blogspot visitor

23 december 2007

Gehoor, ruimte en oorsprongHet evenwichtsorgaan is nauw verbonden met het gehoorapparaat - 'ruimte' en 'geluid' gaan als het ware anatomisch in elkaar over[*].
De trilhaartjes (bijna de primitiefste organismen) die het geluid doorgeven aan de zenuwen en hersenen, bevinden zich in het spiraalvormige slakkenhuis - dat doet denken aan een fossiel van een van de eerste diersoorten.
Houd een schelp tegen je (oor)schelp en je hoort je oorsprong[**] - het ruisen van de zee? Waaraan geeft het leven, de evolutie, gehoor?

http://en.wikipedia.org/wiki/Akasha
Akasha is the Sanskrit word meaning aether in both its elemental and mythological senses. In Hinduism Akasha means the basis and essence of all things. The source of everything that exists. One of the Panchamahabhuta, or 'five great elements'; its main characteristic is Shabda (sound) [zoals bekend plant geluid zich echter juist niet voort door het vacuüm; K]

http://en.wikipedia.org/wiki/Ervin_L%C3%A1szl%C3%B3
(...) Using the Sanskrit and Vedic term for 'space', Akasha (...)

Noten (later toegevoegd)

[*] Denk ook aan de innige band tussen muziek en dans! - onder meer in de zin van 'golven' zowel qua beweging als geluidsgolven (we spreken trouwens verder[**] van een 'zee van geluid' en 'dansend water').

[**] Peter Sloterdijk in zijn Sferen-trilogie (deel I, hoofstuk 7): 'Wat we in de taal van onheuglijke tradities "ziel" noemen, is in zijn gevoeligste centrum een resonantiesysteem dat in de audiovocale gemeenschap van de prenatale moeder-kindsfeer tot ontwikkeling komt' [dus de periode dat 'je' in het vruchtwater vertoeft, waarbij de embryonale ontwikkeling in het kort 'de hele evolutie' lijkt over te doen, inclusief het vroege stadium van een in zee levend organisme; K]. 

Later toegevoegd:


Baby's leren talen onderscheiden in baarmoeder
Nu.nl, 2 januari 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten