blogspot visitor

28 januari 2016

GeenStijl promoot neofascistische IdentitairenDe Duitse Identitairen werven nieuwe aanhang met een video, waarin men het taalgebruik van de Franse moederorganisatie bewust[1] heeft ontdaan van min of meer expliciete neofascistische frasen, zoals[2]:
We zijn de generatie van de opgelegde rassenvermenging.
We hebben ontdekt dat we wortels, voorouders, en dus een toekomst hebben.
Onze erfenis is ons land, ons bloed, onze identiteit.
GeenStijl promootte vandaag [screenshot] het op moment van dit schrijven ruim 140.000 keer bekeken filmpje, stellend:
Ondertussen schiet, na Frankrijk, de Identitaire beweging ook wortel[3] in Duitsland. En dat lijken vooralsnog ook [sic; K] geen kaalkopjes. Al wordt subtiel-onheilspellende taal niet geschuwd (filmpje heeft Engelse subs), zoals op 1:48: "We are ready for the reconquista".
Behalve dat het GeenStijl kennelijk is ontgaan dat de Duitse afdeling al jaren bestaat: de bewuste loochening van het neofascistische karakter van de Identitairen laat zien dat GeenStijl ondertussen tot extreemrechts moet worden gerekend.

De "Rückeroberung" waar men zegt klaar voor te staan - van Europa na de vermeende teloorgang door "multiculturele dogma's", ongetwijfeld[4] denkend aan de Reconquista, de herovering van Spanje op de islamitische[5] Moren - is helemaal geen "subtiele" boodschap, want geheel in lijn met wat de Franse Génération Identitaire eerder uitriep:
Misreken jullie niet. Dit is geen gewoon manifest. Dit is een oorlogsverklaring!
Een van de mannen in de Duitse video beweert dat volgens de politici die het voor het zeggen hebben "we verdrongen en vervangen moeten worden". Dit haakt naar de geest in op de 'witte genocide'-meme uit de koker van neonazi's als de Amerikaan David Lane ("conspiracy to mix, overrun and exterminate the White race"), eerder gepropageerd door Thilo Sarrazin ("Deutschland schafft sich ab"), in Frankrijk Renaud Camus en Éric Zemmour ("le grand remplacement") en vorig jaar door PVV-adviseur Hans Jansen op GeenStijl en in een speech door Geert Wilders ("de volksvervanging gaat ondertussen vrolijk door").

GeenStijl maakt nu dus doodleuk reclame voor deze onmiskenbaar op een burgeroorlogachtig conflict met moslims en mensen van kleur[6] aansturende beweging, waarvan de Nederlandse tak wordt geleid door een schenner van joodse graven: Paul Peters van de extreemrechtse club Voorpost.

Gangmaker Felix Menzel van de Duitse Identitairen organiseerde in 2009 in Berlijn een demonstratie van zwarthemden, tegen de komst van Angela Merkel naar een herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk. Menzel, tevens redacteur van het extreemrechtse blad Blaue Narzisse, beijvert zich voor de oprichting van leefgemeenschappen in Duitsland naar het voorbeeld van het expliciet fascistische Casa Pound in Italië.

Ik ben benieuwd of 'beschaafd' rechts dan nu eindelijk GeenStijl de wacht aanzegt. Voor de zekerheid hou ik mijn adem maar niet in.

Deze blog is op 30 januari verbeterd en uitgebreid.

Aanvulling 22 november:
De Duitse Identitairen hebben hun sympathie betuigd met de neonazi Richard Spencer met zijn National Policy Institute (NPI), de vader van de Amerikaanse extreemrechtse beweging alt-right. Spencer riep op een NPI-bijeenkomst in Washington op 19 november 2016 "Heil Trump!", waarop mensen in het publiek de Hitlergroet brachten en "Heil het volk, heil de overwinning!" schreeuwden. Hij noemde journalisten "zielloze golems" die Joodse belangen verdedigen en stelde dat Amerika aan blanken, "kinderen van de zon", toebehoort.
De sympathiebetuiging van de Identitairen betreft verder de complotgek en agitator Alex Jones en de narcistische vrouwenhater Milo Yiannopoulos.

Aanvulling april 2017: Hierboven onvermeld bleef dat de auteur van het stukje op GeenStijl "Spartacus" is, pseudoniem voor Timon Dias, over wie hier meer. Eerder schreef "Johnny Quid" op GeenStijl wel zeer kritisch over het Nederlandse clubje Identitair Verzet.

Noten

[1] In Duitsland is men door het verleden zeer alert op nazistisch aandoende uitingen.
Aanvulling februari 2018: in een ARD-documentaire over de Identitairen maakt leider Martin Sellner duidelijk dat hij de oprichting van de Franse Génération Identitaire geestdriftig volgde op internet en hoezeer dit hem inspireerde tot het opzetten van een Oostenrijkse tak. Sellner hield in september 2017 een lezing in stamkroeg La Traboule (De Oprit) van de Fransen in Lyon.


[2] Vergelijk "Saubere Rasse", "Ahnenerbe" en "Blut und Boden" uit duistere tijden. Een grondige onderbouwing van het neofascistische karakter van de Identitairen geef ik hier en hier.

[3] In 2013 beklaagde de extreemrechtse activist Götz Kubitschek van uitgeverij Antaios en het blad Sezzesion zich erover, dat de Identitairen in Duitsland te klein bleven om een vuist te maken, ondanks de vele maar vrijblijvende likes op Facebook en zijn eigen pogingen de kliek leven in te blazen. Het is inderdaad - ook op dit moment - de vraag hoeveel mensen deze beweging daadwerkelijk telt. Kubitschek betreurde dat de club door de media niet als een "interessante, großstädtisch virulente Protestbewegung begrüßt und nach oben geschrieben" werd. Laten we hopen dat het daar ook nooit van komt - en daarom is de promotie door GeenStijl zo gevaarlijk en laakbaar.
Door de vluchtelingencrisis en na de massale berovingen en aanrandingen in nieuwjaarsnacht in Keulen en Hamburg, lijken er voor de Identitairen nieuwe kansen te liggen, al is Pegida in dit gat in de extreemrechtse markt gesprongen.

[4] Zie Wikipedia over Génération Identitaire: "ls s'y revendiquent, dans leurs banderoles et slogans, de Charles Martel ou encore de la Reconquista [...]".

[5] "Moren" is waarschijnlijk afgeleid van "Mauretanië" en/of "Marokko" en heeft al lange tijd een denigrerende bijklank. Terzijde: In de Duitse Wikipedia over de Identitäre Bewegung staat een frappant curiosum:
In dem 2015 erschienenen Roman Unterwerfung des französischen Schriftstellers Michel Houellebecq spielt die Identitäre Bewegung eine tragende Rolle. Der Autor unterstellt ihren Anhängern darin, dass sie für die gleichen Werte und Ziele stehen würden, die auch für die von ihnen zum Feindbild auserkorenen Islamisten maßgebend seien. [cursivering door mij; K]
In een eerdere blog merkte ik op:.
Frappant is dat deze extreemrechtse militanten [...] lijken op de groep waar ze voor alles hun woede en frustratie op richten, de strijdlustige islamisten: 'televisie uit', 'seksuele vrijheid' als iets negatiefs, 'bloed', 'wortels', 'erfenis', 'vlaggen', 'voorouders', 'identiteit', 'gevecht'.
[6] In de video figureert geen enkel persoon met een min of meer donkere huid.

Later toegevoegd:


Anzeigen wegen Körperverletzung nach Identitären-Aktion
Der Standart, 15 april 2016

Rechte kleben rassistische Plakate an "Schule ohne Rassismus"
Door Linda Schreiber, WAZ, 25 april 2016
Unbekannte haben Plakate der rechten "Identitären Bewegung" am Steinbart-Gymnasium aufgehängt. Schulleiter: "Nicht akzeptabel." Auch Uni betroffen.
Martin Bosma is vast blij met de leuze "Minderheit im eigenen Land" op de poster (afbeelding rechts), identiek aan de titel van zijn leugenachtige boek over Zuid-Afrika. Denk bij "Der große Austausch" aan wat ik hierboven zeg over de meme "volksvervanging" - "le grand remplacement" - white genocide. En merk op dat het beetje zand bovenin de zandloper wit is en de berg onderin zwart: 'er rest nog maar weinig tijd voordat wij blanken zijn vervangen door zwarten'. Dat eigenlijk het witte zand zwart wordt, resoneert met de slagwoorden "mix" en "miscegenation", rassenvermeninging, bij David Lane. De 'goede' (racistische) verstaander beseft: 'ik moet me verweren tegen mijn ondergang, het is bijna al te laat'.

Identitäre Bewegung: Aus den sozialen Netzwerken auf die Straße
Netz Gegen nazis, 19 mei 2016

Must-read Wie das Netzwerk der Neuen Rechten radikales Denken in die Gesellschaft trägt
Door Liane Bednarz, The Huffington Post, 31 mei 2016

Identitäre Grüße aus Moskau: Rechtsextreme Allianz mit dem Osten
Door Fabian Schmid en Markus Sulzbacher, Der Standaart, 10 juni 2016

Die rechtsextreme Identitäre Bewegung pflegt enge Kontakte mit Russland. Wien wird zusehends Knotenpunkt "eurasischer" Propagandisten.

"Identitäre"-Bewegung in Europa Très chic, très hip, très rechtsradikal
Door Patrich Gensing, Tageschau, 10 juni 2016

Sie sind wenige, aber sie wollen Aufmerksamkeit: Die "Identitären" - eine neurechte Gruppe, die irgendwo zwischen Neonazis, rechten Intellektuellen und Hipstertum agiert. Verfassungsschützer nehmen die Aktivisten nun verstärkt ins Visier. Doch wie stark sind sie wirklich?

Identitäre Bewegung Österreich (IBÖ)
Dokumentationsarchiv des österreichischen Widerstandes

Bei der IBÖ handelt es sich um eine rechtsextreme Jugendorganisation mit vielfältigen faschistischen Anklängen in Theorie, Ästhetik, Rhetorik und Stil. [...] Das Verhältnis der IBÖ zum historischen Faschismus ist ambivalent: einerseits grenzt man sich vom Nationalsozialismus ab, andererseits bezieht man sich – häufig in popkulturalisierter Form (Poster, T-Shirts etc.) – positiv auf (Vor-)Denker desselben sowie faschistischer Bewegungen in anderen Ländern (Italien, Spanien, Japan). Mit aktuellen neofaschistischen Gruppierungen wird – vor allem in Ungarn und Italien – kooperiert. Diese Kontakte und theoretischen Bezüge sowie eine mit scharfem Antiegalitarismus kombinierte Militanz/Gewaltdisposition lassen eine Zuordnung der IBÖ zum Neofaschismus zulässig erscheinen.

Gewaltdisposition Identitäre Bewegung Österreich
Dokumentationsarchiv des österreichischen Widerstandes

[...] Vermeintliche "Selbstverteidigungskurse", wie sie von mehreren IBÖ-Landesorganisationen teils in öffentlichen Parks durchgeführt werden, unterstreichen die eigene Kampfbereitschaft. Diese findet Würdigung etwa in der rechtsextremen deutschen Zeitschrift Zuerst!: "Die jungen Identitären zeigen, dass es ihnen ernst ist, sich für kommende Konflikte zu wappnen. Wie auf Videos zu sehen, führen sie Sommerlager durch, auf den Sport getrieben und Selbstverteidigung trainiert wird." Dass es dabei keineswegs nur um Selbstverteidigung geht, belegt etwa das wiederholte Kokettieren mit Übergriffen gegen Frauen [...].

Identitäre Gewalt in Wien
Antifa InfoBlatt, 19 juni 2016

[...] Der bewaffnete Überfall konnte von einer angegriffenen Antifaschistin fotographisch dokumentiert werden. Unter den Angreifern befanden sich demnach: Fabian Rusnjak (mit Teleskopschlagstock), der als Kassierer der "Identitären Bewegung Österreich" fungiert; Dominik H. (mit Gürtel) der schon als Ordner bei Demonstrationen der "Identitären" aufgefallen ist; Phillipp Huemer, welcher als Redner bei verschiedenen Kundgebungen auftrat; Maximilian M. und Richard Sch.,  die auch dem Umfeld der "Identitären" zuzuordnen sind.
[Opmerking: Antifa is niet mijn club en gaat vaak zelf zeer over de schreef met volstrekt ontoelaatbaar geweld, maar moet niet worden afgeschreven als bron in sommige gevallen; K].

Jung, hip, rechtsextrem
Door Jörg Köpke en Jan Sternberg, Hannoversche Allgemeine, 12 juli 2016

Völkisch mit intellektuellem Anspruch: Die Identitäre Bewegung pflegt Kontakte zu AfD und NPD - und entwickelt sich zur Schnittstelle für das rechte Lager. Durch ihr modernes Aussehen versuchen die Identitären junge Menschen für sich zu gewinnen.

Rechte Allianzen: Was hat Trump mit den Identitären zu tun?
Door Edith Meinhart, Profil.at, 8 september 2016

[...]  Die Identitären und Trump teilen ein Faible für die Medienplattform "Breitbart News" [...] Wer hier nach "Identitarians" und "Austria" sucht, wird schnell fündig. Die Online-Berichte lesen sich teilweise wie Pressemeldungen der patriotischen Jugendbewegung [...]  sie [werden] als "hipster right Identitarians" oder - noch harmloser - "Austrian Identitarian youth group" bezeichnet. Die Berichte über ihre Aktionen sind wie Heldengeschichten verfasst, ausgeschmückt mit Videomitschnitten und reißerischen Tweets des Wiener Identitären Martin Sellner.

Identitäre Bewegung. Die Scheinriesen
Door Kai Biermann, Philip Faigle, Astrid Geisler, Karsten Polke-Majewski en Martín Steinhagen, Die Zeit, 26 april 2017

Sie wollen als neue Jugendbewegung erscheinen. Deswegen reist ein kleines Grüppchen Identitärer durchs Land – und versucht seine rechtsextreme Herkunft zu verschleiern.
[...] Recherchen von ZEIT ONLINE widerlegen diese Selbstinszenierung. Die Identitären sind keine "Bewegung", ihre Distanzierung von der rechten Szene ist Taktik. Ihre Führungsfiguren kommen aus der NPD-Jugend, aus radikalen Burschenschaften und sogar aus der verbotenen Neonaziorganisation Heimattreue Deutsche Jugend (HDJ).

Führung der "Identitären Bewegung" angeklagt
Door Matthias Meisner, Der Tagespiegel, 14 mei 2018

In Österreich wird die rechtsextremistische "Identitäre Bewegung" jetzt als kriminelle Vereinigung angesehen - und ihre Führungsspitze angeklagt.

Generation Hate
Aljazeerah, december 2018

In a two-part investigation, Al Jazeera’s Investigative Unit goes undercover to expose France’s far-right and reveals secret links between violent extremists and one of France’s biggest political parties [Rassemblement National aka Front National].

Zie ook m'n blogs:
Waarom de 'identitairen' neofascisten zijn
Oorlogsverklaring neofascistisch Identitair VerzetKarskens, Baudet, Brussen, Roos en Duk entameren de oorlog die ze 'voorspellen'
Lutz Bachmann scheldt vluchtelingen uit op neonazi-Facebookpagina
Het groeiende gevaar van selffulfilling apocalyptiek
Wilders' vriend Dewinter omarmt fascistische 'identitairen'
'Psychologische strategieën IS en extreemrechts lijken op elkaar en zijn aan de winnende hand'
Rapport: haat tegen moslims wordt mainstream
Zwarte zon: mythologische inslag van het nazisme. Speelt iets dergelijks in onze tijd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten