blogspot visitor

21 december 2010

Cijfers: geen islamisering van Amsterdam in zicht

Door Ewoud Butter, Republiek Allochtonië, 16 december 2010

'Amsterdam heeft over 10 jaar een islamitische meerderheid'. Dat voorspelde Frits Bolkestein in november 2005 in het programma Buitenhof.

(...) Het Amsterdamse onderzoeksbureau O+S (...) constateerde na een peiling onder de bevolking dat in 2005 11% van de Amsterdammers zich verwant voelde met de islam. In 2008 was dit percentage gestegen tot 13%, in 2009 zakte het percentage Amsterdammers dat zich verwant voelt met de islam echter weer, tot 12%.

---

Ik denk dat demografen zich meer in de discussie over de islam in Nederland en Europa moeten mengen, om met degelijke modellen en cijfers te laten zien of angstscenario's qua veronderstelde toekomstige omvang van bevolkingsgroepen hout snijden - of gewoon niet...

Wel graag demografische projecties en waarschijnlijkheden voor de periode 2010-2050 en 2050-2100 dan, en op de schaal van Europa, Europese landen, steden én stadsdelen.

Toevoeging 28 januari 2011:

Zie ook:

Amsterdam verschiet van kleur
Door Tjerk Gualthérie van Weezel, de Volkskrant, 28 januari 2011, pagina 27

Aanvulling mei 2011:

De pers, onder meer Gualthérie van Weezel, blijkt verkeerd te zijn voorgelicht door de Amsterdamse wethouder voor GroenLinks Maarten van Poelgeest. Het blijkt dat het percentage autochtonen de afgelopen vijftien jaar in Amsterdam gestadig is afgenomen. In 2011 zijn er zelfs voor het eerst in de moderne geschiedenis van de stad meer allochtone dan autochtone Amsterdammers, volgens deze cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die aanleiding gaven tot een bericht in de Volkskrant.

Het ontgaat me hoe uit de CBS-cijfers blijkt dat de voorstelling van zaken door Van Poelgeest, c.q. de Amsterdamse Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) niet misleidend is. Sinds 1996 is namelijk het aantal niet westerse allochtonen in de stad toegenomen van 203 duizend naar 273 duizend; het aantal westerse allochtonen steeg van 95.000 naar 119.000. Dus Amsterdam is sindsdien duidelijk 'zwarter' geworden, niet 'witter'. Weliswaar begint sinds circa 2007 de jaarlijkse toename van het aantal westerse allochtonen dicht in de buurt te komen van de toename van het aantal niet westerse, overtroffen heeft zij die in nog geen enkel jaar. Er kan op grond van de cijfers daarom hooguit gesproken worden van een duidelijke vertraging en een mogelijk naderend einde van de ver teruggaande trend van 'zwarter' worden en beslist (nog) niet van het 'witter' worden van de hoofdstad.

Een slechte beurt voor de Amsterdamse Dienst Onderzoek en Statistiek en voor Van Poelgeest. Ook de cijfers van O+S over de ontwikkeling van het aantal moslims, acht ik hierdoor bepaald niet betrouwbaar meer. [einde toevoeging mei 2011]

Zie ook m'n blognotitie:
Snelheid groei moslimbevolking neemt af

Geen opmerkingen:

Een reactie posten