blogspot visitor

22 oktober 2015

Zweedse 'zwaard-terrorist' was extreemrechts

Met update 23 oktober (onderaan): "Zweedse aanvaller moordde uit vreemdelingenhaat"

School killer showed far-right sympathies on social media

Door Maria-Pia Cabero, Jonathan Leman en Alex Bengtsson, Expo, 22 oktober 2015

De man die vandaag leerlingen en een leraar verwondde met een of meer (lange) messen op een school in het Zweedse Trollhättan, gaf op internet duidelijk blijk van affiniteit met extreemrechts. Zo plaatste hij likes bij video's van een bekende Zweedse fascist - niet bij naam genoemd in bovenstaand artikel -, die daarin spreekt over "het helse multiculturele project" en zich een "tegenstander van de Joodse controle van de media in de Westerse beschaving" noemt; tevens benadrukte deze fascist "het belang van ras in de maatschappij". Ook video's waarin nazi-Duitsland wordt verheerlijkt, gaf de dader van de aanslag Vind-ik-leuks.
Verder steunde hij op Facebook een anti-immigratiepetitie van de extreemrechtse Zweedse Democraten en prijkt een boutade tegen de islam door de steeds radicaler wordende atheïst Richard Dawkins op zijn Youtube-afspeellijst "HipHopDestroyer666".

Volgens berichten droeg de moordenaar, die door de politie werd doodgeschoten, een helm lijkend[*] op die van het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog en een masker en was hij gewapend met zwaarden en andere scherpe voorwerpen. Het zou gaan om de 21 jarige Anton Pettersson, bekend staand als een teruggetrokken jongen, meestal gekleed in het zwart of in kleren met camouflage-patronen.

De volgens xenofoben[**] "multiculturele" Kronan-school ligt in een gebied met sociaaleconomische achterstanden en  relatief veel immigranten.
De politie onderzoekt of de dader een politiek motief had.

De leraar [correctie 23 oktober: onderwijsassistent] en een van de getroffen leerlingen, een kind van 11 [correctie 23 oktober: 15] jaar oud, zijn inmiddels bezweken aan hun letsel.

[*] Mogelijk een Darth Vader-helm, die inderdaad overeenkomst vertoont met de nazistische Stahlhelm.

[**] De auteur van dit artikel op een blog tegen asielzoekers is zo eerlijk om te stellen: "Het is niet uit te sluiten dat zijn [Pettersons; K] anti-immigranten-visie in combinatie met een geestelijke stoornis tot de daad heeft geleid."


Dit bericht is bijgewerkt tussen 20:00 en 00:00 uur. De foto van Petterson met helm, masker en zwaard is toegevoegd op 24 oktober [bron].


Update 23 oktober:


Petterson moordde uit vreemdelingenhaat

De politie spreekt van racistische motieven en een haatmisdrijf, wat zou blijken uit in de woning van de terrorist gevonden bewijsstukken. Petterson heeft zijn slachtoffers doelgericht uitgezocht. Onder de 400 leerlingen van de Kronan-school bevinden zich veel kinderen van recent toegelaten vluchtelingen. Dit bericht Die Zeit vandaag.

Het doet allemaal denken aan de moordpartij van  de witte terrorist Dylann Storm Roof die lafhartig - hij had zich bij een groepje voor Bijbelstudie in een kerk gevoegd - negen zwarten vermoordde in Charleston op 17 juni. Zoals iemand van het blad Expo zegt: jonge mannen die radicaliseren door video's, forums en andere (des)informatie op internet en gaan denken dat ze het witte ras moeten verdedigen. Dat aan deze lieden een draadje los is, lijkt me waarschijnlijk - maar hetzelfde geldt voor veel islamitische terroristen.

Aanvulling 24 oktober: Petterson krijgt bijval uit de hoek van extreemrechts. Zo schrijft een Hongaarse groep: "21-jarige Zweedse nationale held die twee leden van de Arabische hordes uitgeschakeld heeft!"

Einde update.

Zie ook:

Anton Lundin Pettersson mördade två i skolan
Door Av Christer El-Mochantaf em Av Daniel Olsson, Expressen, 22 oktober 2015 20:04

Anton, 21, misstänks för morden på skolan
Door Eric Tagesson, John Granlund, Isabelle Nordström en Niklas Svahn, Aftonbladet, 22 oktober 2015

Sweden school attack: horror as sword attacker kills teacher and pupil
Door David Crouch, The Guardian, 22 oktober 2015

[...] The killings took place in a school with a high proportion of immigrants, raising fears the killer’s motives may have been racist.

Man Kills 2 at School in Sweden and Wounds Several Others
Door Dan Bilefsky, International New York Times, 22 oktober 2015

[...] The shooting occurred in the cafe area of a school in Kronogarden, a working-class and heavily immigrant neighborhood in the struggling industrial city of Trollhattan, which is about 45 miles north of Sweden’s second-largest city, Goteborg.

Toegevoegd 23 oktober:

Es herrscht "Schwertzeit". Zur Aktualität eines archaischen Symbols
Victor en Victoria Trimondi, ca. 2007

[Deels te intuïtieve en speculatieve beschouwing, waar naar mijn gevoel echter ook het nodige in zit. Zie ook het minstens zo 'wilde' betoog "Wie es noch niemals in der Weltgeschichte gekracht hat. Die Gefahr einer globalen Kriegerkultur", waarin de obsessie van de Trimondi's met de schaduwkanten van de Dalai Lama (die er overigens wel degelijk zijn) enkele interessante observaties helaas domineert. Onder meer Starwars ("Krieg der Sterne") komt voorbij; dit schoot me te binnen toen ik hoorde van de uitdossing van de Zweedse moordenaar en naar inmiddels is gebleken: terrorist; K] 

Aanvulling 17 januari 2016: Bart De Wever van de Belgische N-VA zegt - tongue in cheek maar toch - in een vraaggesprek dat hij een fan is van Darth Vader, diens ordentelijke rijk en de leuze: "peace is a lie, there's only passion, passion gives me strength, strength gives me victory, victory sets me free." Sterker nog: De Wever voegde een afbeelding van Darth Vader bij een tweet op 16 januari 2016 met de tekst: "Een tip voor het nieuwe jaar? Ook u kan lid worden van @de_NVA [...] want tenslotte..."

Schwedischer Attentäter tötete aus Fremdenhass
Zeit Online, 23 oktober 2015

Sweden school attack: police treat killing of pupil and teacher as racist hate crime
Door David Crouch, The Guardian, 23 oktober 2015

Anton Lundin Pettersson, 21, chose his victims at Kronan school in Trollhättan based on the colour of their skin, say police.

Racist Motive Behind Swedish School Attack, Police Say
Time / AP, 23 oktober 2015

Teaching assistant died protecting pupils from Swedish sword attacker
Door Hardeep Matharu, The Independent, 23 oktober 2015

Lavin Eskandar, 20, and Ahmed Hassan, 15, have been identified as the sword attacker's victims by Swedish media.

Who was Sweden's school sword killer?
AFP/The Local, 23 oktober 2015

[...]  Swedish anti-racist magazine Expo said his profile was similar to that of other racist attackers.
"We see the trend in the US of young angry white men who become radicalized on Internet forums. This act could be seen as part of that trend of people who think it is their mission to save the white race," editor-in-chief Daniel Poohl told the AFP news agency.
Jongen opgepakt die dreigde bom bij sporthal Middelburg te plaatsen
PZC, 23 oktober 2015

[In de sporthal in kwestie worden waarschijnlijk binnenkort asielzoekers opgevangen; K]

Zweedse terrorist luisterde naar Vlaamse extreem nihilistische band kort voor zijn aanslag
Anti-Fascistisch Front / Verzet, 24 oktober 2015

[...] In het laatst genoemd nummer 'zingt' Van Roy onder andere "I am sorry, sorry that I'm unable to murder the whole damned human race". [...] Intussen wordt Anton Lundin-Petterson op een aantal Hongaarse extreemrechtse websites geëerd om wat hij gedaan heeft [...] [Een tekst:] "21-jarige Zweedse nationale held die twee leden van de Arabische hordes uitgeschakeld heeft! Helaas werd hij verwond door de politie en stierf hij aan zijn verwondingen. Moge God zijn ziel hebben." Expo signaleert dat ook op meerdere Zweedse extreemrechtse websites en sociale media de daden van Anton Lundin-Petterson vergoelijkt worden.

Die Mensch-Maschine: Deutschlands Qaida-Moment
Door Sascha Lobo, Spiegel Online, 21 oktober 2015

Das Kölner Attentat auf Henriette Reker ist ein Indikator für eine düstere Entwicklung. In Deutschland bildet sich gerade ein dezentraler rechtsradikaler Untergrund, angefeuert vom Hass in den sozialen Netzwerken.

Duitse politie voorkomt terreuraanslag op asielzoekers en linkse politici
HNL.be, 22 oktober 2015

Later toegevoegd:

Hessen: Unbekannte schießen auf schlafenden Asylbewerber
Der Spiegel, 4 januari 2016

En m'n blogs:
Breivik, kruisridders en English Defence League
De neonazi-breinen achter de witte genocide-meme - archetypische hersenspoeling?
Martin Bosma, voor al uw genocides
Zwarte zon: mythologische inslag van het nazisme. Speelt iets dergelijks in onze tijd? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten