blogspot visitor

04 november 2013

Economie VS kannibaliseert op gewone burger en gebakken geld

Why Washington Is Cutting Safety Nets When Most Americans Are Still in the Great Recession
Door Robert Reich, RobertReich.org, 1 november 2013

Reich legt uit waarom zoveel Amerikanen maar niet uit de crisis komen en dat mogelijk een nieuwe beurs-zeepbel in de maak is. Grote bedrijven kopen enorme hoeveelheden eigen aandelen terug om de koersen op te krikken en hun investeerders aan zich te binden. Tegelijk blijven ze bezuinigen door het ontslaan van werknemers (verdere automatisering) en het resterende personeel te overbelasten. Intussen blijven de meeste lonen stagneren of teruglopen, zodat er geen koopkracht - binnenlandse vraag - is om de economie te verbeteren (daarom zijn voornoemde methoden de enige die veel bedrijven kunnen toepassen om winstgevend te blijven en investeerders te blijven trekken).
Kortom: de economie kannibaliseert op zichzelf, ten koste van wat Reich maar liefst zo'n 90 procent van de bevolking acht die blijft steken in het moeras van de crash van 2008. En om de ellende compleet te maken, bouwt de overheid - die te weinig belasting binnenhaalt, zeg ik er hier bij - het verstrekken van voedselbonnen af, vooral onder druk van de extreem rechtse Tea Party-republikeinen, maar deels door toedoen van democraten die zich onvoldoende hebben ingezet voor het behoud van de allerlaatste, schamele reddingsboeien van de Amerikaanse maatschappij.

Dit alles is mogelijk, aldus Reich, omdat de 90 procent van de bevolking die (bijna) over het randje wordt geduwd, domweg buiten het sociale netwerk valt van de politici, bestuurders, zakenlieden en andere dik betaalde professionals en aandelenbezitters in de VS: hun leed dringt niet door, ze vallen eenvoudig buiten de boot. De beurzen zijn afgelopen jaar pijlsnel gestegen (door de genoemde  lapmiddelen) en de 10 procent bovenlaag voelt zich beter dan ooit.

Het griezelige is, dat een economisch systeem dat door de hele bevolking heen genomen zo weinig koopkracht en bestaanszekerheid waarborgt, zichzelf op een gegeven moment niet langer aan de haren van het financiƫle circuit - dat draaiende wordt gehouden door het zo goed als 'bijdrukken' van geld - en aan verhoogde efficiency kan blijven optrekken. Een nieuwe depressie lijkt onvermijdelijk; en dan is er geen armslag meer om bittere armoede en mogelijk zelfs chaos en ontreddering voor het overgrote deel van de Amerikanen en wellicht Westerlingen in het algemeen af te wenden.

De enige oplossing is een structurele herverdeling van de welvaart, die de laatste decennia in een noodtempo wanstaltig ongelijk is gespreid over de bevolking. Daarvoor zullen de neoliberale (belasting)hervormingen - lees: het spekken van de grote bedrijven en de welgestelden - voor een groot deel moeten worden teruggedraaid, zo mogelijk in internationaal verband. Dan moet de gewone burger wel eerst de feiten inzien en daarnaar stemmen; en zullen de vakbonden zich veel strijdvaardiger moeten opstellen.

Volg Robert Reich op Twitter

Later toegevoegd:

How the Super-Rich Are Abandoning America
Door Paul Buchheit, Common Dreams, 4 november 2013

If you are young in Britain today, you are being taken for a ride
Door Danny Dorling, New Statesman, 7 november 2013

Zie ook m'n blognotities:
Bedrijven betalen steeds minder belasting, terwijl staten in geldnood zitten
VS: 10 feiten over het ravijn tussen rijk en arm
Belangrijkste oorzaken economische crisis
VS: 26 grote bedrijven betaalden geen belasting
Verhoog de belastingen voor bedrijven en welgestelden of geef de doodsteek aan de publieke zaak - de keuze is aan ons
Schuld is de nieuwe Amerikaanse Droom
Amerika financieel op instorten? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten