blogspot visitor

24 juni 2014

Bulgaar in EU-fractie ECR werkt nauw samen met Jobbik en spreekt van "het zigeunervraagstuk"


Banner (2012) op een nu leegstaande website voor de VMRO-jeugd.


Een VMRO-knokploeg valt jehova's aan in Burgas (april 2011).


Marine Le Pen en Geert Wilders hebben niet de deadline van vandaag[1] gehaald voor het formeren[2] van hun verhoopte extreemrechtse fractie (EAF) in het Europarlement. Na het binnenloodsen van de Auschwitz-goedprater Janusz Korwin-Mikke van de Poolse KNP - een politieke hystericus die de democratie wil vernietigen, vrouwen het stemrecht wil ontnemen en de Nederlandse soldaten van Srebrenica wil laten executeren, een man die Wilders nu "een brug te ver" zegt te vinden, maar Korwin-Mikke beweert dat er geen enkel probleem was van de kant van Wilders - probeerde het Frans-Nederlandse haatduo volgens vage geruchten als hekkensluiter Angel Dzhambazki te charteren van de Bulgaarse Nationale Beweging (Българско Национално Движение, VMRO). Een coalitie van zijn partij met Bulgarije Zonder Censuur, Landbouw-Unie van het Volk en Beweging van de dag van Sint-Joris haalde bij de afgelopen Europese verkiezingen in Bulgarije bijna 11 procent van de stemmen. De cluster bemachtigde twee Europese zetels: naast nieuwkomer Dzhambazki werd herkozen Nikolay Barekov van Bulgarije Zonder Censuur. Dzhambazki besloot vandaag zich in navolging van Barekov bij de ultraconservatieven van de ECR te voegen.

De VMRO probeert zich net als de FPÖ en FN te presenteren als een moderne rechtse partij voor de gewone burger, halfslachtig afstand nemend van duistere historische wortels, in dit geval gewelddadig nationalisme van Bulgaren in met name Macedonië, eerst vooral gericht tegen het Ottomaanse Rijk.
Laat ik beginnen één pluspuntje te noemen: de VMRO lijkt - ik hou een slag om de arm, grondig uitgeplozen heb ik het niet - geen antisemitische beweging te zijn[3]. Maar:
- Angel Dzhambazki noemde april dit jaar tegen Reuters zijn "nauwe samenwerking" met het Hongaarse Jobbik. Zoals bekend is Jobbik wél een zeer antisemitische partij, die verder haat zaait (en erger) tegen immigranten en Roma. Jobbik laat milities van de Magyar Gárda paraderen met goedvinden van premier Orbán en eiste in oktober 2012 dat een "lijst van gevaarlijke Joden" zou worden aangelegd. In mei 2013 liep de Hongaarse Garde te hoop tegen het World Jewish Congress dat plaats vond in Boedapest.
- De VMRO deed vorig jaar mee met burgerwachten tegen immigranten in Sofia. In dit licht oogt de man in zwart t-shirt met fakkel, van 2009 tot 2012 te zien op een inmiddels opgeheven website van de VMRO-jeugd, extra grimmig.
- Wegens haat zaaien tegen immigranten liep vorig jaar tegen Dzhambazki een justitieel vooronderzoek.
- In 2011 raakten vijf jehova's gewond bij een aanval van zes leden van de VMRO (zie video hierboven).
- Topprioriteit voor Dzhambazki  is de strijd tegen het homohuwelijk en tegen EU-beleid om homofobie tegen te gaan.
- Dzhambazki zegt dat "het zigeunervraagstuk" een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Europese Unie is. Weliswaar stelt hij ook dat president Sarkozy de "zigeuners deporteerde" naar Bulgarije, waarbij ze werden behandeld als "vergeten bagage"; maar de gigantisch beladen en foute term "zigeunervraagstuk" moet alarmbellen doen afgaan.

Het zal duidelijk zijn dat de VMRO een extreemrechtse, militante club haters van immigranten, homoseksuelen en andersgelovigen is. De ECR schroomt er kennelijk niet voor steeds bruinere handen te maken om meer gewicht in de schaal te leggen. Uiterst bedenkelijk was al dat kort na de afgelopen Europese verkiezingen de Deense Volkspartij (Dansk Folkeparti, DF) en - erger nog - de Finse Partij (Perussuomalaiset, voorheen Ware Finnen) werden toegelaten. De laatste ontsloeg in 2013 een lid in het Finse parlement wegens het brengen van een nazigroet; een beleidsmedewerker van de partij stelde voor immigranten verplicht merktekens te laten dragen. Eerder kreeg David Cameron terecht scherpe kritiek wegens zijn groene licht voor de intocht in de ECR van de Letlandse partij Voor Vaderland en Vrijheid (Tēvzemei un Brīvībai, TB), die meedoet aan een infame jaarlijkse herdenking van SS-militairen in Riga. En dan zetelt in de ECR nog de Italiaanse Conservatieven en Sociale Hervormers (Conservatori e Social Riformatori, CSR), opgericht in 2012 door Cristiana Muscardini, die lang Europarlementariër was voor de neofascistische Nationale Alliantie (Alleanza Nazionale, AN). Met dergelijke lieden gaat Peter van Dalen van de Christenunie dus fijn de koppen bij elkaar steken voor een beter Europa.

Zoals de journalist Thomas Seymat twitterde[4]: De ECR van David Cameron kaapte de Scandinavische bondgenoten van Farage's EFD, die op zijn beurt cruciale partners van Le Pen en Wilders afpikte: de Litouwse partij Orde en Recht (Tvarka ir Teisingumas, TT), plus - voeg ik eraan toe - de Zweedse Democraten; en op het laatst het door de ECR verwelkomen van Dzhambazki. Het vooralsnog mislukken van het onverkwikkelijke Europese avontuur van Wilders is dus toe te schrijven aan het binnenlopen van neofascisten in de gelederen van de Europese conservatieven. Een geruststellende ontwikkeling lijkt me dit nauwelijks.

Noten

[1] In die zin een deadline, dat op woensdag 25 juni belangrijke bestuurlijke posten, zoals het voorzitterschap van commissies, worden verdeeld. Het vormen van een fractie van zeven landen blijft ook daarna mogelijk, maar levert dan geen invloed in de vorm van dat soort functies in het Europese apparaat op; waarschijnlijk nog wel extra financiële middelen, maar dat zou ik moeten uitzoeken.

[2] Dat Dzhambazki nu naast Nikolay Barekov in de bankjes van de ECR plaatsneemt, waar de laatste de afgelopen termijn al in zat, sluit voor zover ik weet niet uit dat Le Pen hem later alsnog kan bewegen uit de ECR te treden en zich aan te sluiten bij haar EAF. Maar de kans dat haar dit lukt, zou groter zijn als Dzhambazki als onafhankelijk lid in het Europarlement was gaan zitten.

[3] Zoeken op de partijnaam en "joden" of "antisemitisme" levert althans niet snel iets op, in het Engels noch Bulgaars. Wel een bericht over het bijwonen door een afvaardiging van de partij van een herdenking van de redding van Bulgaarse Joden in de Tweede Wereldoorlog.
Van de andere kant kan een daadwerkelijk niet antisemitische partij er onmogelijk voor kiezen nauw samen te  werken met de Jodenhaters van Jobbik, met wie - zij het voor de bühne, want Front National én trouwens de FPÖ zijn bepaald niet vies van de antisemitische Bulgaarse partij Ataka - zelfs Marine Le Pen niet samen in een fractie wil zitten. 


[4] "@David_Cameron's #ECR nicked Farage's #EFD Scandinavian allies, who in return nicked crucial allies from Le Pen/Wilders (TT...)"

Zie ook m'n blognotities:
Korwin-Mikke en Gražulis, twee van de oprukkende politieke hysterici in Europa
Wilders' grote experiment en de schaduw van de Protocollen van de wijzen van Zion
Wilders vraagt Marine Le Pen ten dans - het masker valt af

3 opmerkingen:

 1. Als incidentele bezoeker verbaas ik mij er over dat ik geen blogjes vind ove de pravy sector, svoboda en de burgeroorlog in Oekraine.

  Dat is toch momenteel het paradijs van extreemrechts?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zie:
   "Extreem rechts in Oekraïne spint garen bij revolutie"

   Overigens denk ik niet dat de Oekraïne het paradijs van extreem rechts is. Denk alleen al aan de enorme winst van Front National in Frankrijk.

   Verwijderen
 2. Dank u (gemist): u documenteert alles zeer uitvoerig.

  Als echte linkse anti NATOer ben ik wel een Putin versteher. Maar het is een heel andere cultuur, en -mede door het klimaat- zou ik er nooit willen wonen.

  BeantwoordenVerwijderen