blogspot visitor

20 oktober 2015

Rector Islamitische Universiteit Rotterdam bidt voor terroristen

Dit is het vijfde deel van een vijfluik. Lees ook:
Heeft Ahmet Akgündüz de zegen van Rudolf Steiner?
Triodos moet islamitische universiteit volgens zijn eigen criteria de wacht aanzeggen
Wat heeft Ahmet Akgündüz met de Grijze Wolven?
Is rector Akgündüz (IUR) een crypto-antisemiet?

Moslimrector opnieuw onder vuur, nu om haattweets
Door Hanneke Keultjes, AD, 20 oktober 2015
Rector Ahmet Akgündüz van de IUR, de Islamitische Universiteit Rotterdam, heeft zich andermaal hatelijk uitgelaten over politieke tegenstanders. Deze keer noemde hij Koerden 'honden' en zei hij te bidden voor de daders van de aanslag in de Turkse hoofdstad Ankara[*].
> Lees verder in het AD

Het lijkt slechts een kwestie van tijd - een wet die de minister van Onderwijs meer bevoegdheden geeft, ligt ter goedkeuring bij de Raad van State - dat Akgündüz zijn biezen moet pakken als rector. Good riddance alvast.

Toegevoegd 21 oktober: in een eerder artikel zei ik over Akgündüz:
Te zijner gunste [moet] worden gezegd dat [...]  hij geen gewelddadige jihad propageert. Hij schreef in 2010: "Jihad as force can only be used under exceptional circumstances to protect Muslims from extreme religious persecution. The Messiah and the Imam Mahdi are the same person, and it is through his teachings, influence, his prayers and that of his followers that Islam will defeat the Anti-Christ or Dajjal in a period similar to the time it took for nascent Christianity to rise (300 years).
De gewraakte tweets van de rector wekken geen hoge verwachtingen voor de invulling van zijn schijnbare terughoudendheid ten opzichte van jihadistisch geweld - al zal hij de aanslag in Ankara daar misschien niet onder scharen.

Toegevoegd 28 november 2015: Akgündüz tweette vandaag naar aanleiding van de moord op een bekende Koerdische advocaat:
"Deken van advocatenorde Tahir Elçi is vermoord. Een waterkruik sneuvelt op weg naar het water".
Oftewel: dat zat erin, hoort bij het vak, daar kon je op wachten, van het een komt het ander. Volgens een woordenboek: "De kruik gaat zolang te water tot ze barst" (met in het Nederlands onder meer de connotaties: 'Je was gewaarschuwd', 'Het kwaad straft zichzelf', maar mogelijk ligt dit net wat anders voor het Turkse gezegde). Op zijn minst deelt de rector een schandalige sneer uit, die mogelijk tegen 'boontje komt om zijn loontje' aanzit of in het Turks gewoon die betekenis heeft of kan hebben.

Update mei 2016: Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk van de partij DENK schoven gezellig aan bij rector Akgündüz bij de opening van het academisch jaar 2015/2016. Ook het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Union of European Turkish Democrats (UETD) waren vertegenwoordigd in de personen van Ebubekir Ozture respectievelijk Veyis Gungors. Ozture komt uit de Turkse Suleymanci-beweging en was in 2012 CDA-parlementskandidaat.

Rector Akgündüz kan het beledigen maar niet laten
Door Mitzi Pepers, Trouw, 20 oktober 2015

Later toegevoegd:

Islamitische Universiteit Rotterdam mag zich geen universiteit noemen
RTV Rijnmond, 14 september 2016

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) moet haar naam wijzigen. De Tweede Kamer is bezig met een nieuwe wet die voorkomt dat opleidingsinstituten onterecht gebruik maken van een universitaire titel. De IUR is al meerdere keren in opspraak geweest, maar tot nu toe kon de overheid niet ingrijpen.

Noot

[*] Toegevoegd 30 augustus 2016: het AD heeft de geciteerde zin later vervangen, er staat nu:
"Deze keer noemde hij Koerden 'honden' en zei hij te bidden voor degenen die op hen jagen."

Verder wordt vermeld dat Akgündüz weliswaar stelde alle vormen van terrorisme te veroordelen, maar een dag eerder had getweet te bidden voor de "helden" die "de honden uitroeien die greppels graven". Turkije-kenner professor E.-J. Zürcher legt uit dat Akgündüz met die helden wel moest doelen op onder meer de plegers van de aanslag in Ankara.

Zie ook mijn blogs over Akgündüz:
Is rector Akgündüz (IUR) een crypto-antisemiet?
Wat heeft Ahmet Akgündüz met de Grijze Wolven?
Heeft Ahmet Akgündüz de zegen van Rudolf Steiner?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten