', zie hierboven). Ik wil overigens niet suggereren dat er directe banden waren tussen Breivik en de Deense Partij of de Zweedse Democraten.

German Defence League, Vlaams Belang, Dutch Defence LeagueHet logo van de German Defence League is een kruis in de kleuren van de Duitse vlag, glanzend als een rond schild met op de rand de kreet 'maximum resistance'. Toevallig en ongetwijfeld totaal los daarvan voert een bedrijf dat stormluiken verkoopt een logo in de vorm van een schild met de kreet 'maximum resistance' en in de kleuren rood, wit en zwart. Vlaams Belang, het voormalige Vlaams Blok, gebruikt de leeuw en de kleuren geel en zwart van het wapen van Vlaanderen. De Dutch Defence League zet de leeuw van het wapen van Holland in de kleur zwart op een schild in de kleuren van de Nederlandse vlag.

French Defence League en Front NationalDe Franse Defence League zet een kruis (met kleine dwarsbalkjes bij de uiteinden) in wit op een rood schild en had een getekende Tempelier op Facebook. Rechts het oude logo van het Front National, een fakkel of vlam in de kleuren van de Franse vlag. In Duitsland was het manifest van het 'nationale Front' in 1931 een van de weeën van de geboorte van een fascistisch klimaat en bijbehorend regime.

Deense Volkspartij en de Italiaanse Liga Noord en Het Volk van de VrijheidDe Dansk Folkeparti wil een 'nette' partij zijn en is misschien inderdaad niet neofascistisch. Op het logo van de Lega Nord prijkt de vlag van Padania - groene bladeren in de vorm van een zonnerad - naast een Romeinse legionair met opgeheven zwaard. Berlusconi's extreemrechtse Il Popolo della Liberta heeft een onschuldig ogend logo, maar werkt samen met de verhulde neofascisten van de Lega Nord. Umberto Bossi, de leider van die partij, voert een haatcampagne tegen de inwoners en bestuurders van Rome, die hij 'zwijnen zonder ballen' en 'jakhalzen zonder bloed' noemt die het rijke Noorden van Italië beroven.

Oostenrijkse en Nederlandse Partij van de Vrijheid, Noorse VooruitgangspartijDe FPÖ, Freiheitlichen Partei Osterreichs, opgericht door Jurg Haider, die regelmatig wandaden van de nazi's verdoezelde, ontkent dat het een neonazi-partij is. Maar in 2000 zette leider Ernest Windholz op een bijeenkomst de SS-leus: 'Unsere Ehre heißt Treue' in. Later ontkende hij dat hij wist van de SS-connotatie. Dit doet denken aan het uitroepen van de NSB-kreet 'Nederland ontwaakt!' door Hero Brinkman, toen hij tweede man was van Geert Wilders' PVV, die eveneens een 'keurige' partij wil zijn. In het PVV-logo prijkt een meeuw in verband met het woord 'vrijheid', net als op een aantal NSB-emblemen. Wel erg toevallig, bij elkaar (zie ook hier). De derde extreemrechtse partij achter een 'fatsoenlijke' façade is de Noorse Fremskrittspartiet. Anders Breivik was lid van deze partij, maar vond die niet radicaal genoeg. Het logo is een tomaat of een rode appel. Ronduit fascistische partijen in Noorwegen zijn Den Norske Forening, Viking en de Fedrelandspartiet.

Zweedse Democraten, Zwitserse Volkspartij en Front NationalDe Sverigedemokraterna hebben als logo een onschuldig ogende blauwe bloem met een geel hart (de kleuren van de Zweedse vlag), maar gebruikten eerder een minder zachtaardig beeld (zie boven). Het embleem van de Sweizerische Volkspartei heeft iets weg van de reclame van een kaasboertje. Maar men voerde een campagne tegen 'criminele buitenlanders' met een verhuld racistisch affiche met witte schapen die een zwart schaap eruit schoppen. Het Front National heeft de vroegere grimmige vlam of fakkel gestileerd en tamelijk abstract gemaakt.

Stop the Islamization of America, American Freedom Defence Initiative en Tea PartyDe SIOA van Robert Spencer en Pamela Geller, met wie Geert Wilders samenwerkt, zaait door middel van lasterlijke leugens haat tegen alles wat links en islamitisch is. John Jay van de AFDI, die op zijn blog schrijft over de noodzaak van een burgeroorlog en het vermoorden van tegenstanders (al zou het je familie zijn), was een van de oprichters van de SIOA. De Tea Party is een extreemrechtse nep-grassroots-organisatie die danst naar de pijpen van filthy rich ondernemers die af willen van belastingen en regulerende wetgeving. Het SIOA-logo bevat een 'omvallende' I van 'islam' boven de nog overeind staande Twin Towers, met op de achtergrond de sterren en strepen van de Amerikaanse vlag. In het AFDI-logo zitten die strepen eveneens verwerkt. Idem dito in de vlag 'Don't tread on me', in gebruik bij de Amerikaans marine en populair bij aanhangers van de Tea Party, met een ratelslang boven de leuze. Toevallig bevatten ook de logo's van de Hongaarse Garde en de voormalige Pijl-Kruis Partij (zie hierboven) een patroon van rode en witte strepen.


Fascistische en/of neonazi-allianties

Alliance of European National Movements1. British National Party (BNP)
2. Front National (FN) (België)
3. Front National (FN) (Frankrijk)
4. Partido Nacional Renovador (PNR) (Partij voor Nationale Vernieuwing, Porgugal)
5. Nationale Unie Свобода (Svoboda, Oekraïne - inzetje: het oude logo, afgeleid van de wolfsangel-rune)
 

6. Jobbik Magyarországért Mozgalom (Hongarije)
7. Movimento Sociale Fiamma Tricolore (Italië)
8. Movimiento Social Republicano (MSR) (Spanje)
9. Vapauspuolue (VP) (Vrijheids-Partij, Finland)
10. Nationaldemokraterna (ND) (Zweden)


De wikipedia over deze alliantie geeft links naar artikelen over deze partijen; elk artikel bevat een link naar de betreffende partij-website.

European National Front1. Χρυσή Αυγή (Chrisi Avgi, Gouden Dageraad)
2. Partido Nacional Renovador
(Nationale Vernieuwingspartij, Portugal)
3. Noua Dreaptă (Nieuw Rechts, Roemenië)
4-5. Forza Nuova (FN) (Nieuwe Kracht, Italië)
 

6. Български Национален Съюз - Начало
(Bulgaarse Nationale Alliantie)
7. Narodowe Odrodzenie Polski (NOP)
(Nationale Herleving Polen)
8. Falange (Spanje)
9-10. Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD)
 

? 11. National Alliance (Amerika)

Update: sinds eind november 2012 is er een afdeling van Chrisi Avgi in Italië: Alba Dorata.

De wikipedia over deze alliantie geeft links naar artikelen over deze partijen; elk artikel bevat een link naar de betreffende partij-website.


Obraz en partijen die ermee samenwerken1. Русский Образ (Russkij Obraz)
2. Servische Obraz (ontbonden 12 juni 2012)

3. Dělnická Strana (Arbeiderspartij, Tsjechië)
4. Χρυσή Αυγή (Chrisi Avgi, Gouden Dageraad)
 

? 5. English Democrats

6. СНП 1389 (geen wikipedia-artikel gevonden)
7. Noua Dreaptă (Nieuw Rechts, Roemeens-Moldavisch)
8. Slovenska Pospolitost (Slowaakse Broederschap)
9. Danskernes Parti (Deense Partij)
 

? 10. Antifascistische Jeugdbeweging Nasji (De Onzen)


Islamitische fascistische of fascistoïde organisaties


Moslimbroederschap, Arabische Europese Liga, Al Qaida
Het logo van de Moslimbroederschap heeft toevallig iets weg van het chi-ro-teken (zie hierboven), met de gekruiste zwaarden als 'chi' en de koran als 'ro'. De vlag van de AEL doet denken aan de nazi-vlag, met twee in elkaar gehaakte maansikkels in plaats van de swastika. Boven de gele maan op de vlag van Al Qaida staat de lange versie van de shahada, de islamitische geloofsbelijdenis.
Ook de gekalligrafeerde naam 'Mohammed' lijkt trouwens enigszins op een (elliptisch) zonnewiel en op het chi-ro-teken met de letter 'omega'.


Ridders van de Trots, Wereldwijde Sharia-Beweging, Partij van de VrijheidForzane Alizza is een terroristische groep waartoe moordenaar Mohammed Mehra zich rekende; Sharia4Belgium is een brutale poot van de Global Shariah Movement; Hizb ut-Tahrir streeft naar herstel van het kalifaat, net als de Moslimbroederschap. Forzane Alizza heeft een video vol explosies, vlammen en met in het begin het silhouet van wat een heks van takkenbossen lijkt te zijn. Rond tijdstip 01:00 verschijnt het beeld van strijders te paard, centraal wellicht de vaandeldrager die een held is in verschillende islamitische vertellingen zoals deze; en deze (zie ook hier) door de radicale prediker Said Rageah. Het logo van Sharia4Belgium is een plattgrond van België waarop een tekst in het Ariabisch is geschreven, bezegeld met een rode veeg bloed, ruwweg in de vorm van een X. Hizb ut-Tahrir gebruikt een zwarte vlag met de shahada in wit schrift, zegevierend geplant op de wereldbol.

Hamas, European Council for Fatwa and Research, Saoedi-ArabiëHamas haalt de giftig-antisemitische Protocollen van de Wijzen van Zion aan in zijn handvest en voorziet daarin een religieuze eindstrijd tussen moslims en joden. Het logo is geïnspireerd door dat van de Moslimbroederschap, waarvan het een gewapende tak is; in het centrum prijkt de Al Aqsa, die de moslimbroeders willen heroveren. De ECFR is een afdeling van de Moslimbroederschap in Europa die Europese moslims probeert te indoctrineren (zie ook hier). De vlag van de reli-fascistische staat Saoedi-Arabië toont de shahada met eronder een zwaard. Het land betaalt en/of beïnvloedt veel salafistische groeperingen in het Westen, zoals in ons land het instituut Dar al-'Ilm.

Om dit - ad hoc en verre van complete - overzicht een beetje rond te maken: in de Al Aqsa-moskee vestigden de Tempeliers (zie hierboven) in 1119 hun 'hoofdkantoor'. Ze noemden het gebouw de 'tempel van Salomon', vanwege de legende dat deze ongeveer op die plaats zou hebben gestaan. Opmerkelijk genoeg bestonden er kennelijk tussen de bloederige gevechten tijdens de kruistochten door, ook goede betrekkingen tussen Tempeliers en moslims. Laten we hopen dat de Al Aqsa ooit symbool zal staan voor ontspanning tussen de islamitische en Westerse wereld en niet het epicentrum zal worden van een explosieve apotheose (waarop Harry Mulisch, als ik het goed heb begrepen, zinspeelt met het slot van zijn boek De ontdekking van de hemel).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten