blogspot visitor

29 oktober 2007

Groene energie uit algen

Gelukkig, een hoopgevende ontwikkeling. 

Zoeken naar het groene algengoud
Door Ferry Haan, de Volkskrant, 20 oktober 2007


...CO2 omzetten in waterstof (dat bij verbranding géén CO2 geeft!); als dat waar is en effiënt kan worden gemaakt, ligt een prachtige nieuwe energiebron in het verschiet.

Zie ook:
www.algaelink.com
Algaelink-filmpje over 'algenoliepers' om biodiesel uit de algen te winnen

Over het totale energierendement (en de bijbehorende CO2-balans) zwijgt de FAQ van Algealink helaas in alle talen. "The cost will vary based on your location (...) Therefore, it is very important to start with the demo reactor so you can experience the total cost in real time (...) It is best to look locally and determine which is most cost effective for you". Mijn natte-vingerindruk is dat er behoorlijk wat energie in het productieproces van de biodiesel gaat zitten en dat er alleen bij véél zonlicht misschien sprake kan zijn van netto - totale productieproces tot en met verbranding van de olie - substantieel minder CO2-uitstoot dan bij gewone diesel. Of dat genoeg zal zijn om zoden aan de dijk te zetten, moet nog maar blijken en zal waarschijnlijk sterk afhangen van het verder innoveren van het proces.

Links:
Algen barsten van energie (Ode, december 2006)
Is de nieuwe diesel gemaakt van algen? (Sync, 5 februari 2007)
- waarop onder meer deze skeptische respectievelijk optimistische reacties:

"Ik ben bang dat er heel wat energie nodig is om de algen uit te persen en de olie te zuiveren.
En daarnaast moet je nog eens 3x zoveel (bio-)ethanol toevoegen om er een bruikbare brandstof van te maken. Helaas ontbreekt de berekening hoeveel landbouwgrond er nodig is om zo idioot veel ethanol te produceren.
En al die moeite om de Amerikanen in hun dikke SUV's te kunnen laten rijden."

"Dit biedt de mogelijkheid om 2x van de algen gebruik te maken.
Laat de algen eerst waterstof produceren. Gebruik dit vervolgens om de machinerie aan te drijven voor het persen en produceren van de diesel.
Wanneer je dit combineert met de efficiëntie van de waterstof generatoren (docu: "de waterstofrevolutie" van Tegenlicht), kan dit heel wat moois opleveren."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten