blogspot visitor

19 maart 2012

Rabbijnen eisen betere bescherming Joden

Terrorist Mohammed Merah stond waarschijnlijk onder invloed van Forzane Alizza ('Ridders van de trots'), een gewelddadige islamistische club die onderdeel is van de Global Shariah Movement waartoe ook Shariah4Belgium behoort. Dat riddersymboliek opduikt bij zowel islamisten als extreem rechts, is een veeg teken.

Trouw / ANP, 19 maart 2012

Update 1: het bleek in eerste instantie om drie doden te zijn gegaan, maar later is een vierde persoon overleden aan de verwondingen.
De politie onderzoekt of er een verband is met het neerschieten afgelopen week van drie Franse militairen (van Noord-Afrikaanse komaf) in dezelfde streek van Frankrijk.

Update 2: verdenkingen gaan in de richting van neonazi's.

Update 3:
of misschien toch niet meer. Enfin ik geef verder geen updates, het valt te hopen dat de zaak snel wordt opgelost.

Toch nog een update: de vermoedelijke dader zegt dat hij een mujahedin is, lid van Al Qaida, en dat hij de dood van Palestijnse kinderen wilde vergelden, alsook de buitenlandse interventies door het Franse leger (mijn speculatie: mogelijk koos hij daarbinnen slachtoffers van Noord-Afrikaanse komaf omdat hij hen als verraders beschouwde en/of omdat hij hen kende - dit was mijn eerste intuïtie na het horen van de aanslag). De broer en diens vriendin van hoofdverdachte Mohammed Merah (van Algerijnse komaf, klik op de naam om naar het wikipedia-artikel te gaan voor verdere ontwikkelingen) en twee zussen van Merah zijn 'uit voorzorg' gearresteerd. Of een van hen betrokken is, zal moeten blijken.
De bevooroordeeldheid van Joop.nl spreekt uit het redactionele artikel op de site, waarin men een verband legt met Breivik, omdat de moordenaar een camera bij zich zou hebben gehad en Breivik dit terroristen adviseert in zijn manifest; Joop heeft later de kop van het stuk veranderd; een kopie is gemaakt door de extreem rechtse site Geenstijl.nl. Ook deze commentator van The Guardian is veel te voorbarig geweest met zijn duiding. Het Franse TF1 / LCI meldt dat de verdachte al jaren in de gaten werd gehouden door de veiligheidsdienst. Daar lijkt dus iets ernstig te zijn misgegaan.

Laatste update
(21 maart 2012, 14.00 uur): inmiddels heeft de Palestijnse premier Salam Fayyad over de aanslag gezegd: 'Deze criminelen moeten stoppen hun terroristische daden uit te voeren in naam van Palestina. Ze moeten niet doen alsof ze opkomen voor de rechten van Palestijnse kinderen'.

Nog één dan:
de vermoedelijke dader was mogelijk lid van de inmiddels verboden beweging Forsane Alizza, onderdeel van de Global Sharia Movement van Anjem Choudary, waar ook Shariah4Belgium deel van uitmaakt, meldt Carel Brendel in een tweet; althans volgens het ultrarechtse maar wat betreft feitenmateriaal meestal betrouwbare Memri: 'Merah claims to belong to Al-Qaeda, and, indeed, appears to be [dus dit is niet zeker; K - latere toevoeging: het is toch bevestigd door de Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant; weer later: een andere overheidsbron ontkent dit weer] a member of the French Al-Qaeda branch Fursan Al-'Izza ("The Knights of Pride", spelled in French, "Forsane Alizza")'. Hij zou in Afghanistan zijn getraind voor de jihad. Het zou een omineus detail zijn als na de 'kruisridder' Anders Breivik in het ene kamp, nu een 'ridder' uit het andere kamp heeft toegeslagen. Meer in dit CNN-artikel.

Update 30 maart: Forzane Alizza, Shariah4UK en Shariah4Belgium hebben samen een filmpje gemaakt vol explosies, vlammen en met in het begin het silhouet van wat een heks van takkenbossen lijkt te zijn. Rond tijdstip 01:00 verschijnt het beeld van strijders te paard, centraal de vaandeldrager die een held is in verschillende islamitische vertellingen zoals deze; en deze (zie ook hier) door de radicale prediker Said Rageah.
Het opduiken van riddersymboliek aan beide polen van het extremisme - islamisme en extreem rechts - wijst op zich uitkristalliserende 'archetypische', diep in het collectief onbewuste gewortelde gewelddadigheid waarvoor zelfs de levens van kinderen niet heilig zijn, hetgeen pessimistisch stemt over een spoedige afname van de escalatie. Zie ook m'n blognotitie 'Breivik, kruisridders en English Defence League'.

Zie ook (links naar artikelen deels later toegevoegd):

Samir*, ancien de Forsane Alizza : "Il fallait se préparer au combat, à tout moment"
Door Mérième Alaoui, Le Point, 7 april 2012

Franse politie arresteert twintig islamisten
Nu.nl, 30 maart 2012

Video extremistische islamieten, geestverwanten van Mohamed Merah in Algerije
Memri, 30 maart 2012

Onder het goedkeurend toeziende oog van een imam (die roept dat voor Mohammed Merah gebeden moet worden) en luid geroep 'allahu akbar!' van het publiek, noemt iemand Merah een 'vrijheidstrijder' (mujahid) en een 'leeuw'; Merah heeft niets verkeerds gedaan, aldus deze figuur, maar integendeel gehandeld conform 'fatwa's' over het vergelden van misdaden van de vijand. Eveneens met klaarblijkelijke instemming van de imam en het publiek noemt de man Sarkozy een 'varken' en een 'jood' en smeekt hij allah 'het bloed in zijn aderen te bevriezen'; Merah daarentegen was een 'broeder' die de 'islam verdedigde' en verdient een plaats in het paradijs. Tot slot prijst de spreker Forzane Alizza en de leider daarvan, Abu Hamza.
Stelletje theofascisten.

'Mogelijk contacten geweest tussen Sharia4Belgium en moordenaar van Toulouse'
NOS, 26 maart 2012

Merah apparenté à un des condamnés du "groupe de Toulouse"
Le Point, 24 maart 2012

Broer schutter Toulouse is trots op hem
ANP / AFP / Trouw, 24 maart 2012

Update: Justitie in Frankrijk acht de broer medeplichtig. Ook hij zou een radicale islamist zijn en in zijn auto zouden sporen van explosieven zijn gevonden.

Chef Europol waarschuwt voor dreiging jihad
ANP / Trouw, 23 maart 2012

Terrorist van Toulouse in het schemergebied van salafisme en jihadisme
Door Carel Brendel, 23 maart 2012

'Circa 400 al-Qaeda-extremisten in Europa'
Nu.nl, 22 maart 2012

Staatsveiligheid: "Salafisme grootste gevaar voor democratie"
Vandaag.be / Knack, 21 maart 2012

Gezamenlijke mars Franse joden en moslims
AP / Trouw, 20 maart 2012

Joodse scholen in Amsterdam extra waakzaam na aanslag Toulouse
Trouw / ANP, 19 maart 2012

---

Dat er - min of meer verrassend - samenwerking is (geweest) tussen extreem rechts en salafistische extremisten in Frankrijk, wordt aannemelijk gemaakt in dit artikel:

Toulouse Killings Illuminate Salafist-Far Right Alliance in France
Door Max Blumenthal, al-akhbar / Alternet, 23 maart 2012

A Salafist group in France linked to the Toulouse killings is in an open alliance with neo-fascist figures and extreme right-wing Catholic groups.

Zie ook m'n blognotitie:
Levenslang voor antisemitische moord Frankrijk

Illustraties: catalogus van de tentoonstelling 'Jodendom, een wereld vol verhalen' in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, winter 2011-1012;
beeld van Mohammed Merah op de Franse televisie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten