blogspot visitor

23 mei 2016

Hofer en Strache (FPÖ) zijn neonazi's in het net

Over Heinz-Christian Strache heb ik in een eerdere blog al het nodige bij elkaar gezet. Volgens onderzoeker Hans-Henning Scharsachs is hij vroeger tweemaal gearresteerd bij acties van min of meer neonazi's, zoals van de Wiking-Jugend in nieuwjaarsnacht 1989/1990, waarbij de politie moest verhinderen dat een synagoge werd aangevallen.

Dat Strache een neofascist is die zich als gewoon rechts voordoet, blijkt de laatste tijd ook uit zijn goedpraten van de Identitairen. De connecties met neonazi's van de Oostenrijkse tak van deze extreemrechtse beweging zijn uitgebreid gedocumenteerd. Strache plaatst op zijn Facebook wervende video's van de Identitairen, zoals hier (18 april) over de verstoring van een toneelvoorstelling in Wenen op 14 april met vluchtelingen als acteurs, waarbij een handgemeen ontstond en mensen gewond raakten.

Volksgemeenschap

Norbert Hofer, die vandaag op het nippertje geen president van Oostenrijk is geworden, heeft in het FPÖ-partijprogramma de nota bene door Jörg Haider geschrapte notie van een "deutsche Sprachs-, Volks- und Kulturgemeinschaft" opnieuw geïntroduceerd. Met name de term "Volksgemeinschaft" heeft sinds de Tweede Wereldoorlog een sterke nazi-connotatie. Daar komt bij dat Hofer als inspiratiebron het programma van de VdU van 1949 noemde; die partij, de voorloper van de FPÖ, werd geleid door oud-SS-generaal Anton Reinthaller, later de eerste aanvoerder van de FPÖ (zijn opvolger was ook een SS-veteraan).
Desgevraagd ontkent Hofer dat hij een Groot-Duitsland - zeg een nieuwe "Anschluss" - voor ogen heeft, maar hij is daar niet altijd even stellig over geweest. Bovendien is hij erelid van het studentencorps Marko-Germania te Pinkafeld[*], dat het pangermanisme omarmt en "de fictie van een Oostenrijkse natie" afwijst.

In 2011 gaf Hofer een interview aan het de NPD welgezinde blad hier & jetzt. Hij prees daarin de Oostenrijkse bioloog Konrad Lorenz (1903-1989) als een "voorbeeld voor elke politicus". De racist Lorenz bepleitte in de nazitijd de "uitroeiing van ethisch minderwaardigen". Het lijdt weinig twijfel dat de FPÖ nu islamitische immigranten inferieur acht. Tijdens de verkiezingscampagne liet Hofer zich interviewen door Manuel Ochsenreiter van het extreemrechtse tijdschrift Zuerst! Ochsenreiter was in 2013 op een internationaal congres van de Identitairen en wordt door onderzoeker Benno Hafeneger tot die beweging gerekend. In 2014 zou hij deelnemen aan een op het laatst verboden congres in Boedapest met racisten en fascisten, onder meer van Jobbik en American Renaissance.

Uit Hofers jeugd zijn geen contacten met extreemrechts bekend. Als zijn vertrouweling geldt echter René Schimanek, die in de jaren tachtig demonstreerde met neonazi en holocaust-ontkenner Gottfried Küssel (met wie Strache was bevriend). Verder is Hofer twee handen op een buik met Strache, die hem aanstelde als zijn invaller.

Na WOII moest Oostenrijk de regio Zuid-Tirol afstaan aan Italië. Mede door de toenadering in EU-verband, belandde deze gevoelige kwestie in rustig vaarwater (Zuid-Tirol is betrekkelijk autonoom). Maar Hofer port in lijn met de FPÖ in de oude wond en zinspeelt op een terugkeer naar Oostenrijk; "Zuid-Tirol is onlosmakelijk met het vaderland verbonden", oreerde hij vorig jaar.

In een van zijn knoopsgaten mag Hofer - evenals andere FPÖ'ers - graag de "korenbloem"dragen:
Die tiefblaue Kornblume galt als die Lieblingsblume Otto Bismarcks (1815-1898). Sie wurde damit auch zum Symbol der alldeutschen Bewegung Georg Ritter von Schönerers. [...] [Sie] behielt ihren deutschnationalen Symbolgehalt auch in der Ersten Republik, wo sie neben dem Hakenkreuz die Sehnsucht vieler Österreicher nach der "Heimkehr ins Reich" auszudrücken suchte.
Ook vertoont hij zich soms in opvallende witte sokken:
[...] in Österreich: als die Naziuniform verboten wurde, machten sich die „Illegalen" [nazi's; K] durch weiße Stutzen und Bundhosen kenntlich [...].
Hofer wuift dit weg door te stellen dat deze attributen ouder zijn dan de NSDAP en dat hij ze daardoor niet wil laten afpakken - vergelijk de evenzo provocerende en ongeloofwaardige opstelling van de PVV ten aanzien van de prinsenvlag. Maar ook de beweging van Schönerer bestond uit notoire Jodenhaters. Hitler stelde zich Schönerer ten voorbeeld vanwege diens antisemitisme en begeestering voor Groot-Duitsland.

Odin Wiesinger

Dan is er Hofers vriendschap met zijn "lievelingsschilder" Manfred Wiesinger (zijn artiestennaam is, veelzeggend, Odin Wiesinger). In diens kitscherige werken figureren een kaart van Groot-Duitsland, een soldaat met Stahlhelm, strijdende soldaten op een slagveld met stofwolken en corpsballen in traditioneel kostuum met degen (op een tekening wordt een witte student geflankeerd door een zwarte en een Aziatische, die schijnbaar secundair en karikaturaal zijn afgebeeld).Ook schilderde Wiesinger de adelaar van het Andreas-Hofer-Monument bij Bergisel. Hofers naamgenoot Andreas voerde in 1809 een volksopstand in Tirol aan. Het standbeeld werd in 1961 opgeblazen, vermoedelijk als reactie op aanslagen van de terreurorganisatie Befreiungsausschuss Südtirol (BAS) die afscheiding van Italië wilde afdwingen. Kortom: een sprekend symbool van de vrede (kuch) die volgens de Nederlandse ultrarechtse nationalist Thierry Baudet over Europa zal neerdalen als de slechts tot conflicten leidende EU - in Baudets ogen de wensdroom van Hitler, een aperte verdraaiing van de geschiedenis - verleden tijd zal zijn.

Wiesinger publiceerde in het extreemrechtse blad Aula. Op Facebook spreekt hij over de Bondsrepubliek als "het zogenaamde Duitsland" dat wordt geregeerd door "marionetten". Het verslaan van Hitler noemt hij de 'bevrijding' - tussen aanhalingstekens. Dit zijn onmiskenbaar neofascistische codes.

Geduldig

Overigens verwacht ik niet dat de FPÖ (idem dito voor Front National) op korte termijn regelrecht 'gruwelijk' uit de hoek zal komen. Men zal geduldig het dunne laagje beschaving handhaven zolang dat de beste kansen geeft te blijven groeien, andere partijen standpunten geleidelijk te laten overnemen (denk in ons land aan de beschamende avances van Edith Schippers en Halbe Zijlstra jegens de PVV) en daarmee zo mogelijk coalities te vormen. Helaas is het laatste verre van denkbeeldig; er hoeft geen absolute macht te worden vergaard om beetje bij beetje de democratische rechtsstaat af te breken.

Noot

[*] De oprichter van Marko-Germania te Pinkafeld, Rudolf Jauschowetz, naar eigen zeggen Hofers "vaderlijke vriend", reageert op de vraag of hij iets goed vond aan het Derde Rijk met: "Overal waar zonneschijn is, zijn ook schaduwen". Er waren "méér schaduwen" en Hitler heeft "ernstige fouten" gemaakt, zegt Jauschowetz, maar met name zijn aanpak van de werkeloosheid was een lichtpunt, "anders waren niet zoveel mensen achter hem aangelopen, ook hier in Pinkafeld".

Later toegevoegd:

Volgens Hofer - een schietsportfanaat die zijn Glock graag bij zich draagt -  is het toenemende wapenbezit in Oostenrijk "begrijpelijk" gezien de vluchtelingencrisis: "In onzekere tijden proberen de mensen zichzelf te beschermen".

Hofer heeft gesuggereerd als (verhoopte) president gebruik te zullen maken van het grondwettelijke recht de regering naar huis te sturen, als dat in zijn ogen nodig zou zijn, bijvoorbeeld rond de toelating van vluchtelingen. Overigens zei zijn tegenstander Alexander van der Bellen als president te zullen ingrijpen als de FPÖ een absolute meerderheid zou krijgen (hij vergiste zich echter in die bevoegdheid).

Zie ook:

"Fesch und Faschismus ergaben den Feschismus"
Door Alex Rühle, Süddeutsche Zeitung, 28 april 2016

[...] Norbert Hofer ist Ehrenmitglied der Burschenschaft Markomannia-Germania te Pinkafeld, die sich zum Deutschtum bekennt und "die Fiktion einer österreichischen Nation" ablehnt.

Norbert Hofer: is Austria's presidential hopeful a 'wolf in sheep's clothing'?
Door Philip Oltermann, The Guardian, 19 mei 2016

[...] Hofer has said his favourite artist is the painter and sculptor Odin Wiesinger, whose works feature young men in fraternity uniforms and maps of the Greater German Reich. In a Facebook post from May 2015, Wiesinger claimed that “since this so-called Germany was ‘liberated’ in 1945, it is ‘anyone’s’ country and is being governed by puppets”.
[...] Asked in a TV interview whether he was an anti-fascist, Hofer rejected the term, saying he was against all forms of extremism.

FPÖ-Kandidat Hofer und die NPD-Postille
Door Olivier Das Gupta, Süddeutsche Zeitung, 19 mei 2016

Der österreichische Präsidentschaftskandidat Norbert Hofer hat 2011 einer NPD-nahen Zeitschrift ein Interview gegeben. Der FPÖ-Politiker nannte darin den österreichischen Biologen Konrad Lorenz (1903-1989) ein "Vorbild für jeden Politiker". Der Rassekundler Lorenz hatte in der NS-Zeit die "Ausmerzung ethisch Minderwertiger" gefordert.

Wie rechts Norbert Hofer wirklich ist
Door Oliver Das Gupta, Süddeutsche Zeitung, 20 mei 2016

Der österreichische Präsidentschaftskandidat ist weder liberal noch konservativ. Fünf Aspekte zeigen, wie es um die Gesinnung des FPÖ-Mannes steht.
- Übernahme alldeutscher Symbole
- Ehemalige Neonazis als Vertraute
- Ideologische Verankerung
- Kontakt zu deutschen Rechtsextremen
- Revisionistische Forderungen

Menasse: "Der nationale Weg führt ins Desaster"
Door Thomas Trenkler, Kurier, 22 mei 2016

Schrijver Robert Monasse: [...] Ich frage Sie, was es für einen Unterschied macht, ob einer, der Nazis wählt, ein Nazi ist oder nicht. Hofer ist einer. Punkt. (KURIER.at distanziert sich von dieser Aussage, Anm. d. Red.) Man ist nicht in einer deutschnationalen Verbindung und man trägt keine Kornblume im Knopfloch und man trägt keine weißen Stutzen zur Tracht, wenn man kein Nazi ist. Denn wenn man das alles tut und wirklich kein Nazi ist, dann ist man ein Vollidiot. Also gut, Hofer ist kein Vollidiot."

Das kleine Österreich sendet ein Signal in die große Welt
Door Oliver Das Gupta, Süddeutsche Zeitung, 22 mei 2016

Nazi-Runen, Hitlergrüße und Kandidaten, die sich selbst als das kleinere Übel anpreisen: Österreich vor der Wahl des Bundespräsidenten ist ein Land im Ausnahmezustand.
[...] Es sei ein Fehler vom damaligen FPÖ-Obmann Jörg Haider gewesen, das Bekenntnis zur "deutschen Sprachs-, Volks- und Kulturgemeinschaft" aus dem Parteiprogramm zu tilgen, sagt [FPÖ-man Werner] Grebner. Unter der Federführung von Hofer ist die Passage wieder ins aktuelle Programm aufgenommen worden.
[...]  nach der Niederlage im Ersten Weltkrieg, musste Wien [...] Südtirol an Italien abtreten. [...] Die FPÖ stellt den Status Südtirols nun in Frage.

Odin: Ein Hofmaler für Norbert Hofer
Door Anne-Catherine Simon, Die Presse, 23 maart 2016

[...] Was für Bilder[...] wohl in die österreichische Präsidentschaftskanzlei Einzug hielten, würde Norbert Hofer Bundespräsident? Wenn er sich für Kunst seines [...] Lieblingsmalers [Odin Wiesinger] entschiede, könnte man spekulieren: ein Bronzeadler vom Andreas-Hofer-Denkmal auf dem Bergisel? Ein Burschenschafter mit Kampfmontur und nacktem Oberkörper? Ein Soldat mit Sturmhelm? Eine historische Ikone wie der – namentlich höchst passende – Tiroler Nationalheld [...]?

Norbert Hofer verteidigt deutschnationalen Maler Odin Wiesinger
Door Jakob Winter, Profil, 22 maart 2016

"Lieblingsmaler" und "Freund" Odin Wiesinger malte großdeutsche Karte und publizierte in der rechtsextremen "Aula".

Hofers Lieblingsmaler bedient rechtsextreme Codes
Door Jakob Winter, Profil, 18 mei 2016

[...] Neuerliche Aufregung um Norbert Hofers Lieblingsmaler Manfred „Odin“ Wiesinger: Wie nun bekannt wurde, bediente er auf Facebook im Mai vergangenen Jahres eindeutig rechtsextreme Codes. [...] Für Karl Öllinger, Nationalrat der Grünen und Kenner des rechten Milieus, steht Wiesinger "in der Tradition jener, die Deutschland als okkupierten Staat der Siegermächte des Zweiten Weltkriegs ansehen. Das ist eindeutig rechtsextremes Gedankengut."

Rudolf Jauschowetz: Nobert Hofers "rechter väterlicher Freund"
News.at

Verder mijn blogs:
Antisemitisme van Wilders' nieuwe vriend Strache
GeenStijl promoot neofascistische Identitairen
Fascistoïde Trump bespeelt tribale instincten
Verbindingen tussen de AfD en extreemrechts
Is Thierry Baudet geen fascist 2.0? Echt niet?
Wilders maakt zich eigenaar van een eventuele gewelddadige opstand
Foute beeldtaal: 'islamitische verkrachting van Europa'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten