blogspot visitor

02 april 2009

Afghanistan: Westen steunt onrecht

By Julian Borger, The Guardian, April 1, 2009

En de Nedelandse media maar juichen over de geniale wijze waarop ons land in 'no time' de hotels, vergaderzaaltjes, bewakingsdiensten en niet te vergeten de catering voor de Afghanistan-top heeft georganiseerd. Met als een der highlights de pr-blurps van Maxime Verhagen op Twitter gedurende de dag.
In- en intriest.

Het zou me niks verbazen als de Westerse landen het zullen laten bij vrome rituelen van 'dismay' in diplomatieke achterkamertjes, met het oog op de 'public opinion' goochelend voorgesteld als een principiële stellingname. Terwijl maar één reactie op haar plaats is: wegwezen uit Afghanistan als Karzai niet meteen die wet terugtrekt. En meteen een streep haalt door de straf voor de student journalistiek Sayed Pervez Kambaksh - begin vorig jaar even in het nieuws, maar inmiddels door vrijwel de voltallige Westerse pers - terwijl het ook nog eens om een journalist in spe gaat - totaal vergeten. Verraad is hier een gepaste term.

Op The Independent na dan:

Student facing 20 years in hell
By Jerome Starkey in Kabul, The Independent World, March 12, 2009

Zie ook:

Afghanen op top slecht vertegenwoordigd
Door Tjitske Ypma, Oneworld, 31-03-2009

(...) volgens zowel Oxfam als het Rode Kruis verslechtert de situatie van de gewone bevolking razendsnel. "Een intensivering en verspreiding van geweld duwen delen van Afghanistan in de richting van een ernstige humanitaire crisis" (...) Gender Concerns International, die probeert de belangen van vrouwen in vredesprocessen op de agenda te krijgen, heeft al van tevoren bedacht dat de inspraak van Afghaanse vrouwen op de conferentie te minimaal zal zijn, en daarom een eigen conferentie belegd in Kabul in juni.

A Voice of Hope for Afghanistan's Women
By Frud Bezhan, The Age (Australia), April 15, 2009

Photo: Malalai Joya believes the US and other foreign powers are making a mockery of democracy and the liberation of Afghan women by empowering the warlords and fundamentalists.

Afghanistan's Women Find Their Voice
By Jon Boone, The Guardian/UK, April 18, 2009

Defying threats, fighting oppression: the woman leading protests in Afghanistan
By Tom Coghlan, Times Online, April 30, 2009
Photo Times: Diana Saqeb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten