blogspot visitor

03 januari 2016

Gewapende militie van 'bezorgde burgers' bezet overheidsgebouw in OregonOp 2 januari bezette een gewapende militie van Patriots onder het motto We the people en hamerend op de "eed" van trouw aan de Constitution een overheidsgebouw in Oregon. Men wil er jarenlang blijven en roept medestanders op er te komen bivakkeren en schiettuig mee te nemen. Een woordvoerder vertelde aan een journalist dat de mannen "bereid zijn te doden en gedood te worden als dat nodig is".

Een militielid (en gewezen marinier) plaatste op 31 december een afscheidsvideo (zie hierboven) die doet denken aan een jihadistische martelaarsboodschap. En passant blijkt dat angst en wrok over de achteruit kachelende economie en overheidsingrijpen ten behoeve van natuurbehoud belangrijke drijfveren zijn. Gelukkig kreeg de groep weinig substantiële bijval van de plaatselijke bevolking; toch is het een zorgwekkend blijk van brutaler wordende radicalisering.

Aanvulling later op de dag: organisator John Ritzheimer haalde onlangs het nieuws met gewapende protesten bij moskeeën. Twee medestanders zijn zonen van Cliven Bundy, die vorig jaar in Nevada op een haar na een vuurgevecht met de politie uitlokte. Ryan Bundy vertelde kort geleden aan NRC-correspondent Guus Valk: "Ik ben klaar voor een burgeroorlog". Valk laat weten dat de Bundy's "dit al sinds de jaren negentig doen, zonder dat er een haan naar kraaide". De tijd zal leren of die laconieke relativering terecht is. Onderzoek van het Southern Poverty Law Center wijst uit dat het aantal militair getrainde milities gericht tegen de regering sinds 2010 is afgenomen en dat het aantal Patriot-groepen, dat omhoog schoot bij het aantreden van Obama, voorlopig lijkt te hebben gepiekt in 2012. Er zijn er echter nog steeds meer dan achthonderd.
Valk schrijft in de NRC dat de confrontatie in Nevada het "startpunt [vormde] voor een enorme groei van de beweging van 'soevereine burgers'. Zij geloven dat de landelijke overheid een dictatuur wil vestigen, en dat ze zich daar met geweld tegen moeten verzetten." Des te minder begrijp ik de luchtige toon van de kop en de lead van zijn artikel[*], waar trouwens een fikse onjuistheid in staat: het draait niet om eigen land dat door boeren in brand is gestoken, maar om terrein van de overheid. [einde aanvulling]

In het gelikte filmpje "Tea Party Patriots - A Movement On Fire!" (2013) wordt het beeld opgeroepen van een tirannieke regering, die iedereen verplicht alles te doen met een soort identiteitsbewijs annex betaalpas, voorzien van een logo dat - zeker in de context van de apocalyptische doem van de geënsceneerde toekomst - onmiskenbaar verwijst naar "het teken van het Beest" in de Openbaring van Johannes. De boodschap: richt strijdgroepen op bij wijze van een ondergrondse bevrijdingsbeweging.
Een jaar eerder had de 'conservatieve' The Heritage Foundation een agressieve video contra Obama uitgebracht waarin woordvoerder Michael Needham van Heritage Action zegt: "We are in a war".

Ophitsende voorstellingen van zaken hebben gevolgen. Dat blijkt ook in Nederland. Geert Wilders' vooral via Twitter gevoerde campagne "#kominverzet" schept een klimaat waarin 'bezorgde burgers' zich geroepen voelen een gemeentehuis te bestormen. Er werden in Geldermalsen zelfs ruiten ingegooid, de politie zag zich gedwongen waarschuwingsschoten te lossen en de mensen in het gebouw - er vond een inspraakavond over een asielzoekerscentrum plaats - moesten worden geëvacueerd.

In dit licht is het extra kwalijk dat de hetzeblog GeenStijl onlangs het pleidooi van een wapengek plaatste die mag leeglopen over hoe hij en zijn kornuiten, als zij met geweren over straat mogen, ons arme weerloze burgers gaan beschermen, stellend dat het tijd is het geweldsmonopolie van de staat "geleidelijk aan wat op te rekken" richting volksmilities. Dit brengt het rabiate pamflet "Geef ons wapens!" (2006) van beroepshater Paul Belien in herinnering, spin in het web van de internationale, burgeroorlogszuchtige "counterjihad" en latere adviseur van Wilders.

Aanvulling 4 januari: Militielid Blaine Cooper verwees naar islamhaatsite voor donaties. Ik ga af op een screenshot en zie het item niet (meer) op de Facebook van Cooper. 

Aanvulling 27 januari: (medestanders van) de bezetters hebben het laten aankomen op een vuurgevecht, waarbij een van hen om het leven kwam. Acht anderen zijn ingerekend. De politie heeft de wegen naar het pand nu afgesloten en roept op tot overgave. De opgepakte leider Ammon Bundy heeft zijn via zijn advocaat opgeroepen gehoor te geven aan het verzoek.

Aanvulling 21 maart: het campagneteam van Donald Trump heeft een betrokkene bij deze en bij een eerdere gewapende actie, Jerry DeLemus, gekozen als alternatieve afgevaardigde voor de GOP-conventie. Eerder had DeLemus, als lid van "Veteranen voor Trump", de bezetting door Bundy c.s. geprezen. In januari heeft Trump de actie veroordeeld.

Noot (aangevuld op 4 januari) 

[*] Mogelijk niet van Valk zelf, maar van een eindredacteur die een min of meer terroristische actie om duistere redenen een positieve uitstraling wenst te geven of er alleen iets in ziet om ironisch de draak mee te steken.
In Amerika is een deel van de respons op de bezetting overigens (ook) spottend; iemand noemde de militie "Vanilla ISIS" en in het kielzog van die grap tweette een commentator: "Summary: OregonUnderAttack by VanillaISIS + YallQaeda who're waging Yeehawd for their Cowliphate, to impose ShaniaLaw across the state". Zonder meer geestig;  maar ik vrees dat het ongeinig wordt omdat er vroeg of laat doden gaan vallen - natuurlijk hoop ik dat ik te pessimistisch ben. Dezelfde persoon is overigens tegelijkertijd boos om de bagatellisering in de meeste media.
Het tekent de bepaald ongemakkelijke onzekerheid over de ernst van de maatschappelijke situatie.


Zie verder:

The Oregon militia standoff, explained
Door Jennifer Williams, Vox, 3 januari 2016

Militiamen, ranchers in showdown for soul of Burns
Door Les Zaitz, The Oregonian, 30 december - 3 januari 2016

Armed militia, Bundy brothers take over federal building in rural Oregon
Door Peter Holley, The Washington Post, 3 januari 2016

Militiamen Plan to Bring Guns to Mosques Around Nation in 'Global' Protest of Islam
Southern Poverty Law Center, 9 oktober 2015

War in the West: The Bundy Ranch Standoff and the American Radical Right
Report on the Bundy standoff and its impact, Southern Poverty Law Center, 9 juli 2014

Timeline: Land Use and the 'Patriots'
Southern Poverty Law Center

The so-called “Patriot” or militia movement, which hit the United States in two waves cresting in the 1994-2000 period and again beginning in 2009, is animated by conspiracy theories about the federal government and its alleged intentions to merge the country into a global government ruled by dictatorial, socialistic elites.

In Oregon stuit het gezag op de vrije Amerikanen
Door Guus Valk, NRC Handelsblad, 3 januari 2016

[Vreemd en onterecht dat de kop en de lead zo positief zijn getoonzet, ook al is het licht ironisch bedoeld; K]

Bewaffnete Miliz besetzt Nationalparkgebäud
Door Nicole Sagener, Der Tagespiegel, 3 januari 2016

In Oregon hat eine weiße Miliz die Zentrale eines Nationalparks besetzt. Sie will Viehzüchter freipressen, die wegen Brandstiftung im Gefängnis sitzen.
[Vergelijk de rake kop en lead van dit artikel eens met die in de NRC; K]

Later toegevoegd:

People like the Bundy family are on the decline in America. But before they disappear, they're going to raise hell
Door Edwin Lyngar, Salon, 4 januari 2016

[De milities vormen een minieme minderheid zonder draagvlak; K] 

Oath Keepers Urge Members To Back Off Oregon Standoff: 'This Is The Opposite Of The Bundy Ranch'
Door Miranda Blue, Right Wing Watch, 4 januari 2016

FBI seeks peaceful end to occupation at Oregon wildlife refuge
Reuters, 4 januari 2016

Oregon Militants Vow To 'Kill And Be Killed If Necessary,' But FBI Isn't Biting
Door Dana Liebelson, Ryan J. Reilly en Nick Baumann, The Huffington Post, 4 januari 2016

[...] Pete Santilli, a radio talk show host from Ohio, said he hoped for an open line of communication with law enforcement. But he said that so far, none had materialized. "We know based on history that the federal government will try to take control, and they will try to bring force upon these people," he said. "They will literally kill these people that are here, in order to make their message."

Milities tegen de regering ontsproten aan "Posse"-propaganda van racist en antisemiet William Potter Gale
Door Miranda Blue, Right Wing Watch, 4 januari 2016

Militia Leader: Oregon Takeover Possible False Flag That Could Lead To 'Ghastly Civil War'
Door Miranda Blue, Right Wing Watch, 4 januari 2016

Oregon militia standoff: one dead after Ammon Bundy and others arrested
door Sam levin, The Guardian, 27 januari 2016

Politie VS sluit wegen naar bezet natuurpark Oregon af
Trouw, 28 januari 2016

Dinsdagavond arresteerde de FBI acht bezetters bij een verkeerscontrole. Een negende bezetter werd daarbij doodgeschoten [...] Een week geleden zei de vader van elf kinderen nog tegen journalisten dat hij liever dood ging, dan achter de tralies terecht te komen.

Indicted Bundy Ranch militant hand-picked by Team Trump as delegate to GOP convention
Door Sarah K. Burris, Raw Story, 20 maart 2016

A radical and growing organization of ‘constitutional sheriffs’ is promoting defiance of federal laws it doesn’t like
Door Mark Potok en Ryan Lenz, Southern Poverty Law Center, 13 juni 2016

[...] How strong are the [Constitutional Sheriffs and Peace Officers Association] CSPOA and its leader, former Arizona sheriff Richard Mack? Does Mack, who once worked for the radical gun rights group Gun Owners of America, really have the support of hundreds of the nation’s 3,000-plus sheriffs in defying the rule of law?

En m'n blogs:
Video Tea Party entameert strijdgroepen
VS: sterke groei extreem rechtse Patriot-beweging
Hoe milities, racisten en antisemieten onderdak vonden in de Tea Party
Het groeiende gevaar van selffulfilling apocalyptiek 
Republikeinen nog meer extremistisch na verlies?
Enge mensen, bange tijden - waar gaat dit land naartoe
De Dagelijkse Standaard dreigt met 'nieuwe fase'
Extreemrechts zal toeslaan tenzij links uitweg biedt
Extreemrechts in Amerika ruikt kansen 
VS: neergeschoten politica stond op 'hitlist' Palin
Er zal bloed vloeien als de republikeinen gewelddadige taal blijven spuien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten