blogspot visitor

12 december 2013

Zweedse Democraten: oorlogstaal, racisme en vreemdelingenhaat

Dit is het vijfde deel van een vijfluik. Lees ook:
Wilders vraagt Marine Le Pen ten dans - het masker valt af
Wilders' vriend Dewinter omarmt fascistische 'identitairen'
EU-bondgenoot Wilders in spe: 'Leve de blanken van Europa'
Antisemitisme van Wilders' nieuwe vriend Strache

Uit recent speurwerk van Zweedse antifascisten op de extreemrechtse site Avpixlar is gebleken dat een tiental vertegenwoordigers van de Zweedse Democraten daar onder schuilnamen racistische of xenofobe commentaren schreef. Ook uit eerdere onthullingen bleek al dat er bij de Sverigedemokraterna foute en onfrisse lieden rondlopen. Opnieuw een ranzige extreemrechtse partij waarmee Geert Wilders niettemin wil samenwerken[*]. Een bloemlezing:

- Tweede man van de SD Jonas Åkerlund (64) zegt dat hij betreurt dat hij in een interview in 2002 immigranten "parasieten" heeft genoemd en de wens uitsprak een half miljoen van hen - de "ergste" - te deporteren. In die tijd was hij nog niet zo rijp als politicus, zegt Åkerlund nu. Omdat hij zijn vroegere uitspraken afkeurt, mag hij van partijleider Jimmie Åkesson blijven zitten.

- Marie Stensby (54, voorzitter SD regio Jämtland) stelt dat het mooi zou zijn als de sjiieten en soennieten elkaar uitmoordden. Zij verwacht een "derde wereldoorlog", wanneer de "originele Europeanen" beseffen dat ze "de wapens moeten opnemen". Met name moslims scheldt ze grof uit. Ze prijst de visie van Anders Breivik, al noemt ze zijn daden "ziekmakend". Over asielzoekers die een hongerstaking zijn begonnen zegt ze: "Ik hoop dat ze doodgaan van de honger". De oorspronkelijke Zweden moeten misschien nog eens hun toevlucht kunnen nemen in een "reservaat" in haar landstreek, aldus Stensby.
Geconfronteerd met haar uitspraken, zegt ze toch verkiesbaar te willen blijven voor het parlement, omdat ze haar woorden niet in strijd vindt met de (vermeende) "zero tolerance" voor racisme van haar partijleider Jimmie Åkesson. Kort daarop wordt ze gedwongen terug te treden.

- Mikael Rahm (56, voorzitter SD in Östhammar) acht de islam "geen religie, maar een zieke cultus". Het is volgens hem vijf voor twaalf wat betreft het stoppen ervan. "Islam is geen geloof dat in ons land getolereerd kan worden."

- Anders Dahlberg (49, in Burlöv SD-kandidaat in landelijk succesvolle parochiale verkiezingen) schrijft herhaaldelijk dat etnische Zweden zich moeten bewapenen ("de Glock 17 voor onze mannen en de Glock 19 voor vrouwen") tegen de nieuwkomers uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hij oefent zelf met een AK4. "De enige manier om Zweden terug te pakken is met geweld", aldus Dahlberg. "Eenvoudigweg een revolutie, om de multiculturele maatschappij te sluiten - met wapens. Dan kunnen we misschien alle grotbewoners eruit gooien." Hij droomt dan ook van grootschalige deportaties van onder meer immigranten van Arabische en Afrikaanse origine.

- Tommy Johnson (58, SD-gemeenteraadslid in Ystad) laat op Avpixlar weten: "je kunt een neger uit de jungle halen, maar je kunt nooit de jungle uit een neger halen." Een 'grap' van hem is: "Wat (onder)scheidt mensen van apen? De Middellandse Zee." Veroordeeld worden voor het zaaien van (racistische) haat acht hij "volkomen vergelijkbaar" met het "ontvangen van het Ridderkruis of het IJzeren kruis". In verband met het oprukken van de bedwants, betreurt hij het sluiten van "ontluizingsstations" in Polen in de Tweede Wereldoorlog. Verder vraagt hij zich hardop af of "Adolf werkelijk zo'n ongelijk had". Over de ware aard van de kampen in Polen "bestaan verschillende meningen", zegt hij desgevraagd.

- Ronny Lindberg (64, behorend tot de SD  in Landskrona) meent dat alle regerende politici - die als "landverraders" verdreven moeten worden - "proberen het Zweedse volk uit te wissen". Ook het toelaten van homoseksuelen als bloeddonors zou passen in dat plan. Hij stelt dat de "eerste fase" van een "burgeroorlog" aan de gang is, met een "etnische zuivering" van de eigen Zweden. Na een tirade tegen Roma verzucht hij dat het ermee zal eindigen dat "burgers het recht in eigen hand moeten nemen".

- Ook Gerd Wall (57, SD-gemeenteraadslid in Vadstena) voorziet een "burgeroorlog" als de huidige politiek wordt voortgezet. Ze gaat met name te keer tegen Roma en andere "bedelaars" uit Roemenië. De huidige politici "zullen binnenkort de Zweden dwingen in tentenkampen te wonen, zodat vluchtelingen hun huizen kunnen overnemen".

- SD-politicus Anders Brandell (33, SD-gemeenteraadslid in Alvesta in 2010, nog actief voor de partij) vertelt dat hij de mensen die stellen dat de holocaust zes miljoen slachtoffers eiste, "niet vertrouwt"; zelf houdt hij het op ruim een miljoen. Vluchtelingen zonder papieren noemt hij "economische parasieten". Afrikaanse vluchtelingen met aids dienen in hun eigen land te blijven en daar "te sterven". Roma zouden een "stuk verlaten toendra" moeten gaan bewonen in plaats van anderen "uit te zuigen".

- Helena Kontulainen (61, actief in de SD-vrouwenbond) blijkt een fanatieke antifeministische vrouw die feministen "mannenhaatsters" noemt. Een partijgenote die seksueel wordt lastiggevallen zet ze onder druk dit niet naar buiten te brengen. Jonge relschoppers van buitenlandse komaf beschrijft ze alsof het dieren zijn. Zweden wordt volgens haar "gratis aan de moslims overhandigd" en de "genocide op de Zweden" gaat alsmaar sneller.

- In een uitgelekte, door Kent Ekeroth (32) op video gezette racistische bejegening (in 2010) van een dronken man met een donkere huidskleur bij een uitgaansgelegenheid, gebruikt economisch woordvoerder Erik Almqvist (31) van de partij de scheldwoorden "zwartje" en "bruintjeslover". Een vrouw die het slachtoffer wil helpen, wordt uitgemaakt voor "kleine hoer". Kent Ekeroth is op dat moment woordvoerder Justitie in het parlement. Samen met een andere bij het voorval betrokkene van de partij, Christian Westling, geven Almqvist en Ekeroth hun parlementaire functies op na de crisis die volgt op de publicatie van de video (Almqvist had eerst zijn rol ontkend).

- Kent Ekeroth blijkt nauw betrokken bij de genoemde extreemrechtse site Avpixlar. Kent is de tweelingbroer van Ted Ekeroth, eveneens prominent partijganger. Ted deed mee aan de eerste counterjihad-conferentie in Europa in Kopenhagen in 2007 en de navolgende in Brussel datzelfde jaar, samen met onder anderen Paul Belien van Vlaams Belang en Edward May (alias Baron Bodissey) van de genocideblog Gates of Vienna.

In 2004 werd de verkiezingscampagne van de Zweedse Democraten gefinancieerd door de rijke "paganistische" Belg Bernard Mengal, zegsman van de antisemitische club Association des Successeurs des Ases (ASA). De wikipedia vermeldt (met referenties) dat in de jaren negentig "veel uitgesproken extreemrechtse personen bij de partij waren betrokken."

Terecht stelde woordvoerster Lena Posner van de Officiële Raad van Joodse Gemeenschappen in Zweden in 2010 over de Sverigedemokraterna, heenkijkend door de pogingen tot witwassen van de partij (zoals veel Europese neofascistische partijen naarstig proberen): "Dit is een neonazi-partij [...] welbespraakt en getalenteerd [...] maar erg gevaarlijk."

Illustratie rechtsboven: nieuwe en oude ("Houd Zweden Zweeds") logo van de Zweedse Democraten

Noot

[*] Wilders twitterde op 17 juni dit jaar: "Vandaag in Zweedse parlement uitstekende ontmoeting gehad met Jimmie Åkesson, leider van de Sverigedemokraterna."

Meer:

"Ett nätverk för nazister"
Aftonbladet, 2 december 1999

Expressen Avpixlar anonyma skribenter 
Expressen.se, 10 december 2013 [vertaling Google]

'It won't be long before Sweden Democrats show true anti-Semitic nature'
Door Danna Harman, Haaretz, 21 september 2010


Sweden Democrat [Marie Stensby] calls for "a reservation for Sweden's indigenous peoples" 
The Local (Sweden), 10 december 2013

'I hope they starve' post fells Sweden Democrat
The Local (Zweden), 10 december 2013


Sweden Democrat [deputy leader Jonas Åkerlund] retracts 'parasite' jibe
 

The Local (Zweden), 13 november 2013

Sweden Democrat has close ties to far-right site
The Local (Zweden), 27 juni 2013

Sweden Democrats in crisis over racist film
The Local (Zweden), 14 november 2012

Later toegevoegd:

Swedish far-right leader: Jews must abandon religious identity to be Swedes
Door David Crouch, The Guardian, 17 december 2014

Jewish community leader condemns remarks by Sweden Democrats politician as "good old rightwing antisemitism".

Zie ook m'n blognotities:
Korwin-Mikke en Gražulis, twee van de oprukkende politieke hysterici in Europa

Waarom de 'identitairen' neofascisten zijn, beste Joost Niemöller
Oorlogsverklaring neofascistisch Identitair Verzet
Wilders blijft linken naar genocide-blog Gates of Vienna
Donner ruikt niet de stront waar hij zelf in staat
Adviseur Wilders: geef ons wapens!
Waarom Wilders een gevaar is voor de rechtsstaat
De PVV achter het masker van vrijheid en fatsoen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten