blogspot visitor

14 januari 2011

Nederland schipperde rond Milosevic vanwege Zorreguieta en Máxima


Jorge Zorreguieta naast Jorge Rafael Videla in 1979 (boven); Zorreguieta ingezworen als minister van Landbouw in het regime van Videla (rechtsonder).

NRC Handelsblad, 14 januari 2011

De Nederlandse regering hield dus maatregelen rond de vervolging van Milosevic af met het oog op het besmette verleden van de aanstaande schoonvader van de kroonprins: diens vrije verkeer en dat van zijn familieleden naar en van Nederland mocht niet op losse schroeven worden gezet. Geheel in stijl met het afdekken van de strapatsen van ex-nazi prins Bernhard (verder hier en hier en hier). Houzee!

Niks over gemeld in het nieuws door en voor 'doven en slechthorenden' (het achtuurjournaal van de NOS) natuurlijk. 

Later toegevoegd:

'Zorreguieta wist zeker van verdwijningen'
Nu.nl, 23 februari 2013

Departement Zorreguieta stelde lijsten op voor vervolging
EO De Vijfde Dag, 9 januari 2012

Het departement van onderminister Jorge Zorreguieta zocht toch actief naar tegenstanders van het Videla-regiem [...] Volgens advocaat Göran Sluiter zijn de verklaringen 'schokkend'.

Gegevens werpen nieuw licht op zaak Zorreguieta'
Nu.nl, 21 januari 2013

Getuige meldt zich in zaak tegen Zorreguieta
Trouw, 6 januari 2012

Fons Burger schrijft in een opiniestuk op Joop.nl: '[...] Videla heeft aangegeven dat Zorreguieta bij de voorbesprekingen van de coup aanwezig was namens een pressiegroep van vlees- en graan exportmagnaten, de rijkste burgers van Argentinië.  Videla (2x levenslang) beschuldigt diezelfde groep nu: "Ze wassen hun handen in onschuld, eerst zeiden ze tegen ons 'Doe wat je moet doen' en nu geven ze ons alle schuld."
[...] Ik heb al niet veel vertrouwen in dat gedraai van [Diederik] Samsom, maar dit gaat toch wel een beetje ver. Hoe moeilijk is het om ook hier je rug recht te houden?'

Zie ook:

De verdonkeremaande nazi-huwelijksfoto's (1937) van de ouders van Beatrix
Door René Zwaap, MokumTV, 2002


Foto via MokumTV. In het midden een innig voldane Wilhemina, aan haar rechterzijde (onder het kroontje) het huwelijkspaar Juliana en Bernhard, aan haar linkerzijde eregasten die de Hitlergroet brengen.

Zwaap: '(...) Wilhelmina eistte ook nog dat het Horst Wessellied zou worden gespeeld. (...) Noch van Bernhard noch van Claus is ooit een openbare verklaring geëist wat zij op hadden met de anti-democratische ideologie van het nazisme, terwijl beide prinsen voor hun huwelijk regelmatig werden gesignaleerd in het uniform van respectievelijk SA en SS, Hitler Jugend en Wehrmacht.'

Wikipedia: 'De dirigent Peter van Anrooij weigerde te dirigeren en werd in opdracht van Wilhelmina vervangen'. De wikipedia citeert verder de lakei-historicus Cees Fasseur om het allemaal goed te praten: het was niets anders dan diplomatiek en 'verplicht' in 1937, tja... natuurlijk moet je het allemaal in het kader van die tijd plaatsen en bekijken we nu alles met onze kennis van de geschiedenis, maar fraai is het allemaal bepaald niet, het rabiate antisemitisme van Hitler bijvoorbeeld kon toch echt niemand in de verste verte zijn ontgaan.

Later toegevoegd:

Op verzoek van prins Bernhard hebben honderden ex-Waffen-SS’ers in Indië gevochten
Gerard de Boer, 11 november 2015

Zie ook m'n blognotitie:
Zorreguieta en Beatrix 'kraken' boerderijen in Wassenaar

---

In dit interview door Jesse Goossens (verschenen in het boek Vrouwen die de wereld veranderen, Lemniscaat, 2005) hekelt[*] activiste tegen de privatisering van drinkwater Maude Barlow de kwalijke rol van de met commerciële drinkwaterpiraten onder één hoedje spelende prins Willem Alexander op dit gebied. Zijn oproep om van water een mensenrecht te maken, doet niks af aan zijn promoten van het foute uitgangspunt dat de drinkwatervoorziening in privéhanden mag komen. (Lees daarover bijvoorbeeld ook Vandana Shiva).

[*] Uit het interview met Barlow: "Onze eigen kroonprins Willem-Alexander is bijvoorbeeld expert op het gebied van waterbeheer. Na zijn voorzitterschap van het tweede World Water Forum in Den Haag in 2000 ontpopte hij zich als een fervent woordvoerder van de 'watersector'. In de Volkskrant verdedigde hij aan de vooravond van het derde Water Forum in Kyoto de waterprivatisering. 'Ik heb projecten bezocht, zoals in de favelas in Rio, die heel succesvol zijn. Waar de mensen zelfs trots zijn een rekening voor water te ontvangen, omdat het voor de eerste keer is dat ze erkend worden door de overheid. Ze waren altijd illegaal, ze hoorden er niet en bestonden officieel niet. En nu krijgen ze op hun adres een rekening. Dat betekent dat hun titel op dat adres erkenning krijgt.'
Maude spuugt bijna vuur als ze deze argumentatie aanhoort. 'Een rekening! Ik weet niet hoe je door moet dringen tot de Prins van Oranje. Hij leeft in zo'n uitzonderlijke wereld. Hij heeft nooit ergens voor hoeven betalen. Zo is zijn leven nou eenmaal. Hij heeft er geen idee hoe het is om als boer in Bolivia te moeten leven en er opeens achter te komen dat de prijs van water zo hoog is geworden dat je het gewoon niet kunt betalen.
(...) Ik noem mensen als Prins Willem-Alexander The New Global Royalty, het Nieuwe Wereldkoningshuis. Het zijn staatshoofden, academici, sommige journalisten en leiders uit het bedrijfsleven die samenkomen in exclusieve vakantieoorden. Jetsetters die met elkaar telefoneren en elkaar dit soort verhalen vertellen. "Zo zit de wereld in elkaar," zeggen ze. (...) Ik noem dat: het Voorrecht om Niet te Weten.'"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten