blogspot visitor

22 oktober 2007

Feedbackloops opwarming aarde



Als ik me niet vergis (zie ook bijvoorbeeld http://earthsociety.org/index.php?pgxfer=210 ) zijn er vijf belangrijke, positieve feedbackloops aan het werk die de opwarming van de aarde voortdurend versnellen:

1. Opwarming -> smeltende ijslagen -> minder reflectie zonnestraling -> versnelde opwarming

2. Opwarming -> smeltende permafrost -> vrijkomende methaan -> versnelde opwarming

3. Opwarming -> grotere luchtvochtigheid -> meer absorptie stralingswarmte -> versnelde opwarming

4. Opwarming -> oceanen nemen minder kooldioxide op -> versnelde opwarming

5. Opwarming -> verdorrende vegetatie, meer bosbranden -> minder koodioxide-opname door bos -> versnelde opwarming

Zijn er ook feedbackloops gaande die de klimaatverandering vertragen? Ja, waarschijnlijk onder meer wolkenvorming (een ander, maar ik meen minder sterk effect van toenemende luchtvochtigheid dan dat onder punt 3. hierboven) en minder absorptie van zonlicht bij minder vegetatie/bos. En wellicht het tot stilstand komen van de warme Golfstroom, wat voor onze regio minder prettig is.

Toegevoegd op 30 oktober: Tim Flannery noemt als de drie gevaarlijkste positieve feedbackloops: - het stoppen van de Golfstroom (volgens hem dus een positieve, geen negatieve feedbackloop); - het sterven van de regenwouden; - het vrijkomen van methaan uit de oceaanbodems; - het smelten van het noordpoolijs.

Update juli 2021: Inmiddels wijst steeds meer onderzoek uit dat het effect van de opwarming van de aarde op wolken een positieve feedbackloop is: de opwarming wordt versterkt door veranderingen in wolken(dekken).

Zie ook Google zoekresultaat op "climate change" en "positive feedback" (bijvoorbeeld www.sciencedaily.com/releases/2006/05/060522151248.htm) en dit diagram op deze pagina met uitleg: "Feedback Mechanisms in Climate"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten