blogspot visitor

23 maart 2012

Groene Amsterdammer de fout in met Holman

Jammer, een van de weinige bladen waar de rede nog niet zoek leek te zijn, vergaloppeert zich lelijk[1] met de affaire Theodor Holman. De eindredactie meent een (in Amsterdam wereldberoemde) scribent die de getroebleerde denkbeelden van een massamoordenaar salonfähig helpt maken, de eer te moeten geven diens toneelstuk - een dialoog tussen Anders Breivik en Geert Wilders - integraal af te drukken. Terwijl er van censuur geen sprake was: het stuk van Holman wordt gewoon uitgevoerd.
Er zijn trivialere redenen om je abonnement op te zeggen.

Zou De Groene ook een toneelstuk publiceren van een moslim, noem hem even Alman, die zegt dat hij min of meer hetzelfde denkt als Mohammed Bouyeri; dat hij zich met de moordenaar van Theo van Gogh verwant voelt, op diens beslissing te doden na - omdat Bouyeri 'kapot is gegaan aan zijn idealisme' en Alman zich nu eenmaal meer een dénker acht? Die zich over zijn toneelstuk bewust het eerst liet interviewen door iemand van de jihadistische website van Shariah4Belgium, waar hij, Alman dus, oreert:

'Bouyeri zegt: "Het is te laat. We zijn vergiftigd. Het beledigen van de profeet is te sterk voortgeschreden." Hij geeft daar heel sterke voorbeelden van waarvan ook ik schrok. Het zit overal. Het zit in de kunst, in de pers, het cabaret, overal! Als we niet snel ingrijpen hebben we echt verloren. Want de islamhaters hanteren twee wapens, het discrimineren van moslims en het zoveel mogelijk sluiten van de grenzen voor moslims.'

En bovendien over, zeg, linkse criticasters van de islam bij wijze van 'grap' of 'sarcasme' beweert: 'Schop ze verrot. Pak een pistool en schiet ze neer. Maar we gaan ze niet aangeven bij het Meldpunt Discriminatie. Dat heeft iets miezerigs.'

Ik dacht het niet...

Maar ook zo ja: two wrongs don't make a right.

Ene Steven de Jong werpt eveneens een rookgordijn op in een recent stuk in het NRC. Volgens hem zou Breivik nog wel eens ontspoord kunnen zijn doordat of omdat hij is beledigd (en gebanned) door de moderator van een Noorse kwaliteitskrant, die zijn hatelijke en discriminerende teksten beu was. Oké, misschien niet alleen daardoor, maar dan toch zeker wel omdat Breivik zijn manifest niet mocht publiceren in de landelijke dagbladen en omdat het niet werd voorgelezen in de Scandinavische tv-journaals. Als de Noorse Groene nou maar een royale samenvatting van 2083: A European Declaration of Independence had afgedrukt, nou, dan hadden die sociaaldemocatische kinderen vast nog geleefd.
Het moet niet veel gekker worden: dat niet op de aller-allereerste plaats de haat tegen moslims en links aanjagende, extreemrechtse blogs worden aangemerkt als de broedmachine waarin het zieke geestes-ei van een Breivik, wiens waandenkbeelden aldaar in alle toonaarden worden gekoesterd[2], zich optimaal heeft kunnen ontwikkelen tot aan zijn terroristische coming out, maar redacties die dergelijke haatzaaierij niet op hun site wensen te laten gedijen.

Zonder blogs als Geen Stijl, Het Vrije Volk en De Dagelijkse Standaard zou in ons land de dreiging van een extreemrechtse terreuraanslag door een geradicaliseerde islamhater gróter zijn dan nu het geval is? Zo lust ik er nog een paar, De Jong. Dan zou zonder de propagandaoorlog van de communisten gewelddadig verzet tegen het bewind van de tsaar beduidend waarschijnlijker zijn geweest. En het 'ventiel' van de antisemitische pamfletten in het Duitsland van de jaren dertig heeft de opkomst van Hitler gelukkig toch zeker aanzienlijk weten te vertragen, nietwaar, het was nog bijna gelukt om de boze Duitse meute via die kanalen genoeg stoom te laten afblazen; nee, als die handel met succes de weg zou zijn versperd, nou, dán had je nog wat kunnen meemaken!

Pas op, beste lezer, dat u nog eens een Hans Jansen diep beledigt, of een Martin Bosma, of Wilders zelf - lieden die een hele bevolkingsgroep over één kam scheren en systematisch kwetsen. Mochten Jansen, Bosma en Wilders nog verder radicaliseren: dat zal dan uw schuld zijn, aldus Steven de Jong. Keer de haatzaaiers dus uw andere wang toe en geef ze alle ruimte op uw podia, waarbij u er grootmoedig geen punt van maakt dat zij hun eigen sites stringent verschoond houden van uw hatelijke tegenstem. Dan komt het misschien allemaal nog wel goed in dit land.

Latere toevoeging: ook Ephimenco slaat de plank mis in Trouw. Holman is volgens hem een eenzame provocateur met zijn steun voor de ideologie van Breivik, in tegenstelling tot de door duizenden bewonderde Merah.
Misschien is er inderdaad een gradueel verschil in aanhang, maar daar maakt Ephimenco dan een verhullende karikatuur van. Want op extreemrechtse blogs - Geen Stijl en de blogosfeer ter rechterzijde daarvan - regende het steunbetuigingen aan Holman. Wat Ephimenco doet is een stemming makend staaltje selectieve waarneming. De onthutsende coming out van geweld verheerlijkend of tenminste min of meer begrijpend extreemrechts is in volle gang. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTb) heeft de commotie rond Holman duidelijk niet of te weinig meegenomen in zijn recente, geruststellende rapportage (PDF).
Update: 'de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Erik Akerboom slaat alarm over de opkomst van blank terrorisme', meldt De Telegraaf (27 maart). Er zijn wapens aangetroffen bij de extreemrechtse groep Vanguard/Ulfhednar in Noord-Holland. Akerboom wijst verder op de moord op vijf Senegalezen in Florence door een neofacist en op de neonazi-moorden in Duitsland van de afgelopen jaren.
Denk ook aan de lukrake beschietingen van immigranten in Zweden.

Hoe Holman ons toch een dienst bewijst
Rob van Kan, 17 maart 2012

Van Kan stelt terecht vast: '[...] We mogen de heren Niemöller en Holman dankbaar zijn voor één ding: zij zelf betrekken de theorie van Martin Bosma in het geheel. Kennelijk past het gedachtegoed van de ideoloog van de PVV naadloos in dat van Breivik. Is er meer nodig om duidelijk te maken met wat voor totaal gestoorde geesten Nederland in zee is gegaan?'

Intussen blijft Geert Wilders vanaf zijn persoonlijke website unverfroren linken (een paar maanden geleden nog) naar de haatblog Gates of Vienna, waar onder een flinterdunne disclaimer (ter voorkoming van juridische vervolging) gewapend burgerverzet tegen moslims en zelfs een genocide op moslims wordt gepropageerd. Daar zal Ephimenco echter wel nooit één regel van zijn column aan wijden.

Zie ook m'n blognotities:
Marbe vergoelijkt fascistoïde gebral van Holman
Breivik, kruisridders en English Defence League
Wilders blijft linken naar genocide-blog Gates of Vienna
Donner ruikt niet de stront waar hij zelf in staat

Noot

[1] Helaas is het niet voor het eerst dat linkse journalisten een scheve schaats rijden ten aanzien van terrorisme: zie het artikel 'De Schreibtisch-activisten' van Mischa Cohen in Vrij Nederland (januari 2001), waarin wordt gememoreerd dat redacteuren van Vrij Nederland - onder wie Martin van Amerongen, later hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer - het opnamen voor de ideologie van de killers van de Rote Armee Fraktion (RAF). Maar kennelijk lag de lat nog niet hoog genoeg bij het ombrengen van industriëlen en kan ook iemand die de dolgedraaide maatschappijkritiek van de moordenaar van tientallen kinderen bewondert nu alle eer krijgen in De Groene en gehandhaafd blijven als columnist van dat blad.

[2] Zelfs dat was voor Breivik trouwens nog niet genoeg. Hij was teleurgesteld door het gebrek aan militante steun, bijvoorbeeld in de kringen van de extreemrechtse Vooruitgangspartij. Volgens de kreupele logica van Steven de Jong is dus ook de Vooruitgangspartij verantwoordelijk voor Breiviks bloeddorstige Alleingang - niet omdat die partij extreemrechts is en haat tegen moslims aanwakkert, maar omdat Breivik er niet genoeg ruimte kreeg.


Foto Theodor Holman: bron wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten