blogspot visitor

06 december 2013

Wilders' schaduw Bjorn Larsen zit diep in netwerk rond genocideblog Gates of Vienna


Bjorn Larsen leidt Geert Wilders en andere sprekers in op een congres in London-Ontario (Canada) op 8 mei 2011.


Onlangs ging Frank Hendrickx van het Algemeen Dagblad onder de kop “De schaduw van Wilders” op zoek naar Bjorn Larsen, een Canadese zakenman van Noorse komaf die achter de schermen veel tijd en geld steekt in de internationale optredens van Geert Wilders. Larsen is daar vaak zelf bij als scheduler. Het artikel borduurt voort op een stuk[1] in de Belgische krant De Morgen van februari dit jaar, waarin spion Bart Debie[*] uit de doeken doet dat Larsen vanaf begin 2007 opeens “hyperaanwezig” was in de “counterjihad”-beweging. Dit gaat om een internationaal netwerk van islamhaters, mede opgebouwd en aangejaagd door de Belg Paul Belien, destijds nog bij Vlaams Belang, sinds 2010 beleidsmedewerker van Wilders. In oktober 2007 waren Belien en het Vlaams Belang zo brutaal een grote conferentie (bijna tachtig deelnemers, onder wie de arabist Hans Jansen, een informele adviseur van Wilders) tegen het vermeende massieve moslimgevaar te houden in de zalen van het Vlaamse parlement. Vrijwel geen haan die ernaar kraaide. Er was nog maar één – kleinere – soortgelijke bijeenkomst aan vooraf gegaan[**], in april van dat jaar in Kopenhagen, eveneens met Belien. Deze intrigant achter de ultrarechtse conservatieve blog The Brussels Journal is berucht vanwege een pamflet uit 2006 met de titel “Geef ons wapens!” Daarin zet hij islamitische burgers neer als bloeddorstige roofdieren “met tanden en klauwen” en “messen”, die “tijdens het jaarlijkse offerfeest [hebben] geleerd hoe ze warmbloedige kuddedieren moeten kelen.[…] Wij zijn de kuddedieren, zij zijn de roofdieren […] [en zij] vermoorden thans onze kinderen voor een MP3-speler.”

Uit de stukken in het AD en De Morgen doemt Larsen op als een moeilijk te plaatsen figuur: is hij een rijke donateur, een halve oplichter die fondsen van Wilders inpikt, of werkt hij zelfs voor de CIA of Mossad? Hendrickx lijkt het laatste te suggereren door op te merken dat een kantoor van Larsens onderneming Lean Industries zou liggen “midden in de Joodse wijk” van Toronto (wat hem scheen te blijken na enig speurwerk), waar Google Maps echter geen spoor van de bedrijfsnaam liet zien.
Ik verklap alvast – hoewel ik een en ander niet kan uitsluiten – dat nader zoekwerk op internet de meest avontuurlijke speculaties geen kracht bij zet. Wel ben ik en passant enkele zo u wilt ‘zionistische’ invloeden tegengekomen. En het belangrijkste: Larsen blijkt niet out of the blue geland in de entourage van Wilders, maar komt uit een kliek rond de invloedrijke haatblog Gates of Vienna. Een groepje fanaten dat vasthoudend en systematisch bouwt aan een netwerk van activisten uit vele landen. Serieus gelovend dat moslims vooralsnog onstuitbaar bezig zijn het vrije Westen in hun macht te krijgen, geholpen door Westerse ideologen, politici en bestuurders met multiculturele, zogeheten “cultuur-marxistische” of sociaaldemocratische ideeën. De ‘counterjihadisten’ fokken elkaar op met huiveringwekkende en rammelende toekomstscenario’s. Hans Jansen sprak precies hun taal toen hij bij de presentatie van een boek (2010) van PVV-ideoloog Martin Bosma zinspeelde op “rivieren van bloed” die zouden gaan vloeien in de strijd tegen de islam.

Volgens Hendrickx is Larsen “de man achter het zendingswerk van Wilders in steden als Jeruzalem, New York, Washington, Kopenhagen, Londen, Toronto, Los Angeles, Philadelphia, Delray Beach, Sydney, Perth en Melbourne.” Zijn inbreng bij Wilders’ deelname aan de conferentie “Facing Jihad” in Jeruzalem (14 december 2008), georganiseerd door de Israëlische fascistoïde nationalist Arieh Eldad, of bij Wilders’ bezoek aan Tel Aviv (5 december 2010) op uitnodiging van Eldad, kan ik (nog) niet bevestigen, evenmin als bij het optreden in Philadelphia (21 oktober 2009); Delray Beach werd op het laatste moment Boca Raton[2]; maar verder klopt het zeker dat Larsen bij genoemde reizen betrokken of aanwezig was, waarbij Wilders tevens Boston, Orange County, London-Ontario en Tennessee aandeed.
Ten behoeve van Wilders’ lezing in Berlijn (2 oktober 2010), onvermeld in het AD, werkte Larsen samen met de rijke Duitse zakenman Patrick Brinkmann, die hoogstwaarschijnlijk neonazi’s heeft gesteund en later onder meer extreemrechtse Israëlische bondgenoten zocht – een zoals bekend populaire manoeuvre onder Europese neofascisten die zich salonfähig willen maken. Het contact tussen Brinkmann en Larsen werd volgens Hope not Hate – dat een puik dossier Counter-Jihad online heeft [update: offline, gearchiveerd hier] – gelegd door Ann Marchini, een van de oprichters van de English Defence League, riant wonend in een gewilde wijk van Londen, als “Gaia” spinnend aan het netwerk rond Gates of Vienna; en in 2008 gekiekt in gezelschap van Richard Barnbrook van de fascistische British National Party (BNP).

Terzijde: volgens Debie[*] verkondigde Eldad als spreker op de genoemde Brusselse conferentie in 2007 dat alle moslims moeten worden opgesloten in kampen en, jawel, verbrand – zonder protest uit de zaal! Debie schrok daar naar eigen zeggen zo hevig van, dat dit hem het zetje gaf “Staatsveiligheid” minutieus te informeren over alle aanwezigen. Die hele conferentie, incluis de catering en de hotelkamers van de talrijke deelnemers, werd volgens Debie betaald door Larsen (“hij reed rond met kruiwagens vol geld”).

De Morgen schrijft dat er maar één foto van Larsen bekend is, genomen op verzoek van de Belgische geheime dienst door Debie, maar op internet is hij ook hier en hier te zien – hij schijnt een documentaire te hebben gemaakt over “vrijheid en eigendomsrechten” in Caledonië. Op YouTube staan gewoon video’s met praatjes van Larsen. Hier is hij ceremoniemeester op het anti-islamcongres (mei 2011) in London-Ontario met Geert Wilders, door Larsen aangekondigd als “een van de moedigste mensen ter wereld.” En hier introduceert hij de Engelsman Paul Weston, ex-UKIP, destijds van de door Weston zelf opgerichte British Freedom Party (nu veranderd in Liberty UK), die Toronto bezocht omstreeks 20 februari 2012 op kosten van de International Free Press Society (IFPS), waaraan Larsen is verbonden. Larsen blijkt een rustige, introverte en misschien tikje verlegen man. Intelligent, zonder haperen en met een vleugje humor uit zijn woorden komend. Iemand die weet hoe vertrouwen in te boezemen en te overtuigen. Weston noemt hij een close friend of mine en hij schetst de vorming van een wereldwijd netwerk van ‘partijen van de vrijheid’.
De British Freedom Party wordt door de progressieve Engelse pers gezien als een partij van ontevreden ex-BNP-sympathisanten. Directe (formele) invloed vanuit die hoek weert Weston echter af en hij heeft voor zover ik weet geen staat van dienst in die kringen. Wel is hij op zijn minst een racistische extremist die op een flegmatiek toontje stelt dat er een “witte genocide”[***] aan de gang zou zijn: een soort massamoord op het blanke ras ten gevolge van immigratie van niet-blanken. Het is maar dat u het weet.

Over Larsens bedrijf Lean Industries: als dit een façade betreft, is die wel erg grondig opgetuigd, tot en met personeelsleden op LinkedIn. Het bedrijf breidt zich uit met vestigingen in onder meer Houston. Als je het niet-interactieve kaartje van de locatie in Toronto[3] bekijkt op Google Maps, kom je uit op een weg waaraan allerlei bedrijven liggen; het adres 45A West Wilmot Street is in Street View gedeeltelijk zichtbaar en zou best kantoorruimte voor ontwikkelaars van software kunnen herbergen. Hoe Hendrickx erbij komt dat het “een suite van hotelketen Richmond” zou zijn, ontgaat me. Betrek hierbij dat Larsen 250 dollar doneerde voor een actie van (prominent islamhater en vriendin van Wilders) Pamela Geller. En de slotsom is – mede omdat Larsen voor een geheim agent wel erg concreet bijdraagt aan de opbouw van een internationaal anti-islamnetwerk – dat hij waarschijnlijk werkelijk de baas is van een vrij succesvolle onderneming, met genoeg geld, geestdrift en ervaring om de counterjihad te versterken.

910 Group, CVF en ICLA

Larsen is ook vanuit een andere hoek niet uit het niets op een vliegtuig gestapt om Geert Wilders te helpen haat te zaaien. Clou is de schuilnaam “Flyboy” die Larsen volgens Hendrickx (die het wellicht van Debie hoorde) op Skype gebruikte. Op de blog Gates of Vienna, beheerd door de Amerikaan Edward S. May (ook wel geschreven als Ned May) onder het pseudoniem Baron Bodissey, komt Flyboy regelmatig langs als tipgever voor artikelen, nogal eens in een adem genoemd met andere vaste klanten als Gaia, Aeneas, Fjordman, Insubria, Vlad Tepes en Srdja Trifković. Op 28 januari 2007 schrijft Bodissey over een debat tussen Daniel Pipes en Ken Livingstone in Londen: “een contingent van de Britse en Canadese afdelingen van de 910 Groep was aanwezig en een van hen, ‘Flyboy’, zette de gebeurtenis op video.” Later dat jaar vermeldt hij in een stukje: “Flyboy uit Canada (die jullie volgens mij kennen).”
Bingo, dit moet wel om Bjorn Larsen gaan.

Op de belangwekkende wiki Powerbase.info is gedocumenteerd en gemakkelijk op te zoeken dat zich in de loop van 2006 op Yahoo een discussiegroep met nummer 910 vormde van types rond Gates of Vienna (die het forum zelf vaker aanduidden met “VRWC”). Daar ontstond het idee als een hechte formatie een internationaal anti-islamnetwerk te smeden onder de noemer “counterjihad”, gericht tegen moslims (“jihad”),“multicultureel marxisme” en “links”. Bodissey, verwijzend naar Fjordman: “jihad is slechts een symptoom, de vijand is in ons midden. Deze oorlog is een burgeroorlog binnen het Westen, tussen traditionele Westerse cultuur en de krachten van politiek correct multicultureel marxisme die ons de laatste paar honderd jaar hebben behekst.” Kretologie die u bekend in de oren zal klinken.
8 oktober 2006 kondigt Bodissey de officiële geboorte aan van de 910 Group, met als logo een feniks herrijzend uit de as van het ingestorte World Trade Center. Dat dit embleem mensen kon doen denken aan de Reichsadler van de nazi’s, wees hij van de hand. Vroege leden: Bodissey (Edward May), Flyboy (Bjorn Larsen), Christine Brim, Vicktorya Stone (Vicky Marlene Kaufer), Kyle Shideler, Zonka (Kim Chr. Madsen), KG en No Apology. Destijds beheerden veel van hen anoniem een eigen anti-islamblog en sommige ogenschijnlijk echte namen kunnen gefingeerd zijn. Shideler werkt nu voor de extreemrechtse site Frontpage Mag.

Uit de 910 Group ontstond al snel het Center for Vigilant Freedom (CVF), later omgedoopt tot het minder gewelddadig klinkende International Civil Liberties Alliance (ICLA). Bodissey daarover in 2007: “we zijn een netwerk van netwerken. Anders en Ted zijn hier om hun organisaties Stop Islamisering Af Danmark (SIAD) en SverigeDemokraterna te vertegenwoordigen. Vigilant Freedom bestaat om hun communicatie met anderen en hun acties ten bate van de counterjihad te coördineren.” Anders Gravers is volgens Hope not Hate de “mastermind” achter een brede anti-islambeweging in Europa, waartoe hij in 2007 – op de voornoemde allereerste counterjihad-conferentie in Kopenhagen – Stop Islamisation of Europe (SIOE) oprichtte als spruit van zijn Deense kiemcel. De prominente Amerikaanse agitatoren Robert Spencer van Jihad Watch (blogt vanaf 2003) en Pamela Geller van Atlas shrugs (blogt vanaf 2004) haakten in 2010 aan met Stop Islamization of America (SIOA). De internationale koepel Stop Islamization of Nations (SION) draait sinds 2012. En passant vormden Spencer en Geller met John Jay (zie ook hier) de American Freedom Defense Initiative (FDI), gelieerd aan de SIOA. Jay is een zo mogelijk nog hondsdoller figuur dan Geller zelf, toch al een liegende harpij met verlopen sexappeal. Hij voorziet op zijn blog de noodzaak van het vermoorden van moslims (“er zijn geen onschuldige moslims”) en politieke tegenstanders, teneinde de “ruling class” (lees: met name de liberals) omver te werpen; en hij acht het neerschieten van je eigen familie geboden als die aan de verkeerde kant staat. Voornoemde Ann Marchini (Gaia op Gates of Vienna) bemenst de Europese afdeling van ICLA. Hope not Hate acht haar een “cruciale schakel” in het internationale netwerk van financiers van de counterjihad. De door Bodissey begroette Ted Ekeroth tenslotte was – zeer pijnlijk – in 2006 een van de ontvangers van de Theodor Herzl Award van de World Zionist Organization (opgericht in 1897 tijdens het Eerste Zionistische Congres). Dat gaat dus om een voorman van de club waarover woordvoerster Lena Posner van de Officiële Raad van Joodse Gemeenschappen in Zweden in 2010 zei: “Dit is een neonazi-partij [...] welbespraakt en getalenteerd [...] maar erg gevaarlijk.”

IFPS

Speciale aandacht verdient het fanatieke drietal May, Larsen en Brim. Dat zit namelijk ook in het bestuur van de International Free Press Society (IFPS), opgericht in 2009 in het kielzog van de Deense Trykkefrihedsselskabet – in het leven geroepen door Lars Hedegaard na de rellen rond spotprenten van de profeet Mohammed in het dagblad Jyllands-Posten (2005). Naast voorzitter Hedegaard – op wie februari dit jaar trouwens een moordaanslag werd gepleegd – is Paul Belien daarvan vicevoorzitter, Brim secretaris, Larsen penningmeester en May pr-man (“outreach co-ordinator”). Latere toevoeging: Paul Weston was directeur van IFPS UK. Einde toevoeging.
Meer dan als vertegenwoordiger van Geert Wilders’ magere International Freedom Alliance (IFA) is het vooral in zijn hoedanigheid van IFPS-bestuurder dat Bjorn Larsen zich internationaal presenteert, zoals gezegd vaak op manifestaties met Wilders. De IFPS ijvert voor het afschaffen van elke vorm van wetgeving die haat zaaiende uitlatingen strafbaar stelt – wat ook een vurige wens is van Wilders. De organisatie stond de PVV-leider verder bij rond de tegen hem gevoerde rechtszaak in ons land. De wikipedia leert terecht dat de IFPS “nauw is verbonden met de counterjihad-beweging.” Inmiddels mag duidelijk zijn hoe de hazen liepen.

Edward S. May, die er op het Brusselse congres van 2007 uitzag als een stoffige zestiger met een foute bril (hier een meer recente foto), is de zoon van een medewerker van de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Hij maakt Gates of Vienna samen met zijn vrouw (vanaf 2004). Hem zal de obsessie met ‘nationale veiligheid’, geheime complotten die ‘onze leefstijl’ bedreigen en de bijpassende overreactie van zijn immuunsysteem (als ik even Sferen van Peter Sloterdijk mag parodiëren) met de paplepel zijn ingegoten. Hij werkte als zelfstandig computerspecialist. Dat May een protofascist is, blijkt uit alleen al deze uitspraak uit 2006: “Europa kan nu wakker worden, of het zal later uit zijn sluimer worden gerukt door een klop op de deur. Wachtend aan de andere kant staat een gewapende man in uniform, een sterk doelgerichte man, zonder gewetenswroeging en scrupules. Hij is klaar om te handelen binnen een oogwenk, en met absolute meedogenloosheid.” Akelige taal, niet alleen in het licht van de recente ontwikkelingen in met name Griekenland en Bulgarije. Opmerkelijke woorden ook uit de mond van de episcopaalse christen[4] die hij is.
Over Larsens levensloop is evenmin veel bijzonders bekend: Canadese baas van een bedrijf dat software ontwikkelt voor veilige financiële transacties op internet, geboren in Noorwegen, student informatica aan de Hertfordshire University in Engeland, loopbaan in de computerindustrie, leeftijd (schat ik) tegen of rond de zestig. Het toeval wil dat Anders Breivik in zijn manifest stelt dat hij zijn geld verdiende met een softwarebedrijf, maar de naam daarvan schijnt nergens te zijn geregistreerd; en als Breivik en Larsen via die branche (suspecte) contacten zouden hebben gelegd, had de Noorse geheime dienst dit nu wel lang en breed boven water gekregen.

Neocon denktanks


Christine Brim is een iets minder schimmig personage, dat desalniettemin te weinig bekend is bij kritische volgers van de extremistische anti-islambeweging. Hope not Hate stelt: “Als hoofd van de International Civil Liberties Alliance, is Christine Brim aantoonbaar de belangrijkste netwerker in de mondiale counterjihad-beweging. De ICLA en de conferenties die zij houdt, knopen alle lijntjes van dit internationale netwerk aan elkaar.” Brim is een van de drijvende krachten in de VS achter het witwassen van Europese neofascisten[5]. Zij is des te meer invloedrijk, omdat ze een hoge functie bekleedde aan het goed in de slappe was zittende Center for Security Policy (CSP) van Frank Gaffney, een conservatieve denktank. Gaffney wordt door het Center for American Progress beschouwd als een van de vijf belangrijkste anti-islamactivisten van de VS, naast Robert Spencer, David Yerushalmi (werkt ook aan het CSP), Daniel Pipes en Steven Emerson – met de laatste twee mijns inziens als relatief genuanceerde[6] representanten. Yerushalmi woonde een tijdje in de illegale Joodse nederzetting Ma’ale Adumim op de Westoever en heeft racistische uitspraken gedaan.

November 2006 praatten leden van de 910 Group in Noord-Virginia met de conservatieve strategen Jack Wheeler en Steve Baldwin van de Council for National Policy (CNP) over een plan voor een “infrastructuur ter bestrijding van islam-fascisme” naar het model van anticommunistische machinaties in de Koude Oorlog. Wheeler stelt op zijn website dat hij een van de bedenkers is van de “Reagan-doctrine” tegen de voormalige Sovjet-Unie; “It worked”, roept hij trots. Hij was een militante avonturier op het gebied van ‘veiligheidsoperaties’ van de VS in allerlei delen van de wereld.
ABC News leidt een interview met Steve Baldwin (mei dit jaar) als volgt in: “Als Steve Baldwin, uitvoerend directeur van de organisatie met de oudbakken naam Council for National Policy pocht dat ‘wij alles in de wereld controleren’, maakt hij maar voor de helft een grapje.” Het gaat om een club machtige conservatieven – zo’n honderd zakenlui, bestuurders, politici – die op gezette tijden op geheime plaatsen vergadert en vrijwel nooit iets naar buiten brengt over doelstellingen en activiteiten[7].

Toegevoegd mei 2016: Frank Gaffney was lid van het CNP, naast verschillende extremisten van christelijk rechts en (organisaties achter de) de Tea Party. De “radicale islam” blijkt een van de topprioriteiten van het CNP te zijn. De republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft op basis van een waardeloos rapport van Gaffney’s CSP geroepen (december 2015) dat hij moslims niet meer wil toelaten tot Amerika. Zijn rivaal Ted Cruz huurde Gaffney in als adviseur over binnenlandse veiligheid.  

Toegevoegd februari 2017: Stephen Bannon en Kellyanne Conway waren lid van het CNP. De schoonvader van Trumps minster van Onderwijs Betsy DeVos was er tweemaal voorzitter van. Het CNP wil theocratisch christelijk onderwijs in de VS en uitsluitend particuliere scholen. Conway heeft gewerkt voor Gaffney. Naast Bannon zijn minister van Justitie Jeff Sessions en CIA-directeur Mike Pompeo aanhangers van Gaffney’s extremistische kijk op de islam.

Toegevoegd maart 2017: Trump liet zich tijdens zijn verkiezingscampagne adviseren door onder anderen Walid Phares en Joseph Schmitz, beiden verbonden aan Gaffney’s CSP. Saillant: bij de lancering van de counter-jihad-organisatie The United West (TUW) in Florida (maart 2011) was Trump aanwezig; hij liet zich fotograferen met Gaffney en de Oostenrijkse, aan de FPÖ gelieerde moslimhater Elisabeth Sabaditsch-Wolff (afbeelding rechts). Sabaditsch-Wolff was volgens Hope not Hate een sleutelfiguur in de (inmiddels slapende) International Civil Liberties Alliance (ICLA, zie hierboven). Verder heeft zij sterke banden met de moslimhaatclub ACT! For America. Latere aanvulling: En ze was op een bijeenkomst van voornoemde American Freedom Defense Initiative (FDI). Einde aanvulling.
Op 7 maart 2017 sprak Kris Kobach, een adviseur van Trump, met Sabaditsch-Wolff in Topeka (Kansas, waar Kobach gouverneur is). Volgens Gates of Vienna, die hier verslag van deed, kwam ter tafel dat de vluchtelingencrisis zou zijn “gepland”, met George Soros - daar komt de Jood uit het neonazi-complotdoosje - als geldschieter. Eerder beschuldigde de Hongaarse premier Viktor Orbán Soros ervan de immigratie van miljoenen moslims naar Europa te financieren.

Toegevoegd september 2019: de Amerikaanse vicepresident Mike Pence verkondigt op Twitter dat hij lid is geworden van het CNP [screenshot].
[einde toevoegingen]

Tot de adviseurs van de International Free Press Society behoren Robert Spencer, Frank Gaffney, Daniel Pipes, Bat Ye’or (de ‘moeder der anti-islamitische complottheorieën’), Hans Jansen (die tegen het AD veinsde van niks te weten en nooit te hebben gehoord van Bjorn Larsen), Geert Wilders, en Martin Mawyer[8] – directeur van het ultrarechtse Christian Action Network (CAN) en notoir homohater. Ook Paul Belien verafschuwt trouwens homoseksuelen. Ja, het is een klein wereldje van strange bedfellows. In 2010 blies Wilders een door Mawyers te produceren film over hem af nadat diens ideeën over de herenliefde in het nieuws waren gekomen. Zo gaat dat in de politiek.
Januari 2007 bezochten Christine Brim en Edward May het congreslid Virgil Good, alsook Martin Mawyer en Gary Olds van het CAN. April dat jaar volgde het voornoemde eerste counterjihad-congres in Kopenhagen, met Brim en Shideler als persvoorlichters en met Ted Ekeroth.

Genocideblog

In eerdere stukken heb ik er verontrust op gewezen dat Wilders herhaaldelijk links heeft geplaatst (op Geertwilders.nl) naar Gates of Vienna. Ter gelegenheid van zijn negende jaar persoonsbeveiliging publiceerde hij afgelopen maand zelfs een pamflet op die blog, waarin hij de tekst van de bekende islamitische geloofsbelijdenis op de vlag van Saoedi-Arabië heeft veranderd in: “De islam is een leugen, Mohammed een crimineel, de koran vergif.” Tot nu toe kon ik Wilders’ affiniteit met Gates of Vienna nog niet nauwkeurig en concreet plaatsen. Maar na dit kleine onderzoek staat vast dat hij – en zijn adviseur Hans Jansen – tot hun nek zitten in het milieu van een van de goorste anti-islamitische propagandakanalen sinds 9/11. Ik heb al uitvoerig laten zien dat met name een aantal lange stukken van ene “El Inglès” op Gates of Vienna alle perken van humaniteit en beschaving te buiten gaan.
Leest u anders zelf eens “The Danish Civil War”[9], “On Vigilantism” en “Surrender, Genocide… or What?” Die stonden vermeld in een eigen rubriek voor El Inglès op de homepage van de (inmiddels als archief functionerende) vroegere site van Gates of Vienna. Hou daarbij in uw achterhoofd de latere slachtpartij door Anders Breivik onder sociaaldemocratische jongeren, de waarschijnlijk tientallen door Duitse neonazi’s koelbloedig vermoorde moslims, de aanvallen op immigranten door de Griekse Gouden Dageraad en door neofascisten in Bulgarije, en een krantenkop als “In Denemarken wordt rassenoorlog voorbereid” – om maar een paar zaken aan te stippen. En besef er ook bij dat Servische fascisten[10] als Srdja Trifković (op Gates of Vienna) en Julia Gorin (op Atlas Shrugs) – die de officieel als genocide gekwalificeerde massamoord in Srebrenica weigeren als zodanig te erkennen en die oorlogsmisdadigers Ratko Mladić en Radovan Karadžić als helden bestempelen in de strijd tegen de islam – aanzien genieten onder de hier belichtte counterjihadisten. (Tot ontzetting van een ultrarechtse conservatief is Trifković uiteindelijk gebleken een klassieke antisemiet te zijn; de ‘zionistische’ bondgenoten van de zogenaamd witgewassen Europese neonazi’s zijn bezig met een gevaarlijk spel.)

Geen twijfel over dat Bjorn Larsen weliswaar een “background person” is, zoals hij zichzelf volgens Frank Hendrickx typeert, maar nauwelijks een mysterieuze eend in de bijt van islamhaters. Integendeel: hij past naadloos én openlijk in de inner circle van de meest fanatieke gangmakers van de internationale counterjihad. Dat die ook zaken in haar schild voert die via geduldig uitvlooien van het internet onmogelijk aan het licht gebracht kunnen worden, lijkt me waarschijnlijk (denk aan geldstromen vanuit genoemde neocon clubs bijvoorbeeld); maar veel van Larsens rol is weinig geheimzinnig en recht op zijn doel af.
Het meest griezelige van de man vind ik persoonlijk, dat hij integer, geloofwaardig en sympathiek overkomt – je zou met hem als een soort aardige oom goed kunnen opschieten, bij wijze van spreken. Terwijl hij toch één pot nat is met lieden die de geesten rijp maken voor gewapend burgerverzet, het executeren van islamitische sleutelfiguren in het Westen, massale deportaties en zelfs – zo nodig – genocide op moslims.

Update later op de dag: Geert Wilders onderstreept nog maar eens zijn verwevenheid met Gates of Vienna door uitgerekend daar een brief aan de paus (sic) te publiceren, bericht het NRC. Wilders houdt de kerkvorst een greep ongunstige soera’s uit de koran voor en eindigt met de bewering dat de islam “de grootste bedreiging voor de mensheid van deze tijd” is. Tja.
Meteen onder de kopie van de brief verwijst Bodissey naar een tekst van Andrew Bostom; een fragment daarvan voorziet hij van de tags “civil liberty”, “counterjihad” en “culture wars”. Bostom is een adviseur van de IFPS. Past allemaal naadloos in het beeld. Hans Jansen heeft zich (ongeveer op zijn vijfenveertigste, hij is nu net in de zeventig) bekeerd van protestants tot katholiek; misschien heeft hij Wilders’ pen vastgehouden.

Aanvulling mei 2015: De rechtsconservatieve filosoof Roger Scruton is adviseur van de IFPS en noemde Paul Belien “my old friend”. Scruton lanceerde het begrip “oikophobia” in zijn boek England and the need for nations (2004). In 2006 sprak hij over “oikophobia” op een congres van de extreemrechtse partij Vlaams Belang. De Nederlandse ultrarechtse conservatief Thierry Baudet – die eind 2012 het “openingsreferaat” hield op de bijeenkomst “Pro Europa, dus tegen deze EU” van Vlaams Belang, deze partij evenals Front National en de PVV “de avant garde” noemde en in 2014 sprak op de IJzerwake - promoveerde bij onder anderen Scruton en publiceerde het boek Oikofobie (2013).
Baudet is een van de “vrienden” van het International Center for Western Values (ICWV) van uitgever René van Praag (voorzitter), met de complotgek Bat Ye’or en wijlen Hans Jansen als adviseurs. De ICWV-vrienden zijn een mix van ‘nette’ (kuch) rechtsconservatieven als Frits Bolkestein, Paul Cliteur, Leon de Winter, Diederik Boomsma en Kees van der Staaij, met bewezen rabiate moslimhaters als Pamela Geller, Robert Spencer, Fjordman, Andrew Bostom, Joost Niemöller, Wim van Rooy en de genoemde Bat Ye’or. Lieden waar je als weldenkend mens nog niet dood naast gevonden wilt worden.
Mei 2014 verscheen een revisionistisch boek met de bespottelijke titel Minderheid in eigen land van Martin Bosma over de geschiedenis van Zuid-Afrika bij[11] René van Praag, die ook titels van Hans Jansen publiceerde (en eerder samenwerkte met Theo van Gogh).
Het gaat dus, zoals ik ook hierboven blootlegde, om een hecht verknoopte kern van (extreem)rechtse moslimhaters, xenofoben en racisten met Paul Belien als spin in het web. En met de laatste tijd in toenemende mate Thierry Baudet als propagandist. Het griezeligst is dat aardig wat ‘gewone’ rechtsconservatieven nauwelijks of geen afstand houden tot pure haters en de laatsten salonfähig helpen maken.

Aanvulling mei 2015: In 2011 schreef Martin Bosma een uitgebreide lofzang op Gates of Vienna en zijn makers, ‘Bodissey’ en ‘Dymnia’: “Gates of Vienna is my daily stop when it comes to news on Islam”.

Toegevoegd mei 2016: Eind 2006 werd Belien directeur van het project Islamist Watch van het Middle East Forum van de bovengenoemde Daniel Pipes.

Aanvulling maart 2017: In de Volkskrant legt Robert van de Griend bloot dat Paul Belien via zijn werk voor het moslimhaatplatform Gatestone bemiddelaar is tussen de financier daarvan, de Amerikaanse multimiljonair Nina Rosenwald, de prominente moslimhater David Horowitz met zijn Frontpage Mag - betaald door Gatestone - en de PVV. Horowitz steunde de PVV de afgelopen jaren met bedragen van enkele tienduizenden tot ruim honderdduizend euro. Belien was verder de ghostwriter van Wilders’ Engelstalige biografie en van een reeks artikelen onder de naam Geert Wilders op de extreemrechtse blog Breitbart.
Van de Griend wijst erop dat de voormalig voorzitter van de Vlaamse Journalisten Vereniging Luc van Balberghe migranten heeft vergeleken met “ongedierte", “vreemde bloedzuigers” en “rode bosmieren” die alleen met een bunsenbrander verdelgd konden worden. En dat Belien heeft verklaard het “100 procent eens met Van Balberghe” te zijn. Hierbij moet ik denken aan de bovengenoemde opmerking van Bart Debie over het praten over het verbranden van moslims op een van de eerste bijeenkomsten van de Europese tak van de “counter-jihad”.
Latere aanvulling: Trumps nationale veiligheidsadviseru John Bolton was van 2012 tot 2018 voorzitter van het Gatestone Intitute. Einde aanvulling.

Aanvulling mei 2017: Wilders publiceert een lang stuk op Gates of Vienna naar aanleiding van de terroristische aanslag in Manchester op 23 mei en retweet daarbij Gates of Vienna [screenshot]. Hij hamert weer zijn hyperbool erin dat "de" islam de oorzaak is en dat het Westen moet worden "gedeislamiseerd". Persvoorlichting van de PVV deed er kond van: "Geert Wilders for Gates of Vienna. Islam is to Blame for Manchester".
In januari haalde Wilders een tweet aan van Gates of Vienna met een verwijzing naar een door een oudgediende van dat netwerk, "Vlad Tepes", vertaalde en door Bodissey geïntroduceerde toespraak van premier Victor Orbán van Hongarije [screenshot].

Zie ook mijn andere blogs over de opkomst van extreemrechts.

Maar onderken tevens:

Rapport Gateway to Terror: Anjem Choudary and the al-Muhajiroun network
Door Nick Lowles & Joe Mulhall, Hope not Hate, november 2013

Noten

[*] Toegevoegd 2016: Bij de betrouwbaarheid van Bart Debie moeten trouwens hele grote vraagtekens worden gezet. De man lijkt zelf een gewelddadige racist te zijn en is veroordeeld tot gevangenisstraf en geldboetes. Daarom heb ik een complimenteuze opmerking in mijn blog over zijn onthullingen in De Morgen verwijderd.

[**] Toegevoegd 21 december 2013: Aart Brouwer bericht in het knappe artikel
“Iedereen in bed met de islam” dat in februari 2006, nota bene in het Haagse Kamergebouw, de Fortuyn Memorial Conference on Islam plaats vond, met de notoire islamhaters Robert Spencer, Bat Ye'or en Hans Jansen en kennelijk ook Paul Belien, Andrew Bostom en Douglas Murray. Helaas met Paul Cliteur en Paul Scheffer in het comité van aanbeveling. Zo te zien niet met Edward May.

[***] Toegevoegd mei 2016: De meme "white genocide" komt uit de koker van neonazi David Lane. Zie mijn blog “De neonazi-breinen achter de witte genocide-meme - archetypische hersenspoeling?”

[1] Een kopie is te lezen op een extreemrechtse website.

[2] Toegevoegd 13 december 2013: In Boca Raton zei Wilders, tot afgrijzen van nota bene de Jewish Defence League die de islam zeer kritisch volgt: The right to religious freedom should not apply to this totalitarian ideology called Islam. Wilders drukt zich in het buitenland wel vaker (nog) krasser uit dan in eigen land. In een BBC-interview van 13 december zegt hij: I believe there is no place for Islam in our continent. Einde godsdienstvrijheid dus als het aan de PVV-leider ligt. In een eerdere blog zet ik veel uitspraken op een rij waaruit blijkt dat Wilders een gevaar is voor de rechtsstaat.

[3] Wel blijft het vreemd dat het officiële adres van Lean Industries, volgens Frank Hendricks die het nazocht bij de Canadese Kamer van Koophandel, een ander is – 2823 Bathurst Street – dan vermeld op de website. Het kan zijn, lijkt mij, dat Larsen daar in de begintijd van het bedrijf heeft gezeten en de adreswijziging domweg (nog) niet heeft doorgegeven.
Ook blijft het raar dat het Hendrickx na diverse pogingen niet is gelukt telefonisch contact te krijgen met Larsen of een andere leidinggevende van Lean Industries, ondanks dat de telefoniste zijn verzoek te worden teruggebeld zou hebben doorgegeven.


[4] Toegevoegd 9 december 2013: De episcopaalse kerk waartoe Edward May behoort, lijkt van oudsher een prominente rol te spelen in het “christelijke zionisme”, met de Armageddon als belangrijk geloofsartikel. Zie ook noten [7] en [8].

[5] Toegevoegd 8 december 2013: de erg rechtse maar nog bij zijn verstand zijnde blogger Charles Johnson schrijft op zijn Little Green Fooballs over Brim: This is what bigotry looks like when it reaches a terminal stage; Brim’s brain has completely rotted away, leaving a core of blind hatred that’s operating on automatic. Brim is also one of the biggest boosters in America of European fascist groups; she’s completely convinced that neo-Nazis and white supremacists are her friends in the battle against the evil Muslim horde. Deranged doesn’t even begin to describe her.
In 2007 zei Brim:
We suggest looking for the possible movement of Le Pen’s political party Front National towards the center-right, as they may change their platform to pro-active support to improve the situations of European Jews and Israel. The same trend is happening in Austria, and with the BNP in the UK [...]. If such parties specifically state pro-Israel positions, and take real actions opposing anti-semitism and disavowing previous positions – and reach out to Jewish constituents and encourage Jewish participation in party positions – these are real actions to observe, and to approve. They have not done this yet but are starting.”
Chapeau voor Johnson voor zijn hekelen van de toenadering tot extreemrechtse partijen.
Toegevoegd februari 2017: Brim was vaste auteur van de extreemrechtse blog Breitbart, later overgenomen door Stephen Bannon, de belangrijkste adviseur van de fascistoïde president Trump. Kyle Shideler schrijft ook stukken op Breitbart. Bannon is (zie aanvulling in de hoofdtekst) lid geweest van het CNP.

Meer over Breitbart en Bannon in deze en deze blog van me.

[6] Toegevoegd mei 2016: Meer over Daniel Pipes - een grotere extremist dan ik bij het schrijven van mijn blog had ingeschat - in het lezenswaardige artikel "Vrienden van Geert Wilders: Daniel Pipes" (2011) van Walter van der Cruijsen; onder meer: "In 2006 start Pipes' MEF Islamist Watch, een website die de ideeën bestrijdt van de  niet-geweldadige, radicale Islam in de VS en daarbuiten. In hetzelfde jaar wordt de Belgische journalist Paul Beliën directeur van Islamist Watch".

[7] Toegevoegd 9 december 2013: volgens de New York Times is de Council for National Policy “een little-known group of a few hundred of the most powerful conservatives in the country, die elkaar drie keer per jaar ontmoeten achter gesloten deuren. De raad is opgericht in 1981 door Tim LaHaye als een forum voor conservatieve christenen strevend naar versterking van rechtse politiek in de VS. LaHaye is een apocalyptische fundamentalist, zeg maar gerust eindtijdgek die graag het laatste oordeel zou bespoedigen, en auteur van de populaire boekenreeks Left Behind met Armageddon als elfde titel.
Overigens is Nidra Poller, Parijse redacteur van
PJ Media (voorheen Pajamas Media), adviseur van de International Free Press Society en aanwezig op de eerste counterjihad-conferentie in Kopenhagen (2007), een apocalyptische christen. Het zou me niet verbazen als hetzelfde geldt voor Christine Brim, maar ik kan daaromtrent weinig duidelijke aanwijzingen vinden op internet. Zie ook noten [4] en [8].
De met extreemrechtse
‘zionisten’ in zee gaande Europese neofascisten (waaronder extreemrechtse Servische nationalisten) hebben met de eindtijd-christenen gemeen dat de Joden voor hen instrumenteel zijn voor hun eigen uiteindelijke overwinning, waarbij het er voor de Joden in laatste instantie slecht uitziet.
Terzijde wijs ik er even op dat Christine Brim het Franse “Liberté Vox” verwelkomde als bondgenoot. Waarschijnlijk staat deze club dicht bij Vox Populi, dat weer een mantelorganisatie is van het neofascistische Bloc Identitaire.


[8] Toegevoegd 9 december 2013: Kustaw Bessems schreef voor De Pers in 2010 dat Martin Mawyer “komt uit de school van de bekende tv-preker Jerry Falwell”. Deze tv-dominee en auteur is een prominente eindtijdgek. Zie ook noten [4] en [7]. Inderdaad was Mawyer redacteur van Falwells Moral Majority Report. Hij richtte het Christian Action Network op in 1990, een jaar nadat Falwell zijn oorspronkelijke Moral Majority sloot.
Overigens speelt (ook) voor veel islamisten het geloof in het laatste oordeel en in ‘tekenen’ die erop zouden wijzen dat dit op handen is, een belangrijke rol.
Naast Martin Mawyer en Nidra Poller[5] is er mogelijk tenminste nog één andere eindtijdgek IFPS-adviseur, namelijk de christen Mark Steyn[$], auteur van After America: Get Ready for Armageddon (2011), die
Armageddon” in elk geval als metafoor gebruikt. Later toegevoegd: Robert Spencer is dikke mik met christelijke extremisten, zo was hij Adjunct Fellow bij de Free Congress Foundation, opgericht door Paul Weyrich die dominionisten - die geloven in de Apocalyps - steunt. [einde toevoeging]
Hee, Paul Ray, een van de oprichters van de English Defence League, gelooft óók dat zijn strijd tegen de islam plaatst vindt in het teken van de eindtijd.
Al bij al is dit religieuze c.q. godsdienstwaanzinnige motief een vrijwel telkens over het hoofd geziene factor van mogelijk groot belang in de oplopende spanningen tussen islamisten en islam-haters. Een grondige studie daarover is Krieg der Religionen; Politik, Glaube und Terror im Zeichen der Apokalypse (2006) van Victor en Victoria Trimondi.|

[$] Toegevoegd december 2015: Steyn stelt in zijn boek America Alone. The End of the World As We Know It (2006) (deze titel werd aanbevolen door George W. Bush!):
"If you were one of those 'redneck Christian fundamentalists' the media are always warning about apropos America, you might think the Continent's in for what looks awfully like the Four Horsemen of the Eupocalypse – although in tribute to Euro-perversity they’re showing up in reverse order: Death – the demise of European races too self-absorbed to breed; Famine – the end of the Lavishly funded statist good times; War – the decline into bloody civil unrest that these economic and demographic factors will bring; and Conquest – the recolonization of Europe by Islam. Happily, most Europeans are far to 'rational' en 'enlightened' and 'post-Christian' to believe in such outmoded notions as apocalyptic equestrians. Nonetheless, in some barely articulated way, many of them understand that their continent is dying, and it's only a question of whether it goes peacefully or through convulsions of violence."
En passant betoont Steyn zich dus een racist. Merk verder het sarcasme op van zijn kwalificatie van Europeanen als zijnde te rationeel om te geloven in religieuze apocalyptische beelden. En lees ook even andere rabiate, haat zaaiende teksten van zijn hand. Je gaat bijna vermoeden dat Steyn "El Inglès" is op Gates of Vienna, zij het dat diens schrijfstijl sterk verschilt.
[9] In een lange reactie op een stroom instemmende commentaren onder het stuk, werpt “El” al zijn maskers af. Hij schrijft, overigens zeer slordig: guns, guns, guns, the just keep coming up, don't they? is you live in a country where you can get them, get them. get lots. learn to shoot them. learn to clean them. buy some ammo. then buy some more. [...] shoot at things with guns. stroke guns. sleep with one onder your pillow. talk to them. [...] unless the analysis of islam in my essay is wrong, we iz lookin' at shootin', folks, maybe sooner, maybe later.” Hierop wijst auteur Karen Patrick Knutsen van de studie: Narratives of Risk (Waxmann Verlag GmbH, 2012).
Het lijkt er inderdaad sterk op dat het El Inglès zelf is die reageert. Toch stelt dit me in die zin voor een raadsel, dat de schrijfstijl heel anders is dan het formele, Eichmann-achtige proza dat deze auteur in gewone doen bij elkaar pent. Eerder doet het bovenstaande – door het weglaten van hoofdletters en de zin “buy some ammo” – denken aan de eerder genoemde rabiate tekst van John Jay van het American Freedom Defense Initiative van Pamela Geller en Robert Spencer, die schreef:
buy guns. buy ammo. be jealous of your liberties. and, understand, you are going to have to kill folks, your uncles, your sons and daughters, to preserve those liberties. 
Vreemd detail. Je zou denken dat Bodissey de reactie zou hebben verwijderd als het niet El Inglès zelf betrof. Hetzij de laatste drukt zich informeel anders uit dan in zijn ‘officiële’ publicaties, hetzij méérdere mensen uit het wereldje schrijven met elkaars goedvinden onder de schuilnaam El Inglès, hetzij (onwaarschijnlijk dunkt me), deze uitvoerige nabeschouwing is toch van een ‘grapjas’ en ontsnapt aan de aandacht van Bodissey of door hem om de een of andere reden gehandhaafd.

Over El inglès gesproken. Bodissey duidt hem in november 2007, bij de publicatie van “The Danish Civil War” aan als “a new Gates of Vienna correspondent, a Briton who prefers to go by the name of ‘El Inglés’.” Als het werkelijk om een Brit gaat, komen voor mij in aanmerking: Paul Weston, Ann Marchini en Alan Lake (financier van de English Defence League; aanvulling juli 2015: echte naam Alan Ayling, wat iets heeft van "El Inglès"). Is het een Amerikaan of Canadees, dan zijn goede kandidaten: Edward May, John Jay en Bjorn Larsen. Ook acht ik het niet uitgesloten dat het Anders Breivik was. Maar dit is allemaal speculatie; mijn argumenten zal ik daarom achterwege laten.
Werk voor de gleufhoeden!


[10] Toegevoegd 9 december 2013: Anders Breivik schrijft in zijn manifest: “I came in contact with Serbian cultural conservatives through the internet. This initial contact would eventually result in my contact with several key individuals all over Europe and the forming of the group who would later establish the military order and tribunal, PCCTS, Knights Templar. [...] I had the privilege of meeting one of the greatest living war heroes of Europe at the time, a Serbian crusader and war hero who had killed many Muslims in battle. Due to EU persecution for alleged crimes against Muslims he was living at one point in Liberia. I visited him in Monrovia once, just before the founding session in London, 2002.” Voor het bestaan van zo'n geheim militair genootschap schijnen de Noorse opsporingsdiensten geen aanwijzingen te hebben gevonden. Dat Servische fascisten actief zijn in de anti-islambeweging, staat vast. En dat Breivik die commentaren achterliet op Gates of Vienna en in kringen van of rond de English Defence League mede door hen is geïnspireerd, lijkt waarschijnlijk.

[11] Toegevoegd mei 2015: Van Praag houdt er een serie 'uitgeverij-pseudoniemen' op na, in dit geval "Bibliotheca Africana Formicae". Dat het om zijn uitgeverij gaat: zie hier en hier en hier. Het boek wordt ook aangeprezen op de site van zijn bekendste kanaal, Prometheus.

Zie ook m'n blognitities:
Adviseur Wilders: geef ons wapens!
Donner ruikt niet de stront waar hij zelf in staat
Wilders blijft linken naar genocide-blog Gates of Vienna
Geert Wilders werkt samen met exteemrechtse verspreider van complottheorieën over Obama
Waarom Wilders een gevaar is voor de rechtsstaat
De PVV achter het masker van vrijheid en fatsoen
Wilders is indirect verbonden met de English Defence League
English Defence League knoopt banden aan met Tea Party

Later toegevoegd:

[ex-]EDL’s Tommy Robinson, Robert Spencer, Quilliam and the BBC
Loonwatch, 4 november 2013

Lees en huiver: overzicht van wat Robert Spencer, Pamela Geller, David Yerushalmi en andere engerds uit het netwerk van Geert Wilders hebben verkondigd (zie tevens de aanklikbare namen in de oranje balk bovenaan de website).

The CNP: Behind the Curtain
Door Heidi Beirich en Mark Potok, Southern Poverty Law Center, 17 mei 2016

For 35 years, a shadowy and intensely secretive group has operated behind the scenes, providing a venue three times a year for powerful American politicians and others on the right to meet privately to build the conservative movement. [...] [It] [...] mixes large numbers of ostensibly mainstream conservatives with far-right and extremist ideologues, mostly from the far fringes of the religious right. [...] Frank Gaffney, whose group provided Trump with bogus statistics about American Muslims’ support for violent jihad [...], was a member, too. 

Niet 63, maar 849 racistische moorden in Duitsland
Door Rolf Bos, de Volkskrant, 7 december 2013

The powerful neo-Nazi network destroying the European Union from within
Door Nafeez Ahmed, Medium.com, 22 juni 2016

[...] Breivik cited the Gates of Vienna blog 86 times in his manifesto. He saw it as among a handful of intellectual sources for what he dubbed “the Vienna school of thought.”
[...] Morten Messerschmidt, a Danish Peoples Party (DPP) MEP since 2009, is Vice Chair and Chief Whip of the ECR. He is also a convicted racist, and a subscriber to Breivik’s bizarre anti-Muslim ideology, the so-called ‘Vienna school of thought.’ [...] In the same year that Messerschmidt won his landslide place in European Parliament, the budding MEP conducted a video interview with the notorious hate blog, Gates of Vienna. The interview was conducted at a Washington DC conference sponsored by the International Free Press Society (IFPS) and Center for Security Policy (CSP).

[...] Messerschmidt told Sennels that in 20 years, the European Union would be overrun by a civil war with Muslims, exactly as articulated by the Gates of Vienna blog:
[...] In one post from June 9, 2011, about a month before Breivik’s terrorist attack, Fjordman complained that Western governments were complicit in “a policy of state-sponsored ethnic cleansing targeting the white majority population” and added: “Yes, the Islamic creed by itself is inherently violent. No, it cannot be reformed, and Islam in any way, shape or form does not belong in the West. Islam, and all those who practice it, must be totally and physically removed from the entire Western world.”

A Fourth Reich is rising across Europe — with ties to Donald Trump and Vladimir Putin
Door Nafeez Ahmed, Medium.com, 23 juni 2016 

Trump’s counter-jihad. How the anti-Muslim fringe conquered the White House
Door Zack Beauchamp, Vox, 13 februari 2017 

Deze man is de even mysterieuze als belangrijke man achter Geert Wilders
Door Robert van de Griend, Volkskrant, 11 maart 2017

Hij opereert al zeven jaar in de schaduw bij de PVV. Als ghostwriter, speechschrijver, buitenlandsecretaris, fondsenwerver en sparringpartner van Wilders. Wie is de Vlaming Paul Beliën?

How a 'shadow' universe of charities joined with political warriors to fuel Trump’s rise
Door  Robert O'Harrow Jr. en Shawn Boburg, 3 juni 2017

[...] David Horowitz, a former ’60s radical who became an intellectual godfather to the far right through his writings and his work at a charity, the David Horowitz Freedom Center. Since its formation in 1988, the Freedom Center has helped cultivate a generation of political warriors seeking to upend the Washington establishment. These warriors include some of the most powerful and influential figures in the Trump administration: Attorney General Sessions, senior policy adviser Miller and White House chief strategist Stephen K. Bannon.

‘White genocide’ theorists worm their way into the West’s mainstream
Door Nafeex Ahmed, Le Monde diplomatique, 25 maart 2019

[...] Before becoming Trump’s National Security Advisor, John Bolton was in 2012-18 chairman of the Gatestone Institute, a rightwing thinktank in New York which promoted the same racialised narrative. Gatestone began citing Camus in 2015, and referred explicitly to his replacement theory many times.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten