blogspot visitor

28 januari 2015

Waart de geest van Doegin rond in Syriza?


Nikolaos Kotzias (links) en Alexandr Doegin (midden) in Piraeus op 12 april 2013. Toegevoegd februari 2015: tweede van links is Doegins geestverwant Georgiy Gavrish.

Gister kwam naar buiten dat er contacten zijn (geweest) tussen betrokkenen bij Syriza - onder wie de huidige minister van Buitenlandse Zaken Nikolaos Kotzias - en de übercreep Alexandr Doegin, de fascistische goeroe van het "Eurazianisme" (Rusland als de baas van het hele Europese continent), die geldt als invloedrijk in kringen rond Poetin.

Het is moeilijk te doorgronden of Doegin invloed van betekenis heeft uitgeoefend; je moet eigenlijk Grieks kunnen om in staat te zijn daar een onafhankelijk onderzoek naar te doen. Ik vind de signalen die er zijn zorgelijk, ook al zitten vooral anti-Russische, zo je wilt min of meer propagandisten op deze zaak, zoals Anton Shekhovtsov (zie ook hier) en Christo Grozev. Maar ook een journalist als Thomas Mayer neemt een en ander serieus. Net als serieuze publicaties als Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Neue Zürcher Zeitung.
Vast staat, dat Kotzias, de nieuwe minister van Buitenlandse zaken, Doegin te gast had op een seminar aan de Universiteit van Piraeus in april 2013. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat Kotzias Doegins denkbeelden deelt. Maar het verslag op Doegins site geeft niet het beeld van een verschil in visie. Kotzias zei er weinig, maar leek op enig moment in te stemmen met Doegins verhaal, dat onder meer inhield dat Griekenland beter geen lid kan worden van de Euraziatische Unie van Poetin, maar een rol kan spelen bij de "herschepping van de architectuur van Europa" en als "oostelijke pool van de Europese identiteit" binnen de EU, samen met onder andere Servië. Volgens de Atheense publicist Takis Michas bewondert Kotzias Doegin.
Op 26 januari stelde Syriza in een verklaring dat de EU de Oekraïne destabiliseert en er "direct en indirect neonazi-groepen" steunt. 'Russische' pr-taal, waar trouwens wel een klein deel van klopt.

Ook is het vrijwel zeker dat de publicist Dimitris Konstantakopoulos affiniteit heeft met Doegins ideeën en in een comité heeft meegedacht over het programma van Syriza.

Volgens Shekhovtsov (hard bewijs levert hij niet) zou Kotzias verder een lijntje hebben met de 'filantropische' orthodoxe oligarch Konstantin Malofeev, die in verband wordt gebracht met de annexatie van de Krim door Poetin en die mei vorig jaar een congres sponsorde in Wenen met extreemrechtse partijen als Front National, FPÖ en Ataka - waar Doegin eregast was.

Dan is er nog de esoterische kwakdenker Nicolas Laos, die volgens Grozev Syriza adviseerde (aanwijzingen voor veel invloed zijn me niet bekend). Hij heeft een ridderorde opgericht die "de methodologie van de Russische geopoliticus en filosoof Alexandr Doegin" volgt. Ook Doegin is verzot op esoterie.

Grozev liet op Twitter onder meer weten:
"39 emails between Dugin and Syriza functionaries in the last six months of 2014."

"If my Greek is right, this email suggests a Moscow hand in putting together the whole new Greek coalition."

"Already in mid 2013, current Greek foreign minister was working for Russia. He ordered a series of report[s] on "perceptions of Russia."

"On 9 June 2013 (!!!) a top Syriza functionary sent this party strategy paper to Dugin."
"Dr. Nicolas Laos to Dugin: 'I know very well how the enemy works, and, under Your Patronage, I can strike back effectively and hard'."
Grozev zegt zich te baseren op gehackte e-mails[1].

Hou me ten goede, ik ben hier niet genoeg in gedoken om er met gezag een oordeel over te vellen en acht me daar, met Google Translate Griekse teksten doorworstelend, ook niet zo goed toe in staat. Het bovenstaande is dus slechts bij wijze van signalering van een mogelijk verontrustende invloed op sommige functionarissen van Syriza.

Tel dit op bij de al zeer bedenkelijke samenwerking met de ultrarechtse anti-immigranten partij ANEL met de zwaar orthodoxe Panos Kammenos - nu minister van Defensie -, die heeft geroepen dat joden, boeddhisten en moslims in Griekenland geen belasting betalen (al schijnt hij vooral te hebben bedoeld dat de orthodoxe kerk teveel moet afdragen).
Aan de andere kant: vandaag maakte de nieuwe Griekse regering bekend (zie ook hier) de in het land geboren kinderen van immigranten te zullen naturaliseren - een oude belofte van Syriza.

Er zijn ook aanwijzingen voor contacten van ANEL met kringen rond het Kremlin, onder wie Malofeev, via onder meer de patriottische "Greek-Russian Alliance" van ANELer Gavriil Avramidis - wat gegeven het gedeelde orthodoxe geloof en autoritaire conservatisme weinig verwonderlijk is. Kotzias en Avramidis wisselden in 2013 zaken uit betreffende de relatie met Rusland.
ANEL doet aan complottheorieën en Kammenos heeft iets met de enge 'bruin-blauw-rode' beweging van Lyndon LaRouche.
Gezien het nieuwe ambt van Kammenos wordt in de rechtse hoek gezinspeeld op het lekken van NAVO-geheimen naar Poetin, maar dit is niet meer dan een verdachtmaking.

Voor een connectie tussen Doegin en Alexis Tsipras zijn voor zover ik weet op dit moment geen sterke aanwijzingen[2]. Verder moet je bedenken dat Syriza nogal een bont conglomeraat van politieke geledingen en figuren is. Vuile handen maken is in de politiek onvermijdelijk, heet het; het kan blijken dat Tsipras behendig de strijdwagen zijn koers laat volgen, hoewel er een paar valse paarden in het span zitten.

Update 7 februari 2015: Nikos Kotzias heeft gesteld (blijkens de gehackte e-mail): "Rusland is voor de Grieken een potentiële militaire [sic] en economische bondgenoot".

Update 15 februari 2015: Directeur Leonid Reshetnikov van de denktank Russian Institute for Strategic Studies (RISI), dat goede banden claimt met het Kremlin en ook contact heeft met Doegin, zegt dat hij heeft samengewerkt met Alexis Tsipras.

H/t Wierd Duk. De blog is in de loop van 28 januari aangevuld en op 29 januari bijgeschaafd en van een laatste link voorzien.

Noten 

[1] Toegevoegd februari 2015: via onder meer het account van Georgiy Gavrish, die nauw is betrokken bij Doegins Euraziatische beweging. Anton Shekhovtsov schrijf: "It is unclear when exactly Dugin established more or less significant contacts with Greek left-wing SYRIZA. Thanks to an e-mail hack by the Anonymous International, it is viable to suggest that these contacts were established with the help of Georgiy Gavrish, director of the marginal Russian Centre of Geopolitical Expertise and a close associate of both Dugin and Malofeev. Gavrish lived in Greece in 2012 and, possibly, 2013."

[2] Afgezien van een tekst van Doegin waarin hij spreekt van een kring pro-Russische Grieken - onder wie Tsipras en Konstantakopoulos - die hij, of iemand die hem (Doegin) vertegenwoordigde, persoonlijk zou hebben ontmoet. Toegevoegd 30 januari: het gaat hoogstwaarschijnlijk om deze gehackte lijst.

Greek left-wing SYRIZA forms a coalition with the pro-Kremlin far right
Anton Shekhovtsov's blog, 26 januari 2015 

[...] ANEL is [...] prone to conspiracy theories. For example, as argued by Pavlos Zafiropoulos, ANEL and its supporters believe that the Greek government "is spraying the populace from airplanes with mind-controlling substances".
[...] The driving force behind the pro-Russian approach of ANEL seems to be Gavriil Avramidis, who was elected MP with ANEL in Thessaloniki in 2012. He is also head of the Patriotic Social Movement "Greek-Russian Alliance" founded in 2001 and aimed at widening co-operation between Greece and Russia.

New Greek Government Has Deep, Long-Standing Ties With Russian Eurasianist Dugin
Door Robert Coalson, RFE/RL, 28 januari 2015

Disclaimer: ook Radio Free Europe / Radio Liberty is sterk anticommunistisch en anti-Poetin (het is ooit opgericht door de CIA in 1949). In het artikel worden tweets van Grozev en bevindingen van Shekhovtsov correct op een rij gezet. Maar de bewering dat Syriza vertegenwoordigd zou zijn geweest op het congres van Malofeev in Wenen vorig jaar mei, heb ik nergens anders aangetroffen en lijkt me uit de lucht gegrepen.

Aleksandr Dugin and Greece’s SYRIZA Connection
Door Anton Shekhovtsov, The Interpreter, 28 januari 2015

[...] In December 2013, Dugin wrote a paper "Countries and persons, where there are grounds to create an elite club and/or a group of informational influence through the line of Russia Today". In a footnote, Dugin wrote that, with all these people, he or his representatives "met personally and indirectly or directly talking about a possibility of their participation in the organisational and/or informational initiative of the pro-Russian nature". The paper, in particular, listed Konstakopulous and Alexis Tsipras, the leader of SYRIZA and current Greek Prime Minister. Apart from Dugin's own statement, there is currently no evidence that Dugin or his representatives met with Tsipras, although this might have happened during 2013 [cursivering door mij; K].

Some Links of a Syriza "Adviser" [Nicolas Laos]
Bartholomew’s Notes on Religion, 28 januari 2015

Some Brief Notes on Panos Kammenos
Bartholomew’s Notes on Religion, 27 januari 2015

An orthodox friendship
The Economist, 7 april 2012

Later toegevoegd:

Russian Hackers Leak List of Pro-Russian Influence Group Made of High-Profile European Individuals
Softpedia, 3 december 2014

[Op de lijst staan inderdaad Dimitris Konstantakopoulos en Alexis Tsipras; K]

Greece says No to EU statement on Russia
EU Observer, 27 januari 2015

[...] [Tsipras] voiced support, at the time, for Crimea’s “referendum” on independence.[...] His MEPs have also voted against almost every Russia-critical act or resolution in the European Parliament. The list includes EP ratification of the EU-Ukraine association pact, criticism of Russia’s crackdown on Memorial (an NGO), and criticism of the annexation of Crimea.

Mit Tspiras hat Russland einen neuen Verbündeten
Door Julia Smirnova en Boris Kalnóky, Die Welt, 28 januari 2015

Die neue griechische Regierung verfügt über bemerkenswert enge Kontakte nach Moskau. Premier Tsipras fordert schon lange ein Ende der Sanktionen, Außenminister Kotzias ist ein Fan von Putins Guru [i.e. Doegin; K].

Neue Regierung in Griechenland. Nach Moskau! Nach Moskau!
Door Michael Martens en Friedrich Schmidt, FAZ, 28 januari 2015

Nirgends dürfte Syrizas Sieg mehr Freude hervorgerufen haben als im Kreml. Der griechische Außenminister hat zweifelhafte Kontakte zum russischen Rechtsradikalismus. Athen könnte weitere EU-Sanktionen gegen Moskau blockieren. [...] Doch wer ist Nikos Kotzias? Der Athener Publizist Takis Michas nennt den neuen griechischen Außenminister zwar "fähig und gebildet", stellt aber auch fest: "Er ist dafür bekannt, dass er Putin und den russischen Erznationalisten Alexander Dugin bewundert."

Prorussische Regierung in Athen. Trojanisches Pferd Putins?
Neue Zürcher Zeitung, 18 januari 2015

Die beiden Koalitionspartner Syriza und die Unabhängigen Griechen sind sich nicht nur in der Ablehnung der rigorosen Sparpolitik einig. Sie sind beide auch prorussisch.

On the statement of the University of Piraeus regarding Kotzias and Dugin
Anton Shekhovtsov's blog, 29 januari 2015

Professor Angel Kotios, speaking on behalf of the University of Piraeus, has issued a statement in which he has tried to distance from Dugin [...]. Anyone who is more or less familiar with the academic practice, knows that a lecturer cannot simply "invite himself" to give a paper in a course of another lecturer. [...] and the transcript of the lecture confirms that Dugin was invited.

Alarm bells ring over Syriza's Russian links
Sam Jones, Kerin Hope en Courtney Weaver, Financial Times, 28 januari

Putins Trojaner
Jochen Bittner, Die Zeit, 29 januari 2015

Orthodoxe Freunde
Door Daniel Brössler en Christiane Schlötzer, Süddeutsche Zeitung, 29 januari 2015

Putin-Ideologe Dugin will Österreich auflösen
Door Boris Kálnoky, De Welt, 29 januari 2015

Der Mann soll großen ideologischen Einfluss auf Putin haben. In einem Interview verkündet Alexander Dugin eine "Ära der Großreiche" – dafür soll Österreich untergehen. Und das ist noch nicht alles.

Im Netz der russischen Ideologen
Door Meike Dülffer, Carsten Luther en Zacharias Zacharakis, Die Zeit, 6 februari 2015

Mächtige Russen wollen die EU spalten und kämpfen für eine Vorherrschaft Moskaus. Wie sie die griechische Regierung beeinflussen, zeigen Hunderte vertrauliche E-Mails.
[...] Kotzias hält als Fazit fest: "Russland ist für Griechen ein potenzieller militärischer und wirtschaftlicher Verbündeter, den sie respektieren und relativ gut zu kennen scheinen."

Τι απαντούν ο κροίσος Malofeev & ο θεωρητικός Dugin από τη Ρωσία για τις σχέσεις με έλληνες πολιτικούς
Αποστολή στη Μόσχα, Karchilaki.com, 9 februari 2015

[Interviews (in het Grieks) met Malofeev en Doegin, die alles wegwuiven; K]

Kremlin Think Tank Confirms Close Links with Kremlin and with New Greek Premier
Door Paul Goble, InterpreterMag, 15 februari 2015 

Poetins Griekse bruggenhoofd: de Doegin-connectie
Door Wierd Duk, The Post Online, 16 februari 2015

Russian resurgence: how the Kremlin is making its presence felt across Europe
Door Ian Traynor en Shaun Walker, The Guardian, 17 februari

[...] The Putin regime is bankrolling France’s National Front on the far right. On the hard left, it has close ties to the new Greek government of Alexis Tsipras whose leftwing foreign minister has said Greece could be Russia's "military and economic ally".

Alexander Dugin in Deutschland? Neurechter Verlag lädt rechtsradikalen Guru ein
Door Ken, Linksunten Indymedia, 7 februari 2015

Annäherung an Moskau: Tsipras beschwört "wunderbare Zukunft" mit Russland
Der Spiegel, 31 maart 2015

Links Griekenland loopt over van de Poetin-liefde
Door Stephan Sanders, Vrij Nederland, 17 april 2015

Volgens Anton Shekhovtsov doet Evgenia Ouzounidou, een communist die in het Griekse parlement zit voor Syriza, mee aan de conferentie "Donbass: Yesterday, Today and Tomorrow" met onder meer Front National in de Oekraïense regio Donbas op 11-12 mei 2015.

Die Separatisten und ihre rechten Freunde
Door Anastasia Magasowa, n-tv.de, 13 mei 2015

[...] Zum ersten Mal luden die Separatistenführer auch Vertreter Griechenlands ein. Die linksradikale Regierungspartei Syriza wurde von Evgenia Ouzounidou repräsentiert. "Das Problem ist, dass die Völker Europas nichts über die wirkliche Lage hier wissen. Leider unterstützen die USA die aggressive Position der Ukraine. [...]"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten