Google neemt hersenfuncties van het individu over. Geheugen uiteraard. Maar uit onderstaand artikel blijkt dat Google ook nauw betrokken wil raken bij vragen als 'Welke baan zal ik nemen?' en 'Wat zal ik morgen doen'. Google ontpopt zich als metabewustzijn dat het bewustzijn van het individu beïnvloedt en (her)vormt. Nu kan je dat ook zeggen van sinds mensenheugenis bestaande fenomenen als orale traditie, overlevering, zeden en gewoonten, boeken, bibliotheken en onderwijs et cetera (denk ook aan het collectieve onderbewuste van Jung). Nieuw aan Google is, dat het in moordend tempo de keuzen van individuen aftapt en daar gepersonaliseerde feedback op levert; het collectieve onderbewuste heeft een gigantische dynamiek gekregen en belangrijker: wordt 'bewuster' in de zin van 'plaatsvervangend' ten aanzien van het individuele bewustzijn, gestadig interactiever en alerter onze belevingswereld aanbiedend en onze keuzen 'makend'.
Dat Google dé kandidaat is om zich als evolutionair metabewustzijn te ontplooien, kan ook worden afgeleid uit de vondst, de kiem, waaruit Google is ontstaan: inzicht in de werking van het referentiesysteem (zichtbaar als onder meer het notenapparaat) dat het bedrijven van wetenschap structureert (de 'wetenschappelijke vooruitgang' regelt, zeg maar de 'kennismarketing') - van oudsher misschien wel hét vehikel van menselijke ontwikkeling en zelfbewustzijn -; uit het geniaal gelegde verband dus tussen accumulatie van wetenschappelijke kennis en de algoritme van de ultieme zoekmachine.
"Google" komt zoals bekend van de term "gogol" (tien tot de macht honderd, een immens getal, naar schatting zelfs ontelbaar keer groter dan het aantal elementaire deeltjes in het heelal), spontaan 'bedacht' door het negen jaar oude neefje van een wiskundige. Google steekt God naar de kroon wat betreft oneindigheid.
De Russische schrijver Nikolai Gogol schreef het beroemde boek "Dode zielen". Citaat: "As it is so strangely ordained in this world, what is amusing will turn into being gloomy, if you stand too long before it, and then God knows what ideas may not stray into the mind...". Denk aan de uitspraak van Harry Mulisch over de 'ultimitieven' die het metabewustzijn voortbrengen: "De beredderde plaats van de ultimitieven binnen het 'Het', zal niet als Marxistisch rijk van de vrijheid aangemerkt kunnen worden. Het kapitalisme zal tot het verleden behoren, maar de opheffing van de vervreemding zal betekenisloos zijn geworden; zoals aan de ultimitieven eigenlijk niets meer te sterven zal zijn, zo zal er ook niets meer zijn om 'vrij' te zijn, of dat ook maar te verlangen" [cursivering door mij; K].
De in Google geïntegreerde mens is alziend, alwetend, kan vliegen over de aarde als een vogel en straks waarschijnlijk het heelal doorkruisen als een engel. Tegelijk is deze goddelijkheid een spel van schone schijn, een illusie.
Zie ook
'The Terrifying Future of Computing' (8 januari 2008)
'Kladblognotities over de blog' (17 december 2006)
http://www.xs4all.nl/opinie/2007/10/08/via-web-20-op-weg-naar-superintelligentie
Interessant artikel over internet & metabewustzijn: 'Singularity Fallacies: An essay by Extropia DaSilva'
Why Pushing People to Code Will Widen the Gap Between Rich and Poor
Door Jathan Sadowski, Wired, 12 december 2013
Will Google's Greed Ruin the Internet?
By Jeffrey Chester, The Nation, October 6, 2007
In toekomstvisie Google zijn mensen als batterijen die de machine voeden
Door Sander Duivestein, Trouw, 18 januari 2014
9 Creepy Patents That Will Make You Worry About the Fate of Humanity
Door Iea Misra, io9 / AlterNet, 14 januari 2014
O.a. interactieve televisie die het gedrag van de kijkers monitort en via internet doorgeeft en vergaande monitoring van werknemers, me name van hun 'stressniveau'.
Google’s Grand Plan to Make Your Brain Irrelevant
Door Marcus Wohlsen, Wired, 27 januari 2014
Geen opmerkingen:
Een reactie posten