blogspot visitor

17 september 2007

Mooi, Bos prijst Noor...

... en krijgt meteen een overspannen reactie van directeur Yusuf Altuntas van Milli Görüs in Nederland, die de liberale moslim Farish Noor (zie foto), gevlucht voor de relifundi's in Maleisië, een "halve gare Duitser" noemt en en passant Ayaan Hirsi Ali ervan beticht "haat en terreur" te hebben gezaaid.

Getuige onder meer zijn bijdragen op de blog The Other Malaysia is Noor trouwens bepaald géén Hirsi Ali-adept en past hij allerminst in het kamp van Ellian of Jami. Eddy Terstall - die op dit vlak politiek goed bezig is - ziet Noor duidelijk zitten en heeft hem ook bij de PvdA-top geïntroduceerd. Terstall: "Farish Noor is een betere bruggenbouwer dan Tariq Ramadan. Er is een wezenlijk verschil tussen die twee. Ramadan zegt: Moslims moeten zich aanpassen omdat hier in Europa nu eenmaal andere wetten gelden. Maar Farish Noor zegt: Ze moeten zich aanpassen omdat die wetten juist zijn. Noor onderschrijft zonder enige reserve de basiswaarden van de open democratische samenleving. Hij heeft een gezond gevoel voor burgerschap, vrijheid van meningsuiting en van geloof en gewetensvrijheid." Of het verschil tussen Ramadan en Noor zo afgetekend is als Terstall het voorstelt? Ramadan zegt namelijk dat hij de humanistische en democratische basiswaarden ook onderschrijft, zij het omdat ze overeenkomen met de basiswaarden van de islam (de koran). Daarom zegt hij ook dat moslims de grondwet van het West-Europese land waarin ze wonen moeten naleven, voor zover dat niet in tegenspraak is met de koran - en tegenspraak is er volgens Ramadan vrijwel niet. Wat velen wantrouwig maakt, is dat Ramadan principieel 'eerst de koran' predikt; hoe Noor dat ziet, is me onbekend.

De Pers, 11 september: "Wouter Bos krijgt flink op zijn kop"
"De toenadering van de PvdA tot progressieve moslims is de Turkse organisatie Milli Görüs in het verkeerde keelgat geschoten.(...) Altuntas doelt op de naar Duitsland gevluchte Farish Noor. Onlangs sprak de als liberale moslim bekend staande Maleisiër op een bijeenkomst van de PvdA."

Wereldoproep, 31 augustus: "Maleisische moslimdenker Farish Noor moet PvdA redden uit islamdilemma"

[ Over de vrijgevochtenheid van Ahmed Marcouch kan je je twijfels hebben, maar goed. ]

Uitzending Eenvandaag (1 september) met Farish Noor

Maghreb Online (3 september): "Islam zonder grenzen", over Farish Noor

Volledige tekst brief Altuntas aan Bos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten