blogspot visitor

23 december 2012

Aliaa Elmahdy als moderne Lilith hekelt grondwet Egypte


Credit foto rechts: Femen (deel screenshot van een video van de actie van 15 december, 'sharia is not a consitution' / 'De sharia is geen grondwet')

Aliaa Magda Elmahdy, protesterend tegen de Egyptische sharia-grondwet, kan je zien als een moderne Lilith (foto links) die 'vloekt' in de moskee van Morsi en de zijnen. Haar achternaam[1] is perfect, gezien de 'twaalfde imam' al-Mahdi. Ook roept de performance, waarbij ze door twee andere vrouwen van de actiegroep Femen wordt geflankeerd, in de verte de associatie op met Jezus aan het kruis tussen de twee misdadigers.

De grondwet van de islamisten in Egypte legt het er minder dik op dan die van Iran, maar stelt in Artikel 2 de - volgens Artikel 219 zeer ruim genomen! - sharia centraal als bron van wetgeving en rechtspraak en is (voor zover ik het kan nagaan) vaag over wat, in Artikel 6, wordt bedoeld met shura (raadpleging) als - naast de uitgangspunten van democratie - dragend voor het politieke systeem. Wie worden waarvoor geraadpleegd en hoe zwaar weegt hun oordeel in verhouding tot de meerderheid van het parlement? Bijvoorbeeld: kan de Grote Sjeik (Grand Sheikh) na consultatie, zeg door de president, democratisch genomen besluiten tegenhouden en andere doorgang laten vinden? Dat zou, in combinatie met Artikel 4, vergelijkbaar kunnen zijn met de rol van de imamah en/of de 'raad van hoeders' (Guardian Council) in de Iraanse theocratie - zie Artikel 4 van de Iraanse grondwet en bedenk dat de Moslimbroederschap binnen haar organisatie een Shura Raad kent. De vraag is ook of Artikel 6 discriminatie van vrouwen en niet-moslims voldoende uitsluit, omdat er alleen staat dat politieke partijen die dat voorstaan, niet zijn toegestaan[2]; en over niet-discriminatie op grond van seksuele voorkeur is niets te vinden.
Article 2: Islam is the religion of the state and Arabic its official language. Principles of Islamic Sharia are the principal source of legislation.

Article 4
: Al-Azhar is an encompassing independent Islamic institution, with exclusive autonomy over its own affairs[...].
The post of Al-Azhar Grand Sheikh is independent and cannot be dismissed. The method of appointing the Grand Sheikh from among members of the Senior Scholars is to be determined by law [cursivering door mij; K].

Article 6: The political system is based on the principles of democracy and shura (counsel) [...]. No political party shall be formed that discriminates on the basis of gender, origin or religion.Article 219: The principles of Islamic Sharia include general evidence, foundational rules, rules of jurisprudence, and credible sources accepted in Sunni doctrines and by the larger community.
Zie ook de blog van Aliaa Elmahdy. Het lijkt erop dat Zweden haar gehinderd heeft bij de (niet gelukte) opzet om de actie uit te voeren voor de Egyptische ambassade in Frankrijk. Als dat klopt, is ze natuurlijk terecht pijnlijk getroffen door het dwarsbomen van haar recht op vrije expressie in het Westen.

Eerdere actie-naaktfoto van Elmahdy (vraiment très jolie :-).

Blog van Femen, de Oekraïense actiegroep:
Femen.livejournal.com

Disclaimer. Soms is iets niet wat het lijkt. In dit geval misschien 'vrijgevochtenheid'. Kiekjes van Aliaa Elmahdy in relatie tot haar vriend[3], vind ik iets unheimisch hebben. Maar ik weet niet of de foto's met haar goedvinden op deze manier zijn gepresenteerd. En sowieso: wie ben ik om er iets van te vinden? Daarom véél slagen om de arm in deze, zelfs wat mijn disclaimer betreft.

Later toegevoegd:

Saudi Religious Leader Calls for Gang Rape of Syrian Women
Door Laura Gottesdiener, Alternet, 2 januari 2013

[...] [Muhammed al-Arifi] specified that the 'intercourse marriages' last only a few hours 'in order to give each fighter a turn'.

Noten

[1] Wellicht geen pseudoniem, want in dat geval had ze er waarschijnlijk letterlijk al-Mahdi van gemaakt.

[2] En zou op z'n minst de partij van de salafisten (Hizb Al-Noer, Partij van het Licht) volgens deze bepaling niet moeten worden verboden? Zie bijvoorbeeld hier en Al-Jazeera hier ('They believe in gender segregation in schools and offices, and do not believe in full political rights for minorities or women.'). Als dat niet gebeurt 
- wat waarschijnlijk is -, is deze bepaling slechts een dode letter.

[3] Hier meent iemand dat het gaat om de 'radicale atheïst' Kareem Amer (foto's hier), die eerder in de gevangenis is gezet. Dat klopt. Hij heeft kennelijk ruim vier jaar opgesloten gezeten wegens 'belediging' van Mubarak en van de islam, door het openlijk uitkomen voor zijn atheïsme. Zie verder een bericht van Amnesty International van destijds; waarschijnlijk is Amer ook mishandeld. Een moedig man dus. Zijn blog is in het Arabisch. Mijn disclaimer hierboven zet ik tussen vette haken, maar ik haal'm niet weg, omdat ik mijn gevoel niet kan loochenen en ik op deze blog meer dan objectiviteit beoog.

Verder m'n blognotities:
Maken moslimbroeders Egypte tot soennitisch Iran?
Mohammed Morsi, moslimbroeder en demagoog
Arabische lente: meer sharia en jihad?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten