blogspot visitor

18 april 2016

De slimme stad maakt fascisme 2.0 mogelijkSlimme stad of dataslurper?
Door Wouter van Noort, NRC, 15 april 2016
Overheden gaan steeds verder met het digitaal sturen van gedrag van burgers. Met hulp van ‘slimme’ lantaarnpalen, smartphones en drones bijvoorbeeld. "Dit kan fascisme 2.0 creëren".

[...] Amsterdam lanceert later dit jaar Atlas, software waarmee gemeentemedewerkers in een Google Maps-achtig programma kunnen inzoomen op alle huizen in de stad. Nu staan er vooral gegevens in over huizenprijs en eigendom, maar dat moet binnenkort worden uitgebreid.

[...] De Singaporese overheid verzamelt en analyseert data uit sensoren op straat, camera’s met gezichtsherkenning, sociale media en smart phones. [...] Eén project [...] [RAHS] draait om het meten van het niveau van 'nostalgische gevoelens' onder de inwoners. [...] "[...] nostalgie kan [...] lelijke trekken krijgen", volgens een rapport van RAHS uit 2014. "Het kan ontaarden in het afwijzen van de huidige situatie, en een isolerend nationalisme aanwakkeren. We verkennen mogelijkheden om deze nostalgie te kanaliseren op een manier die meer vooruitkijkt."
Belangrijk artikel, waarin verwezen wordt naar bovenstaande video (2015 of 2016) van een lezing van Dirk Helbing, hoogleraar technologische sociale wetenschappen aan de TU Delft en de ETH in Zürich en auteur van het boek The automation of society is next (2015).

Zie ook de video van de lezing "The Automation of Society Is Next: How to Build A Smart, Resilient, Digital Society (and How Not)" (26 maart 2015, Volkswagen Foundation, Hannover):Later toegevoegd:

Blonde vrouwen krijgen het zwaar in de smart city
Door Tijmen Schep, Kennisland, 17 mei 2016

PlaNet, door Google opgezet, kan van een willekeurige foto achterhalen waar op aarde die genomen is. [...] De Russische app FindFace kan op basis van een willekeurige foto van mensen de bijpassende profielen vinden op VKontakte, het grootste Russische sociale netwerk.
[...]
Samengevat: de geschiedenis van data en anonimiteit is een continu schuivende lijn van wat als 'veilig geanonimiseerd' kan worden beschouwd. [...] De bescherming die anonimiteit biedt tegen stalken en andere onplezierige activiteiten wordt door deze nieuwe technieken afgebroken. Juist kwetsbare groepen in de maatschappij hebben daar vaak het eerste last van.

Slimme steden
VPRO Tegenlicht, 1 mei 2016


[Beklemmend is onder meer de vrolijkheid waarmee een wetenschapper in Singapore een toekomst schetst waarin elke zelfrijdende auto voortdurend een driedimensionale opname van zijn omgeving maakt en deze beelden in de cloud worden opgeslagen. De kritische, bijna wanhopig klinkende Aral Balkan waarschuwt dat we als stedelingen straks in een "3D-scanner" leven; K]

Zie ook m'n blogs:
Smart Cities en de privatisering van de openbare ruimte
Kanttekeningen bij het Internet of Things
Gaat de lucht wemelen van drones? Rust en privacy staan op het spel
Activist tegen geprivatiseerde steden vermoord

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen