blogspot visitor

02 oktober 2010

Martin Sommer kukelt over het extreemrechtse randje

Volkskrant-redacteur Martin Sommer doet vandaag, naar aanleiding van het CDA-congres over deelname aan een regering met gedoogsteun van Wilders, een goed woordje voor Silvio Berlusconi . 'Een bottom-up volksvertegenwoordiger', aldus Sommer.

Eerder in de krant had Sommer Wilders' wensen het non-discriminatiebeginsel uit de grondwet te schrappen en de onafhankelijke rechtspraak in ons land te vernaggelen door middel van gekozen rechters en Officieren van Justitie, geduid als blijken van een welkome verschuiving in de richting van een machtiger 'volkswil'. Ook het PVV-plan voor algemene etnische registratie praatte Sommer goed.
In een interview met Martin Bosma (25 september jongstleden), mede afgenomen door Sommer, mocht deze PVV-ideoloog ongehinderd door kritische vragen reclame maken voor het gedachtegoed van de PVV en voor zijn boekje 'De schijnelite van de valsemunters', waarin hij de geschiedvervalsende leugen uitwerkt dat Hitler eigenlijk een socialist was. En zijn begeleidende column bij dit interview, getiteld 'Nieuwe lessen in goed en kwaad', eindigt Sommer in nauw verholen bewondering voor Wilders' en Bosma's introductie van een morele kwestie in de politiek... Toegevoegd januari 2014: zie ook dit demagogische stuk van Sommer.

Sommer schrijft in positieve bewoordingen over de populist Berlusconi, die met zijn mediamacht effectieve propaganda uitstort over een volk, dat daardoor nauwelijks meer kennis neemt van zorgvuldige en diepgravende journalistieke berichtgeving, achtergrondreportages en onderzoeken.

Een man die een gerechtelijke vervolging van zijn dubieuze doen en laten[*] keer op keer weet te blokkeren met speciale wetjes. Een man die door een van de moedigste maffiabestrijders die Italië ooit heeft gekend, een gevaar voor de democratie wordt genoemd.

Sommer bestaat het zijn stukje te eindigen met: [kritische CDA-partijprominenten] 'weten dat (...) bezwaren op (...) congressen onmiddellijk door het bestuur worden gladgestreken. Anders gezegd: de ledenstructuur is niet de voorwaarde voor democratie, maar zit democratie juist in de weg. De toekomst is aan degene met direct contact met de kiezer. Aan de Berlusconi’s van deze wereld.'

Dat Berlusconi een volk effectief van kritische journalistiek weet af te schermen en dus al bij voorbaat bezwaren tegen zijn beleid glad strijkt, dat wil zeggen een van de noodzakelijke voorwaarden voor de vorming en articulatie van bezwaren heeft weggenomen, is voor Sommer kennelijk een blijk van democratie; de mogelijkheid dat een ledencongres het beleid kan wegstemmen, acht Sommer daarentegen een wassen neus.

Tussen haakjes: zou Sommer volgens dezelfde gedachtegang ook een linkse populist en potentaat als Hugo Chavez in het zonnetje zetten? Nog niets van vernomen in elk geval.

Wie zo ideologisch en populistisch bevooroordeeld 'denkt' en publiceert - 'denkt' hier tussen vette aanhalingstekens - verlaagt zichzelf tot een regelrechte heraut en bondgenoot van het nieuwrechtse extremisme dat overal in Europa, en in de VS nu ook met de Tea Party, een steeds grotere vlucht neemt - en wat betreft toejuichers als Martin Sommer is dit, met de groeiende macht van Wilders, ons democratische 'voorland'.

Onthutsend dat zo iemand een smaakmakende figuur is in de politieke redactie van de Volkskrant.

Toegevoegd 10-2012:

'Berlusconi-trawant kocht stemmen van maffia'
Trouw, 10 oktober 2012

Noot

[*] Uitgesproken EO van 11 november 2010 bracht het verhaal van Massimo Ciancimino, zoon van een voormalig maffiakopstuk, over de geheime alliantie tussen Silvio Berlusconi en de maffia [of tenminste het verband tussen een wapenstilstand van de maffia - na de moord op de belangrijkste bestrijder daarvan - en de staat enerzijds, en anderzijds de oprichting van Forza Italia door Berlusconi's vertrouweling Marcello Dell'Utri, die volgens Ciancimino connecties zou hebben met de maffia en verschillende maffiavriendjes in de partij van Berlusconi zou hebben gezet; K]. Ciancimino wordt door het huidige hoofd maffiabestrijding in Italië een betrouwbare getuige genoemd, wiens beweringen tot nu tot door onderzoek en feiten worden gestaafd.


Zie ook m'n blognotities:
De PVV achter het masker van vrijheid en fatsoen
Extreemrechts in Amerika ruikt kansen
Scary People, Scary Times - Where Is This Country Going
Glenn Beck's propaganda vervalst de geschiedenis
Thilo Sarrazin: eugenetisch racisme van de Duitse Wilders
Adviseur Wilders: geef ons wapens!
Waarom Wilders een gevaar is voor de rechtsstaat
Geert Wilders werkt samen met exteemrechtse verspreider van complottheorieën over Obama

Gebroken links van deze blog zijn op 4 april 2015 hersteld en de tekst is op enkele punten ingekort en op details bijgewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten