blogspot visitor

26 april 2012

GroenLinks wordt GroenRechts: huren 'marktconform'

Zie ook de updates onderaan. Laatste update: informeel is mij ter ore gekomen, dat Arie Slob van de ChristenUnie verzekert dat het 'alleen' gaat om een 'kleine bezuiniging' tegen scheefwonen, die alleen mensen zou raken die 'met een te hoog inkomen in een te goedkope huurwoning wonen'.
Van GroenLinks is mij (27 april, 13.00 uur) geen toelichting op dit punt bekend.


Wie had opgelet, voelde het al aankomen[*]. Maar dat Jolande Sap c.s. op een totaal achterbakse manier - in een achterkamertje met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, zonder dat de kiezer heeft kunnen spreken - de sociale huursector naar de bliksem heeft geholpen, mag toch wel schokkend heten.

De huren worden marktconform. Dit berichten althans Trouw, RTL Nieuws[**], de NOS-website, de Volkskrant en De Telegraaf; in de lijstjes van FD en NRC komt deze volkomen asociale stap niet eens voor. Op het achtuurjournaal van zojuist wordt de maatregel evenmin genoemd. Dus nog een hele kleine slag om de arm bij deze blognotitie [zie updates hieronder]. Maar het lijkt er allerminst op dat het erg gaat meevallen. Zo tekenden Trouw, De Telegraaf en de redactie van NOS.nl (17.07 uur) uit de mond van Stef Blok (VVD) persoonlijk op dat de huren marktconform worden. Dat het NOS-journaal, FD en NRC dit niet (meteen) melden, is eerder een zoveelste blijk van de vergaande verrechtsing van de media: de betreffende journalisten interesseert het gewoon geen biet dat een van de grootste Nederlandse naoorlogse verworvenheden, een sociale volkshuisvesting met qua inkomens gemengde buurten, in een vloek en een zucht op de helling is gezet; dat honderdduizenden mensen nu hun huurwoning niet meer zeker zijn; en dat woonapartheid - gescheiden leefgebieden voor armen en rijken - keihard in gang wordt gezet.
Met Jolande Sap op naar green gated communities voor de neplinkse elite.

Van GroenLinks naar GroenRechts. Ik hoop van harte dat de machtsgeile Sap, na het Kunduz-gesjacher, haar partij bij deze in twee stappen richting ondergang heeft gevoerd. GroenLinks exit. Op naar de vijf of minder zetels bij de komende verkiezingen en een fusie met D66, waar deze schijnheilige kliek niet meer van is te onderscheiden.

Update 1: in de tekst van de deal (PDF) waar de NOS over beschikt (zie ook hier) is geen sprake van 'marktconforme huren', maar van: 'De huren voor huurders met een inkomen van 33.000-43.000 euro per jaar mogen worden verhoogd met de inflatie plus 1% (afgeroomd met de verhuursverheffing per 2013).'
Als dit werkelijk het 'enige'[***] is dat is afgesproken, zou Stef Bloks omschrijving - en die van Trouw, de Volkskrant en RTL Nieuws - 'de huren worden marktconform' (cursivering door mij) feitelijk onjuist zijn en deze blognotitie mogelijk te alarmistisch. De Telegraaf zou dan met de frase 'meer marktconform' nog de meest accurate informatie hebben gegeven.
Maar ook als de ingreep beperkt zou blijven - eerst zien, dan geloven - tot wat in het voornoemde document staat, betekent dit toch:
a. dat de huurders met genoemd middeninkomen onbehoorlijk worden gepakt en dat in de betere buurten hun woning met de jaren een onbetaalbare huur krijgt;
b. dat een flinke groep huurwoningen te duur wordt voor mensen met een laag inkomen die voor het eerst een huurwoning willen betrekken of die willen verhuizen. Tenzij men een ingewikkelde constructie zou opzetten, waardoor de huur van een woning die wordt verlaten door een huurder die meer verdient dan 33.000 euro - en waarvan de huur in de loop der jaren is gestegen tot een marktconform tarief - opeens weer een lagere huur zou krijgen als er iemand in komt die minder dan 33.000 euro verdient - wat onwaarschijnlijk lijkt.
Ook moet ik eerst nog eens zien of het woningwaarderingsstelsel - een cruciaal element van de sociale huursector - door Sap, Pechtold en Slob overeind is gehouden.

Update 2: Trouw meldt: 'Kritiek is er ook uit de hoek van de Woonbond. De bond ziet niets in het marktconform maken van de huren en vreest dat vooral de lagere en modale inkomens daar de dupe van zullen worden, met name in de grote steden.'
Terechte kritiek! Nu nog de nodige actie: protesten, opzeggingen lidmaatschap GroenLinks enzovoorts.
Toevoeging 27 april 2012: hier staat de meer recente reactie van de Woonbond. Overigens stelt de Woonbond zich helaas op het standpunt dat de huurmarkt moet worden hervormd, waarmee de bond onrust helpt zaaien omtrent de sociale huursector en het cruciale woningwaarderingsstelsel (puntenstelsel).

Update 3: Emile Roemers reactie, opgetekend door Trouw: 'volgens de SP krijgen de huurders en het midden- en kleinbedrijf klappen. Op deze manier krijg je volgens de SP geen vertrouwen in de economie terug'. Precies!
Roemer wil het akkoord - dus ook het om zeep helpen van de sociale huursector - tot inzet van de verkiezingen maken. Mooi! (Zie ook de derde noot hieronder.)
Lees hier het uitstekende alternatief van de SP, dat op een sociale manier de huidige crisis aanpakt, inclusief op voldoende korte termijn het begrotingstekort van de staat.

Update 4:
informeel is mij ter ore gekomen, dat Arie Slob van de ChristenUnie verzekert dat het 'alleen' gaat om een 'kleine bezuiniging' tegen scheefwonen, die alleen mensen zou raken die met een 'te hoog inkomen in een goedkope huurwoning wonen'. Dit strookt met update 1 hierboven.
Als Slob de waarheid spreekt, betekent dit dat Stef Blok honderdduizenden huurders de stuipen op het lijf heeft gejaagd met een strategische leugen dat 'de' huren marktconform worden gemaakt.
Dan nog wordt zoals gezegd de betreffende groep huurders met een laag middeninkomen van tussen de 33.000 en 43.000 euro onbehoorlijk gepakt; en moet maar blijken of dit niet het voorspel is tot een meer grootscheepse afbraak van de sociale huursector.
GroenLinks en de CU moeten Stef Blok met kracht publiekelijk corrigeren op dit belangrijke punt! Pas dan zal er duidelijkheid zijn voor iedereen. De VVD zegt namelijk momenteel (27 april 13.00 uur) op haar website: 'De maatregelen zijn tijdens de onderhandelingen van de afgelopen dagen nog niet volledig uitgewerkt. Dat zal de komende periode gebeuren en zijn beslag krijgen in de begroting voor 2013.'


Noten

[*] Zie bijvoorbeeld deze inzet van de prominente GroenLinkser Pieter Hilhorst, die zich ook in zijn tijd als columnist in de Volkskrant heeft uitgesproken voor marktconforme huren.

[**] Op moment van dit schrijven staat op de site van RTL Nieuws de spelfout 'martconform'.
Update 27 april 13.00 uur: RTL Nieuws heeft het betreffende bericht herzien. Er is nu geen sprake meer van marktconforme huren, maar van 1 procent huurstijging boven de inflatie voor huurders met een inkomen tussen de 33.000 en 43.000 euro.


[***] De PvdA heeft onder Samsom eveneens het beginsel van inflatie-volgende huren van sociale huurwoningen - de enige fatsoenlijke politiek in deze - losgelaten en het plan opgevat om 1 procent huurstijging bovenop de inflatie toe te staan. Ook dat maakt de betere buurten op den duur onbereikbaar voor mensen met weinig geld.
De SP is daarom nu de enige partij waar de huurder met een laag inkomen nog van op aan kan. De SP zou 'Betaalbaar Huren' daarom als unique selling point tot prominent speerpunt in de komende verkiezingscampagne kunnen - en wat mij betreft moeten - maken.


Zie ook m'n blognotities:
Bovenberg c.s.: lage inkomens goede buurten uit!
Paul Schnabel olifantert door de porseleinkast
Belangrijkste oorzaken economische crisis 
Rutte stort honderdduizenden Nederlanders in armoede

8 opmerkingen:

 1. Anoniem20:41

  Ik hoop dat sap binnenkort in een grot moet gaan wonen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van mij mag er - op een nette manier! - bij haar worden ingebroken in haar woning in een toekomstige 'green gated community', door een arme luis wiens woonlasten - met dank aan Jolande - zodanig de pan zijn uitgerezen, dat het vrij besteedbare inkomen onvoldoende is om van te eten.
  Of bij nader inzien: dat mag natuurlijk niet. Maar ik zou het wel begrijpelijk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem02:58

  Het ware gezicht van diverse partijen zijn nu tevoorschijn gekomen. Ik weet nu al zeker dat ik SP ga stemmen. Het moet voorkomen worden dat massa's mensen straks in een doos moeten wonen en maar 2 keuzes hebben: 1.een lijdensweg 2.de criminaliteit en daarna de gevangenis

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem03:08

  Bedankt groenlinks, ik heb het altijd wel geweten. Mijn stem zijn jullie mooi kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem12:01

  Groen Flinks heeft met Jomanda Slap de definitieve stap naar Groen Rechts gemaakt.
  Een 'lintje' graag voor deze 'move'.
  Ik dacht dat de PVV de enige NSB -partij was in nederland, maar GroenLinks kan er ook wat van.
  Een beter idee; Groen Links- weg ermee!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jomanda16:58

  Het is een geheel van tevoren afsproken pact, de PVV heeft zijn kiezers verraden, ik mag hopen dat GL,CDA/VVD de rekening op een presenteerblaadje zullen ontvangen in september, waar zijn de arbeiders met een modaal of net daarboven inkomen?, de grootste groep van Nederland wordt uitgeknepen als een citroen, als de arbeider wil staat het hele radarwerk stil, ach eens zingen we allemaal hetzelfde lied, het is de schuld van het kapitaal weg uit de EU als eerste stap.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anoniem21:18

  jolande sap heeft de nederlandse bevoking verraden.
  zij was het toch die riep stekker er uit geert.

  en wie drukt er notabene de stekker er in juist blinde kip sap en binnen 24 getekend het doodvonnis voor de armste nederlanders.

  ik heb uitgerekend dat hoe oneerlijk het is.
  luister.

  harry mens zij pas op tv dat er 100.000 mensen of meer die wonen in nederland 2 miljoen euro hebben of meer en op lopend tot meer dan 100 miljoen.
  quot praat over 122.000 miljoenairs.

  als je dat uitrekend 122.000 maal 2 miljoen euro dan is dat maar liefst 6.000 miljard euro totaal.

  en als je de helft zou nemen gemiddelt dus 122.000 maal 50 miljoen dan kom ik uit op 60.000 miljard euro
  zegge en schrijven zestig duizend miljard euro.

  deze kleine groep mensen leveren niets in.

  dankje wel mevrouw sap.

  ik hoop dat U zeer snel uit de regering verwijdert word.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem11:43

  Jolande Sap en Pechtold zeiden gisteren dat ze bij de volgende verkiezingen een coalitie die de voorgenomen hervormingen op de woningmarkt wil verzachten niet zullen steunen!
  Er zit maar één ding op. Met z'n allen stemmen op die ene partij die de armoede wil bestrijden en die het nog wat kan schelen dat de één 2 huizen en een wagenpark heeft en de ander naar de voedselbank moet.
  Ik noem geen namen maar die partij word geleid door ene Roemer.

  BeantwoordenVerwijderen