blogspot visitor

23 oktober 2017

China bouwt aan Big Brother. Wij ook.

Door Wouter van Noort, NRC, 23 oktober 2017

China bouwt aan een staatssurveillancemachine zonder weerga. Met kunstmatige intelligentie, data-analyse, stem- en gezichtsherkenning legt het land databanken aan om gedrag van burgers digitaal te beoordelen en houdt het communicatie op almaar indringender manieren in de gaten. Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch.

[...] Sesame Credits [...] [is] een project om Chinese burgers massaal te voorzien van een score op basis van onder meer aankoopgedrag en economische activiteit. [...] deelname [is] nog vrijwillig, maar in 2020 wordt dat waarschijnlijk verplicht. Er zijn plannen om de score te laten meewegen in de beslissing of iemand recht heeft op sociale huisvesting of uitkeringen.
Latere aanvulling: Sesame Credits is nu nog alleen een commercieel bonuspuntensysteem.

Zie ook:

Google's plan to revolutionise cities is a takeover in all but name
Door Evgeny Mozorov, The Guardian, 22 oktober 2017

Last June Volume, a leading magazine on architecture and design, published an article on the GoogleUrbanism project. Conceived at a renowned design institute in Moscow, the project charts a plausible urban future based on cities acting as important sites for "data extractivism" - the conversion of data harvested from individuals into artificial intelligence technologies, allowing companies such as Alphabet, Google's parent company, to act as providers of sophisticated and comprehensive services.

"We bouwen aan een dictatuur van data"
Door Wouter van Noort, NRC, 19 augustus 2016

Na telefoons en tv’s worden nu ook hele steden en overheden smart. Op steeds meer plekken hangen camera’s en andere sensoren die burgers in de gaten houden. Wereldwijd experimenteren politiediensten met voorspellende algoritmes die op basis van grote hoeveelheden data proberen te berekenen waar de grootste kans is op criminaliteit, zodat ze daar agenten preventief naartoe kunnen sturen.

[...] Dirk Helbing, hoogleraar TU Delft, voorziet "oorlog" als overheden te veel vertrouwen op 'big data'. "We kunnen niet eens de verkeerslichten in een stad volledig optimaliseren."

Nederland bouwt een surveillancestaat
Door Studium Generale Universiteit Utrecht, Sargasso, 25 oktober 2017

[...] Het garanderen van een vrije, veilige online samenleving is een taak van de overheid. Maar moet dat leiden tot een overgecontroleerde samenleving met brave volgzame burgers?

Onderzoek Moeten we wel zo blij zijn met de slimme stad?
Door Kristel van Teeffelen en Saskia Naafs, Trouw en Investico, 5 december 2017

Veel steden hangen inmiddels vol met sensoren die bijvoorbeeld bijhouden of een parkeerplek bezet is, of die weten dat een vuilcontainer vol is. De beloften van deze ‘smart cities’ zijn groot, maar tegen welke prijs?

Onderzoek 'De muren hebben sensoren. Smart cities, de stad als datamijn, de bewoner als proefkonijn.'
Door Saskia Naafs, De Groene Amsterdammer, 6 december 2017

Utrecht, Eindhoven, Enschede en vele andere steden zijn smart cities geworden. De manier waarop gegevens worden verzameld en gebruikt is strijdig met het recht op privacy. "Bezoekers beseffen niet dat ze een levend laboratorium binnenstappen."

Privacy in een stad vol glurende ogen, kan dat?
Door Kristel van Teeffelen en Saskia Naafs, Trouw, 9 december 2017

[...] Hoog tijd dat de overheid de regie rond slimme steden terugpakt, zegt hoogleraar Jan Smits van de TU Eindhoven. Daarna kunnen de technologiebedrijven wat hem betreft aanschuiven, maar dat hebben ze op dit moment niet verdiend.

What if You Couldn’t See This Page?
Door Nick Frisch, The New York Times, 14 december 2017

To taste a future without net neutrality, try browsing the web in Beijing. China’s internet, provided through telecom giants aligned with the Communist Party, is a digital dystopia, filtered by the vast censorship apparatus known as China’s Great Firewall.

Big Brother 2.0: in China bepaalt je 'sociale score' je leven
NOS, 15 april 2018

De regering wil in 2020 een sociaal kredietsysteem invoeren voor alle 1,3 miljard Chinezen. Ze krijgen daarin plus- en minpunten toegewezen voor hun kredietachtergrond, het nakomen van contracten, maar ook voor hun gedrag en hun vriendschappen.
[...] "Toen ik een jaar geleden voor het eerst over dit systeem hoorde, moest ik meteen aan de Amerikaanse tv-serie Black Mirror denken", zegt Wang Guanxiong, een populaire kritische blogger en vlogger. In een aflevering komt een puntensysteem aan bod dat directe invloed heeft op het leven van de hoofdpersoon.

The Chinese Communist Party Is Setting Up Cells at Universities Across AmericaDoor Bethany Allen-Ebrahimian, Foreign Policy, 18 april 2018

It's a strategy to tighten ideological control. And it's happening around the world.

Chinese big brother ziet veel maar niet alles
Door Leen Vervaeke, Trouw, 23 september 2018

En m'n blogs:
De slimme stad maakt fascisme 2.0 mogelijk
Smart Cities en de privatisering van de openbare ruimte
China wordt een hightech politiestaat
Permanente surveillance vergiftigt onze vrijheid. Ai Weiwei maakt het al mee. 
China: tekenaar 'Krankzinnige Krab' hekelt corruptie
China intimideert buitenlandse correspondenten
China bespioneert eigen burgers in Nederland

1 opmerking:

  1. Ah, een andere serie cq onderwerp. Die had ik even gemist (geen tweet voor zover ik zie).

    Urbanisme lijkt een andere weg op te gaan met Google (en niet alleen Google waarschijnlijk), een Architectuur gebaseerd op geld. Het excuus is veiligheid, de werkelijke drijfveer is altijd geld. De weg die China nu gaat zegt dus iets over de drijfveer en interne werking van het (communistisch) systeem.

    De grote mierenhoop.

    De grote vraag is dan hoe je als individu deze invloed kunt tegengaan dan wel beperken, er van uitgaande dat deze ontwikkeling slecht is voor het individu en het individualisme.

    De vraag is dan eerst: is individualisme goed of slecht?

    Een beoordelingstechniek is misschien wel nuttig om te weten te komen wat wel en niet acceptabel is en hoe je als individu om kunt (en wellicht moet) gaan met de ontwikkelingen. De plussen tegen de minnen afwegen.

    Ik ben er nog niet uit. Ik ben er wel van overtuigd, dat het individualisme, dat de oorsprong vormt van deze technologische ontwikkelingen, gedoemd is te verdwijnen. De terugkoppeling, die dan ontstaat, is volstrekt onbekend. Vooral voer voor psycho- en sociologen lijkt me, maar meet en regeltechnici zouden er met een goede beschrijving wel eens een modelletje van kunnen maken.

    BeantwoordenVerwijderen