blogspot visitor

28 maart 2016

Extreemrechtse hooligans verstoren herdenking 'Brussel' en vallen nachtwinkel aan

Op Sargasso:
Zo’n vijfhonderd in het zwart geklede, extreemrechtse hooligans verstoorden [...] de herdenkingen van de aanslagen te Brussel en Zaventem.
Een aantal van hen bracht de Hitlergroet, zo melden internationale nieuwsbronnen. Ook kwam het tot confrontaties met vreedzame demonstranten.
Dagblad De Morgen bericht:
[...] Sommige supporters droegen mutsen, waarmee ze hun hoofd en gezicht bedekten.
[...] "Zondagnamiddag heeft een groep van ongeveer 340 hooligans van verschillende voetbalclubs afgesproken in Vilvoorde om naar het Beursplein in Brussel te komen. Daar is de herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de aanslagen. Het was snel duidelijk dat ze de confrontatie zochten met bepaalde bevolkingsgroepen die de slachtoffers kwamen herdenken. Ze brachten fascistische groeten", aldus politiewoordvoerder Christian De Coninck.
"Van zodra ze het Noordstation hebben verlaten, hebben ze een nachtwinkel aangevallen. Daarop heeft de politie gevraagd aan de handelaars om de winkeliers te sluiten en de terrassen binnen te nemen."
Het is op zijn zachtst gezegd vreemd dat de federale politie op zo'n gevoelig moment honderden rechtsextremisten naar het hart van Brussel escorteert, waar een bescheiden menigte moedige mensen de aanslag door IS gedenkt ondanks dat een grote plechtigheid nu juist was afgelast op aanraden van de autoriteiten. Ook het verzoek van de politie aan belaagde winkeliers te sluiten in plaats van ze te vrijwaren van agressie en in staat te stellen open te blijven, is dubieus.

Volgens een verslaggever van de Volkskrant:
"We gaan de moskeeën platbranden", aldus een anonieme Nederlandse fan. Naast Feyenoordfans waren er supporters van Anderlecht, FC Antwerpen, Gent, Beerschot en Lierse.
De extreemrechtse horde scandeerde onder meer "We zijn thuis", op zijn Frans "On est chez nous". Deze leuze komt van de neofascistische partij Front National.

Deredactie.be meldt dat de N-VA van Bart de Wever als enige partij zich niet aansloot bij een parlement-brede veroordeling van de gewelddadige actie van de extreemrechtse knokploeg. Zijn argument[*]:
"Na de aanslagen kwam er géén gezamenlijke mededeling, en nu wel? Dat is een fout perspectief. Hooligans hebben de psychologie van een kind: hoe meer aandacht je hen geeft, hoe interessanter ze zich voelen. Dit is met een kanon op een mug schieten."
De redenering snijdt geen hout, want het islamitische terrorisme wordt al sinds vele jaren uit en te na veroordeeld; er zijn zelfs meerdere wars on terror tegen begonnen. Daarentegen is het nu de hoogste tijd voor de scherpe politiek stellingname - over het hele spectrum van links tot rechts - dat ook elke geweldpleging door extreemrechts onacceptabel is en hard zal worden aangepakt. Verder schijnt De Wever niet te beseffen (hopelijk doet hij niet alsof) dat juist zijn ostentatieve weigering mee te doen met dit statement een fout signaal geeft aan extreemrechts.

Noot

[*] Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (NV-A) sluit zich trouw aan bij het bagatelliseren door De Wever:
"Laten we nu stoppen met ruchtbaarheid te geven aan de démarches van een stelletje nozems".
De aanduiding "nozems" is misplaatst: deze jeugdcultuur (circa 1955-1965) van voornamelijk arbeidersjongeren ging weliswaar nogal eens met vandalisme en geweld gepaard, maar was niet geassocieerd met extreemlinks of extreemrechts.

Zie ook m'n blogs:
Pegida-spreker betreurt sluiting concentratiekampen
GeenStijl promoot neofascistische Identitairen
Lutz Bachmann scheldt vluchtelingen uit op neonazi-Facebookpagina
Hoe extreemrechts is de Belgische N-VA?
De ruk naar extreemrechts in Oost-Europa
Is Thierry Baudet geen fascist 2.0? Echt niet?
Wilders maakt zich eigenaar van een eventuele gewelddadige opstand 
'Psychologische strategieën IS en extreemrechts lijken op elkaar en zijn aan de winnende hand'
Rapport: haat tegen moslims wordt mainstream
Het groeiende gevaar van selffulfilling apocalyptiek
Breivik, kruisridders en English Defence League

Geen opmerkingen:

Een reactie posten