blogspot visitor

05 mei 2016

Karskens, Baudet, Brussen, Roos en Duk entameren de oorlog die ze 'voorspellen'

Inhoud
Karskens, Baudet, Brussen en Roos
'Verzetshelden'
Wierd Duk
Anderen


[Toegevoegd december 2016: de video van de bijeenkomst "Verzetshelden" van het Forum voor Democratie is inmiddels verwijderd.
Update 29 december 2017: het filmpje is hier weer opgedoken.] 


Oorlogsjournalist Arnold Karskens schreef begin januari in de NRC dat in ons land een volksopstand zou uitbreken - en wel in mei, want ook revolutionairen houden van een zonnetje (echt). Karskens:
De eerste factor is een centrale commandostructuur, een hechte club die de leiding neemt. Nationalistische partijen over heel Europa, van het Franse Front National en Geert Wilders' PVV tot Hongaarse en Poolse partijen met daarnaast tal van buitenparlementaire extreemrechtse groepen, werpen zich op als hoeders van de westerse waarden. Zij kunnen, onder andere door sociale media als Twitter en Facebook, sturing geven aan de onvrede die leeft onder de ruim 500 miljoen EU-burgers.
De nieuw-(extreem)rechtse activist Thierry Baudet - die de PVV, Vlaams Belang, Front National en de FPÖ beschouwt als de "avant garde" - haalde in april Le Monde met de uitspraak:
Het risico van een pan-Europese burgeroorlog is reëel.
Aanvulling september 2017: Thierry Baudet zei in 2014 tegen het Vlaams Belang naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet: "Nog wat van die dingen en je krijgt bijna een revolutie. Ik heb vaak het gevoel dat we in een pre-revolutionair tijdperk leven. Er is enorm veel onvrede. Was dat het signaal van de bevolking: Het is nu welletjes geweest. Stop met die onzin?" Einde aanvulling.

Op GeenStijl oreerde Timon Dias (zijn pseudoniem is "Spartacus", meer over hem hieronder) in februari over door hem ontwaarde "kiemen van de aanstaande burgeroorlog" en de "eindstrijd om Europa" met moslims. En over het zogenaamde "vervangen" van het Duitse volk door "Aanrandiërs" (immigranten van islamitische huize).

Misschien omdat het vandaag toch Bevrijdingsdag was en Jan Roos de profetie van Karskens ietwat in tijdnood zag raken, tweette deze columnist, radiomaker en beroepsextremist:
Tijd van burgerlijke ongehoorzaamheid is voorbij, het is nu zelfverdediging geworden. Vecht voor uw vaderland, wetten en cultuur.
De leuze "Ik vecht voor mijn vaderland" (Pugno pro patria) kan in het geval van Roos trouwens beter worden vervangen door Purgo pro patria. Toegevoegd 18 augustus: Roos raakt meer en meer van het padje. Trieste figuur. Update juni 2017: Roos schrijft op De Dagelijkse Standaard: "Het kantelmoment komt naderbij."

Bert Brussen, hoofdredacteur van de radicaal rechtse website The Post Online[*] - een vaste auteur is Sam van Rooy van het extreemrechtse Vlaams Belang - maakt zich ook al "zorgen" over een burgeroorlog, in een gesprek van november vorig jaar; hij denkt dat het al te laat is.

In eerdere blogs heb ik gewezen op de huiveringwekkende stukken van ene 'El Inglès' op de blog Gates of Vienna, waarin deze hitser de geesten rijp maakt voor moordcommando's en zelfs - letterlijk - genocide op moslims; onder het doorzichtige mom van een "beschrijving" van komende gebeurtenissen, die niet "normatief" zou zijn.

Geert Wilders, die herhaaldelijk publiceerde op Gates of Vienna[1], verving op 2 mei zijn reguliere Twitter-avatar door onderstaande tekening van Bosch Fawstin[2]; waarnaast ik in navolging van Jeroen Weghs een prent ("Der Kampf geht weiter!") uit Der Stürmer van december 1929 heb gezet, vanwege de sprekende overeenkomst (blonde ariër oog in oog vechtend met een geïntimideerde moslim respectievelijk jood):Een deel van de dag van 4 mei, Dodenherdenking dus, handhaafde Wilders deze omineuze ava - al dan niet symbolisch getimed.

Wilders' adviseur Hans Jansen, de ontspoorde arabist, stelde in 2010 dat een strijd met de islam zou uitbreken, mogelijk met "rivieren van bloed". Toegevoegd juni: En Paul Belien, een andere adviseur van Wilders en spin in het internationale web van moslimhaters, is berucht vanwege zijn pamflet "Geef ons wapens!" (2006). [Einde toevoeging]

In een nachtelijk radioprogramma (vanaf 9:20), een maand voor het hierboven genoemde artikel in Le Monde, sprak Baudet van "de oorlog tegen de islam". Die droge frase laat goed zien dat het niet gaat om waarschuwen en voorspellen, maar om een zelf gekozen richting en een escalatie door eigen toedoen.

'El Inglès', Wilders, Jansen, Brussen, Roos, Dias, Baudet, Karskens en andere alarmistische agitatoren: ze zetten welbewust een - zeker in onze mediamaatschappij potentieel rampzalig effectieve - selffulfilling prophecy in gang.

Te weinig journalisten hebben dit helder voor ogen; een groot aantal van hen wenst deze toedracht niet te onderkennen, laat staan er een punt van te maken en het over het voetlicht te brengen.
Men staart zich blind op het jihadistische terrorisme en op een minderheid van vijandig-radicale moslims - de net zo belangrijke tweede motor van de gevaarlijke polarisatie - en neemt groteske termen als "islamisering" gewoon over; wat het ergste doet vrezen voor nog giftiger memen als "volksvervanging" en "witte genocide".

'Verzetshelden'

Baudet hield onlangs op kasteel Sterkenburg (bij Utrecht) de bijeenkomst "Verzetshelden" (pr-video hierboven [update december 2016: Is inmiddels verwijderd. Update december 2017: weer opgedoken]) van zijn Forum voor Democratie, het organisatorische vehikel voor zijn gestook. Baudet wil, zo zegt hij niet voor het eerst onverbloemd,
een nieuwe generatie opleiden, die uiteindelijk het roer kan overnemen in Nederland.
Een kersverse elite dus, wat nogal wringt met het aanschoppen tegen de elite en het idee dat "het gewone volk" moet spreken via "directe democratie".

Onder de deelnemers bekende en minder bekende gezichten als Jort Kelder, Hans Teeuwen, Paul Cliteur, Arjo Klamer, Bruno de Haas, Annabel Nanninga en Geerten Waling. Ook Sid Lukkassen en Timon Dias mochten natuurlijk niet ontbreken. Opmerkelijke namen in de aftiteling zijn Balázs Orbán (toevallig, de achternaam? ), Theodore Dalrymple en islamhater Douglas Murray[3]. Update mei 2017: Balázs Orbán is geen familie van Viktor Orbán, maar werkt wel voor een aan Fidesz verwante organisatie, Századvég Group, die diens beleid steunt. Aanvulling december 2017: En waar Baudet sprak in februari 2016. Orbán schreef een lovende recensie over een boek van Baudet.

Aanvulling mei 2017: Ook aanwezig op Sterkenburg waren Sam van Rooy van Vlaams Belang, Machteld Zee en Tom Zwitser, een ultra-rechtse katholiek die zichzelf ziet als "tegenstander van de democratie", meer macht voor de koning wenst en de extremistische uitgeverij De Blauwe Tijger drijft. De nieuw-(extreem)rechtse activist Machteld Zee - glunderende spreker naast Wilders op een congres van Vlaams Belang - werkte een jaar voor de Henry Jackson Society van Douglas Murray - die overigens vriendjes is met wapengek Sam Harris. Harris warmde onlangs de racistische, allang ontzenuwde "Bell Curve" van Charles (niet Douglas) Murray maar eens op. Einde aanvulling.

De professioneel gedraaide en gemonteerde video doet gedeeltelijk denken aan promotiefilmpjes van de Identitairen (in Frankijk Génération Identitaire); maar inhoudelijke uitlatingen worden vermeden; het geheel moet vooral enthousiasme en clubgevoel uitstralen, van een type dat met name (ex-)corpsballen kan aanspreken.

Dias deed vorig jaar mee aan een congres van Vlaams Belang. Hij schreef voor de uiterst rechtse krant The Jerusalem Post en steunt vrijwel zeker de 'volksvervanging' door toedoen van Joodse kolonisten op de Westoever; voor Europa verzint hij er dus eentje - in navolging van Hans Jansen en Geert Wilders - om ook hier olie op het vuur te gooien.

In een geweld verheerlijkend stuk op GeenStijl, ter gelegenheid van Bevrijdingsdag, citeert Dias de fascistoïde vrouwenhater Jack Donovan, die schrijft op de site van de extreemrechtse Richard Spencer met z'n National Policy Institute (dat in 2014 een mislukt congres in Boedapest organiseerde voor onder meer neofascistische Identitairen, het fascistische Jobbik en het racistische American Renaissance).
Baudet prijst Dias: "een van de beste essayisten van ons land" [screenshot].

De vrouwenhaat bij Baudet[4], Lukkassen[5], Van Houwelingen, Dias... het is een samenbindende passie, die ze delen met Anders Breivik ("partriarchy, not matriarchy") en met hun pendanten, de islamisten.

Met de laatsten wil men het dus op een strijd laten aankomen - die niets te maken heeft met 'vrijheid' en alles met primitief tribalisme, patriarchale stuiptrekkingen, een even stompzinnige als mogelijk catastrofale competitie: wie is het aggressiefst en krijgt de vrouwen er het stevigst onder[6].Wierd Duk

Toegevoegd 8 augustus 2016: Helaas omarmt journalist Wierd Duk (ik hoop niet blijvend) eveneens de 'logica' die in feite het jezelf inschakelen in een escalatie is. In de taal van Wilders ook nog ("revolte"); Duk tweet, naar aanleiding van een bericht over de afwijzende reactie van Zweedse kerkelijke gezagsdragers op een protestactie - een mobilisering tot het ostentatief dragen van een kruisje - van christenen tegen de vervolging van geloofsgenoten in een aantal islamitische landen:
Door de vloed van signalen van zelfverloochening door de 'elites' dreigen we op revolte af te stevenen. Onhoudbaar.
Niet het uitspreken van zorg over mogelijk ontsporende spanningen is het probleem; het gaat erom dat Duk er een overtrokken ("vloed") en eenzijdige duiding bij levert: ten eerste zijn er inmiddels minstens zoveel 'elites' die de islam bekritiseren als 'elites' die de islam (te)veel ruimte willen geven; ten tweede zegt hij niets over de reële vloed van demoniserende generalisaties over moslims en over de agressieve voornemens van nieuw-(extreem)rechts, die een belangrijker risico vormen voor een mogelijk gewelddadige ontwrichting[7].

Toegevoegd 13 augustus 2016: Duk zegt dat hij soms denkt dat hij "in Orwells 1984 leeft", ter verwijzing naar een rammelend betoog op The Post Online, waarin op grond van wat populistische percepties wordt gesteld dat "bijna uitsluitend uit links progressieve hoek" de media bezig zijn met het verdraaien van de waarheid, zodanig dat mensen die wel zouden zien hoe het zit, impliciet voor gek worden uitgemaakt. "Gaslighting", noemt de auteur het[8]. Dit is een zoveelste (laat ik uitgaan van een relatief onschuldige) variant van de nieuwrechtse Newspeak dat het publieke debat in de greep verkeert van "policor", "cultuurmarxisme"[9] - wat overigens een antisemitische complottheorie is - of een "leugenpers". Daarbij negeert men gemakshalve dat we in het vrije Westen leven, het scala aan (politieke tinten van) media enorm is en bovendien de meeste mensen kijken naar commerciële zenders en rechtse bladen lezen. Het is een voorbeeld van de retorische omkering van de waarheid - waar ik meer over zeg in een blog over het radicaliserende taalgebruik van nieuw rechts. Iedere journalist zou zich daar verre van moeten houden[10].

Toegevoegd 15 augustus 2016: Duk verwijst zonder een woord van kritiek naar een interview in Esquire ("er woedt een veenbrand van jewelste") met de advocaat Theo Hiddema, nota bene een zelfverklaarde PVV'er - op The Post Online riep hij: "Stemt allen Wilders!" Met die "veenbrand" bedoelt Hiddema "de" islam. Zijn verhaal is een ranzige litanie van halve leugens, met als domme klap op de vuurpijl:
Als je het hebt over racisme, dan is "zwart" racisme – noem het maar even zo – veel virulenter dan "blank" racisme. Ik heb geen enkele neiging om iemand met een kleurtje anders te behandelen.
Het interview opent - en dat is de reden waarom ik het opvoer in deze blog - met:
Als je jezelf aanzet om een kritische beschouwing te wagen over de manier waarop het er over vijftig jaar aan toe is, en ik wist dat ik nog vijftig jaar te leven had, dan zou je bijna in opstand moeten komen, om [....] dat – wat ik denk dat zich dan heeft voltrokken – te voorkomen.
Dat Duk dit aan het publiek voorschotelt, is dus geheel in lijn met zijn bovengenoemde "revolte"-tweet. Ik schrik hier echt van; want kan er niets anders van maken dan het moedwillig aanblazen[11] van de veenbrand die naast die van het islamisme in ons land een veel grotere bedreiging vormt voor de democratische rechtsorde: de virulente, hatelijke leugens en voornemens van de PVV en haar achterban.

Toegevoegd 18 april 2017: Duk tweette op 15 juni 2016 dat hij een "clash" verwacht tussen burgers met "kleine wapens" en immigranten, met name in Duitsland en Frankrijk. Waarop ik tweette: "een geleidelijke toename van geweld is waarschijnlijker dan een clash. Laten we alarmisme en apocalyptisch denken niet voeden; en humaniteit en nauwkeurigheid betrachten zonder oogkleppen." [screenshot]

Toegevoegd 18-20 april 2017: Zie ook het stuk "AD trekt nazi's de mainstream in" door Jelmer Renema, over een laakbaar slecht gerechercheerd en veel te mild artikel van Duk over de Nederlandse neofascistische, antisemitische splintergroep Erkenbrand. Meer over Erkenbrand in een reeks tweets van me [latere toevoeging: en in een aparte blog.].

Toegevoegd 24 april 2017: Duk blijft apocalyptisch een "uur van de waarheid" 'voorspellen' - dat zou worden uitgesteld nu Emmanuel Macron - "die  niets begrijpt van de islam", aldus Duk - waarschijnlijk president van Frankrijk wordt [screenshot]. Duk doet dat, om stemming te maken, bewust geheimzinnig bij monde van een "Franse collega" wier naam hij niet publiek wil maken, maar die hij wel "voor mij de autoriteit" noemt [screenshot]. Wat dat "uur van de waarheid" concreet inhoudt, vertelt Duk evenmin.

Toegevoegd 5 mei 2017: Duk promoot een artikel van Douglas Murray (aanwezig op de bijeenkomst "Verzetshelden" van Baudet c.s., zie hierboven) op GeenStijl - en Sietske Bergsma citeert uit dat stuk op The Post Online - waarin Murray een variant van de "witte genocide"-meme van neonazi's debiteert: "Massa-immigratie - de vervanging van grote delen van de Europese bevolking door andere volkeren - is een manier waarop dit nieuwe narratief kan worden verbeeld [...]".
Murray sprak op een van de eerste bijeenkomsten (2006) van een kopgroep van moslimhaters rond complotgek Bat Ye'or. Ook sprak daar de door Murray bewonderde beroepshitser Robert Spencer. En natuurlijk was spin in het web Paul Belien erbij. Spencer, Bat Ye'Or en Murray droegen bij aan een bundel met de veelzeggende titel Eindstrijd (2009) - uitgegeven door René van Praag, een andere nijvere stoker.
Het gezwatel van Murray over de "existentiële vermoeidheid" van "Avondland" Europa, doet sterk denken aan wat Joseph Goebbels riep in zijn beruchte Sportpalastrede ("Wollt Ihr den totalen Krieg", 1943): "um die von einer Willens- und Geisteslähmung ohnegleichen befallene abendländische Menschheit zum Erwachen zu bringen"; en: "Keiner dieser Staaten kann von sich behaupten, gegen eine innere Bolschewisierung immun zu sein". Vergelijk Thierry Baudets uitspraak: "Het Westen lijdt aan een auto-immuunziekte. Een deel van ons organisme - een belangrijk deel, ons afweersysteem, datgene wat ons zou moeten beschermen - heeft zich tegen ons gekeerd. Op elk vlak worden we verzwakt, ondermijnd, overgeleverd."

Toegevoegd 9 mei 2017: Duk verspreidt de complottheorie van het "culturele marxisme", een modernisering van het Kulturbolschewismus uit de koker van de nazi's. In ons land is deze complottheorie vooral gepropageerd op de rechts-extreme blog De Dagelijkse Standaard en door de neofascist E.J. Bron; en tiert zij welig in met name de commentaren van lezers van GeenStijl - op die hitsblog mocht rechtsgek Sid Lukkassen, een fervente aanhanger, deze kolder opdissen via een interview met het nieuw-(extreem)rechtse Café Weltschmerz. Thierry Baudet haakte bij Lukkassen aan. Theodor Holman heeft Anders Breivik geprezen om zijn haarscherpe waarneming van het "cultureel marxisme"... We weten waartoe die waarneming hem heeft gevoerd.

Toegevoegd 3 juni 2017: Duk werd aangekondigd als spreker ("over de rol van de media in het publieke debat") bij de start van de jongerenafdeling JFVD van de partij FvD van Thierry Baudet [screenshot | detail]. Maar naar eigen zeggen moest hij die middag opeens elders zijn; en had hij het publiek "berispend [willen] toespreken" - wat dit ook concreet moge betekenen.

Toegevoegd 5 juni 2017: Duk retweet een hoax uit de koker van propagandisten in het kamp van Assad (onder meer RT en Sputnik) over een zogenaamde 'witte helmen'-figuur die met een vlag van Al Qaida zwaait. Dat de betreffende video niets bewijst maar wel aantoonbaar van suspecte makelij is, werd in 2015 al aangetoond (zie de reeks tweets van Ton Aarts in de link).

Toegevoegd 5 juni 2017: Duk verwijst naar een video met Tommy Robinson, de beroepshitser die de haatclub English Defence League oprichtte en vorig jaar sprak voor het extreemrechtse Pegida. Kennelijk neemt Duk de oordelen van een criminele figuur serieus die een video heeft geretweet van Zweedse neonazi's ("European Race Awakens") en die de neonazistische 'witte genocide'-meme heeft verspreid via een tweet naar een video van een toespraak van de Jodenhater Zsolt Bayer (en zie ook hier).

Toegevoegd 5 juni 2017: Duk prijst een artikel aan van rechtsgek Sid Lukkassen, die op The Post Online weer eens de complottheorie van het zogenaamde "culturele marxisme" uitvent. Eerder op TPO promootte Lukkassen de vrouwen- en Jodenhater Davis Aurini, een antisemitische creep uit de bruine krochten van alt-right. Betreffende de oerfascist Mussolini heeft Lukkassen gezegd: "Mensen riepen om een sterke leider om de orde terug te krijgen" (in een gesprek met Esther van Fenema, die in een column op TPO bewonderende woorden wijdde aan Mussolini).

Toegevoegd 20 juni 2017: Duk haalt de uit de aard der zaak racistische, extreemrechtse, vaak antisemitische complottheorie omtrent de diplomaat Richard Coudenhove-Kalergi in de krant alsof deze bruine waan een debat waard is [screenshot]. Een ongelofelijke brutaliteit. Momenteel is deze 'theorie' populair onder neofascisten die denken dat de "elite" en/of de Joodse geldmagnaat Soros (met wie Duk ook iets 'heeft') door middel van immigratie "witte genocide" willen plegen op de blanke bevolking van Europa; uiteraard draagt dit sterk bij tot burgeroorlogssentimenten. Robert de Haze Winkelman, een adviseur van Thierry Baudet, die net als Duk de Kalergi-'theorie' wil agenderen, linkte daartoe eerst naar een antisemitisch artikel over white genocide en daarna naar de extreemrechtse website Curiales (in tweets die hij na ophef wiste). In het stuk op Curiales over Coudenhove-Kalergi staat "verspreid via de vele vrijmetselaarsloges op het continent" - waarmee fascisten steevast op een Joods complot doelen. Elders op Curiales wordt reclame gemaakt voor een blanke etnostaat en wordt massamoordenaar en oorlogsmisdadiger Ratko Mladić verdedigd.

Toegevoegd mei 2018:
In De Telegraaf (27 mei) breekt Duk een lans voor de extreemrechtse ophitser Stephen Yaxley-Lennon, alias Tommy Robinson. Deze beroepsagitator beweert herhaaldelijk dat hij niet meer het stuk tuig is dat hij was (knokpartijen, intimidatie en celstraffen); maar vorig jaar zei hij in een videoboodschap: "If you're a journalist and you think your office or your home is a safe space. It's not." Hilarisch genoeg zei hij er bij: "I'm not intimidating people" - alsof 's nachts op de huisdeur bonken van kritische journalisten dat niet is. Onder meer deze video maakte hij overigens voor het extreemrechtse TheRebel Media van de beruchte stokebrand - en oplichter - Ezra Levant.
Tot slot van z'n artikel haalt Duk ook nog eens de beruchte racistische haatzaaier Katie Hopkins aan ter verdediging van Robinson. Duk schrijft dat Hopkins een "'raciste'" (dus tussen enkele aanhalingstekens) wordt "genoemd" "wegens haar felle kritiek op de islam en op de multiculturele samenleving". Duk verzuimt de lezer erop te wijzen dat Hopkins obsessief tweet over criminaliteit door zwarten, op 20 mei een vrouw met een donkere huid racistisch uitschold en vorig jaar na een aanslag door een islamitische terrorist tweette dat een "final solution" nodig zou zijn - een smerige zinspeling op een door haar kennelijk wenselijk geachte massamoord op moslims. Toen dit laatste leidde tot ontslag van Hopkins als columnist bij een krant, bestond Duk het om het voor haar op te nemen - wat zeer stuitend mag heten.
Wie nu nóg niet tot de conclusie komt dat Wierd Duk Ernstig Verward is, of een fellow traveller van racistische gifmengers en ophitsers, of beide, moet zichzelf maar eens diep in de ogen kijken.
Update: De promotie van Robinson door Duk heeft een vervolg gekregen onder de kop "Wilders steunt 'martelaar van arbeidersklasse'".Anderen


Update 27 mei: Met zijn platte column "Vechtistan, Dommistan en Ligië" laat Theodor Holman weer eens zien dat hij tot het grimmige gezelschap van de kwekers van een (burger)oorlogsstemming moet worden gerekend.
"We hebben voor de mannen uit Vechtistan, Dommistan en Ligië heel weinig werk, we hebben zelfs niet genoeg werk voor ons eigen volk. Er komen steeds meer Onbekenden. En iedereen wordt kwaad plus boos plus woedend en ze verzamelen hooivorken." "En hoe gaat dit aflopen?" vroeg de lakei. "We gaan verliezen," zei de Rekenmeester des Staats.
In nog sterkere mate geldt dit voor de meer dan ontspoorde Joost Niemöller, die bijkans in een delirium raakt van het boek Le Camp des Saints (1973) van Jean Raspail:
Uit de kelders van Parijs zijn dan al de ratten omhoog gekomen, de al dan niet illegale immigranten, met maar één doel voor ogen: de eliminatie van het blanke ras. [...] De laatste [sic] die hun geestelijke gezondheid hebben bewaard, trekken zich terug in een enkel dorp, de levende doden van zich afschietend tot de laatste kogel.
Toegevoegd mei 2017: Op 21 januari 2017 tweette Niemöller bij een foto van een bijeenkomst met Marine Le Pen, Geert Wilders, Matteo Salvini (Lega Nord) en anderen: "Hier staat het nieuwe Europa. Het is dit of burgeroorlog". Einde toevoeging. Enfin, de lijst is intussen lang, helaas.

Toegevoegd 17 juni: Ophitser - zie ook de poster aan het eind van de video - Nigel Farage 'voorspelt' natuurlijk ook geweld; let op de listige plaatsing van het adjectief "legitimate" en het voorwaardelijke "if" dat vervolgens meteen als feit wordt geponeerd:
It's legitimate to say that if people feel they've lost control completely, and we have lost control of our borders completely as members of the EU, and if people feel voting doesn't change anything, then violence is the next step.
Toegevoegd 8 juli: Baudet tweet enthousiast een foto van de cover van het boek La guerre civile qui vient (2016) van de Franse Figaro-publicist Ivan Rioufol, een rechtse doemdenker, die evenals Baudet net zo hard werkt aan een geestelijk klimaat voor geweld als de jihadisten waar ze zich op blind staren.

Toegevoegd 19 juli: Wilders voegt zich - nog explicieter dan eerder - bij het gezelschap van 'waarschuwers' voor een burgeroorlog die men zelf aanjaagt:
[...] ik hoop dat we volgend jaar in Nederland afscheid kunnen nemen van premier Rutte, en ik hoop dat we dat in de rest van Europa ook kunnen doen, om onze bevolking te beschermen. Zodat er geen burgeroorlog komt, maar we op een democratische manier, nieuwe leiders kiezen die zeggen: grenzen dicht en we gaan [...] knokken voor onze eigen mensen.
Toegevoegd 19 juli: De fractieleider van AfD-Thüringen, Björn Höcke, zegt in een interview (video vanaf 5:39):
Als [...] de AfD geen noemenswaardige zeggenschap krijgt in het politieke bedrijf, dan vrees ik het afglijden naar een burgeroorlog.
Toegevoegd januari 2017: Ook AfD-partijleider Frauke Petry 'waarschuwde', in 2016, voor een burgeroorlog.

Toegevoegd 6 september:
De AfD'ers Mirka Welsch en Thomas Illig zinspelen eveneens op een gewelddadige machtsovername.

Toegevoegd 19 juli: De extreemrechtse ideoloog Götz Kubitschek van het Instituut voor Staatspolitiek (IfS), een inspirator van Höcke, geeft het boek Zurüstung zum Bürgerkrieg. Notizen zur Überfremdung Deutschlands (2008) van Thorsten Hinz uit.

Toegevoegd 16 augustus: Zoals ik in een een blog van vorig jaar al opmerkte, heeft de Franse columnist en auteur Éric Zemmour, die de leugen verkondigt dat het Franse volk wordt "vervangen" door met name Afrikanen, op een bijeenkomst gezegd: "Het is gecompliceerd, naar mijn indruk, voor de mensen om gezamenlijk op te staan" (video vanaf 3:30: "pour les gens de se lever ensemble").

Toegevoegd 20 augustus: Columnist Sylvain Ephimenco sluit zich aan bij de bezigers van oorlogsretoriek. Hij gooit in een groteske schematisering de boerkini op één hoop met "de gewelddadige islam" en "zware criminaliteit"; en eindigt met: "In een land dat van binnenuit wordt aangevallen zijn er twee soorten burgers, de onderworpenen die uiteindelijk gaan collaboreren en degenen die in het verzet gaan." Dat er ook een - helaas schijnbaar slinkende - groep burgers is die op een verstandige manier extremisme wil bestrijden, zoals met een verbod op de vrouwen uitwissende boerka en nikab, past niet meer in zijn denkraam. Integendeel, door de grens tussen aanvaardbare en ontaarde godsdienst verkeerd te trekken, maakt Ephimenco zichzelf deel van het probleem, niet van de oplossing.

Toegevoegd 26 september: Op regressief rechts vliegt men driftig verder uit de bocht. "Dit land is van ons! We moet het heroveren" (Niemöller); "bestuurders die hun volk voortdurend bedriegen, negeren en heimelijk verachten, [worden] uiteindelijk [...] afgezet" (Uri van As op hetzestek Opiniez); "Is Nederland klaar voor een coup?" (Rutger van den Noort op Opiniez).
Update 4 september 2017: Van den Noort, die inmiddels bezig is met het organisteren van het xenofobenfestijn "De Nederlandse Leeuw", heeft in een gesprek met rechtsgek Sid Lukkassen voor Café Weltschmerz gezegd: "Misschien is de aanleiding voor een staatsgreep wel helemaal niet economisch. Maar is het het vrijheidsbesef, de identiteit die de Westerse wereld heeft die we terug willen veroveren. En misschien hebben we daar juist wel heel veel geld voor over." Curieus gebruik van "we" in deze louter academische denkoefening (kuch).

Toegevoegd 13 oktober: Ook Donald Trump flirt met geweld in het kader van zijn race voor het presidentschap van de VS. "He has encouraged violence at his rallies—even offering to pay the legal fees of offenders—and proclaimed as early as February 2014 that America needs "riots to go back to where we used to be when we were great."

Toegevoegd 24 oktober: En ja, ophitser en FPÖ-leider Heinz-Christian Strache acht natuurlijk door de immigratiestromen "een burgeroorlog op de middellange termijn niet onwaarschijnlijk" - omdat hij zelf zijn uiterste best doet daar het klimaat voor te scheppen.

Toegevoegd 25 april 2017: Het districtshoofd in Halland van de racistische spanningen tussen bevolkingsgroepen aanjagende Zweedse Democraten, Susanne Larsen, 'voorziet' (kuch) een burgeroorlog met moslims en acht het uitroepen van de noodtoestand noodzakelijk.

Toegevoegd 8 mei 2017: De zeer rechtse theoloog Harald Seubert oreert ook al over een naderende "burgeroorlog" waar hij zelf de geesten rijp voor helpt maken. Hier een commentaar van de liberaal-conservatieve publiciste Liane Bednarz.

Toegevoegd 18 mei 2017: Hoofdredacteur Marck Burema ("Pritt") van GeenStijl voegt zich in het rijtje hitsers dat uitziet naar geweld. Hij tweet (18 mei): "Alleen een staatsgreep kan dit land nog redden." [screenshot]

Toegevoegd 22 mei - juni 2017: Laurence Urbain, door Baudet naast onder anderen Wierd Duk (die uiteindelijk verhinderd zei te zijn) ingeschakeld bij de lancering van de jongerenorganisatie van zijn partij FvD, zet zich in voor Vlaams Belang en andere neofascistische clubs en - jawel - 'voorspelt' (kuch) een "burgeroorlog" ten gevolge van immigratie uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Toegevoegd 1 juni 2017: De uiterst rechtse trendwatcher Adjiedj Bakas verhit de gemoederen met onsmakelijke graagte: "Er is al een sluimerende burgeroorlog gaande in Europa. Ik denk dat burgers het heft in eigen hand gaan nemen [screenshot]."

Toegevoegd 7 juni 2017: Ayaan Hirsi Ali voegt zich bij de oorlogshitsers onder het mom van 'preventie van een burgeroorlog'.

Toegevoegd 19 juni 2017: Je kon erop wachten, columniste Ebru Umar versterkt de gelederen van haat zaaiers die stemming maken voor een burgeroorlog onder het mom van alarmeren. Naar aanleiding van de terroristische aanslag met een auto op moslims bij een moskee in Finsbury op 19 juni, schrijft ze onverdroten:
Dat is wat er gebeurt, als je als overheid niet nadenkt over massa-immigratie. Vooralsnog een 'incident', een 'doelgerichte actie' en uiteindelijk krijg je waar politici niet over willen nadenken maar wel over moraliseren: burgeroorlog. Het is een wonder dat die burgeroorlog nog niet is uitgebroken. [...] In Engeland sloegen de stoppen door bij een Brit – je kunt het hem niet eens kwalijk nemen [sic!].
Toegevoegd 19 juni 2017: De door Wierd Duk onlangs als een soort politicoloog naar voren geschoven haat zaaier Tommy Robinson (oprichter van de English Defence League), dreigt, pardon, 'waarschuwt' in een video voor burgermilities en "een boze bevolking, die op het laatst dit islamitische probleem zal opruimen".

Toegevoegd 21 juni 2017: Psychiater Kaspar Mengelberg valt Ebru Umar bij en dreigt iemand op Twitter die hem bekritiseert met mogelijk toekomstig geweld: "Harm, ik neem je ernstig. Ook in onze gedachtewisseling komen wij geen millimeter tot elkaar. Wat is uiterste consequentie? Dat wij nog eens tegenover elkaar kunnen staan. Met geweldsmiddelen. Dat heet burgeroorlog." [screenshots]
Eerder schreef de nieuw-(extreem)rechtse psychiater Esther van Fenema voor The Post Online: "Een tijd van vrede of een tijd van oorlog vraagt om zijn eigen soort mensen met een eigen mentaliteit en persoonlijkheidsstructuur. Zeker als het gaat om de eigenschappen die nodig zijn om een maatschappij aan te sturen in tijden van crisis en geweld. [...] 'Oorlog is voor de man wat moederschap voor de vrouw is', beweerde Mussolini ooit. Je kan van alles vinden van deze Italiaanse krijgsheer, maar de kans dat hij zijn draai had gevonden in het middelmanagement van een supermarktketen acht ik klein." Een vrijwel onverholen roep om een fascist die met geweld afrekent met andersdenkende burgers. Helaas laat psychiater Frank Koerselman zich door Van Fenema interviewen; kent hij haar bruinachtige ideeënwereld niet? 

Toegevoegd 22 juni 2017: Beroepsmoslimhater en complottheorie-spuier Frank Gaffney (met zijn Center for Security Policy) sluit zich aan bij de hitsende burgeroorlogsgekkies. "[...] doubtless some will fight back, and that's perhaps a formula for civil war".

Toegevoegd 22 juni 2017: Op The Post Online (TPO) van Bert Brussen (de grootste geldschieter is Veronica, waarvan Yoeri Albrecht directeur is, net als van debatcentrum De Balie in Amsterdam) schaalt Juliaan van Acker de gewenste, pardon gevreesde (kuch) burgeroorlog op tot "Totaler Krieg", een toespeling op de beruchte Sportpalast-rede van Joseph Goebbels. Een hondsbrutale provocatie van een tot in de kern van zijn hersenen ontspoorde rechtsgek - die overigens publiceert bij De Blauwe Tijger van de bovengenoemde Tom Zwitser.

Toegevoegd 26 juni 2017: In het kader van de voorbereiding van een "burgeroorlog" met de islam, haalde de groep Britain First de Poolse geschorste priester Jacek Międlar naar Engeland, die joden een "kanker" en "de grootste vijanden van de wereld" heeft genoemd. Międlar werd gearresteerd, samen met de Nederlandse Pegida-leider Edwin Wagensveld en een andere beruchte Poolse fascist (met een strafblad).

Toegevoegd 27 juni 2017:
De ontspoorde racistische agitator Joost Niemöller zet een stuk van de beruchte Franse neofascist Guillaume Faye (Nouvelle Droite) op zijn site, waarin deze beroepshitser schrijft: "Al deze feiten tonen aan dat een etnische burgeroorlog Europa bedreigt."

Toegevoegd 29 juni 2017:
Vier van de leden van de neofascistische en antisemitische splintergroep Erkenbrand die Nikki Sterkenburg interviewde in februari, menen dat er binnen vijf jaar een burgeroorlog uitbreekt: "Op een bepaald moment is de bevolking zo klaar met de problemen van de multiculturele samenleving, dat ze heus wel zullen losgaan als ze een wapen in hun handen hebben." Enkelen van hen volgen gevechtstrainingen en schietlessen. "Het is straks wij of zij [immigranten en  'Nederlanders die niet geven om het eigen volk']. Het zal verschrikkelijk bloedig worden."

Toegevoegd 2 juli 2017: schrijver Pieter Waterdrinker tweet (1 juli) een historische foto van Russische arbeiders die meededen aan de revolutie: "De gezichten van de revolutie. Ook Holland is op een dag aan de beurt. Zoveel is zeker. Met een weglachmiljonair als kabinetsformateur [bedoeld is Gerrit Zalm; K]." Mijn reactie: "We leven anders nog steeds in een democratische rechtsstaat. Juist Wilders en Baudet willen die afschaffen, met hun 'verzet'".

Toegevoegd 7 juli 2016: Brussens TPO plaatst een vals en gevaarlijk pleidooi voor vrij wapenbezit. Volgens scribent-hitser Alan Turgutoglu moeten de Europese burgers zich "verdedigen" tegen de "terreur" van immigranten - waarbij hij strooit met criminaliteitscijfers zonder bronvermeldingen. Turgutoglu roept zelfs op tot eigenrichting: "als Brussel met man en macht de woestijnhordes door de Tsjechische strot weet te drukken dan dient de burger de eventuele moord- en verkrachtpraktijken zelf met geweld te onderdrukken."

Toegevoegd 23 juli 2017: de Amerikaanse beroepshitser en -hoaxer Alex Jones zet de afgelopen maanden zijn publiek aan tot een "burgeroorlog"; zie z'n YouTube-video's "Get Ready For CIVIL WAR!",  "First Shots Fired in Second US Civil War! What Will You Do?" en "Will Trump Stop Democrats' Plan for Violent Civil War?".

Toegevoegd 14 augustus 2017: Jospeph Farah van de haatclub WordNetDaily voorspelt een "nieuwe burgeroorlog" omdat de media vooral de haat en het geweld veroordelen waarmee racisten en neonazi's in Charlottesville 'protesteerden' tegen het weghalen van het standbeeld van Robert E. Lee, opperbevelhebber van de Zuidelijke troepen die de slavernij verdedigden.

Toegevoegd 7 april 2018: Matthias Kamann van Die Welt tweet: "Parteitag der #AfD Niedersachsen, Grußwort von Bundesparteichef @Joerg_Meuthen, der wörtlich übernimmt, wie Björn Höcke den Bürgerkrieg in den Bereich des Denkbaren zieht. Meuthen: "Wir als AfD sind tatsächlich die letzte evolutionäre Chance, um unsere Heimat zu erhalten."

Toegevoegd 9 april 2018: Helaas schaart de Belg Montasser AlDe'emeh, bekend door onder meer zijn boek De Jihadkaravaan (2015) zich - in een interview afgenomen door... Wierd Duk - onder de burgeroorlog-'profeten': "We importeren een burgeroorlog." Nonsens, een burgeroorlog vereist twee partijen; om een burgeroorlog in gang te zetten zou in dit geval de eindeloos veel sterkere met een nodeloze en heilloze overreactie moeten komen op islamistische terreuraanslagen.

Het updaten van deze documentatie is beëindigd op 19 juni 2018.

Zie ook m'n blogs:
Is Thierry Baudet geen fascist 2.0? Echt niet?
Ollongren versus Baudet. Morrelt FvD aan het taboe op racisme?
Hoe rechts-extremisten het taalgebruik ontremmen

Noten

[*] Toegevoegd 17 mei: TPO laat de Zuid-Afrikaanse zanger Steve Hofmeyr interviewen door Martin Bosma en gaat ook in de aankondiging mee in het ophitsende en leugenachtige frame van deze figuren betreffende de verhouding tussen zwarten en witten. Hofmeyr verspreidt al jaren de pertinente onwaarheid dat er sprake is van een genocide op witte boeren in zijn land.
Toegevoegd juni 2016: TPO laat geschiedenisstudent en libertarische (lees: hufterige) VVD'er Jasper de Groot pleiten voor vrij wapenbezit. De beroepssociopaat heeft er zelfs een lobbyclubje voor opgericht.


[1] Martin Bosma heeft Gates of Vienna zelfs geprezen als zijn "dagelijkse halte" voor nieuws "over de islam en andere zaken des levens".

[2] Fawstin won vorig jaar een cartoonwedstrijd met spotprenten over Mohammed uit de koker van fulltime moslimhater Pamela Geller, een vriendin van Wilders. Hij tekende eerder sociopaat Ayn Rand bij een citaat van haar over een vermeend recht op discriminatie in winkels en etablissementen.

[3] Op Twitter liet deelnemer op uitnodiging (geen lid van het Forum) Constanteyn Roelofs weten dat er op de bijeenkomst een "hoop gedoe over Eurabia" was. Murray denkt à la Bat Ye'or (Giselle Littman), al gelooft hij misschien niet zozeer in een groot complot, dat Europa zich zal laten overmeesteren door moslims.

[4] Baudet verdedigde ("Julien Blanc heeft volkomen gelijk") een beruchte versiercoach (lees: aanrandingsgoeroe), die mannen suggereerde hun fysieke overwicht tegenover vrouwen te gebruiken. Geen van de lectoren in het filmpje over de bijeenkomst in kasteel Sterkenburg is trouwens een vrouw.

[5] In een stuk op The Post Online promoot Lukkassen de misogyne creep Davis Aurini (een maatje van collega-vrouwenhater Roosh V), die verder zo zijn klassieke ideeën koestert over joden. Baudet tweette naar een tekst van Roosh V [screenshot] - eveneens een antisemiet - over de Oekraïne.

[6] Toegevoegd 8 september 2017: zie ook de mooie studie "Mobilizing Misogyny" (door Alex diBranco, Political Research Associates, 8 maart 2017): "[...] [Trump's] rhetoric energized members of a secular misogynist Right - such as the men's rights movement and, more recently, the "Alt Right" - that has flourished online since the 1990s. And it found no pushback from a brand of conservative, libertarian "feminism" - another '90s development - that provides a dangerously legitimizing female face for misogynist ideology centered on overt hostility to women and the promulgation of rape culture.
Effectively fighting mobilizations like those emboldened by Trump's election requires accurately understanding their composition - one in which misogyny thrives alongside, and intertwined with, racism." Einde toevoeging.
Aanvulling mei 2018:
zie ook "Wenn das Eigene zum Fremden wird" (Evangelisch, Ilka Quindeau, 7 mei 2018): "Die Publizistin und Juristin Liane Bednarz sieht in ihrem gerade erschienenen Buch Die Angstprediger: Wie rechte Christen Gesellschaft und Kirchen unterwandern, den Kampf gegen geschlechtliche und sexuelle Emanzipation als konstitutiv für neurechte Bewegungen." En: "The alt-right hates women as much as it hates people of colour" (The Guardian, Matthew N. Lyons, 2 mei 2017) en "We need to talk about the online radicalisation of young, white men" (The Guardian, Abi Wilkinson, 15 november 2018). Einde aanvulling.
Ook homo's hebben weinig goeds te verwachten van nieuw-(extreem)rechts. Baudet retweette onlangs een selfie van Julien Rochedy, in beeld naast de stralende 'slachter van Damascus', Bashar al-Assad, bij wie hij op bezoek was. Rochedy, voormalig jeugdleider van Front National, is volgens Baudet een "heel interessante jonge Fransman". De warme woorden van Rochedy voor het afstraffen van openlijke homoseksualiteit door Poetin, waren toen al bekend. Baudet verdedigde (10:48) in Pauw (2 mei) het bombarderen van een ziekenhuis in Aleppo door Assad of Poetin, waarbij de laatste kinderarts van de stad omkwam.

[7] Toegevoegd 8 augustus: Verder zie ik op Twitter veel mensen de wezenlijke asymmetrie uit het oog verliezen tussen terroristische aanslagen - die een systeem niet kunnen ontwrichten, tenzij er oververhit op wordt gereageerd - en een mogelijke machtsgreep van uiterst rechts (of coalitie waarin het veel invloed heeft) - wat wel degelijk een directe bedreiging vormt voor de democratische rechtsstaat (in Hongarije en Polen gaat het al die kant op). De maatschappelijke reactie op terrorisme is geen natuurwet, maar een collectieve keuze waaraan ieder individu een steentje bijdraagt. Ten slotte is de mogelijkheid dat de radicale islam meer dan misschien sporadisch en zeer lokaal politieke macht zal krijgen in het Westen, slechts een hallucinant schrikbeeld - het daartoe benodigde bevolkingsaandeel van (fundamentalistische) moslims is in de verste verte niet in zicht (en dat moeten we wel zo houden, zo nodig met toekomstige bijstellingen van het immigratiebeleid).


[8] Toegevoegd 13 augustus: Zie Wikipedia: de term is geënt op het Amerikaanse toneelstuk (1938) en de film (1940 en 1944) Gas Light. Het gebruik in verband met media of politiek is diffuus en komt net zo goed voor op links als op rechts, voornamelijk beperkt tot de Engelstalige wereld. Het hierboven genoemde betoog van Sietske Bergsma komt neer op een soort ad hominem ten aanzien van mensen wier wereldbeeld sterk verschilt van het hare, op een complottheorie (in de kop van het stuk staat "manipulatie"), of op een combinatie hiervan. Ze schotelt een hutspot voor van (vermeende) voorbeelden van "gaslighting", maar de angel van haar betoog is "bijna uitsluitend uit links progressieve hoek" - wat ze slecht onderbouwt. Haal je die eruit, dan resteert een warrig stukje dat overal en nergens over gaat. Dat allerlei partijen van diverse pluimage zich regelmatig bezondigen aan belerende of denigrerende retoriek, tot het (impliciet) als 'gestoord' afschilderen van opponenten aan toe, is een open deur.

[9] Toegevoegd 13 augustus: Of "cultureel marxisme". Toegevoegd februari 2017: Zie ook de must-read "'Cultural Marxism,' a conspiracy theory with an anti-Semitic twist, is being pushed by much of the American right" (door Bill Berkowitz, Southern Poverty Law Center, 15 augustus 2003); en: "The Nazi Roots of the Word 'Cultural Marxism'" (Door Jerlerup, Breitbart Watch / Loonwatch, 15 februari 2017).

[10] Toegevoegd 15 augustus: Zie ook deze eerlijke bekentenis van de conservatieve talkshow-host Charlie Sykes, opgetekend door Oliver Darcy van Business Insider. "We oogsten nu de storm [van feitenvrije woede onder het publiek]." Waardoor? Door het decennia lang "demoniseren van de progressieve (liberal) mainstream media." Let op het woord "mainstream".

[11] Toegevoegd 15 augustus: Sinds ruim een jaar legt Duk onder meer op Twitter een zeer eenzijdige aandacht aan de dag voor misdadig gedrag onder asielzoekers en immigranten. Een journalist zou net zoveel interesse moeten hebben voor globale cijfers en statistieken (zie bijvoorbeeld hier en hier en hier) als voor sensationele incidenten, maar daar blijkt bijna niets van. En over het geweld van extreemrechts (zie bijvoorbeeld hier en hier en hier) bericht Duk in verhouding mondjesmaat. Ook over de verbindingen tussen de AfD en neofascisten horen we hem zelden of nooit, hoewel met name Duitsland zijn interesse heeft en hij er vaak verblijft. Verder viel vorig jaar zijn oppervlakkige, lovende bespreking op van het aantoonbaar leugenachtige boek Minderheid in eigen land (2015) van Martin Bosma over Zuid-Afrika.
De reden dat ik op dit alles zo uitvoerig inga, is tweeledig. Ten eerste is Duk een regelmatige gast geworden op diverse podia, inclusief tv-programma's, en heeft hij veel opiniemakers onder zijn tienduizenden volgers op Twitter; voor een journalist mag hij inmiddels als relatief invloedrijk gelden. Ten tweede heb ik Wierd Duk leren kennen als een aardige, toegankelijke en belangstellende man met wie het prettig praten is; daarom is mijn deceptie pijnlijk en mijn verontrusting oprecht: als iemand als hij afglijdt richting extreemrechts, hou ik mijn hart vast wat betreft de omvang van de potentiële achterban van de PVV en (dus) voor de toekomst van ons land. Ik begrijp ook niks van de koers die hij de laatste tijd vaart, gezien een eerdere tweet van hem:

Ik vrees een grote PVV juist en zij moeten niet dit thema kunnen claimen.
Het maakt weinig uit als dezelfde haat als de PVV aanjaagt, wordt gevoed onder een andere noemer; en het zal de partij van Wilders zijn die er van profiteert.
Vanaf mijn afgelegen zeepkist roep ik - voor wat het waard is - Wierd Duk welgemeend op zich te bezinnen: zich niet verder te ontpoppen tot fellow traveler van het op een dictatuur en interetnisch geweld zinnende nieuwrechtse populisme, maar terug te keren naar het vak van journalist met een brede blik, die als mens staat voor een oplossingsgerichte maatschappijvisie.


Zie ook (meeste later toegevoegd):

Thierry Baudet en de democratische revolutie. Ondergang van het Avondlandje
Door Thijs Kleinpaste, De Groene Amsterdammer, 24 februari 2016

Als een van de initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum wil Thierry Baudet met zijn Forum het debat over democratie aanmoedigen. "Het is tijd voor een nieuwe generatie leiders." 

"We want to change the world": Inside a white supremacist conference aimed at millennials
Door Lauren M. Fox, Salon, 29 oktober 2013

Young white supremacists gather in D.C. to talk Ayn Rand, race and IQ, economic collapse. We crash the sad event.

Die Heimatvertriebenen
Door Hans Hütt, Die Zeit, 3 februari 2016

Die deutschen Rechtsradikalen wurden nie wirklich stark, weil die Sympathisanten ihrer Ideen intellektuell kaum zurechnungsfähig waren. Das ändert sich gerade. [...] Zwischen Badenweiler und Berlin braut sich ein perfekter Sturm zusammen, ein Aufbäumen gegen die Realität, nur vorgeblich im Namen der Realität. Kein Wunder, dass aus dieser sich selbst verstärkenden Wut Rufe nach einem Staatsstreich hörbar werden.
[...] Aus ihrem [dat van bekende intellectuelen, zoals Rüdiger Safranski] entgleisenden Denken spricht die Gefahr, vor der sie warnen.

Nigel Farage Predicts ‘Violence The Next Step’ If Immigration Is Not Controlled
Ned Simons, The Huffington Post, 17 juni 2016

De oorlogstaal van Wilders: eerst "revolte", nu "burgeroorlog"
HP De Tijd, 19 juli 2016

Geert Wilders is in de Verenigde Staten om ‘het feestje van de democratie’, de Republikeinse conventie, bij te wonen. [...] En daar verkondigde hij, hetzij impliciet, de nodige oorlogstaal.

Westliche Demokratien sind bedroht
Door Andreas Wirsching, Süddeutsche Zeitung, 13 augustus 2016

[Wirsching laat zien hoe je wel inhoudelijk sterk, evenwichtig en strevend naar preventie, kunt waarschuwen voor burgeroorlogachtige toestanden; K] Die Türkei, Russland, Polen und Ungarn vollziehen derzeit einen dramatischen Übergang zur Autokratie. Doch auch im Westen sind die Demokratien in ernster Gefahr. [...] Das gleichzeitige Aufkommen starker [islamistischer,] kommunistischer und extrem nationalistischer Bewegungen erzeugte eine latente Bürgerkriegsatmosphäre und verengte den Handlungsspielraum der Demokraten. Zugleich brachte dies vor allem auf Seiten der politischen Rechten neue Gefahren mit sich [...].

Antrag, einen Umsturz durchführen zu dürfen
Door Jens Kassner, Freitag.de, 9 februari 2016

Traum von der Macht Die deutschen Rechten fantasieren immer offener über die Möglichkeiten zur Übernahme der Regierungsgewalt.

Er wär’ so gern Revolutionär
Door Alexander Wallasch, Tichys Einblick, 30 augustus 2016

Er hat die Besetzung des Brandenburger Tors mit finanziert, unterstützt die Identitären Bewegung, gilt als ihr Vordenker: Götz Kubitschek, Spindoktor der Neuen Rechten. Der rechte Medienstar im Streitgespräch mit Alexander Wallasch.

Wem gehört das Konservative?
Door Ijoma Mangold, die Zeit, 2 juni 2016

Die liberale Rechte kann aufatmen: Mit Alexander Gaulands Entgleisung hat die AfD das bürgerliche Terrain endgültig geräumt.
[...] Anders ausgedrückt: Das abstrakte Staatsbürgerrecht gilt nur so lange, wie es allen gut geht und das Volk stillhält. Im Ausnahmezustand fragt keiner mehr nach Pässen. Der Rechtsstaat ist mithin etwas Vorläufiges, er gilt nur so lange, wie ihn der Volkszorn nicht aufkündigt. In der Stunde der Wahrheit kann Götz Kubitschek leider für nichts garantieren.

Die "Neue Rechte" und Carl Schmitt
Door Ramin R. Tehrani, Freitag.de, 4 juni 2016

[...] Der "Ausnahmezustand" bzw. "Ernstfall" ist vielmehr das Schlüsselwort eines Staatswissenschaftlers der Weimarer Republik und Machtphilosophen der NSDAP-Diktatur Carl Schmitt. [...] Was hiernach folgt, ist nach Schmitt das Erwachen eines Machtfaktors, der nach seiner freien und ungebundenen Entscheidung (Dezision) bestimmt, ob ein Ausnahmezustand vorliegt der das (Verfassungs-)Recht kraft staatlichen Selbsterhaltungswillens annulliert. Im Ausnahmezustand gibt sich der wahre Souverän als die eigentliche Entscheidungsmacht zu erkennen [...].

Das Wörterbuch der Neuesten Rechten
Frankfurter Allgemeine Zeitung, 6 april 2016

[..] in der Zeitschrift "Sezession" [heißt es] kühn: "Die logos-zentrierte Mäßigung der Deutschen muss ebenso zugunsten einer dringend notwendigen Thymos-Spannung zurückgedreht werden wie die eros-abhängige Konsumzufriedenheit und Verhausschweinung"; andererseits [bedeutet "Widerstand":] ordnungsgemäß, bürgerlich, die rechtmäßige Ordnung wiederherstellend, insofern er nach dem viel zitierten Artikel 20 IV des Grundgesetzes das Recht aller Deutschen darstellt, wenn die Regierung das Gesetz bricht. Das ist nach einschlägiger Auffassung durch die Regierung Merkel und deren Helfershelfer eingetreten, als diese die "Flüchtlingsströme" ins Land gelassen hätten.

AfDler sympathisieren mit Militärputsch in Deutschland
Door Andreas Kemper, 16 juli 2016

[...] Björn Höcke hatte bereits öffentlich der Bundespolizei gedroht, sie würde zur Rechenschaft gezogen, wenn sie weiterhin ihren Vorgesetzten folgten. Sie wüssten ja, „Die Großen lässt man laufen, die Kleinen fängt man“. Wenn das Volk an die Macht käme, würde aufgearbeitet werden, wer beim ‚Volksverrat‘ Merkels mitgemacht habe – Merkel würde sich dann bereits in Lateinamerika abgesetzt haben. Daher riet Höcke der Bundespolizei, ihren Vorgesetzten nicht weiter zu folgen.
Innerhalb der AfD gibt es aber auch sehr offene Putschfantasien, so etwa bei Mirko Welsch [...] Oder entsprechend bei Thomas Illig. [...] Höcke wiederholte in einem MDR-Sommerinterview, veröffentlicht am 17.06, noch einmal seine implizite Drohung mit einem „Bürgerkrieg“:

Echte democratie? Trap er niet in
Door Hans Goslinga, Trouw, 18 september 2016

'Echte democratie' heet het rapport van de rechtsgeleerden Cliteur en Baudet, waarop het voorstel van PVV-aanvoerder Wilders rust vier keer per jaar een bindend referendum te houden. De titel suggereert dat we thans leven in een onechte democratie.
[...] De Amerikaanse journalist Fareed Zakaria schreef in zijn boek 'De toekomst van vrijheid' op grond van de ervaringen in Californië dat referenda de macht verschuiven van politici en partijen naar belangengroepen, adviseurs, opiniepeilers, lobbyisten en fondsenwervers. Een nieuwe, maar verborgen elite, niet onderworpen aan toezicht en anders dan partijen niet verplicht tot publieke verantwoording. Tel uit je winst.

Die neue völkische Bewegung
Door Volker Zastrow, Frankfurter Allgemeine Zeitung, 29 november 2015

Rund um Pegida und AfD hat sich der Nukleus einer Bürgerkriegspartei gebildet. Ihre Gier nach Gewalt ist mit Händen zu greifen.

How the Jim Crow Internet is Pushing Back Against Black Lives Matter
Door Nicholas D. Mirzoeff, New Republic, 26 september 2016

[...] As my colleagues and I found during a large-scale analysis of alt-right Twitter activity over the past nine months, the movement is growing measurably more radical, and possibly more inclined to violence.

America in Crisis: Is a Second Civil War in the Making?
Door Richard STriner, History News Network, 25 juni 2017

One of the most demoralizing things about America today is the feeling that we are separating into "two nations."

Multnomah County Republican Party Approves Oath Keepers and Three Percenters as Private Security
Door Katie Shepherd, Willamette Week, 30 juni 2017

Alex Jones and Other Conservatives Call for Civil War Against Liberals
Door Nina Burleigh, Newsweek, 21 juli 2017

Would you go to war against your fellow Americans to show your support for President Donald Trump? For the last several months, that’s exactly what broadcaster Alex Jones—a favorite of the president—has been calling for. [...] Like the radio DJs in Rwanda, Jones has been egging on his conservative listeners and viewers [...].

Waarom doet de politiek van het wantrouwen het zo goed?
Door Matthias Somers, De Morgen, 8 mei 2018

[...] "Ze draaien de schroeven los van het kader dat de samenleving bij elkaar houdt, en wijzen er dan bezorgd op hoe de boel uit elkaar dreigt te rammelen."

Mischaël Modrikamen: "Het risico op een burgeroorlog groeit"

Door Raf Liekens, De Morgen, 11 september 2018


Steve Bannon, de voormalige spindoctor van Donald Trump, heeft met de Brusselse zakenadvocaat Mischaël Modrikamen een maatje gevonden in België. Samen hebben ze The Movement opgericht, een radicaalrechtse beweging die een populistische golf over Europa wil laten rollen.

„Bloody32“ liefert den Volksaufstands-Rap für die rechte Blase
Belltower News, door Kira Ayyadi, 4 januari 2019

Die rechte Bubble zeigen sich momentan ganz begeistert von Rap. Speziell geht es um einen Track eines rechten Rappers aus Cottbus. Ganz im Sinne der rechtsextremen Blase sehnt sich der Hooligan-Rapper hier einen angeblich nahenden Bürgerkrieg herbei.

America is now in fascism’s legal phase
Door Jason Stanley, The Guardian, 22 december 2021

The history of racism in the US is fertile ground for fascism. Attacks on the courts, education, the right to vote and women’s rights are further steps on the path to toppling democracy

Buffalo shooting: how white replacement theory keeps inspiring mass murder
Door Jason Stanley, The Guardian, 15 mei 2022

This once fringe ideology, which was at the heart of Nazism, has gained mainstream traction thanks in part to the likes of Tucker Carlson on Fox News.

En m'n blogs:
Het groeiende gevaar van selffulfilling apocalyptiek
Pepijn van Houwelingen 'is' neonazi Vossius 
Wilders maakt zich eigenaar van een eventuele gewelddadige opstand
'Psychologische strategieën IS en extreemrechts lijken op elkaar en zijn aan de winnende hand' 
GeenStijl promoot neofascistische Identitairen
Foute beeldtaal: 'islamitische verkrachting van Europa'
Martin Bosma, voor al uw genocides
De neonazi-breinen achter de witte genocide-meme
Wilders blijft linken naar genocide-blog Gates of Vienna
Wilders' schaduw Bjorn Larsen zit diep in netwerk rond genocideblog Gates of Vienna

Enkele elementen van de blog zijn op 6 mei gecorrigeerd of aangevuld en daarna zijn alleen op details nog wat zaken bijgewerkt, tenzij anders aangegeven in de tekst.
Op 17 april 2017 is de titel aangepast en de volgorde van de aanvullingen iets veranderd. Op 11 mei is de indeling duidelijker gemaakt.

1 opmerking:

  1. Timon Dias in 2006 (Sri Lanka):
    http://cdn.easyapps.nl/pictures/000/000/000/109/236/631_640x480.jpg
    http://cdn.easyapps.nl/pictures/000/000/000/109/236/635_640x480.jpg

    BeantwoordenVerwijderen