blogspot visitor

06 december 2010

'Toestaan prostitutie slecht idee'

Door Martijn Roessingh, Trouw, 6 december 2010

De Zweedse minister van Justitie haalt hart uit naar Nederland. Volgens haar lost legalisering van prostitutie niets op, en is Nederland in de strijd tegen mensenhandel 'alleen maar bezig het monster te voeden'.
In Zweden is hoerenlopen gewoon verboden: de moreel beste keuze gezien de structurele verwevenheid van prostitutie en vrouwenhandel en/of geweld.

En dan te bedenken dat we in Nederland het verknipte voorstel van Femke Halsema hebben gehad van een 'startsubsidie'[*] voor beginnende prostituees. In plaats van wat ze had behoren te lanceren: een plan om vrouwen die uit de prostitutie willen naar werk te begeleiden, waar nodig met inzet van subsidie. Zie hier de vernietigende repliek ('Hoerenlopen is niet normaal') van Karina Schaapman op Halsema.

Volgens eenzelfde verziekte 'logica' - die uitgaat van een overspannen, wereldvreemd idee van persoonlijke autonomie - verdedigt menig 'links' persoon de boerka en nikab. Een normaal mens, met gevoel voor vrijheid én solidariteit, voelt zich in deze tijd bij links noch rechts passen.

Noot (later toegevoegd:

[*] Zie ook hier: "Deze normalisering van ‘sekswerk’ als legitieme vorm van commerciële dienstverlening paste in de vrijzinnige wending die vanaf 2004 door voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema werd ingezet. Haar sleutelstuk ‘Vrijzinnig links’ bevatte een opvallende uithaal naar de PvdA, die zij net als de SP verweet allerlei progressieve vrijheden op te offeren aan de populistische kiezersgunst. Haar eerste voorbeeld was het voorstel van toenmalig Kamerlid Wolfsen om heroïneprostitutie strafbaar te stellen, een fenomeen dat hij provocerend beschreef als ‘seks met bewustelozen’. Halsema’s commentaar: ‘Een eeuw emancipatiestrijd om prostituees juist gelijkwaardige rechtsposities en maatschappelijke posities te geven delft hiermee het onderspit’. Zij steunde ook het voorstel van de afdeling Amsterdam om startsubsidies te verstrekken aan beginnende ondernemers in de seksbranche." (Het Parool, 16 oktober 2006).

Toevoeging sinds september 2011:

Burgerinitiatief 'Ik ben onbetaalbaar'
Teken nu op Ikbenonbetaalbaar.nl

Ik ben onbetaalbaar. Seks is onbetaalbaar. Door het kopen van seks, ook wel prostitutie genoemd, wordt de waardigheid van de prostituee en de bezoeker ontnomen. Het kopen van een seksuele dienst zou dan ook strafbaar moeten worden gesteld. Ik verzoek de Tweede Kamer dit voorstel te bespreken en hier een standpunt over in te nemen.

Frankrijk legt hoerenlopers boete op
Trouw, 30 november 2013

'PvdA-Kamerlid Hilkens ernstig bedreigd'
Nu.nl, 22 februari 2013 

[Vanwege haar initiatief om net als in Zweden hoerenlopen strafbaar te stellen.] 

Waarom vinden we dat mannen seks moeten kunnen kopen?
Door Renate van der Zee, Trouw, 3 januari 2012

'Gedogen prostitutie werkt vrouwenhandel in de hand'
Nu.nl, 24 september 2011

Stedentripje Stockholm zou linkse partijen goed doen
Door André Rouvoet, Trouw, 10 februari 2011

Bordeel Duitsland
Door Dick Pels, Directeur Wetenschappelijk Bureau Groenlinks, 21 maart 2012

Ook onze oosterburen worstelen met de gevolgen van een liberale prostitutiewet. Sekswerk zou een 'ganz normale Dienstleistung' worden. Maar vrouwen kopen en verkopen is niet normaal.

Weinig keus voor slachtoffers mensenhandel
Nieuwsuur, 25 juni 2012

Slachtoffers van mensenhandel doen niet makkelijk aangifte van mishandeling en uitbuiting. Door hun ervaringen hebben ze ernstige trauma's. Demissionair-minister Gerd Leers wil toch scherpere regels. Hulpverleners pleiten voor meer begrip voor vrouwen die slachtoffer zijn geweest van mensenhandelaren.

Zie ook m'n blognotitie:
De hel van de vrouwenhandel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten