blogspot visitor

30 april 2016

Pepijn van Houwelingen 'is' neonazi Vossius

De machtsfantasie van een referendumactivist
Door Wilmer Heck en Derk Stokmans, NRC, 30 april 2016
"SCP-ambtenaar Pepijn van Houwelingen was medeorganisator van het Oekraïnereferendum [van onder meer GeenPeil]. Als Vossius schreef hij een duister essay [Oneigentijds, 2010] vol bewondering voor Hitlers Derde Rijk. Het is "ideeënkunst", aldus de schrijver.

[...] Zweepslagen voor iemand die mensen lastigvalt op straat. Bankiers ophangen wegens wanbeleid, "onder luid gejuich van de bevolking". Discriminatie van etnische minderheden om het groepsgevoel bij de meerderheid te bevorderen.

[...] En er staat ook dat het Derde Rijk te verkiezen is boven onze samenleving, omdat het, hoe grotesk ook, tenminste nog een hoger doel diende, en daarmee vitaliteit en kracht losmaakte."
In de ogen van Vossius was de holocaust weliswaar "grotesk", maar ook "fascinerend" en "esthetisch" superieur aan een "barbaarse" slachting in Rwanda. Lees: primitieve zwarten hakken er maar wat op los, witte Ariërs maken er tenminste nog iets moois en boeiends van.

Verder zijn vrouwen volgens Vossius grote kinderen, wat onder meer zou blijken uit hun hoge stem en weinige lichaamsbeharing.

Heck en Stokmans maken aannemelijk dat de opvattingen van Vossius overlappen met die van Van Houwelingen zelf, hoewel hij onder eigen naam zo verstandig is geweest geen geweld en discriminatie te verheerlijken. Diverse passages in Oneigentijds over andere thema's - met name vermeende ontsporingen in de publieke sector en de Europese Unie - lijken sterk op uitlatingen van de SCP-ambtenaar annex politiek activist.

Vossius propageert referenda om de elite te verslaan. Einddoel:
"Tenslotte dient, zodra deze mogelijkheid zich voordoet, de burgerij zich zo snel mogelijk te bewapenen omdat in laatste instantie alleen een bewapende en georganiseerde burgerij voldoende zekerheid biedt tegen hypercentralisatie, staatsterreur en onderdrukking."
Oneigentijds is verschenen bij uitgeverij Aspekt van Perry Pierik, die vorig jaar het extreemrechtse boek Avondland en Identiteit[1] van Sid Lukkassen publiceerde. Over de revisionistische neigingen van Pierik schreef Jan Blokker in 2010 een stuk in de NRC:
"[...] Halverwege de jaren negentig leek geschiedenis de core business van zijn [Pieriks; K] nieuwe fonds [Aspekt] te worden, waarbij de nadruk op 'dwarse' opvattingen lag. [...] Complotten zijn zoals bekend het lievelingsgerecht van dilettanten. [...] Al op bladzijde twee [van een boek over NSB-burgemeester P.C. Callenfels] verzekeren de auteurs dat Callenfels "geen echte nationaal-socialist"[2] was, en ze verduidelijken:
'Hij hield er zo zijn eigen interpretatie van het nazisme op na. Daarin was bijvoorbeeld voor een fervent, raciaal bepaald antisemitisme geen plaats.'
Had Callenfels misschien een gewone, non-fervente, niet raciaal bepaalde hekel aan joden?"
Lees hiernaast mijn blog over de drijvende kracht achter het Forum voor Democratie, een andere motor van het Oekraïne-referendum: 'Is Thierry Baudet geen fascist 2.0? Echt niet?'

Baudet en Van Houwelingen zijn uit op het ondermijnen van de parlementaire democratie en het doen gelden van een platte 'volkswil'. Daarbij miskennen ze dat het bestaan van politieke partijen van diverse pluimage laat zien dat het volk verre van 'een' is. Zeker[3] Baudet wenst een nieuwe - de politiek per referenda manipulerende - elite te installeren[4], die niet 'het volk' wil laten spreken, maar een particuliere, min of meer extreemrechtse agenda heeft; met als motto: 'wij waarschuwen oprecht voor de burgeroorlog die we zelf op gang helpen brengen'.

Van Houwelingens, pardon Vossius' minachting voor vrouwen past goed bij die van Baudet, getuige diens roman Voorwaardelijke liefde (2014) en zijn affiniteit met aanrandingsgoeroe Julien Blanc.

Van Houwelingen verdedigt zijn boek in een reactie op Facebook. Hij stelt als "Vossius" een "Nietzscheaan" te hebben willen neerzetten, daaraan toevoegend - en zich in alle bescheidenheid scharend onder auteurs als W.F. Hermans, Gerard Reve (die overigens een blatante racist was), de rabiate antisemiet Louis-Ferdinand Céline en de sadistische vrouwenhater Marquis de Sade:
"Dat vind ik het mooie aan de romankunst - die ik om die reden dan ook naast mijn maatschappelijke en wetenschappelijke werk wil blijven beoefenen. Gerard Reve, Hermans, Celine [sic], Marquis de Sade — allen hebben hun personages van alles en nog wat laten beweren, doen, denken…uiteraard vallen die personages niet samen met de auteur. In mijn geval is dat zeker niet zo. Daarom schrijf ik ook altijd onder pseudonym [sic]. Mijn schrijverschap staat volledig los van mijn eigen (al dan niet politieke) opvattingen."
Deze blog is in de loop van 30 april tot 5 mei op diverse punten gecorrigeerd en aangevuld. De noten zijn later uitgedund.

Noten

[1] Toch nog tot mijn lichte verbijstering ontdekte ik gister dat premier Rutte dit krankjorume boek kennelijk persoonlijk in ontvangst heeft genomen, incluis fotomomentje (Thijs Kleinpaste merkt dit terzijde op in een lezenswaardig stuk over Baudet c.s en het Forum voor Democratie). Welke connectie heeft dat weten te regelen? Volgens GeenStijl lag Avondland en Identiteit zelfs in het torentje. Lees voor de grap eens een stuk van een bizar, verward artikel van Sid Lukkassen, dat druipt van de troebele vrouwenhaat. In een eerdere blog maak ik erop attent dat Rutte in het voorwoord van het boek Bemind maar onbekend: de politieke filosofie van het liberalisme (2011) van Edwin van de Haar, de sociopaat en profetes van het gewetenloze egoïsme, Ayn Rand, schaart onder "grote geesten" als Adam Smith en John Stuart Mill.

[2] Historicus Bas Kromhout maakt in zijn nieuwe boek Fout! (2015) aan de hand van een analyse van Nederlandse nazi-kranten duidelijk dat de Verharmlosung van de NSB volslagen onterecht is.


[3] In eerste instantie stond in deze blog ten onrechte dat Van Houwelingen "activist van het Forum voor Democratie" was. Bij nader inzien denk ik eerder dat Van Houwelingen bij het Oekraïne-referendum ad hoc samenwerkte met Baudet, maar dit zal moeten blijken. In een NRC-stuk wordt aan Van Houwelingen zelfs een "soms bijna marxistisch aandoend discours" toegeschreven; als daar iets van klopt, zal hij deels niet op de lijn van Baudet zitten. Van Houwelingen is in Japan gepromoveerd op een proefschrift over zich hecht organiserende buurtbewoners in Hiroshima, die onder meer rommel opruimen en patrouilles uitvoeren.

[4] In een reclamevideo (v/a 0:50) over de recente bijeenkomst "Verzetshelden" [sic] van Forum voor Democratie in kasteel [sic] Sterkenburg, zegt Baudet onverbloemd wat zijn doel is: "een nieuwe generatie opleiden, die uiteindelijk het roer kan overnemen in Nederland". Onder de deelnemers bekende gezichten als Jort Kelder, Hans Teeuwen, Paul Cliteur, Arjo Klamer, Bruno de Haas, Annabel Nanninga en Geerten Waling. Ook Sid Lukkassen mocht natuurlijk niet ontbreken, evenmin als de onder het pseudoniem "Spartacus" op GeenStijl publicerende - onder meer over de vermeende "vervanging" van het Duitse volk door moslims - Timon Dias. Opmerkelijke namen in de aftiteling zijn Balázs Orbán, Theodore Dalrymple en islamhater Douglas Murray.

Zie ook mijn blogs:
Wilders maakt zich eigenaar van een eventuele gewelddadige opstand
'Psychologische strategieën IS en extreemrechts lijken op elkaar en zijn aan de winnende hand' 
GeenStijl promoot neofascistische Identitairen
Foute beeldtaal: 'islamitische verkrachting van Europa'
Martin Bosma, voor al uw genocides
De neonazi-breinen achter de witte genocide-meme

En:

Het referendum als ressentiment: GeenPeil tegen de wereld
Door Thijs Kleinpaste, De Groene Amsterdammer, 13 april 2016

Achter het Oekraïne-referendum, opgezet door zelfbenoemde helden van het volk, gaat een fundamentele strijd schuil over de aard van de Nederlandse democratie. Het referendum was vooral een daad van anti-parlementarisme.

Thierry Baudet en de democratische revolutie. Ondergang van het Avondlandje
Door Thijs Kleinpaste, De Groene Amsterdammer, 24 februari 2016

Als een van de initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum wil Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie zijn draai geven aan het maatschappelijk debat. "Het is tijd voor een nieuwe generatie leiders."

"We want to change the world": Inside a white supremacist conference aimed at millennials

Door Lauren M. Fox, Salon, 29 oktober 2013

Young white supremacists gather in D.C. to talk Ayn Rand, race and IQ, economic collapse. We crash the sad event. 

Man achter het referendum heeft hele enge ideeën
Door Gerard Driehuis, Welingelichte Kringen, 30 april 2016

2 opmerkingen:

  1. Dit valt toch zeker onder de vrijheid van meningsuiting. Bovendien is het een oude fout om de mening van personages in een roman te zien als die van de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dit valt onder de vrijheid van meningsuiting.
    Ja, ik zet niet voor niets 'is' in de kop tussen enkele aanhalingstekens (vileine ironie).
    Maar... zie een korte discussie op Twitter.

    BeantwoordenVerwijderen