Over Sarah Palin maakt verslaggever Arie Elshout (op de achterpagina van de Volkskrant van vandaag) een rake opmerking, na alle afleveringen te hebben doorstaan van de serie uitgesponnen reclamespots (de Sarah Palin's Alaska TV Show) over deze extreemrechtse[*], mogelijke presidentskandidaat in 2012 voor de Republikeinen, waarin ze voortdurend in SUV's, watervliegtuigen, crossauto's en ander gemotoriseerd materieel door Alaska scheurt, vaak op jacht.
'Alles wat zich in haar nabijheid bevindt, is een doelwit[**] om te worden omgehakt, omgelegd, gedood, opengesneden, gefileerd, gevild, uitgebeend, doorploegd en omgewoeld.'Elshouts krachtige typering van Palin geeft alle aanleiding haar te zien als een necrofiele persoonlijkheid, die Erich Fromm in verband brengt met fascistische politieke denkbeelden, wat des te gevaarlijker wordt als er ook ernstig narcisme aan de orde is - het zwelgen van ex-bijna-miss-Alaska Palin in haar eigen optredens wijst sterk in die richting - en helemaal bloedlink als een derde factor, incestueuze symbiose, in het spel is. Of ook dat laatste met Palin aan de hand is, weet ik niet, maar het is in elk geval betreffende haar liefde voor geweren (cf. fallussymbolen) frappant dat ze eens, publiekelijk gevraagd naar haar vader, antwoordde: 'My dad - he’ll tell me what kind of ammunition to use'.
Over Fromms ideeën zie bijvoorbeeld hier:
'In the 1960s Erich Fromm began to explore a further fundamental orientation present in western societies - a fascination with death and things (objects). This theme first appeared in The Heart of Man (1964) and grew into full realization in The Anatomy of Human Destructiveness (1973). As before, Fromm believed that the central driving force was the desire to make up for a lack of authentic being and selfhood. Funk (1999) describes this thus, 'One escape route from this malaise encountered ever more often is to identify with the lifeless, to find attraction in each and every thing as long as it is reified and devoid of life (or else can be reduced to this condition)'. To describe this orientation toward, or love of, death Erich Fromm used the notion of necrophilia. He was concerned to go beyond the popular usage of the term (to refer to sexual contact with the dead; and/or the desire to be near to corpses), and to look to necrophilia as a character-rooted passion - the passion to transform that which alive into something unalive (Fromm 1973: 332). Classically he set this passion to 'tear apart living structures' within a proper social and political context. 'With the increasing production and division of labour, the formation of a large surplus, and the building of states with hierarchies and elites', he wrote, 'large-scale human destructiveness and cruelty came into existence and grew as civilization and the role of power grew.'
En hier:
'Another characteristic of the necrophiliac character is his mechanistic character. The necrophile finds more joy in mechanical, lifeless activity and entities than in living, dynamic entities. (...) he is not simply a conservative, who wants to maintain the current order of his life and defend against the outside, living world, but seeks to destroy those external entities.'
Het is al vaker opgemerkt, maar inderdaad: 'god verhoede' dat de rode knoppen van het Amerikaanse wapenarsenaal binnen bereik komen van Sarah Palin en haar geestverwanten van de Tea Party.
Noten
[*] In deze video spreekt Palin de extreemrechtse Alaska Independence Party toe, eindigend met de woorden: 'So I say good luck on a succesful and inspiring convention, keep up the good work and god bless you'. Wikipedia over de AIP: 'The party (...) advocates positions similar to those of the Constitution Party and Libertarian Party, supporting gun rights, privatization, home schooling, and limited government.'
Over de vraag of Sarah Palin een fascist is, verschillen deze auteur en deze blogger intelligent van mening - de eerste, Jeffrey Feldman, die het wil houden bij 'agressief populisme', is verder wel degelijk een felle criticaster van de retoriek van rechts Amerika; mij overtuigen de argumenten van de laatste, Sandra Shattuck.
De discussie is vergelijkbaar met die in Nederland over de kwestie of Geert Wilders en zijn PVV fascistisch zijn of daar in elk geval dicht tegenaan zitten. Ik sluit me aan bij de inschatting van mensen als Ramsey Nasr (de dichter des vaderlands noemt Wilders ronduit een fascist, ook in een van zijn gedichten), de oud-europarlementariër voor het CDA Arie Oostlander (die Wilders met Karadzic vergelijkt) en Bas Heijne[#] (die de PVV veel weg vindt hebben van de NSB[##]).
[#] Met Heijne's recente essay over populisme versus linkse politieke correctheid - naar aanleiding van een aflevering van de tv-show van Palin waarin ze een kariboe neerknalt - ben ik het trouwens deels oneens. Maar dat zou een aparte beschouwing verdienen. Een belangrijk punt is dat Heijne ten onrechte, zonder substantiële argumentatie, teveel meegaat in het populistische dogma dat de meeste mensen op links wat betreft de voorgestane ethische principes hypocrieten zijn die weinig of niks waarmaken van hun waarden en idealen. Heijne miskent dat specifieke, relatieve verschillen op ethisch vlak bestaan en er zeer toe doen, ook al is bepaald niemand een heilige en kan de vraag, de valstrik, of de een over de hele linie een beter mens is dan de ander onbeantwoord blijven. Een andere zwakke plek in het betoog is dat Heijne veronachtzaamt dat de Tea Party voor een groot deel geen grassroots- maar een astroturf-fenomeen is: het is in sterke mate door de rijke elite aangejaagde en geregisseerde volkswoede. En misschien het belangrijkste: de grote fout van links is niet zozeer moralisme tout court geweest - hoewel dat zeker een rol speelde - maar de weigering om de 'vreemdeling' niet minder dan de autochtoon tegemoet te treden met eenzelfde 'verlichte' emancipatoire agenda en bijbehorende normen en waarden; kortom de denkfout te maken van het cultuurrelativisme en het ook nog eens in praktijk brengen daarvan - wat, toegegeven, trekken heeft van schijnheiligheid bij wijze van een soort omgekeerd racisme, echter eerder als politiek en ethisch laakbare inconsequentie moet worden gekwalificeerd dan als hypocrisie.[**] Toegevoegde noot 12 januari 2011:
[##] Toegevoegd september 2014: zie m'n latere blog "PVV draagt prinsenvlag van neonazi's parlement in".
Palin Calls Criticism ‘Blood Libel’
Door Michael D. Shear, The Caucus, 12 januari 2011
In een video op haar Facebook-pagina noemt Sarah Palin vandaag de golf van kritiek op (te) agressieve taal in het politieke debat - kritiek op met name rechtse policiti en mediapersoonlijkheden, onder wie Palin - na de moordaanslag op Congreslid Gabrielle Giffords, een 'blood libel'. In Amerika staat die term - 'libel' betekent zoals bekend 'smaad' of 'laster' - voor de aloude antisemitische beschuldiging aan het adres van joden, dat zij bloed van door hen gedode christelijke (of islamitische) kinderen vermengen met het deeg voor matses. Dat Palin uitgerekend deze term gebruikt, zeker terwijl ze moet weten dat Giffords joods is, wordt haar door velen nu net zo zwaar aangerekend als de omstreden poster van haar campagne 'Sarahpac.com', met kruisen van vizieren op de staten waar Democratische volksvertegenwoordigers de zorgwet van Obama steunden.
De reactie van Palin is naar mijn smaak inderdaad weerzinwekkend respectloos en een nieuw blijk van gevoelloosheid gepaard aan agressie. Gevoelloos vooral in die zin, dat ze kort na de tragedie de golf van kritiek op het politieke klimaat onbeschaamd en berekenend beantwoordt met het zichzelf als slachtoffer etaleren, ongetwijfeld omdat dit inspeelt op het gevoel van slachtofferschap bij haar acherban, dat er door de rechtse media sinds het aantreden van Obama, de eerste zwarte president van de VS, wordt ingestampt (het gewone blanke volk moet zich gaan voelen als 'joden' die worden belaagd en gepakt door de 'zwarte moslim' Obama). Zie ook deze bedachtzame brief van Lynn Paltrow, politiek activiste voor abortusrechten en nicht van Gabrielle Giffords.
Een ander blijk van volslagen gebrek aan fatsoen is dat de Tea Party inmiddels fondsen is gaan werven naar aanleiding van de genoemde kritiek van liberals na de aanslag op Giffords.
Toevoegingen na 18 januari 2011:
The Gloves are Off: The Tea Bag Party is ProtoFascist
Daily Kos, 15 september 2010
Is Fascism Lurking in America?
Door Danny Schechter, The Smirking Chimp, 15 januari 2011
Has Sarah Palin Finally Gone Too Far?
Door Sarah Seltzer en julianne Escobedo Shepherd, Alternet, 18 januari 2011
Palin has gotten so embarrassing that even folks on her side of the spectrum are vocally calling for her to just stand down and be quiet.
As Carbon Output Hits Record High, Palin Declares ‘I Love That Smell Of The Emissions’
Door Marie Diamond, ThinkProgress, 31 mei 2011
Sarah Palin op een Harley naar Washington
De Volkskrant, 30 mei 2011
Zie ook m'n blognotities:
Extremist Michele Bachman presidentskandidaat (of running mate)?
VS: neergeschoten politica stond op ‘hitlist’ Palin
Hoe milities, racisten en antisemieten onderdak vonden in de Tea Party
Fascistisch Amerika: weer een stap in die richting?
Extreemrechts in Amerika ruikt kansen
Fascistisch Amerika: het is bijna zover
Glenn Beck's propaganda vervalst de geschiedenis
Het grote geld en de media achter de Tea Party
Vargas llosa is bang voor xenofobie en nationalisme in Europa, met name in Nederland
Foto's en illustraties:
interview met Sarah Palin zittend op het vel van een grizzlybeer;
Palin en (nog jonge) dochter bij een dood rendier;
spotprent over Palin, bron mij onbekend;
omslag eerste editie van The Anatomy of Human Destructiveness van Erich Fromm.
interview met Sarah Palin zittend op het vel van een grizzlybeer;
Palin en (nog jonge) dochter bij een dood rendier;
spotprent over Palin, bron mij onbekend;
omslag eerste editie van The Anatomy of Human Destructiveness van Erich Fromm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten