blogspot visitor

23 juli 2011

Breivik, kruisridders en English Defence League

Screenshots uit Breiviks video

De christelijke terrorist en massamoordenaar Anders Behring Breivik vereenzelvigt zich in de video die hij postte kort voor zijn gruweldaad, met de kruisridders van de orde van de Tempeliers.
Toevoeging 25 juli: In oktober 2010 schreef ik hier: 'op het niveau van opdoemende symbolen is het [...] omineus dat The English Defence League kruisridder-emblemen gebruikt'. En hier: 'het mag een grimmig "voorteken" worden genoemd, dat de met (kruisridder)schilden zwaaiende anti-islamitische leagues althans qua naam zijn geënt op de onverkwikkelijke schepping van een schimmige Servische extreemrechtse crimineel'.
Ik wees in verband met de symboliek van de anti-moslimclubs zelfs op een computerspel, zij het niet het door Breivik mede als training gespeelde Modern Warfare of World of Warcraft, maar Assassin's Creed.
Channel 4 licht uit de commentaren van Breivik op de Noorse extreemrechtse site Document No dat hij de extreemrechtse beweging in Engeland zeer goed kent, opriep tot de vorming van een "Noorse EDL" (EDL is de afkorting van English Defence League, een NDL is inmiddels opgericht) en naar eigen zeggen "discussies"[1] heeft gehad met de EDL en de SIOE (Stop the Islamization of Europe). De EDL gebruikt vanaf de oprichting in 2009 het embleem van de Tempeliers.

Mogelijk bestonden die "discussies" van Breivik alleen uit reacties op websites, maar dit alles doet sterk denken aan de figuur van Pamela Geller, de extreemrechtse hetzer in de VS met wie Geert Wilders innig samenwerkt. Geller drijft samen met Robert Spencer de SIOA (Stop the Islamization of America), was[*] een vurige medestander van de EDL en ijverde voor synergie tussen deze Engelse bende hooligans en de Amerikaanse Tea Party - de astroturf 'volksbeweging' gefinancierd door de miljonairs Koch en aangeblazen door de media van Rupert Murdoch (met name Fox News). En Geller is een fan van de ook in Nederlandse kringen populaire Noorse rechtsextremist Fjordman.

Er zijn meer aanwijzingen dat de bewering van een Zweedse club (zie ook hier) dat Breivik heeft verteld dat hij de propagandist Fjordman is, klopt en dat Breivik meer deed dan opscheppen en zich uitgeven voor een ander (uiteraard ontkennen Geller c.s. dit in alle toonaarden). Mogelijk is Breivik een van de leden van een extreemrechts collectief dat zich onder de naam Fjordman op internet heeft gemanifesteerd en dat tijdens en na de verschrikkelijke gebeurtenissen is blijven doen. Fjordman is verzot - zie bijvoorbeeld hier en hier en hier - op het citeren van politici en filosofen uit de wereldgeschiedenis; Breivik heeft als enige Tweet onder zijn eigen naam een uitspraak van John Stuart Mill de wereld in gestuurd [toevoeging 25 juli: en hij begint zijn manifest 2083 - A European declaration of independence met een citaat, zoals Fjordman dat doet met een tekst over 'Eurabië']. Beide figuren dwepen met de - gemythologiseerde en verheerlijkte - Westerse geschiedenis, in het bijzonder de gewelddadige perioden daaruit, zoals de kruistochten - Breivik zie boven, Fjordman hier.

Daarmee is natuurlijk verre van bewezen dat Breivik Fjordman is[#], ook niet dat hij behoort tot een eventueel Fjordman-collectief. Maar het is wel zonneklaar dat de man op zijn minst zwaar is beïnvloed door precies dat soort haatzaaiers - tegen ondermeer alles en iedereen op links - en de extreemrechtse organisaties waarbinnen zij vertoeven. Waarbij zich een vergelijking opdringt met de moordpartij in Arizona januari dit jaar, speciaal gericht op een Democratische politica.
Toevoeging 25 juli: 'Jihad is waged by military, political, financial, demographic and diplomatic means. The defence against Jihad has to be equally diverse' [cursivering door mij; K], zo citeert Breivik Fjordman.

[#] Aanvulling september 2011: inmiddels staat wel vast dat Breivik niet Peder Jensen is, de Noor die - als enige of als meest prominente auteur van een groep, dat laatste is niet geheel uitgesloten - naar eigen zeggen het pseudoniem 'Fjordman' gebruikte.

De media en naar verluidt de Noorse autoriteiten bestempelen Breivik wat al te snel als een lone wolf. De voorbereiding en planning van het bloedbad hebben iets van de morbide allure van de aanslag op de Twin Towers; het is weliswaar denkbaar, maar lijkt toch weinig waarschijnlijk dat Breivik de hele opzet en uitvoering in zijn eentje heeft bekokstoofd[1].
Toevoeging 24 juli: dat inmiddels (zie onderaan) opgedoken dagboekaantekeningen[1, 2] van Breivik aannemelijk (moeten) maken dat hij solitair heeft gehandeld, kan net zo goed een maskerende zet betreffen van een groep met wie hij samenwerkte.

Een van de slogans die Breivik de 'Europese Tempeliers' meegeeft, is patriarchy, not matriarchy. Niet alleen op dit seksistische punt, maar ook wat het soort muzikale omlijsting en de algehele sfeer betreft, is zijn video een frappant 'equivalent' van een inmiddels weggehaalde video van de islamistische beweging Shariah4 - zie een eerdere blognotitie (en hier is nog een soortgelijke andere video te zien).

Breiviks afslachten van door hem verketterde kinderen van sociaal-democratische huize herinnert, gezien zijn historische preoccupatie, aan de bloederige massamoord op de katharen, tegen wie de paus intern-Europese kruistochten op touw zette.

Zijn daden werpen ook een luguber licht op de hartekreet 'geef ons wapens' van de Vlaamse rechtsextremist Paul Belien, die door Wilders in de arm is genomen als naaste adviseur; en op de uitspraak van PVV-ideoloog Hans Jansen (die weer iemand anders citeerde), dat de strijd tegen de islam D-day heeft bereikt en 'rivieren van bloed' zal veroorzaken.

Update 24 juli 12.25 uur: op grond van wat volgens de afzender (al dan niet Breivik zelf) onder meer dagboeknotities van Breivik zouden zijn die hij kort voor zijn aanslag op internet heeft geplaatst, bericht de NOS in navolging van andere media:

'Naar eigen zeggen trad Breivik in 2002 toe tot een geheime organisatie die tot doel had de macht te grijpen in Europa en moslim-immigratie te stoppen. Breivik zegt in dat jaar een van de initiatiefnemers, "een Servische oorlogsheld" in Monrovia, Liberia, te hebben ontmoet. Deze 'Tempelridders' waren geïnspireerd door de middeleeuwse kruistochten.'

De Guardian laat weten dat volgens een Noorse krant Breiviks eindeloze geschrift (meer dan 1500 pagina's) grotendeels een kopie is van proza van de unabomber Theodore Kaczynski. Volgens anderen betreft het slechts een relatief kleine overeenkomst.

De schimmige 'Servische oorlogsheld' die dus mogelijk in het spel is, doet denken aan de in nevelen gehulde figuur Boris Pribich (mogelijk een schuilnaam), een antisemitische neofascist[3], die volgens sommige bronnen achter de (inmiddels niet meer bestaande) German Defence League zou hebben gestaan en ook de (eveneens opgeheven[**]) American Defence League, de National Socialist Alliance en de American National Party zou hebben opgericht - meer hierover in een eerdere blognotitie.
Vast staat in elk geval dat Pamela Geller op haar blog met grote instemming een stuk heeft geplaatst van ene Julia Gorin, die de vermoedelijke oorlogsmisdadiger en etnische zuiveraar Radovan Karadžić een moedige Servische generaal noemt[4]; en passant stelt Geller het Joegoslavië-tribunaal voor als een shariah-rechtbank.

Terzijde: het gedweep met kruisvaarders in overwegend wit tenue roept verder het Roemeense fascisme van de afgelopen eeuw in herinnering: de voorman daarvan, Corneliu Zelea Codreanu, begaf zich graag in het wit te paard onder 'het volk'. En natuurlijk clubs als de Knights of America.
Over de Roemeense IJzeren Garde vermeldt de wikipedia:

'The mysticism of the Legion led to a cult of death, martyrdom, violence, and self-sacrifice. They had an action squad that was called Echipa morţii, or "Death Squad" who had the mission to go everywhere in Romania and to sing. It was called "Death Squad" because its members had to accomplish their mission even with the risk of being killed by the police, communist or any other enemies of the Legion. The members of it were: Ion Dumitrescu-Borşa (who was a Christian Orthdox priest), Sterie Ciumetti, Petre Ţocu, Tache Savin, Traian Clime, Iosif Bozântan, Nicolae Constantinescu. A chapter of the Legion was called a cuib, or "nest," and was arranged around the virtues of discipline, work, silence, education, mutual aid, and honor. These groups observed rituals that included writing oaths in and drinking blood.'
Toevoeging 29 juli: En dan te bedenken dat George Becali, Roemeens zakenman, politicus en eigenaar van de voetbalclub (!) Steaua Bucureşti (Steaua Boekarest), uit een familie van IJzeren Garde-aanhangers komt, heeft opgeroepen tot rehabilitatie van Corneliu Zelea Codreanu en zich met hedendaags extreemrechts heeft ingelaten - kortom een neofascist is[5].

De fijnzinnige waarnemer kan zich al met al niet onttrekken aan de gestadig sterker wordende indruk, dat zich in het spanningsveld tussen hedendaags islamisme en Westers neofascisme een archetypisch geweldspotentieel manifesteert[6]. Onheilspellend en doodeng.

Illustraties kruisen: Jeruzalem Kruis (onder) en embleem van de Roemeense fascistische IJzeren Garde (erboven).

Toevoeging 24 juli: kort na het bloedbad in Noorwegen, twitterde de Haagse PVV'er Arnoud van Doorn dat de 'Noorse PvdA' Israël zou willen bombarderen - wat afgezien van de gevoelloze en brutale timing ook nog eens volkomen bezijden de waarheid was; Van Doorn had op zijn (inmiddels door hem wegens naar eigen zeggen doodsbedreigingen verwijderde) Twitterpagina een Jeruzalem Kruis gezet; wat herinnert aan Wilders kruisvaarderachtige uitspraak: 'Wij allen dragen Jeruzalem in ons bloed, in onze genen. De aanvallen van moslimterroristen op Israël zijn een aanval op de hele westerse wereld'.
De roodkleurige versie van het symbool die Van Doorn gebruikte is tevens het logo van de Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem, een nog steeds door de paus erkende rooms-katholieke ridderorde die stamt uit de tijd van de kruistochten. Wikipedia: 'Vanuit de buitenwereld is er op deze orde ook kritiek vanwege haar bemoeienis met politiek. De ledenlijst is een "Who is who" van de rijke en invloedrijke conservatieve katholieken en men kan er de namen van grootindustriëlen, topambtenaren en invloedrijke geestelijken op vinden. De Duitse wikipedia geeft een uitgebreide lijst van de meer prominente ridders.
De orde kwam in opspraak toen een Siciliaanse commandeur van de orde betrokken bleek bij de door de maffia beraamde moord op generaal der carabinieri Carlo Alberto dalla Chiesa. Ook Ridder Giulio Andreotti [die premier was van Italië; K] werd van betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad beticht'.

Later toegevoegd:

A Florida gun manufacturer has unveiled a new AR-15 assault rifle, complete with a Bible verse that is laser etched into its design

Door  Billy Hallowell, The Blaze, 2 september 2015[...] The Tactical Crusader AR-15 assault rifle, which is selling for $1,395, features Psalm 144:1 etched into its design. The verse reads, "Blessed be the Lord my Rock, who trains my hands for war, my fingers for battle." [...] The rifle also includes the Templar Long Cross [...] Spike's Tactical spokesperson Ben Thomas told WTSP-TV in a statement. "We wanted to make sure we built a weapon that would never be able to be used by Muslim terrorists to kill innocent people or advance their radical agenda."

Martin Bosma (PVV) zet Teutoonse ridders boven zijn tweets [screenshot]
Hoe toevallig dat de SS-cultus er om draaide.Beyond Alt. The extremely reactionary, burn-it-down-radical, newfangled far right
Door Simon van Zuylen-Wod et al., New York Magazine, 30 april 2017

"Deus Vult". A Crusader battle cry. "God wills" in Latin. Rediscovered thanks to the video game Crusader Kings II and now deployed in [alt-right] memes about the Crusades, in YouTube comments, and, in a handful of instances, as graffiti on the walls of mosques.

Noten

[*] Toevoeging 28 juli: toen ik bovenstaande schreef op 23 juli, stond er 'is' (en 'ijvert'); ik had nog niet meegekregen dat Geller haar steun voor de EDL eind vorige maand heeft ingetrokken. Naar eigen zeggen omdat een medewerker van de 'Joodse Divisie' van de EDL haar ervan heeft overtuigd dat de EDL neonazi-elementen niet meer buiten de deur houdt. Ik betwijfel een en ander sterk; ten eerste zal de tijd leren of Geller zich blijft distantiëren[$], ten tweede - belangrijker - had Geller zich van meet af aan verre moeten houden van wat overduidelijk een extreemrechtse groep tuig was (en is) - maar ja, wie lasterlijke leugens en hysterische ophitsing niet schuwt, is zelf min of meer tuig. Dat ze dit nu zegt te doen, kan heel goed ingegeven zijn door bijvoorbeeld een dringende oproep van de kant van Wilders c.s., die Gellers bondje met de EDL slechte publiciteit begonnen te vinden gezien haar samenwerking met Wilders en andere zogenaamd respectabele moslimhaters. In oktober 2010 merkte ik al op: 'Over de komende demonstratie in Amsterdam, vind ik bij Geller vreemd genoeg niets. Terwijl ze zich op haar blog uitputtend met het proces tegen Wilders heeft beziggehouden. Zou ze - in opmerkelijk contrast met haar enthousiasme over de eerdere pro-Wilders-betoging van de EDL in Londen, waar ze zo graag bij had willen zijn - zwijgen over de EDL-demonstratie in Amsterdam op instigatie van Wilders?' Zie ook de laatste zin van noot[**] hieronder.

[$] Toegevoegd juli 2013: inderdaad is Geller later weer tegen de EDL aan gaan schurken; voorbeelden: plaatsing video van interview met EDL-leider Tommy Robinson in juni 2013 en verslag 'mars voor de vrijheid' van de EDL in mei 2013; en de mission statement van de groep staat nog op haar site [screenshot].
[**] Correctie 30 juli: er is weer een club actief met de naam American Defence League (ADL): kijk hier en hier; zie ook dit forum waar iemand informatie uit 200o opdiept betreffende de oude ADL, waar het e-mailadres pribich@gte.net in voorkomt. Maar de Dutch Defence League is inmiddels juist opgeheven, evenals waarschijnlijk de Duitse en Franse Defence Leagues. Mijn inschatting is dat mede door werk achter de schermen van strategen rond Wilders alle Defence Leagues zullen verdwijnen, nu mede vanwege de oude contacten van Breivik met de EDL, maar sowieso om ruimte te maken voor Wilders' IFA, die men een 'respectabel' (niet-neonazi, niet-antisemitisch en pro forma antiracistisch) voorkomen zal trachten te geven.
 

[1] Breivik heeft het in zijn reacties op Document No over 'Nick' (het betreft gebroken Engels omdat het waarschijnlijk door Google is vertaald uit het Noors):

- 'The whole conflict between GDP and EDL started with a change of leadership in the EDL for a few months ago. They threw out the racist and denounced the BNP. They chose instead SIOE's ideological basis that is more or less mainstream view on the right side in Western Europe now (Vienna School of Thought).

- Nick was very offended and began to demonize the EDL. Although they are now attacking each other as they compete not at all as these are two quite different fronts. 90% of all votes in the EDL continued GDP (Since this is the only alternative to multikulti in the UK) and 90% of GDP supports EDL regardless of what Nick had to think.'

Geen idee of 'GD' in 'GDP' staat voor 'George Division'; de drieletterige afkorting GDP kan ik in de gauwigheid niet achterhalen, komt misschien nog (ook deze Engelse commentator tast er trouwens over in het duister).


Mogelijk is deze Nick de Dresdense ex-nazi Nick Greger [correctie zie toevoeging 26 juli hieronder; K], over wie de Nederlandse extreemlinkse maar vaak goed gedocumenteerde AFA meldt in een achtergrondartikel over de English Defence League:

'Als laatste is er de St. George Division rondom voormalig EDL kernfiguur Paul Ray. Officieel is de St. George Division geen onderdeel meer van de EDL, nadat Ray uit de EDL werd gezet door Yaxley-Lennon, maar in de praktijk is daar weinig van te merken. De St. George Division kenmerkt zich voornamelijk door haar bijna krankzinnige religieuze karakter. Ray ziet de EDL als de reïncarnatie van de Tempeliers [sic!; K] en laat zich officieel 'Grandmaster Ray' noemen. Deze factie heeft steun van mensen als de Dresdense ex-nazi Nick Greger, die nu helemaal in de Here is, met een zwaar religieuze Tanzaniaanse vrouw is getrouwd en het als zijn heilige plicht ziet het woord van God te vuur en te zwaard te verspreiden.'
Toevoeging 26 juli: Op de blog van Paul Ray staan foto's van hem en Nick Greger in T-shirts met het St. George Cross, samen een T-shirt vasthoudend van de Ierse terreurorganisatie UFF. Volgens ene Richard Bartholomew (kennelijk een blogger met tv-optredens), in lijn met het genoemde AFA-artikel: 'he and Greger pose together with a T-shirt glorifying Loyalist terrorist organisations as part of a gallery announcing the launch of “The Ancient Order of Templar Knights”. [...] Ray [...] opines that God is moving Nick Griffin and the party towards a non-racialist nationalism'.
Nick Griffin is de aanvoerder van de BNP; ook gezien de context is het veel waarschijnlijker dat Breivik op hem doelde in bovenstaande citaten.
De zwarte vrouw op een van de foto's is waarschijnlijk Gregers echtgenote, ze draagt een T-shirt ter ere van de Ierse UFF-terrorist Johnny 'Mad Dog' Adair, ook al in twee opzichten een zware jongen; in het spel is verder kennelijk een zwarte man met een hiphop-pet.
Volgens blog.schattenbericht.de zouden Greger, Ray en Adair in 2010 hebben geprobeerd een coup te plegen op het leiderschap van Yaxley-Lennon van de EDL.

Toevoeging 27 juli: De blog van Paul Ray heet 'Lionheart'. De Engelse koning Richard I, die regeerde in de twaalfde eeuw - een eeuw van kruistochten, Richard was een van de aanvoerders van de derde -, had de bijnaam Richard (the) Lionheart. De vraag is of het alleen een toeval betreft dat Anders Breivik in zijn manifest rept van ene Richard, die een soort mentor voor hem zou zijn geweest. [Toevoeging 29 juli: sterker nog, Breivik noteerde: 'my assigned mentor is referred to as Richard (the Lionhearted)'] Pas op moment van dit schrijven, een en ander verder nazoekend, neem ik er kennis van dat de Daily Telegraph dit mogelijke spoor ook al had ontdekt, zo bericht de NOS. Het is wel frappant: de lancering van een nieuwe club 'Tempeliers' (al spreekt Breivik over 2002 en lijkt het 'ridderoptreden' van Ray van later datum) en het bijpassende St. George Cross, de "discussies" in EDL-kring en de mentorfiguur "Richard"... Van de andere kant is het vreemd dat een gezworen neofascistische ridder als Breivik claimt te zijn, zoveel aanwijzingen zou verraden.
Er is meer: ik vond net deze video ('Charles Taylor innocent and victimised; One man against the New World Order and their Henchmen') over de de warlord Charles Tayler van Liberia, gepost door ene "madnick77". Nick Greger staat bekend als "Mad Nick". Dat Greger zich pro-Tayler betoont in verband met de oorlogsmisdaden in Liberia en dat Breivik het in zijn manifest heeft over een ontmoeting met een Servische 'war hero' in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia - zal dat opnieuw een toeval zijn? Het betekent mogelijk dat er een internationaal extreemrechts netwerk actief is dat betrokken is bij grof geweld in een Afrikaans land
. Over Taylor staat in de wikipedia onder meer: 'His smuggling network and money laundering activities provided Taylor with outlets for selling stolen diamonds and buying illegal arms'. Een belangrijke doelstelling van een eventeel 'tempeliersnetwerk' zou dan nog wel eens financieel gewin uit criminele activiteiten in failed states kunnen zijn. Taylor afficheerde zich trouwens als een belijdend christen en schijnt zich onlangs tot het Joodse geloof te hebben gewend; mogelijk is hij een godsdienstwaanzinnige, enigszins vergelijkbaar met Joseph Coney van het 'Leger van de Heer' in Oeganda.
Professor Juan Cole schrijft: 'Breivik visited Malta, where the remnants of the real Knights Templar, having turned their resources over to the Knights of St. John the Hospitaller, had run a pirate mini-state for a few hundred years in the early modern period.' Paul Cinato woont op Malta.

Als de 'Servische oorlogsheld' waar Breivik het over heeft Ratko Mladić betreft, mag het een glimlach ontlokken dat hij en Taylor nu buren zijn in de gevangenis van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
Mocht Breivik inderdaad contact hebben gehad met een of meer van deze figuren, zij het wellicht niet met Mladi
ć maar een 'mindere god' op het 'servische front', dan is een plausibele hypothese dat zij zich hebben verkeken op een door Breivik goed verborgen gehouden combinatie van grootheidswaanzin, killersinstinct en monomane scoringsdrift; het lijkt me althans niet in de bedoeling te hebben gelegen dat Breivik zoveel aanwijzingen zou weggeven in het kader van welke actie dan ook. Maar toch is het voorshands niet uitgesloten dat types als Greger, Ray, Adair en/of medestanders van Mladić actief betrokken zijn geweest bij het bedenken en organiseren van de bloederige terreuraanslag op de Noorweegse sociaal-democratische jeugd. Dat de Noorse geheime dienst verkondigt dat Breivik bijna zeker alles alleen deed, kan louter tactiek zijn.
De voornoemde Bartholomew, die goed ingevoerd lijkt te zijn in de materie, probeert aannemelijk te maken dat het allemaal op toeval berust en/of dat Breivik slechts de klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt - Paul Ray zou terecht stellen dat Breivik slechts de grote jongen probeert uit te hangen. Het Sint Joris-kruis zou geliefd zijn in de extreemrechtse hoek en zou weinig zeggen over concrete connecties. Hij meldt in een update dat EDL-leider Yaxley-Lennon tegen de pers heeft gezegd dat Ray wel degelijk Breiviks 'mentor' zou zijn geweest, maar doet dat af als een wraakoefening van de eerste op de laatste, wegens de poging tot machtsovername van de EDL door Ray in 2010. En passant vernemen we dat Paul Ray eigenlijk Paul Cinato heet, door AP fout gespeld als Sonato.
Citaat van Paul Ray op de ultrarechtse blog Viceland: 'It apparently says in his [Breiviks; K] manifesto that he has an English mentor called Richard. People are thinking that might be a code word for Richard Lionheart. Who else is there called “Lionheart” who’s writing about anti-jihad, Muslims and Templar iconography? It blatantly looks like it’s me! He also talks about diamonds in Liberia and whatever. Meanwhile, Nick [Mad Nick, another Templar Knight, pictured above with Paul Ray] is supporting Charles Taylor… It looks like he’s pointing the finger at us!' Ray zegt verder dat de EDL een hypocriete club is die een burgeroorlog wenst en dat misschien de extreemrechtse miljonair Alan Lake, die net als hij, Ray, aan de wieg van de EDL heeft gestaan, contact heeft gehad met Anders Breivik. Volgens een bericht met screenshot door Indymedia UK zou Lake in mei vorig jaar hebben geschreven: 'In 20 or 30 years the UK will start to fragment into islamic enclaves and non-islamic areas around them. It's time we decided who will be allowed in the non-islamic areas. These are the people we will force into the islamic enclaves (and who we will execute if they sneak out).' Waarna Lake 'to start off' de namen noemt van Rowan Williams (aartsbisschop van Canterbury), David Cameron en Nick Clegg.
Kortom, een mooie kluif voor de inlichtingendiensten, die volgens Ray hun tanden zullen zetten in de EDL - natuurlijk, maar ook in de tempeliersclub van Ray/Cinato ongetwijfeld. Wel verbazingwekkend trouwens dat ik, hoofdzakelijk het 'spoor van het Sint Joris-kruis' volgend met behulp van Google, net als de Engelse pers deze mogelijke connecties boven water heb gekregen.
[Toevoeging 29 juli: zie dit artikel in The Telegraph en dit in The Times; en deze blog van Bartholomew die het als slechte journalistiek bestempelt - het kan natuurlijk zijn dat, gezien de eigenlijk nogal opzichtige verwijzingen naar Ray in Breiviks manifest, het netwerk van Breivik dat van Ray verdacht probeert te maken om de aandacht af te leiden.]


[2] Toevoeging 25 juli: Een goede beschrijving van Breiviks geschrift wordt gegeven door John Schoorl in de Volkskrant van 25 juli: 'Profiel Anders Breivik. Wel begaat Schoorl een fout die ook in het Achtuurjournaal van gister werd gemaakt en helaas bon ton begint te worden: hij gebruikt de woorden 'de islamisering' alsof deze op zichzelf een feitelijk verschijnsel beschrijven, terwijl het een grotendeels paranoïde term is, gebezigd door extreemrechts denkende mensen. Journalisten zouden het consequent moeten vermelden als: 'wat volgens extreemrechts "islamisering" is'; want door het begrip neutraal over te nemen, doet men de afzenders ervan een belangrijke semantische overwinning cadeau.

[3] Toevoeging 25 juli: Volgens deze bron stond Boris Pribich, die hij omschrijft als 'a Serbian national, who allegedly participated in the genocidal campaigns against Croats, immigrated to the US' geregistreerd op een postbus in Simi Valley, Californië; en volgens een - overigens door de wikipedia zelf gediskwalificeerd - stukje in de wikipedia zou hij een proces hebben gevoerd rond een woning in Simi Valley. In het licht van deze gegevens is het opmerkelijk dat Anders Breivik aangaande de vermeende bijeenkomst van 'tempelridders' in 2002 in zijn lijvige manifest schrijft over een 'European-American' die daarbij niet aanwezig kon zijn; en over een 'Servische oorlogsheld' die hij in dat jaar ontmoette. Later toegevoegd: En eerst: "
I came in contact with Serbian cultural conservatives through the internet". Ik denk hierbij behalve aan Pribich aan voornoemde Julia Gorin en aan de fascist Srdja Trifković, die veelvuldig figureert op Gates of Vienna en door Breivik 22 keer wordt genoemd in zijn manifest. [einde toevoeging] Pribich schijnt in extreemrechtse kring trouwens omstreden te zijn, er wordt onder meer beweerd dat hij over van alles en nog wat liegt, bijvoorbeeld over zijn nationaliteit (zie ook noot [4]).
Dat Breivik hier en daar niet anti-Joods lijkt, kan heel goed louter een kwestie van strategie zijn; dat hij - volgens de extreemrechts-monitor Expo, opgericht door Stieg Larsson - lid was van het Zweedse neonazi-forum Nordisk, wijst erop dat hij antisemitisme allerminst verafschuwde. Toevoeging 29 augustus 2011: deze extreemrechtse scribent citeert Breivik om diens racisme aan te tonen, mijns inziens overtuigend; ook stelt hij - terecht in mijn ogen - dat Breivik dergelijke ideeën om redenen van strategie niet al te prominent over het voetlicht brengt. [einde toevoeging]
The Associated Press bericht dat: 'Breivik said it was the NATO bombing of Serbia in 1999 that "tipped the scales" for him because he sympathized with Serbia's crackdown on ethnic Albanian Muslims in Kosovo. A year later he said he realized that what he called the "Islamization of Europe" couldn't be stopped by peaceful means.' Ook dit is consistent met een 'Servische connectie'.

[4] Waarbij zich - zie noot [3] hierboven - de vraag opdringt of Pamela Geller, gezien haar publicatie van het pr0-Karadžić pamflet van Julia Gorin, in precies hetzelfde troebele servo-fascistische water heeft verkeerd als Breivik; sterker: of ze daar niet nog steeds tot haar nek in staat, gezien de honderden treffers op 'Julia Gorin' op haar blog, met als zeer recent voorbeeld een lang citaat uit een apologie voor Mladić (27 mei 2011)!
Op dit Russische Engelstalige forum worden zowel Pribich als Gorin genoemd. De laatste wordt aangeduid als een Joodse publiciste, wat gezien haar samenwerking met de Joodse Geller goed zou kunnen kloppen. Pribich krijgt van iemand het predikaat 'antisemitische Kroatische nazi'. Maar anderen springen juist voor hem in de bres, waaronder de (of een) administrator van het forum en ene NotaBene: 'Boris Pribich is a great Serb patriot. It was he who opened my eyes to who was behind the NATO aggression.'
Er zwerft ook nog een PDF rond, betrekking hebbend op een of ander orgaan van Gellers compaan Spencer, waar iemand stelt dat Pribich een antisemitische 'little man' is.
Al bij al lijkt het me onwaarschijnlijk dat er een connectie is tussen Geller en Pribich via Gorin. Wel is duidelijk dat Joodse en antisemitische Serven of Kroaten een soortgelijke haat kunnen koesteren tegen alles wat islamitisch is.
Daarom is het zelfs niet helemaal uitgesloten dat een Servische joodse activiste en een Servische antisemiet gemene zaak maken tegen de moslims, zoals de (van terroristische activiteiten verdachte) Jewish Defence League (JDL) samenwerkt met de EDL, die weliswaar ontkent neonazistisch te zijn, maar in elk geval op demonstraties aanhangers uit die hoek trekt en zich daar kennelijk niet daadkrachtig van ontdoet. Zoals de auteur van dit stuk in Der Spiegel terecht vaststelt: 'Die Allianzen in dieser Szene sind so überraschend wie eindeutig: Hauptsache, es geht gegen Muslime.'

[5]
Toevoeging 25 juli: Wikipedia: 'His political views are extreme nationalistic; he declared himself a follower of the Pre-WWII Romanian Legionnaire Movement and called for the canonization of Corneliu Zelea Codreanu. His 2004 electoral slogan "I, Gigi Becali, swear to all Romanians and to God that I'll make Romania shine like the holy sun of the sky" ("Eu Gigi Becali, jur în faţa tuturor românilor şi în faţa lui Dumnezeu că voi face ca România să strălucească precum soarele sfânt de pe cer!") is taken from the testament of Ion Moţa, one of the founders of the Iron Guard. In 2005, Dan Pavel resigned from his job as Becali's adviser because of Becali's links with Noua Dreaptă, a neofascist organization. Pavel claims that a few months after, Becali gave up those links.' 

[6] Toevoeging 4 september 2011: De leuze In hoc signo vinces vormt een link tussen enerzijds Anders Breivik (hij droeg een onderscheiding met 'IHSV' op het uniform waarin bij poseerde voor zelfgemaakte propaganda-foto's), de English Defence League (zie hun logo) en de bloederige militaire geschiedenis[##] van het Westen (van de Romeinse keizer Constantijn tot de kruistochten en verder) en anderzijds[###] de goden van het tantrische (voornamelijk Tibetaanse) Boeddhisme; zo kan je althans het staaltje esoterische visserslatijn van de Russische occultist en schilder Nicholas Roerich bezien in het licht van eventuele collectief-onbewuste voorstellingen van zaken, die opschepte dat hij de beschikking had gekregen over de cintamani - het 'wens vervullende juweel', een soort boeddhistische steen der wijzen of heilige graal -, gewikkeld in een doek met daarop afgebeeld een zon met de letters I.H.S. 'De stralen van het wens vervullende juweel' is een van de titels van de dalai lama; en deze schrijft dat zijn staatsorakel heeft voorspeld dat de glans van het juweel zal oplichten in het Westen: het Tibetaanse boeddhisme zal zich daar verspreiden, de dalai lama zal de Westerse wereld als het ware veroveren. Opmerkelijk genoeg figureert 'mani' vaak als 'vajra', een symbool van de fallus' (zie hier en hier) - evenals het zwaard... De Duitse (omstreden) godsdienstonderzoekers Victor en Victoria Trimondi brengen de Tibetaanse Kalachakra-tantra in verband met occulte theorieën in de kringen van Europees extreemrechts. Interessant is ook hun uiteenzetting over het zwaard, dat een ware comeback beleeft in de Westerse massacultuur[####].
[##] Constantijn voerde een labarum in met daarop het christelijke chi-ro-teken (dat mogelijk is afgeleid van het zonnerad als oud symbool voor Christus); hij sloeg een munt waarop een slang is afgebeeld die door dit labarum wordt gespietst - wat doet denken aan de stichtingslegende van het rijk van de Azteken.
Opmerkelijk genoeg hanteert de extreemrechtse club Russkij Obraz, die samenwerkt met onder meer de neonazi's van de Griekse partij Chrisi Avgi (Gouden Dageraad), een symbool (zie rechtsboven) dat bewust is geënt op het chi-ro-teken.

De Engelse ultrarechtse nationalistische partij English Democrats heeft contact met Russkij Obraz, mogelijk binnen een extreemrechtse alliantie met verder de Servische Obraz en 1389 (of СНП 1389 of SNP 1389), zoals gezegd Χρυσή Αυγή (Chrisi Avgi, Gouden Dageraad) de 
Danskernes Parti (Deense Partij, die in 2013 mogelijk meedoet met de verkiezingen), de Slovenska Pospolitost (Slowaakse Broederschap), de Tsjechische Arbeiderspartij (hier genoemd: 'Czech Labour Party') en de Roemeens-Moldavische Noua Dreaptă (Nieuw Rechts, waarbinnen de leider van de beruchte IJzeren Garde uit de jaren 1930 wordt vereerd). Zie ook de wikipedia. Het jaartal 1389 refereert aan een veldslag tussen Servische en Turkse legers, c.q. de strijd tussen christendom en islam.
[###] Kennelijk deed het idee van een connectie tussen de tantrisch-boeddhistisch (cinta)mani en (gemystificeerde) Europese ridderorden in die tijd in meer kringen opgeld, zie bijvoorbeeld hier: 'Otto Rahn, likewise a member of the SS, who in the 30s attempted to render the myth of the holy grail and the Cathar movement fruitful for the national socialist vision and the SS as some kind of “warrior monks”, assumed that the Cathars had been influenced by Tibetan Buddhism: “One of the Cathari symbols of the spirit that is god which was taken over from Buddhism was the mani, a glowing jewel that lit up the world and allowed all earthly wishes to be forgotten (...)”.' Binnen het Italiaanse fascisme speculeerde met name Julius Evola uitvoerig over dit soort verbanden.
Dat de waanwereld van Roerich en zijn vrouw (wellicht geïnspireerd door Helena Blavatsky) nog steeds leeft, blijkt bijvoorbeeld uit dit gefabuleer van een 'gnostische tempelier'; de Trimondi's stellen dat een en ander in Oost-Europa en Rusland populair is gebleven. Dat in 2006 een planeet is ontdekt waarvan dit jaar is vastgesteld dat hij vrijwel pikdonker is, zal dergelijke adepten wellicht sterken in hun overtuigingen (evenals misschien de ontdekkingen in 2004 en 2011 van twee planeten van diamant - aangezien volgens een tantrisch-boeddhistisch verhaal Boeddha de aarde door haar met zijn fallus aan te raken van diamant kan maken).

[####] Later toegevoegd: artikel "For Longsword, a Comeback Ages in the Making", door Mac William Bishop, 15 september 2014.
Zie daarnaast de bespreking door de Trimondi's van La mistica della guerra (2003) door de Italiaan Dag Tessore, die het 'godsdienstige' oorlogsgeweld, zoals dat van de Tempeliers, verheerlijkt op een slechts pro forma verholen manier. Deze jonge hedendaagse religieuze fascist stelt zowel Augustinus (de bedenker van het christelijke concept 'rechtvaardige oorlog') als Said Qutb (de godfather van het islamisme) voor als genieën van de 'spirituele' strijd en schrijft zelfs enthousiast en likkebaardend over de mensenoffers van de Azteken. De man - hier gezeten in een of ander katholiek forum -, die verder publiceerde over de huidige paus, het christelijke vasten en de christelijke vrouw (op de cover een gesluierde dame!), doet denken aan een radicale moslim.
Breivik noemt Tessore niet in zijn manifest; dat dergelijke bloeddorstige Europese jonge mannen (ongeveer generatiegenoten) onafhankelijk van elkaar opduiken in onze tijd, vormt weer een aanwijzing dat zich een 'archetypische' vorm van militante moorddadigheid aan het uitkristalliseren is. Zie ook het artikel Die Gefahr einer globalen Kriegerkultur van de Trimondi's, alsmede hun boek Krieg der religionen; Politik, Glaube und Terror im Zeichen der Apokalypse (2005).

Zie verder mijn blognotities:
Extreemrechts zal toeslaan tenzij links uitweg bied
Winst Griekse neonazi's past in griezelige trend
Donner ruikt niet de stront waar hij zelf in staat
English Defence League knoopt banden aan met Tea Party
Wilders is indirect verbonden met de English Defence League
Adviseur Wilders: geef ons wapens!
Geert Wilders werkt samen met exteemrechtse verspreider van complottheorieën over Obama
Shariah4 is net een parodie op Al Qaida

In de loop der tijd toegevoegde links:

[Bjorn Larsen] De schaduw van Wilders
Door Frank Hendrickx, AD, 30 november 2013

Flirting with fascism, why Europe can’t shake its weakness for Nazism
Door Peter Goodspeed, National Post [erg rechtse krant], 11 mei 2012

Slachtoffers Breivik bedreigd

Nieuwsuur, 20 juni 2012

Rechtse terroristen opgepakt in Duitsland
Trouw, 6 juni 2012

Agenten: uitgesloten dat Breivik handlangers had
Trouw, 30 mei 2012

Breivik visited Malta for ‘historical research’
Door Christian Peregin, The Times of Malta, 30 april 2012

[Over een eventuele Malta-connectie in de persoon van Paul Ray / Cinato schreef ik al veel eerder; zie noot[**] hierboven; K] .

Is Norway’s Suspected Murderer Anders Breivik a Christian Terrorist?
Door Mark Juergensmeyer, 17 april 2012

Breivik: 'Ik ben conservatief christen'
Trouw, 12 april 2012

[Zie ook Breiviks manifest, paragraaf '3.149 The Bible and self-defence', waarin hij onder meer schrijft: 'This is why we are all called to be soldiers of Jesus Christ, not just a select few' (circa pagina 1330)]

'Breivik is wél toerekeningsvatbaar'
AP / De Volkskrant, 4 januari 2011 

Update: inmiddels heeft een rechtbank in Noorwegen bepaald dat er een nieuw psychiatrisch onderzoek moet worden uitgevoerd. Update 2: volgens dat nieuwe onderzoek is Breivik wel degelijk toerekeningsvatbaar. De rechter moet nu de knoop doorhakken.

Nazi-ondergrondse mogelijk veel groter
Nu.nl, 18 november 2011

'In Denemarken wordt rassenoorlog voorbereid'
ANP/De Volkskrant, 17 november 2011

'Nieuw rechts terrorisme in Duitsland'

ANP / De Volkskrant, 14 november 2011

Kabinet sluit de ogen voor terroristische realiteit
Door Marcel Hulspas, 13 september 2011

Anders Breivik's spider web of hate
Door Andrew Brown, The Guardian, 7 september 2011

Noorse politie pakt weer extremist met wapens
ANP / De Volkskrant, 9 september 2011

Who Inspired Anders Breivik?
Door Justin Raimondo, 8 augustus 2011


[Raimondo belicht de blog Gates of Vienna en in het bijzonder de scribent 'El Inglès'; zie ook mijn blognotitie 'Donner ruikt niet de stront waar hij zelf in staat'. Raimondo is trouwens een Amerikaanse libertariër wiens politieke ideeën ik grotendeels verwerp en aan wiens speculaties in 2001 en 2002 over voorkennis van 9/11 bij de Israëlische geheime dienst ik weinig waarde hecht; K]

De Groene Amsterdammer (nummer 31) van dit jaar brengt uitstekende artikelen door Aart Brouwer, Beatrice de Graaf en Edwin Bakker, Marcel ten Hooven en Antoine Verbij rond wat Ten Hooven terecht de 'cesuur van Oslo' noemt: 'dat niet alleen het extreme islamisme maar ook de islamhaat de democratische samenleving bedreigt'. Van het besef van een dergelijke cesuur getuig ik op mijn blog sinds enkele jaren, door middel van een reeks notities over extreemrechts (inmiddels ruim zestig).
In het stuk van De Graaf en Bakker staat een interessante link naar een artikel van de linkse antifascisme-organisatie Kafka: 'Lone Wolves, ook in Nederland?' (29 juli 2011).


Meet the Right-Wing Hatemongers Who Inspired the Norway Killer
Door Max Blumenthal, Alternet, 2 augustus 2011

Why were America's Islamophobes able to avoid accountability for so long?

Who Funded Breivik?
Door Craig Murray, 29 juli 2011

'As Raimondo [een Amerikaanse libertariër wiens speculaties in 2001 en 2002 over voorkennis van 9/11 bij de Israëlische geheime dienst ik overigens ernstig betwijfel; K] says, Geller goes on to say that she is protecting the proto-terrorist’s identity so he won’t be arrested. We do not know how this wannabe terrorist in Norway relates to Breivik or his other “cells”. Geller may know but the police are not asking her.
There can be no doubt at all that, were Geller a Muslim, this amount of evidence and connection would have her in jail by now.'
[ Noot 30 juli: Geller heeft uit een in juni 2007 door haar op haar blog gepubliceerde e-mail van een Noorse extreemrechtse militant de meest belastende regel aantoonbaar verwijderd (circa 29 juli): 'We are stockpiling and caching weapons, ammunition and equipment. This is going to happen fast.' Zie ook hier; en hier voor Gellers idiote verklaring; K]

Britse 'mentor' Breivik: aanslagen waren puur duivels
ANP / de Volkskrant, 29 juli 2011

Oostenrijks politicus ziet verband tussen abortus en Utoya
ANP / De Volkskrant, 29 juli 2011

Kamerlid Dibi doet aangifte tegen dreigtweet[s]
Door Coen Brandthorst, de Volkskrant, 29 juli 2011

Update op Nu.nl: GroenLinks-Kamerlid Dibi doet opnieuw aangifte. Maandag schreef Twitteraar @HvDuijn op Twitter: "Ik hoop echt dat ze je afknallen samen met al je linkse vriendjes".

Oslo killer Anders Breivik 'linked to' Johnny 'Mad Dog' Adair, Ulster terrorist
Door Duncan Gardham, The Telegraph, 28 juli 2011

Noot K: volgens bovengenoemde blogger Richard Bartholomew betreft het sensatiejournalistiek zonder werkelijke bewijzen.

Nieuw extreem-rechts
Door Ewout Klei, Joop, 27 juli 2011

Het dagblad Trouw heeft gelijk: ook het conservatief-christelijke denken kan radicaliseren en in terroristische daden uitmonden. 

Ex-Berlusconi minister [na eerder Borghezio, zie hieronder, nu een zwaargewicht in de Lega Nord; K] defends Anders Behring Breivik
Door John Hooper, The Guardian, 27 juli 2011

Italiaanse parlementariër verdedigt Breivik

Nu.nl, 26 juli 2011

Beck: Norway camp smacks of 'Hitler Youth'
Door CNN Wire Staff, 26 juli 2011

Glenn Beck laat zijn ware, bloeddorstig-fascistische aard maar weer eens zien, door het vakantiekamp van sociaaldemocratische jongeren net zo te kenschetsen als massamoordenaar Anders Breivik het deed (Breivik sprak over 'Stoltenberg-jeugd', zodoende refererend aan de Hitler-Jugend).

'Wilders kan niet de vermoorde onschuld spelen over daden Breivik'
Door Dirk-jan van Baar, de Volkskrant, 26 juli 2011

Is Anders Breivik in This Photograph?
Door Craig Murray, 25 juli 2011

This 2009 rally in Oslo was attended by Breivik’s heroine, Pamela Geller. On Saturday I posted about the comments Breivik made on Geller’s Atlas Shrugs website. There is a fuller analysis on the impact of the Tea Party on Breivik’s thinking here. It turns out that Breivik also references Geller’s Atlas Shrugs blog and a related hate filled website, The Gates of Vienna, in his tedious anti-muslim manifesto. It is therefore highly likely that Breivik would have noted Geller’s visit to Norway and gone to hear her. 

Breivik's Balkan obsession[3,4]
Door 'T.J.', The Economist, 25 juli 2011

The Irrelevance of the Knights in a Global Society
Door Juan Cole, 25 juli 2011

Breivik visited Malta, where the remnants of the real Knights Templar, having turned their resources over to the Knights of St. John the Hospitaller, had run a pirate mini-state for a few hundred years in the early modern period.

Manifest Breivik: fascinerende kijk in het hoofd van een terrorist
Door Leen Vervaeke, de Volkskrant, 25 juli 2011

Profiel Anders Breivik: 'Ik ben een rustig type, en behoorlijk tolerant'[2]
Door John Schoorl, de Volkskrant, 25 juli 2011

Der Attentäter und die Hassblogger
Door Frank Patalong, Der Spiegel, 24 juli 2011

Knights Templar in Mexico and Norway
Door 'boz', 24 juli 2011

Mexico's newest criminal organizations, the Knights Templar, issued a "code of conduct" that included moral standards while also justifying the use of lethal force.

Norway attacks: Breivik was my friend on Facebook. I've seen what fed his hatred
Camilia Ragford, The Guardian, 24 juli 2011

'Toename extreemrechts op internet'
Nu.nl, 24 juli 2011

Nu.nl stelt dat wordt onderzocht of Breivik aanwezig was op een bijeenkomst in Londen in 2002 waar deze organisatie zou zijn gesticht. En dat de autoriteiten niet willen zeggen of hij reeds als mogelijke dreiging was aangemerkt.
Als het bij inlichtingendiensten bekend was dat Breivik mede aan de wieg heeft gestaan van de 'nieuwe Tempeliers', heeft men een zware steek laten vallen bij het (blijven) volgen van deze sinistere types - zie ook noot [1] hierboven: tenminste in Nederlandse extreemlinkse kring was men zich terdege bewust van het bestaan en de gekte van deze variant van extreemrechts.
Deze zeer lezenswaardige analyse van een publicist die zich heeft ontworsteld aan een extreemrechtse christelijke opvoeding is, hoe (te) vergaand zij ook moge klinken, helaas behoorlijk realistisch, vrees ik:

Christian Jihad? Why We Should Worry About Right-Wing Terror Attacks Like Norway's in the US
Door Frank Schaeffer, Alternet, 23 juli 2011

There is a growing movement in America that equates godliness with hatred of our government in fact hatred of our country.

[...] To understand why an irrational self-defeating action like destroying the credit of the USA [Schaeffer doelt op het saboteren van de verhoging van het schuldenplafond; K] might seem like the right thing to do you have to understand two things: that the Republican Party is now the party of religious fanatics and that these fanatics -- people like Michele Bachmann -- don't want to work within our system, they want to bring it down along the lines of so-called Christian "Reconstruction.

[...] 'It was in the context of delegitimizing our government that actions by domestic terrorists like Timothy McVeigh became thinkable. In 1993 McVeigh told a reporter, "The government is continually growing bigger and more powerful and the people need to prepare to defend themselves against government control."
Change a word or two and his words could have been lifted from my father's 1981 book A Christian Manifesto, or for that matter a few decades later, from statements by the so-called Tea Party or those by Michele Bachmann, or Robert George or his follower Glenn Beck.' [...]
Frank Schaeffer is auteur van het boek:

Crazy for God

How I Grew Up As One Of The Elect, Helped Found The Religious Right, And Lived To Take All (Or Almost All) Of It Back
Frank Schaeffer, Carroll & Graf, 304 pagina's, 2007

Geen opmerkingen:

Een reactie posten