blogspot visitor

21 januari 2013

Jeremy Gimpel van Habayit Hayehudy droomt van opblazen Rotskoepel op de TempelbergJeremy Gimpel van Habayit Hayehudy, veertiende op de lijst van de partij Het Joodse Huis van coming man Naftali Bennett, 'grapt' over het opblazen van de Rotskoepelmoskee, voor een publiek van Amerikaanse uiterst rechtse christenen in Florida op 13 november 2011. Gimpel is vorig jaar benoemd als leider van de Engelstalige campagne van de partij.

Gimpel: 'This is where it gets good. [...] Imagine today if the golden dome - I'm being recorded, so I can't say blown up - but lets say the dome was blown up. Right? And we laid the cornerstone of the temple in Jerusalem. Can you imagine what it would, I mean... none of you would be here, all of you would be going to Israel, right?!'

In 2009 heeft Gimpel gezegd dat de Rotskoepel qua aanblik uit de toon valt en duidelijk niet op die locatie - de Tempelberg in Jeruzalem - thuis hoort, waar namelijk, aldus Gimpel, de Joodse tempel zou moeten staan.

In de studie Krieg der Religionen (2006) vermelden Victor en Victoria Trimondi een reeks verijdelde[*] aanslagen op de moskeeën op de Tempelberg en waarschuwen zij voor een onstuitbare escalatie van geweld na een geslaagde aanval op een van deze gebouwen, verwijzend naar een uitspraak van Shlomo Gazit, een voormalig medewerker van de Israëlische geheime dienst: 'Elke explosie op de Tempelberg - zij het een vuur, de vernieling van een van de gebouwen of een bloedvergieten - zal een honderdvoudige uitwerking hebben vergeleken met een andere plaats'; en naar de Israelische journalist Gershom Gorenberg, die stelt: 'Elk incident op deze plek kan uit de hand lopen'.

Bennet heeft bij de verkiezingen van morgen geen kans om premier te worden, maar gezien de gestadige verrechtsing in Israël kunnen zijn kansen de komende jaren stijgen.

Toegevoegd 22 januari: volgens de laatste prognose, met 14 zetels voor Habayit Hayehudi, zou Gimpel net in het parlement komen - het zal er dus om hangen. Update 23 januari: Gimpel haalt het niet, zijn partij krijgt 11 zetels (vorige verkiezingen 3, dus wel een grote winst). Lichtpuntje is dat Netanyahu geen meerderheid heeft met alleen maar (ultra)rechtse partijen (60 van de 120 zetels) en zal moeten samenwerken met een centrumpartij om aan de macht te blijven. Update 24 januari: toch 61 zetels voor rechts, beroerd.

Noot

[*] Verijdeld door de inlichtingendienst en regering van Israël, die tot nu toe terdege beseffen dat een aanslag op de Rotskoepel of Al-Aqsa de algehele politieke en veiligheidsituatie enorm zou verslechteren.

Zie ook (deels later toegevoegd):

Is it the End of Days for Jeremy Gimpel?
Door Allison Kaplan Sommer, Haaretz, 19 januari 2013

Israëlische rechtsextremist Ayelet Shaked (Habeyit Hayehudi) bepleit platbombarderen Palestijnen à la 'Dresden'
Electronic Intifada, 7 juli 2014

The explosive comedy stylings of Jeremy Gimpel
Door Gene, Hurry Up Harry, 20 januari 2013

Israeli Right Rising: The Face of the Jewish State's Future Wants to Annex Illegal Settlements
Door Mitchell Plitnick, Alternet, 15 januari 2013

Right-wing nationalist Naftali Bennett [of the HaBayit HaYehudi (Jewish Home) party] represents a shift in Israeli politics that the world should notice.

Boek The End of Days: Fundamentalism and the Struggle for the Temple Mount
Gershom Gorenberg, Oxford University Press, 288 pagina's, 2002
[Bol.com | Google Books | Amazon.com]

Boek Krieg der religionen; Politik, Glaube und Terror im Zeichen der Apokalypse
Victor en Victoria Trimondi, Wilhelm Fink Verlag, 597 pagina's, 2006

Heightened Jewish activism on Temple Mount may spark widespread conflict
Door Amos Harel en Nir Hasson, Haaretz, 2 november 2013

Joden stellen de verboden vraag: zullen we de Tempelberg claimen?
Door Robin de Wever, Trouw, 27 februari 2014

Der Tempelberg im Krieg der Religionen
Victor en Victoria Trimondi, 2006

En m'n blognotities:
Netanyahu: ik heb de Oslo-akkoorden gestopt
Israël: architectuur van een bezetting
Bijna helft joodse Israëliërs wil apartheid
Radicale rabbijnen bepleiten moord op niet-Joden
Izak en Jacob-Israël versus Ismaël en Ezau
Judaïsme, islam en sjechina
Iraanse atoombom, martelaarschap en Apocalyps

Geen opmerkingen:

Een reactie posten