blogspot visitor

15 maart 2014

Wilders: "Hoe minder Marokkanen in Nederland, hoe beter!"Geert Wilders, die drie dagen geleden op campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag voor de camera verkondigde dat zijn partij staat "voor een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen", zou volgens sommigen alleen doelen op criminele Marokkanen. In bovenstaand vraaggesprekje blijkt dat het hem - als puntje bij paaltje komt - echt gaat om Marokkanen in het algemeen:
"Hoe minder Marokkanen in Nederland, hoe beter. En dat zeg ik, omdat ze zwaar oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit, in de uitkeringsafhankelijkheid, 6 van de 10 Marokkanen onder de 23 zijn met politie en justitie in aanraking gekomen, dus als we die mensen op het vliegtuig Nederland uit kunnen gooien, dan zou dat geweldig zijn."
Ergo: omdat een relatief groot deel van een groep burgers over de schreef gaat, wil Wilders die hele groep zo klein mogelijk maken. Dit zou natuurlijk discriminatie door de staat zijn, in flagrante strijd met artikel 1 van de grondwet, dat Wilders dan ook wil schrappen. Vaarwel, rechtsstaat. (Over de vraag hoe de PVV dit voornemen in praktijk zou willen brengen, wil je als zinnig mens niet eens nadenken.)

Of dit ook een bewijs vormt voor racisme, lijkt me de vraag. Wilders zou in theorie iets dergelijks kunnen zeggen over een bevolkingsgroep met wortels in een land waar voornamelijk blanken wonen. Latere aanvulling: er kan toch sprake zijn van racisme, want: 'Het begrip ras wordt naar vaste jurisprudentie ruim uitgelegd. "Ras" houdt ook in huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming. Ook begrippen als "buitenlanders", "vreemdelingen" en "asielzoekers" kunnen onder het begrip vallen.' Einde aanvulling. Expliciet racistischer vind ik persoonlijk eerdere uitspraken van Wilders:
- Antwoorden dat het 'niet acceptabel' is als de grote steden in Nederland qua meerderheid van de inwoners 'niet-blanke steden' zijn (BBC-Hardtalk interview, 2006 - zie hier voor video en een transcriptie van de vraag en Wilders' antwoord).
- "Mocht het ooit tot rellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan. Met die rellen schudt de samenleving de politiek wakker en dwingt haar alsnog daadkrachtig in te grijpen, voordat het echt te laat is.' (HP De Tijd, februari 2004 - Wilders zei dit na eerst te hebben beweerd dat hij "rassenrellen" juist wil voorkomen).

In het achtuurjournaal van vandaag (vanaf 12:32) zette Wilders, ongetwijfeld bewust proberend de commotie door bovenstaande uitspraken verder aan te wakkeren, ook zijn agressie tegen de islam een agiterend tandje bij: "als het kan die moskeeën weg, die hier staan", kraamde hij uit, om zich heen kijkend in de stad (Den Haag). Bij mijn weten is het PVV-standpunt tot nu toe dat er geen nieuwe moskeeën bij mogen komen. Het willen sluiten van moskeeën is een gevaarlijke stap verder in het opstoken van toch al oververhitte emoties. Wel is deze uitspraak geheel in lijn met wat Wilders liet weten aan de BBC, december vorig jaar: "Ik geloof dat er geen plaats is voor de islam op ons continent."
De man wordt steeds griezeliger.

Later toegevoegd:

Ook publiek Wilders roept om minder Marokkanen
Door Lisanne Ruijgrok, Trouw, 19 maart 2014

Weer een kwalijke stap verder van Wilders: op een bijeenkomst in Den Haag op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen (19 maart) riep hij: "Willen jullie meer of minder Marokkanen in jullie stad en in Nederland?" Waarop het publiek "Minder!" scandeerde. Waarna Wilders: "Dan gaan we dat regelen."
Een abjecte en angstaanjagende vorm van haat zaaien.

Dutch politician Wilders leads anti-Moroccan chant
Washington Post, 19 maart 2014

Wilders hetzt Anhänger gegen Marokkaner auf
FAZ, 20 maart 2014

[...] Die Fragestellung erinnert zudem an die berühmte Sportpalastrede des NS-Propagandaministers Joseph Goebbels, in der er 1943 mit einer ähnlichen Formel zum "Totalen Krieg" aufgerufen hatte.

Duits persbureau vergelijkt Wilders met Goebbels
Trouw, 20 maart 2014

Advocaten: aangifte tegen Wilders nu kansrijk
Trouw, 20 maart 2014

Ook Marokkanenberaad doet aangifte tegen Wilders
Trouw, 20 maart 2014

Dit schrijven de buitenlandse kranten over Wilders' uitspraken
Trouw, 21 maart 2014

Zie ook m'n blognotities:
Waarom Wilders een gevaar is voor de rechtsstaat
Wilders' schaduw Bjorn Larsen zit diep in netwerk rond genocideblog Gates of Vienna
Wilders vraagt Marine Le Pen ten dans - het masker valt af 
Adviseur Wilders: geef ons wapens!
Wilders blijft linken naar genocide-blog Gates of Vienna
Geert Wilders werkt samen met exteemrechtse verspreider van complottheorieën over Obama
De PVV achter het masker van vrijheid en fatsoen
Wilders is indirect verbonden met de English Defence League
English Defence League knoopt banden aan met Tea Party

Geen opmerkingen:

Een reactie posten