blogspot visitor

24 september 2010

Afgeslacht in naam van de eer


Illustratie: deel van output op Google-search 'honour killings"

Onthoofd, verbrand, gestenigd

Door Robert Fisk, The Independent / De Pers, 12 september 2010 [update: link gebroken; hier nog in archief]

Jaarlijks worden wereldwijd minstens 5.000 maar vermoedelijk vier keer zo veel vrouwen vermoord ‘om de eer’. Misdaden die we niet mogen vergeten.

---

Robert Fisk is zoals bekend een fervente Israël-criticaster die nogal eens al te begripsvol is ten aanzien van de gewelddadige vormen van verzet van Palestijnse kant. Daarom verbaast deze politiek-correcte passage niet: ''Er zijn ook mannen die worden gedood om de ‘eer’, en hoewel journalisten het doorgaans hebben over een typisch islamitische praktijk, hebben ook christelijke en hindoeïstische gemeenschappen zich verlaagd tot deze misdaden. De eer van families, gemeenschappen of stammen overstijgt religie en menselijke genade."

Tja, vervolgens is het enige dat Fisk over vermeende christelijke eerwraak weet te melden: "Jordaanse vrouwenorganisaties zeggen dat onder de christelijke minderheid in het land relatief veel meer eerwraak voorkomt dan onder moslims. Vaak gebeurt dat wanneer een christelijke vrouw wil trouwen met een moslim. De christelijke gemeenschap zwijgt hierover echter in alle talen. De meerderheid van de bekende gevallen komt voor rekening van de moslims" (en hij noemt in zijn stuk niet één voorbeeld uit de categorie 'bekende gevallen' van hedendaagse eerwraak door christenen, terwijl hij dus suggereert dat die er wel is, en hij zijn verhaal verder moeiteloos lardeert met concrete cases).
Alle daders in het stuk zijn mannen; onder de slachtoffers van de cases zijn weliswaar twee mannen, maar het wordt duidelijk dat er slechts nu en dan uit eerwraak een man wordt 'mee-vermoord' met een vrouw.

Afgezien van deze obligate en falende poging te relativeren dat het voor het over-overgrote deel om moslimmannen gaat die bijna uitsluitend vrouwen vermoorden, en in mindere mate om hindoes: een goed en hard nodig verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten