blogspot visitor

19 juli 2016

Soldiers of Odin moet snel worden afgestoptSoldiers of Odin[1] is is een tak van de gewelddadige, extreemrechtse Finnish Resistance Movement. Eerder kwam in het nieuws dat de groep patrouilleert in Finse plaatsen, loerend op immigranten. Vandaag berichten De Telegraaf, het AD, de NOS en de Volkskrant over een afdeling[2] in Groningen, opgericht door ene Ronald Kiewiet - die op Facebook een NSB-poster geeft geplakt met een fier opkijkende blonde man, een zogende blonde vrouw en de tekst: "nationaal-socialisme is zorg voor het volk en zijn toekomst" (screenshot hierboven, via Kafka). Bij een bericht over opvang van vluchtelingen in Beerta is Kiewiets eloquente commentaar:
Gewoon de bom erop. [...] Nederlanders die dit accepteren ook met de rug tegen de muur!!! En niet besparen op kogels landverraders van hun eigen volk!!
Deze neonazi hield gister met zijn kaalkopjes in uniform een klopjacht op een immigrant die ze verdachten van aanranding. De politie trof de man mishandeld aan na een "melding" van de knokploeg. Het heeft er alle schijn van dat SOO dit op zijn geweten heeft, maar Kiewiet ontkent en het slachtoffer heeft geen aangifte gedaan, evenmin als de vrouwen die zouden zijn lastiggevallen. Volgens Eenvandaag hebben de ouders van een twaalfjarig meisje later besloten alsnog aangifte te zullen doen.

- Update 21 juli: politie Groningen laat weten dat de immigrant niet is mishandeld door SOO, maar gewond was geraakt in een caféruzie. Verder stelt de politie, kennelijk bij nader inzien (want zie hieronder), niet samen te willen werken met SOO, omdat "ze er een extreemrechts gedachtegoed op nahouden en daar ook naar handelen". Dat is mooi, ook als hier eerst de nodige consternatie voor nodig is geweest. 

Onderzoeksgroep Kafka[3] meldt op Twitter:
Leiders Soldiers of Odin NL oude bekenden uit neonazistische scene (Wornell, Koll) [later tweette Kafka Kolls nazi-tatoeages].
Tot de begrijpelijke verbijstering van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, liet een woordvoerder van de Groningse politie weten dat de inzet van SOO "wordt gewaardeerd", zolang men geen eigenrichting betracht.
We juichen de observaties alleen maar toe, maar ze moeten niet voor eigen rechter gaan spelen. Op dat moment gaat het te ver en grijpen we in.
Wat betekent dat de politie een knokploeg uit de hoek van neonazi's legitimeert en een schouderklopje geeft, volstrekt in strijd met de neutraliteit van ordehandhaving in de publieke ruimte. De visie van de Finse politie is een stuk juister.

Voor we het weten wemelt het zo van de goed georganiseerde roedels kerels met duistere agenda's in een 'keurig' pakje - een soepeler logistieke voorbereiding van burgeroorlogachtige toestanden kan je je nauwelijks voorstellen. Daarom moet de PvdA doorpakken (Marcouch[4] stelt Kamervragen) en de regering paal en perk laten stellen aan deze ontwikkeling. Dit type optreden van fascisten moet in de kiem worden gesmoord - verboden dus - voordat men overal milities installeert en de rechtsstaat in Europa binnen afzienbare tijd als verloren moet worden beschouwd. In een interview, voorafgegaan door beelden van surveillerende zware jongens met honden, dat plaats vindt in het Finse hoofdkwartier vol nazi-parafernalia, zegt een militielid met een zakdoek voor zijn gezicht gebonden niet voor niets:
I think it's going to be a war between local people and immigrants.
Ook de rare experimenten met burgerwachten van salafisten (in het Den Haag van VVD'er Van Aartsen) moeten trouwens ophouden. Zet waar dat per se nodig is gewoon neutrale, goed opgeleide stadswachten in, die een behoorlijke afspiegeling vormen van de bevolking en die op een transparante manier worden aangestuurd en verantwoording afleggen aan de autoriteiten.

Terzijde: Geert Wilders voegt zich vandaag - nog explicieter dan eerder al - bij het gezelschap van 'waarschuwers' voor een burgeroorlog die men zelf aanjaagt:
[...] ik hoop dat we volgend jaar in Nederland afscheid kunnen nemen van premier Rutte, en ik hoop dat we dat in de rest van Europa ook kunnen doen, om onze bevolking te beschermen. Zodat er geen burgeroorlog komt, maar we op een democratische manier nieuwe leiders kiezen die zeggen: grenzen dicht en we gaan knokken voor onze eigen mensen.
Wilders woont, net als collega-hitsers Thierry Baudet en Nigel Farage (ex-UKIP), de nationale conventie van de Republikeinen in de VS bij, waar een fascistoïde bespeler van tribale instincten, Donald Trump, officieel tot presidentskandidaat wordt verkozen. Een van Wilders' gastheren, Steve King, is een witte supremacist.

Terecht spreekt Jeet Heer van New Republic van een "apocalyptische conventie" van de "partij van de dood"[5]. De Republikeinen beseffen dat hun basis voor een meerderheid slinkt. Vandaar de hysterische ondergangsretoriek en de omarming van extreemrechtse Europese partijen, nu in de personen van Wilders en Farage. Boven een tweede stuk van Heer over de conventie staat de omineuze kop: "De Republikeinse partij duwt Trump richting oorlog met Black Lives Matter" (de burgerbeweging die excessief politiegeweld tegen zwarten hekelt)[6].
Gary Legum van Salon merkt treffend op:
It is a party in the full-blown grip of panic as its Caucasian base sees its place at the top of the heap of Western civilization slipping, and it does not know what to do except lash out, embracing ever-crazier characters [vergelijk dit; K] from the fringes of society.
Een proces dat in Europa helaas verder is voortgeschreden en in steeds meer landen macht verovert of dat dreigt te doen.

Toegevoegd 21 juli: In een puik rapport van de Amerikaanse Anti Defamation League (ADL) prijkt een screenshot van een tekst van Soldiers of Odin, waarin onder meer staat:
We are not a nice, polite group that will do nothing but report outrages to the police. The police are overworked as it is, and hamstrung by the dictates of the law. WE ARE NOT. We will BEAT THE LIVING SHIT out of any we catch raping American women and terrorizing American citizens.
Toegevoegd 3 augustus: Tatjana Festerling van Fort Europa - die samen met de Nederlandse Pegida-leider Edwin Wagensveld in Bulgarije jaagde op op immigranten - roept op een demonstratie van Pegida (2 augustus in München) op tot een "leger van burgerwachten" van bewapende Duitsers en kampen voor "criminele" of "psychisch opvallende" immigranten. Ook bezigt ze het retorische bedrog van de omkering van de waarheid: ze dicht de SPD de nationaalsocialistische trekken toe die Pegida zelf heeft.

Noten

[1] De Amerikaanse neonazi David Lane, oprichter van de terroristische organisatie The Order en de bedenker of tenminste de bekendste verspreider van de - in allerlei vormen steeds meer opduikende - meme "white genocide", bestudeerde naar verluidt in de gevangenis het odinisme.

[2] Er zouden ook afdelingen zijn in Arnhem, Leiden, Utrecht, Drenthe, Brabant en Limburg.
Volgens Eenvandaag waren de Soldiers of Odin ook op de Republikeinse nationale conventie in Cleveland en dat klopt. Een Finse journaliste laat in de uitzending weten dat de groep in Finland alweer op zijn retour lijkt, omdat de "jonge, werkeloze mannen" in kwestie niet in staat zouden zijn een organisatie te leiden.
In Finland is een tegenbeweging actief, de "Sisters of Kyllikki", die de straat op gaat om immigranten demonstratief een knuffel te geven.

De Amerikaanse Anti-Defamation League stelt echter dat in de VS duizenden radicalen zich bij Soldiers of Odin hebben aangesloten en acht het een netwerk van betekenis:
Soldiers of Odin USA is attracting adherents from both of the two largest segments of the American extreme right—white supremacists and the antigovernment extremist "Patriot" movement—and may be the most significant coalition of such extremists in the U.S. since the early 1990s.
Het staat dus te bezien of de beweging een blijvertje is, in Europa en/of in Amerika, maar gezien het huidige Umfeld van maatschappelijke spanningen en radicaalrechtse agitatoren, blijft de voedingsbodem voor een vorm van gevaarlijke mobilisering voorlopig zeker aanwezig.

In het bovengenoemde rapport van de ADL staat verder:
In a scenario straight out of the book "Camp of the Saints" (a must-read, if you haven't already) waves of "immigrants" are pouring into Europe, committing mass rapes.
Dit boek van Jean Raspail wordt in ons land aanbevolen door onder meer Jort Kelder, Adjiedj Bakas, Boudewijn van Houten en natuurlijk Joost Niemöller. Kelder was betrokken bij de bijeenkomst "Verzetshelden" van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet dit voorjaar in de buurt van Utrecht.

[3] Een woordvoerder van Kafka vertelt in een radiouitzending over Soldiers of Odin (vanaf de tiende minuut).

[4] Zie ook hier. Marcouch stelt terecht dat sowieso onderzoek moet worden gedaan naar de mishandeling van de immigrant.

[5] Heer: "It’s no accident that the evening was one long memento mori, a reminder of death. Citing psychological studies, John Judis persuasively argued in Vox that being reminded of death makes people more likely to support order-promising right-wing leaders.
[...] This fear of death played into the other major theme of the evening, the need to punish Clinton. 'Lock her up,' the crowd repeatedly cried, and some of the speakers [...] echoed this chant on stage. [...] That calls for Clinton to be jailed are now part of the normal rhetoric heard from the convention floor, and even the stage, is a testament to the radicalization of the Republican Party."

[6] De terroristische aanslagen op de politie - waarbij overigens ook agenten van kleur omkwamen - in Dallas en Baton Rouge zijn uiteraard hoogst ernstig en verontrustend, maar er zijn geen aanwijzingen dat er een of andere vorm van georganiseerd 'zwart verzet' achter zit en Black Lives Matter heeft zich helder gedistantieerd van deze moorden.


Op 20 juli is de tekst bijgewerkt; de datum is op 19 juli gezet, omdat dit beter past en de blog binnen een uur na 19 juli verscheen.

Zie ook:

Burgerwacht 'Soldiers of Odin' jaagt op criminele asielzoekers
Door Chris Born en Koen Voskuil, AD, 19 juli 2016


The GOP Is the Party of Death
Door Jeet Heer, New Republic, 19 juli 2016

On an apocalyptic convention night, Republicans wallowed in the pornography of suffering and the need to punish Hillary Clinton.

The Republican Party Is Pushing Trump Toward a War With Black Lives Matter
Door Jeet Heer, New Republic, 19 juli 2016

[...] party members are raring for a fight against Black Lives Matter and the newly resurgent civil rights movement.

Joining forces in Cleveland: European-style nationalism is poised to unite with Trump's GOP
Door Gary Legum, Salon, 19 juli 2016

Nigel Farage and Geert Wilders attending the RNC is evidence of the GOP's embrace of the extreme right.


PvdA-Kamerlid Marcouch: werkwijze Soldiers of Odin is walgelijk
NOS, 20 januari 2016

[...] [Marcouch] zegt dat er een verschil is tussen burgers die mensen op heterdaad iemand betrappen en groepen die georganiseerd te werk gaan. "Er zit een idee achter: migranten en vluchtelingen opjagen." [...] Er is geen aangifte gedaan tegen de vluchteling, die zelf ook geen aangifte heeft gedaan van mishandeling. Daardoor stelt de politie geen onderzoek in. Marcouch vindt dat dit wel moet gebeuren.

'Het zou me verbazen als Soldiers of Odin nog lang bestaat'
NOS, 20 juli 2016

[...] [...] misdaadjournalist Maarten van Dun [vraagt] zich af of de groep een lang leven beschoren is. "[...] Deze groepen zijn meestal niet erg goed georganiseerd.
[...] Jaap van Beek van Kafka. "Omdat vluchtelingen in Nederland nu stelselmatig worden gedefinieerd als probleem, zeggen extreemrechtse organisaties: '[...] dit roepen wij al jaren'. Dat leidt tot meer zelfvertrouwen dus krijg je nu dit soort nieuwe activiteiten."

Soldiers of Odin actief in Winschoten
Eenvandaag, 20 juli 2016 [goed item]

Better Know an RNC White Supremacist: Soldiers of Odin
Door Michelle Goldberg, Slate, 19 juli 2016

Your occasional guide to the neo-fascists and white supremacists who have come to Cleveland to celebrate the ascension of Donald Trump.

Rapport Soldiers of Odin USA. The Extreme European Anti-Refugee Group Comes to America
Anti-Defamation League, 2016

"Ein Heer von Bürgerwehren"
Door Sebastian Lipp, Junge Welt, 3 augustus 2016

Der Münchner Pegida-Ableger bietet Tatjana Festerling eine Bühne. Die nutzt die Gelegenheit und ruft zur Menschenjagd auf.

Neonazis wüten, Orbán schweigt
Door Keno Verseck, Der Spiegel, 31 oktober 2016

Der Neonazi-Mord an einem Polizisten schreckt Ungarn auf. Das Problem mit militanten Rechtsextremen wächst, paramilitärische Wachtrupps und Bürgerwehren formieren sich. Die Orbán-Regierung schaut weg - aus Kalkül.

CDA bezorgd over 'extreemrechtse patrouilles' bij Hoek van Holland
RTL Nieuws, 17 december 2017

Het CDA in de Rotterdamse gemeenteraad wil opheldering over 'patrouilles' die de extreemrechtse groep Voorpost [verweven met Erkenbrand; K] zegt te uit te voeren in de duinen van Hoek van Holland om illegale migranten op te sporen.

En ook m'n blogs:
Bulgaarse overheid beloont neofascistische speurders naar immigranten 
Karskens, Baudet, Brussen en Roos entameren de oorlog die ze 'voorspellen'
Wilders maakt zich eigenaar van een eventuele gewelddadige opstand
Zweden: 'kustwacht' van neonazi's speurt naar vluchtelingen
Fascistoïde Trump bespeelt tribale instincten 
Is Thierry Baudet geen fascist 2.0? Echt niet?
Hoe rechts-extremisten het taalgebruik ontremmen
Het groeiende gevaar van selffulfilling apocalyptiek
De neonazi-breinen achter de witte genocide-meme
Korwin-Mikke en Gražulis, twee van de oprukkende politieke hysterici in Europa
De ruk naar extreemrechts in Oost-EuropaScreenshot van een website van Soldiers of Odin in Amerika (bron: ADL, 2016).

Terug naar boven ^

2 opmerkingen:

  1. Anoniem10:20

    Kan dit een test zijn geweest om te kijken hoe publiek en politie reageren op het aanpakken van een asielzoeker die enkel wat vrouwen aansprak? Ze maakten zich immers uit de voeten voor de politie ter plaatse was, maar maakten alles wel bekend via sociale media. Om reacties te peilen? In dat geval is de tamme reactie van de politie-woordvoerder een gevaarlijke. Gelukkig is de PvdA wel scherp.

    BeantwoordenVerwijderen