blogspot visitor

11 november 2010

Vargas llosa is bang voor xenofobie en nationalisme in Europa, met name in Nederland

Nieuwsuur, 11 november 2010

De schrijver, politicus en kersverse winnaar van de Nobelprijs voor literatuur Mario Vargas Llosa is in Nederland om te spreken op het symposium 'The Return of the Ghosts' (11 november) met als thema: een spook waart door Europa, het spook van het populisme, het nationalisme en fundamentalisme. Waarom keren zij weer terug en waarom juist nu? Is onze democratie in een crisis beland? Herhaalt de geschiedenis zich of kunnen we leren van het verleden?
Vargas llosa is bang dat het nationalisme en de vreemdelingenhaat juist in Europa weer komen opzetten. En dan vooral in Nederland. Nieuwsuur spreekt met Vargas Llosa hierover, over het nieuwe kabinet en over de invloed van Geert Wilders.

Het interview met Varga Llosa
Over Wilders: 'een populist die een moderne fascist kan worden, vermomd in iets dat niet expliciet het oude fascisme is, maar in die richting beweegt'.

---

Eerder betoonde de liberaal Vargas Llosa zich een fel verdediger van Hirsi Ali tegen de strapatsen van Verdonk c.s., die hij uitlegde als het opofferen van de veiligheid van een 'rechtvaardigheidsstrijdster' aan de belangen van terroristen en politici. Verder hekelde hij het bewind van de linkse potentaat Hugo Chaves. Linkse vooroordelen of een hekel aan critici van de islam kunnen hem niet voor de voeten worden geworpen. In zijn rede 'Return of the Monsters' (5 november) waarschuwde Vargas Llosa niet alleen tegen rechtsextremisme, maar ook tegen de fundamentalistische islam - die overigens veel meer slachtoffers maakt onder moslims dan onder niet-moslims, wat volgens Varga Llosa een van de feiten is die de rechtse populisten negeren.

Toevoeging 12 november:
De Volkskrant bericht over het congres, dat Vargas Llosa het nieuwe extreemrechts - mijns inziens een faire visie - situeert als reactie op het islamisme en terrorisme. Met aan links het - terechte - verwijt, dat het teveel begrip heeft voor antidemocratische neigingen van (groepen) immigranten, uit angst voor xenofoob door te gaan [of uit opportunisme: kiezers uit die hoek trekken; K]. Zijn belangrijkste boodschap is dat Europa van vandaag het toneel wordt de terugkeer van 'extremistisch-nationalistisch, xenofoob, racistisch rechts'. Weldenkende burgers moeten deze beweging de weg versperren, aldus Vargas Llosa, die daarover weinig optimistisch is (zegt de Volkskrant over diens optreden op het congres, pratend met Twan Huys voor Nieuwsuur leek de schrijver minder pessimistisch).

Het NRC Handelsblad bracht vandaag een ingekorte versie van Varga Llosa's rede.Terzijde: de Volkskrant heeft tegenwoordig een 'dossier Geert Wilders' en een zeer frequent ingevoegd menu-item 'PVV' op de homepage, in de balk 'In het nieuws'. De betreffende artikelen hebben een header met daarin verwerkt de ogen van Geert Wilders - intimiderende blik, pupillen in de ooghoeken, geheel in de stijl van Wilders' lijflied Eye of the Tiger. Geweldige gratis reclame voor deze demagoog en een van de blijken van de 'populismisatie' van de voormalige kwaliteitskrant, die (politiek-bezield door met name Martin Sommer) zijn naam in ongunstige zin steeds meer eer aandoet.
De bedenker van de kop 'Wilders goes Eye of the Tiger' boven dit NOS-artikeltje en de maker van de video erbij gedragen zich eveneens als herauten van Wilders.

Zie ook:

De terugkeer van de spoken
Nexus, 11 november 2010

De eeuwige terugkeer van het fascisme
Rob Riemen, november 2010

Republican Gomorrah; inside the movement that shattered the party
Door Max Blumenthal, september 2009

[Aanvulling oktober 2016: Max Blumenthal blameert zich door zich te laten fêteren door Poetins propagandazender RT. Bij zijn verhouding tot 'zo objectief mogelijke journalistiek' kan dus een vet vraagteken worden gezet; K]

En m'n blognotities:
Fascistisch Amerika: weer een stap in die richting?
Staat Israël op de rand van een fascistische overname?
'Islamofobie grijpt snel om zich heen in Europa'
Thilo Sarrazin: eugenetisch racisme van de Duitse Wilders
Weer immigranten lukraak beschoten in Zweden
Waarom Wilders een gevaar is voor de rechtsstaat
De PVV achter het masker van vrijheid en fatsoen
Het grote geld en de media achter de Tea Party
Wilders is indirect verbonden met de English Defence League
English Defence League knoopt banden aan met Tea Party
Adviseur Wilders: geef ons wapens!
Geert Wilders werkt samen met exteemrechtse verspreider van complottheorieën over Obama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten