blogspot visitor

29 mei 2014

Korwin-Mikke en Gražulis, twee van de oprukkende politieke hysterici in Europa

Update 16 juni 2015: KNP maakt alsnog de Europese fractie ENF van Le Pen en Wilders rond. Partij en lid Michał Marusik persoonlijk prijzen Jodenhater Stanisław Michalkiewicz aan. Zie hieronder.


Voorkant van het boek "Niet alleen over Joden" van de Poolse politieke blaaskaak Janusz Korwin-Mikke.

De leider van de Poolse partij Kongres Nowej Prawicy (KNP, Congres van Nieuw Rechts), Janusz Korwin-Mikke, is een oudgediende extremistische agitator. Hij probeerde keer op keer in eigen land politiek door te breken, zonder al te veel succes. In Nieuwsuur van 25 mei j.l. noemde verslaggever Saskia Dekkers vanuit Warschau KNP, die met vier man in het Europees parlement komt, "behoorlijk extreemrechts" en een partij "die Hitler vergoelijkt". Dat kan kloppen.
Korwin-Mikke, naar verluidt filosoof en bridgekampioen, werkte nauw samen met de blatante antisemiet Stanisław Michalkiewicz in de conservatief-libertaire Unia Polityki Realnej (UPR), Unie voor Reële Politiek. Korwin-Mikke blijkt een revisionist: Hitler wist niks van de holocaust en had op dat punt moeten worden vrijgesproken; wel zou hij om andere redenen de galg hebben verdiend. "We moeten de democratie vernietigen", meent de KNP-leider; en de EU was Hitlers idee, wat zou blijken uit Mein Kampf. "Als de antisemieten het doen, is het fout, als de Joden het doen, is het goed", aldus de Poolse politieke hooligan met vlinderdas. Toegevoegd 19 juni: Korwin-Mikke noemde de Joden in Auschwitz "goed gevoed en gelukkig aan de arbeid" en is dus erger dan een holocaust-ontkenner. [einde toevoeging] In zijn boek "Nie tylko o Żydach" (Niet alleen over Joden, 1991) analyseert hij de oorzaken van antisemitisme op een obsessieve manier - zie ook de omslag (afbeelding hierboven) waarop een al dan niet lookalike met baard een spel speelt met davidsterren en hakenkruizen, aan de wand een portret van Karl Marx. Hij lijkt Jodenhaat af te wijzen, maar ik krijg er een onpasselijk gevoel bij.
Vrouwen vinden verkracht worden na enig tegenspartelen eigenlijk lekker, betoogt Korwin-Mikke; ze zijn door de evolutie dommer dan mannen (hoe kunnen ze anders ook het gebrabbel van baby's verdragen!) en het stemrecht moet hen worden ontnomen.
Wat betreft de massamoord in Srebrenica, volgens het Poolse miskende genie moeten "alle Nederlandse soldaten geëxecuteerd worden om wat ze hebben gedaan".
Over de situatie in de Oekraïne overtreft hij Poetins agitprop, door te roepen dat agenten van Berlijn de boel in Kiev op zijn kop hebben gezet.
Toegevoegd 5 juni: Korwin-Mikke blijkt een homofoob die zijn haat ontkent, maar intussen spreekt van de "homomaffia" en een "homoseksuele EU-elite"; verder noemt hij een belachelijk laag percentage (0,7 procent) van mensen met een homoseksuele voorkeur. Hij heeft gezegd homoactivisten "op te jagen" omdat anders ("wat God verhoede") "pogroms" dreigen.
Toegevoegd juli:
Korwin-Mikke slingerde het woord "niggers" het Europees Parlement in. [einde toevoegingen]
Kortom: een vrouwen hatend, crypto-antisemitisch, radicaal anti-democratisch, raaskallend personage, deze Janusz Korwin-Mikke. Later toegevoegd: en homofoob en racistisch.

Prominent lid van de Litouwse Partija Tvarka ir Teisingumas (TT), Orde en Recht, die net als de vorige keer met twee zetels in het Europarlement komt, is Petras Gražulis, een rabiate activist tegen rechten voor homoseksuelen. Gražulis diende  in 2010 een wetsvoorstel in tegen het "werven voor homoseksuele betrekkingen", waarvan hij de omschrijving afzwakte onder druk van Brussel. Afgelopen jaar schold hij homoseksuelen op een bijeenkomst in Vilnius per megafoon uit, gewapend met een sproeiapparaat voor een ontsmettingsmiddel. Twee jaar daarvoor had hij een deelnemer aan een roze manifestatie zelfs geslagen; vervolging strandde door zijn parlementaire onschendbaarheid. Kort geleden liet Gražulis speciaal een spijkerbroek vervaardigen met een rits aan de achterkant, om er zijn walging voor homoseksuelen mee te demonstreren. Dit jaar prees hij de Russische president Poetin in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Hij sprak zijn verwachting uit dat verschillende collega's Poetins wetgeving rond homo's gaan steunen, omdat de EU "aan de wieg staat van verval".
Orde en Recht zat afgelopen periode met Rolandas Paksas[1] en Juozas Imbrasas in de EFD-fractie van Nigel Farage; zij zijn herkozen. Gražulis stond negende op de kandidatenlijst en blijft parlementariër in Litouwen, het land waar volgens hem homo's - net als "necrofielen" en "zoöfielen" representanten van het "duivelse" - uit moeten vertrekken.
Toegevoegd 5 juni: Juozas Imbrasas ontving een spotprijs vanwege zijn uitspraak: "Ik ben er niet aan toe homoseksuele relaties te accepteren"; als burgemeester van Vilnius belette hij publieksacties voor meer tolerantie voor homoseksualiteit. In 2009 werd hij overigens wegens wanbeheer uit zijn ambt gezet. [einde toevoeging].
Het logo van Orde en Recht (afbeelding rechtsboven) vind ik persoonlijk een onaangename overeenkomst vertonen met de nazistische Reichsadler, gezien de soortgelijke vogel met uitgeslagen vleugels, in zijn klauwen een lauwerkrans om twee aan elkaar gehaakte T's; maar niet iedereen kijkt er zo tegenaan.

Het is een griezelige tijd. Natuurlijk vanwege de monsterzege van Front National[2], het succes van UKIP[3], FPÖ[4] en N-VA, en de beschamende vertoning dat zelfs 100 procent openlijke fascisten in het Europees Parlement aantreden: Gouden Dageraad en Jobbik met elk drie zetels en de NPD met een. Niet te vergeten Alessandra Mussolini die binnenloopt via Berlusconi's Forza Italia. Aan de rand van Europa de grimmige greep van Poetin op de Oekraïne, waar aan beide kanten militante extremisten hun kans schoon zien. Maar ook hou ik mijn hart vast omdat politieke hysterici als Beppe Grillo, Dieudonné M'bala M'Bala & Alain Soral, Martin Bosma, Alexandr Doegin, Janusz Korwin-Mikke en Petras Gražulis oprukken. De zich doorgaans afstotelijk schreeuwend en tierend tot zijn fans richtende Grillo deed afgelopen april onbeschaamd een Dieudonné'tje met een parodie op de klassieke tekst "Is dit een mens" van Primo Levi over de holocaust. Hij maakte meteen maar even gewag van de doorwerkende perfide invloed van een naoorlogse vrijmetselaarsloge. Het vormt voor Nigel Farage kennelijk geen beletsel met Grillo te praten (gister) over een fractie in het Europarlement. Samen hebben ze volgens de huidige stand 41 zetels. Met vijf partijen erbij - mogelijk[5] de Belgische N-VA, de Duitse AfD, de Deense DF, de Finse PS, en TT (zie hierboven) of het Tsjechische Svobodní, maar ik speculeer -, komen ze makkelijk aan genoeg leden om tegen smoezelig wisselgeld EPP, ALDE en ECR tactisch aan meerderheden te helpen. Als het Marine Le Pen en Geert Wilders eveneens lukt een fractie rond te krijgen - FN, PVV, FPÖ, Lega Nord[6], Vlaams Belang[7], en TT of misschien zelfs KNP? -, zitten we straks opgescheept met twee Europees kwistig gefinancierde, logistiek ondersteunde en belangrijke bestuurlijke posten toebedeelde extreemrechtse formaties in wat ooit - en niet op de laatste plaats - bedoeld was als vredig bolwerk tegen herlevend fascisme.

Je schijnt daar beter niet naar te verwijzen, maar ik moet zo langzamerhand echt denken aan de aanloop tot de Tweede Wereldoorlog, toen haatdragende dwazen als Jörg Lanz von Liebenfels en Dietrich Eckart steeds meer aansloegen en de geesten rijp maakten voor onzegbaar onheil.

Update 16 juni 2015: Vandaag maakte Marine Le Pen bekend dat de PVV, KNP en overlopend UKIP-Europarlementariër Janice Atkinson zijn toegetreden tot haar fractie "Europe of Nations and Freedoms" (ENF). Wat vorig jaar mislukte is alsnog rond: een fractie die recht heeft op veel geld (meer dan 15 miljoen euro) en faciliteiten. De voorzittersposten in de diverse EU-commissies schijnen echter al definitief te zijn verdeeld.
Op de homepage van KNP staat op moment van dit schrijven nota bene een bericht over de klassieke Jodenhater (zie hier en een rapport van de Anti-Defamation League) Stanisław Michalkiewicz [screenshot]; hij wordt er "Meester van de Pen en het Woord" genoemd en men nodigt leden uit voor een bijeenkomst met hem. KNP'er Michał Marusik, die tot de ENF toetreedt, prijst op zijn Facebook persoonlijk Michalkiewicz aan [screenshot].
Marusik werd lid van de Conservatief-Monarchistische Club, toen Artur Gorski daar voorzitter van was. Gorski lanceerde eens het idee Jezus te kronen tot koning van Polen. Bij de verkiezing van Obama sprak hij van: "het einde van de witte beschaving". De Conservatief-Monarchistische Club is antidemocratisch: niet mensen, maar God dienen de wet te stellen. Marusik was vanaf 1992 tot begin 2015 trouw aan Korwin-Mikke en moet dicht bij hem staan qua opvattingen. Dat de vorming van een fractie met FN en de PVV eerder mislukte, kan dus geen onoverbrugbaar inhoudelijk geschil met KNP hebben betroffen, maar moet puur zijn gegaan om een pr-probleem - vanwege de geruchtmakende rabiate uitspraken van Korwin-Mikke. (Voor deze alinea heb ik dankbaar geput uit tweets van Polen-kenner Michiel van Blommestein).
Naast Wilders was ook Lega Nord-leider Matteo Salvini aanwezig bij de lancering van de ENF (links op de foto). De ooit communistische Salvini bezocht en prees(!) vorig jaar Noord-Korea. Dat gaat dus om het land dat politieke gevangenen opsluit in goelags en ze blootstelt aan chemische wapens in gaskamers; om van de vele andere verschrikkingen maar te zwijgen. Wie zo'n systeem iets goeds vindt hebben, is een gevaarlijke griezel van wie wat betreft "vrijheden" het ergste valt te vrezen. Op een demonstratie tegen immigratie in Rome op 28 februari dit jaar liet Salvini zich door de expliciet fascistische organisatie CasaPound toejuichen als nieuwe leider.
Atkinson is een dubbele fraudeur. Ze noemde een landgenoot van Thaise komaf: "a ting-tong from somewhere" (een term die in Thailand wordt gebruikt voor gekken). In 2011 sprak ze haar gedeeltelijke steun uit voor de neonazi-BNP. Het binnenhalen van Atkinson in de ENF maakt meteen duidelijk dat frauderen kennelijk tot de verdedigde nationale vrijheden behoort.
Korwin-Mikke heeft KNP verlaten en voert nu zijn eigen partij KORWiN aan, volgens Van Blommestein met medeneming van bijna alle stemmers, dus KNP overleeft waarschijnlijk de volgende Europese verkiezingen niet.

Noten

[1] Toegevoegd 1 juni: Ekke Overbeek schrijft onder de kop "Hoe kwam Litouwse president aan de zwarte band karate?" in de Trouw van 31 mei over het in Litouwen verboden boek "Het dossier van de Scharlakenrode Magnolia", van een anonieme auteur, over het mogelijke KGB-verleden van president Dalia Grybauskaite. In dat verband stelt Overbeek dat over elke Litouwse partij de schaduw van het Kremlin hangt. In 2004 werd president Rolandas Paksas - heden Europarlementariër voor Orde en Recht, zie hierboven, de partij zit momenteel in de regering van Litouwen - door het parlement uit zijn ambt gezet. Zijn hoofdsponsor bleek een gewezen Sovjet-officier met een Russisch paspoort.

[2] Zie mijn eerdere blog over Front National. Min of meer holocaust-ontkenner Bruno Gollnisch, die evenals Jean-Marie Le Pen de antisemitische quenelle bracht, nota bene in het Europarlement, keert terug in Brussel, net als Jean-Marie "de gaskamers zijn een detail van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog" Le Pen, die onlangs riep dat "meneer Ebola" het probleem van de overbevolking ten gevolge van immigratie uit Afrika in "drie maanden" kan oplossen. Volgens Le Pen zijn moslims het meest verantwoordelijk voor de "immigratiegolf"; "het gaat om een agressieve religie die al is doorgedrongen tot in de hoogste Franse rangen", aldus de vader van Marine.
En Twan Huys in bovengenoemde uitzending van Nieuwsuur bleef maar proberen studiogast Frits Bolkestein te laten erkennen dat Marine Le Pen Front National tot een nette partij aan het maken is. Maar ja, Huys is dan ook een van de kopstukken van de neoconisering van het NOS-nieuws.
Toegevoegd 31 mei: zie verder de bijlage hieronder over de mooie betrekkingen tussen Bruno Gollnisch, Jean-Marie Le Pen en neonazi Nick Griffin van de British National Party (BNP).

 
[3] UKIP blijkt telkens weer een poel van racisten, homohaters en antisemieten (zie ook noot[4] bij een andere blog), die Farage weliswaar ontslaat bij negatieve publiciteit, maar hem allerminst doen besluiten z'n biezen te pakken. In 2013 noemde raadslid David Small homoseksuelen "perverselingen", keerde zich tegen het homohuwelijk en beklaagde zich dat hij niet het woord "paki's" mocht gebruiken. Verder zou Farage zelf in 1997 onbekommerd het woord "nigger" hebben gebezigd in een gesprek off the record.
Zelfde beeld bij de Zweedse Democraten en Front National.


[4] Over de antisemitische fratsen en neonazistische antecedenten van FPÖ-leider Strache schreef ik een aparte blog. De Europese FPÖ-lijsttrekker Harald Vilimsky noemt de EU een "lobbyorganisatie van Israël" en zegt dat "Schwarzafrikaner" "kulturfern" zijn.

[5] Later op 29 mei toegevoegd: bij het schrijven van de hoofdtekst had ik nog niet meegekregen dat de Zweedse Democraten waarschijnlijk meedoen met de fractie van Farage. Natuurlijk kan TT niet zowel de fractie van Farage als die van Le Pen versterken, ik vermoed dat rond de partij komende tijd veel getouwtrek zal plaatsvinden. Want zeker als Le Pen de TT niet kan losweken uit de EFD, zal het voor haar erg lastig worden om zonder KNP van de onberekenbare Korwin-Mikke een fractie rond te krijgen.

[6] De onversneden fascist Mario Borghezio van Lega Nord keert terug in het Europarlement. Borghezio schreeuwde een extreemrechts publiek toe: "Leve de blanken van Europa, leve ons ras!". Kort na de massamoord door Anders Breivik, noemde hij diens ideeën "ten diepste gezond". Hij heeft de zwarte minister Cécile Kyenge van zijn land grof racistisch beledigd. Wilders' vriendin Marine Le Pen is maatjes met Mario Borghezio, die openlijk zegt dat het aloude fascisme slechts tactisch moet worden verstopt. Borghezio: "We moeten in de regeringen van de kleine landen komen. [...] Dat is een goede manier om niet bestempeld te worden als nostalgische fascisten [...] Maar onder de oppervlakte zijn we altijd dezelfden".

[7] Filip Dewinter is dikke mik met Fabrice Robert van de neofascistische Franse Identitairen en noemt de Amerikaanse racist en blanke supremacist Jared Taylor zijn "vriend". Vlaams Belang diende in 2011 een wetsvoorstel in voor amnestie voor nazi-collaborateurs die weigeren spijt te betuigen (er is al zo'n amnestiewet voor berouwvollen); tot ontsteltenis van het Forum der Joodse Organisaties, dat er verder op wijst dat de partij oud-senator Roeland Raes - veroordeeld wegens negationisme, ooit uitgever van een blaadje dat berichtte over 'jodenintriges' en volhardende verheerlijker van de collaboratie met de nazi's - in tegenstelling tot een eerdere aankondiging niet heeft geroyeerd. Op een bijeenkomst in Japan in 2010 bezocht een delegatie van Vlaams Belang onder meer de omstreden begraafplaats Yasukuni, waar door Japans extreemrechts regelmatig eer wordt bewezen aan oorlogsmisdadigers van WOII. Europarlementariër Philip Claeys van Vlaams belang noemde de opening van een kantoor van de neofascistische Oekraïense partij Svboda in Brussel een stap in de goede richting. Toch stuurde Vlaams Belang, net als Front National, Lega Nord en de FPÖ, "waarnemers" naar de Krim voor het nepreferendum van Poetin. Dewinter waarschuwde in de aanloop tot de Europese verkiezingen voor de "verbruining" van Europa.
Desalniettemin blijft de Nederlandse ultraconservatief Thierry Baudet, die in 2013 Vlaams Belang - en Front National - "de avant garde" noemde, van harte welkom in de kolommen van onze kranten, op tv en op de radio.


Bijlage (toegevoegd 31 mei)


Bruno Gollnisch, Nick Griffin (BNP) en Jean-Marie Le Pen bij de oprichting van de neofascistische AENM in 2009. Kort geleden heeft Front National zich om tactische redenen - men wil haar fascistische karakter verbergen - teruggetrokken uit de AENM; hier een screenshot met de samenstelling in 2012, met naast Front National en BNP onder meer de Zweedse Democraten (sic), Jobbik, Svoboda (Oekraïne), Fiamma Tricolore en andere onversneden fascistische partijen.
[Bron afbeelding: BNP-video vanaf 14:20, waaruit tevens blijkt hoe goed Gollnisch kan opschieten met Griffin.]


Aspirant leden Frank Vanhecke (Vlaams Belang) en Bruno Gollnisch (Front National) van de European Freedom Alliance (EAF) - die Marine Le Pen hoopt om te vormen van de huidige overleggroep tot een heuse fractie in het Europarlement - deelden in 2010 het podium met neonazi (zie ook deze bloemlezing) Nick Griffin op een bijeenkomst van de racistische en antisemitische Vlaamse studentenvereniging NSV (affiche met de aankondiging hier); ook iemand van de neofascistische partij Ataka uit Bulgarije was uitgenodigd.
Van de huidige EAF lijken de leden uit Malta, Hongarije en UK niet terug te keren in het parlement. Dat maakt het voor Le Pen moeilijker zeven landen bij elkaar te krijgen. Het EAF-lid uit Orde en Recht zal nu qua fractie moeten kiezen tussen Farage's EFD en Le Pens EAF - bij mijn weten mag een partij niet aan meerdere fracties tegelijk deelnemen.

Deels later toegevoegd:

Polish politician praises Auschwitz system
CFCA / Fakt.onet, 6 februari 2014

EU-Wahl: Polnischer EU-Skeptiker [Korwin-Mikke] strebt Fraktion mit FPÖ [FN, PVV] an
Der Standard (Oostenrijk), 27 mei 2014

Poolse bron: Korwin-Mikke tracht eerst zelf een fractie te vormen en zou een Tsjech en een Slowaak aan boord hebben. Veel kans geef ik hem niet.

Italian Politician Beppe Grillo Parodies Primo Levi Poem About Holocaust
The Jewish Daily, 17 april 2014 | zie ook The Jerusalem Post

La guerre des alliances est ouverte entre Marine Le Pen et Nigel Farage
Door Laurens Cerulus, Euractiv, 28 mei 2014

Nigel Farage en pole position face à Marine Le Pen au Parlement européen
Door Catherine Gouëset, AFP, 29 mei 2014

9 Scariest Far-Right Parties Now In The European Parliament
Door Jessica Elgot, The Huffington Post, 26 mei 2014

The fresh crop of MEPs includes Holocaust deniers, fascists, xenophobes
Door Remi Adekoya, Helena Smith, Lizzy Davies, Anne Penketh en and Philip Oltermann, The Guardian, 26 mei 2014

10 good reasons not to vote for Ukip
Door Hugh Muir, The Guardian, 29 April 2014

The Kremlin’s Crazy Shock Troops
Door Oleg Shynkarenko, The Daily Beast, 22 mei 2014

Far-Right Fever for a Europe Tied to Russia
Door Andrew Higgins, the New York Times, 20 mei 2014

Gipfeltreffen mit Putins fünfter Kolonne
Door Bernard Odehnal, Tages Anzeiger, 3 juni 2014

"A Vienne, la discrète présence du FN à une réunion de partis d'extrême droite"
Door Marc de Boni, Le Figaro, 4 juni 2014

World Congress Of Families Funder Convenes Far-Right Group To Discuss Ridding Europe of 'Satanic Gay Lobby'
Door Miranda Blue, Right Wing Watch, 4 juni 2014

De Europese droomcoalitie van boze witte mannen
Wltrrr, Krapuul, 11 juni 2014

Korwin-Mikke heeft het over 'niggers' in een geagiteerde aanval op het minimumloon en vakbonden in het Europees Parlement
Video op YouTube

De ‘Braziliaanse Bannon’ van Bolsonaro
Door Nina Jurna, NRC, 18 maart 2019

De evolutietheorie klopt niet en bewijs dat de Aarde rond de zon draait, is er ook niet. De Inquisitie is door protestanten verzonnen om katholieken in een kwaad daglicht te stellen [...] [aldus] de ideologische goeroe van de ultrarechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro [...] [Steve] Bannon noemde de Braziliaan een "held" [en presenteerde een documentaire over hem].
[Over oprukkende gekken gesproken...; K]

Meer in m'n blogs:
Wilders' grote experiment en de schaduw van de Protocollen van de wijzen van Zion
Wilders: "Hoe minder Marokkanen in Nederland, hoe beter"
Wilders vraagt Marine Le Pen ten dans - het masker valt af
Wilders' vriend Dewinter omarmt fascistische 'identitairen'
EU-bondgenoot Wilders in spe: 'Leve de blanken van Europa'
Antisemitisme van Wilders' nieuwe vriend Strache
Zweedse Democraten: oorlogstaal, racisme en xenofobie
Wilders' schaduw Bjorn Larsen zit diep in netwerk rond genocideblog Gates of Vienna 
Extreemrechts in Oekraïne spint garen bij revolutie

1 opmerking: