blogspot visitor

21 januari 2011

Nederland groot in slachten en wapens leveren

Aantal 'veefabrieken' in vijf jaar verdubbeld
Trouw / Novum / Milieudefensie, 21 januari 2011

Milieudefensie: 'Vooral het aantal veefabrieken voor koeien is sterk toegenomen. In de praktijk betekent dit onder andere dat de runderen niet meer in de wei mogen grazen. Veefabrieken schaden echter niet alleen het welzijn van dieren. De enorme productie van mest zorgt voor een grote milieulast. Daarnaast ontsieren de enorme complexen het landschap.

Megastallen vormen een risico voor de gezondheid van omwonenden. Ze zorgen voor veel uitstoot van fijnstof en zijn een broedplaats voor ziektekiemen. Zo overleed vorig jaar een Nederlandse vrouw door besmetting met de resistente ESBL-bacterie. Een ander recent voorbeeld waarbij in Nederland doden vielen is de uitbraak van de Q-koorts.

De veefabrieken zijn ontstaan door de schaalvergroting in de sector. Vorig jaar telde Nederland ruim 50.000 veehouderijen. Tien jaar geleden waren dat er nog ruim 78.000. De daling betekent dat per bedrijf steeds meer dieren worden gehouden. Nederland behoort tot de meest veedichte landen ter wereld.
Op jaarbasis worden in Nederland ongeveer 450 miljoen dieren geslacht, bijna 27 dieren per Nederlander. Daarmee behoort Nederland tot de meest veedichte landen ter wereld.

De laatste jaren heeft de opkomst van veefabrieken voor veel beroering gezorgd. In Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Noord-Brabant en Utrecht kwamen provinciale burgerinitiatieven tegen megastallen van de grond waarbij in totaal bijna 100.000 burgers de politiek opriepen deze complexen tegen te houden.

Campagne Milieudefensie tegen veefabrieken hier.

Zie ook m'n blognotitie:
Varkensflatdebat

Wapenhandel

Nederland behoort qua financieel volume ook nog eens tot de grootste militaire exporteurs ter wereld. 98 procent van de wapendoorvoer via Nederland wordt niet getoetst aan het wapenexportbeleid. Als doorvoerland van vuurwapens en munitie is ons land een grote speler, met Schiphol en de Rotterdamse haven als belangrijke Europese knooppunten.
En de Nederlandse wapenexport blijft stijgen. De waarde ervan steeg in 2009 naar 1,41 miljard euro, 12 procent meer dan het record van 2008.
Campagne tegen wapenhandel: www.stopwapenhandel.org

Toevoeging januari 2012:

Onrust over wapenleveranties
Nieuwsuur, 19 januari 2012

In de Tweede Kamer groeit de onrust over wapenleveranties die het kabinet overweegt naar landen die omstreden zijn. Vanavond in Nieuwsuur politieke reacties en gesprekken met de ministers Hillen en Rosenthal. Zetten zij door ondanks het verzet van de Kamer?
[einde toevoeging]

Toevoeging april 2012:

Regering wilde wapenhandel verbergen voor Tweede Kamer
SP.nl, 26 april 2012

---

Dieren slachten en anderen een handje helpen mensen te doden: waarin een klein land groot kan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten