blogspot visitor

27 januari 2014

Dieudonné en Tariq Ramadan (deel 1)

De comeback van Jodenhaat

Lees ook:
2. Staaltjes Jodenhaat van Dieudonné
3. Het linkse activisme, Dieudonné en antisemitisme
4. Het abjecte netwerk van Dieudonné
5. Tariq Ramadan bouwt een brug naar... Dieudonné c.s.Vandaag was het Holocaust Remembrance Day. In de vooravond ervan liep door de straten van Parijs een stoet demonstranten, scanderend: "Jood, Frankrijk is niet van jou!" (slot video hierboven).
In Oost-Londen sprak een islamitische scholier op een plechtige bijeenkomst met de burgemeester en een voormalige hoofdrabbijn mooie woorden over de genocide op de Joden. Pijnlijk dat de jongen een fervente antisemiet blijkt te zijn[1], meedraaiend in een moslim-milieu dat fanatiek steun betuigt[2] aan de Palestijnen, tot en met bidden[3] voor "de ware moedjahedien overal ter wereld vechtend voor onze zaak" en "de bevrijding van de Al-Aqsa" (een moskee op de Tempelberg in Jeruzalem), lees: de omverwerping van Israël.
Vers in het geheugen ligt nog de aanslag van Mohamed Merah op een Joodse school in Toulouse in 2012, waarbij een rabbijn en zes kinderen omkwamen. Merah zou hebben gezegd dat zijn daad mede was ingegeven door antisemitisme; het is verdoezelend om antisemitisme als motief weg te praten of om de bij een zeer forse minderheid[4] in Frankrijk levende hekel aan Joden te veronachtzamen.
En dan was er in 2006 de marteling en het voor dood achterlaten door een bende jongeren van de Joodse Ilan Halimi, die kort erna bezweek[*].
Toegevoegd begin juli 2014: helaas is er de laffe terroristische aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei 2014 bijgekomen. Vier mensen werden in koelen bloede neergeschoten met een automatisch wapen, dat - zo bleek bij het oppakken van de verdachte - gewikkeld was in de zwart-witte vlag van de extreemgewelddadige, islamistische organisatie ISIS.
[einde toevoeging]

In het NTR-programma Onbevoegd gezag, op 24 februari 2013, gaven Turks-Nederlandse jongetjes openlijk blijk van schokkend antisemitische ideeën. Ze waren tevreden met het vermoorden van de miljoenen Joden in de Tweede Wereldoorlog. De Turks-Nederlandse programmamaker moest na de uitzending onderduiken wegens doodsbedreigingen uit deze hoek. Wetenschappelijk onderzoeker en publicist Zihni Özdil liet onlangs in tweets weten: "In twee weken Turkse tv kijken heb ik geleerd dat 'de joden' verantwoordelijk zijn voor alles tussen de val van het Osmaanse Rijk en Gezi-Park. Reken je antisemitische winst maar uit als je beseft dat 70 procent van de Turkse Nederlanders dagelijks naar die bagger kijkt. Jaar in, jaar uit."
Toegevoegd 24 februari 2013: op 18 februari tweette[5] ene Halil Tat, naar eigen zeggen een "accentloze Turk" en student in de sfeer van de jeugdzorg: "6 miljoen Joden dood. Maar ze hebben alsnog alle macht van de wereld. Daar maken ze misbruik van. Stel je eens voor wat als ze nog leefden!" [screenshot].
Toegevoegd v/a 12 juli 2014: de bekende Turkse zangeres Yıldız Tilbe tweet "Moge God Hitler zegenen om wat hij de Joden heeft aangedaan" en burgemeester Melih Gökçekn van Ankara steunt haar [screenshot].
Tijdens protesten op 11 juli in Parijs tegen Israëls bombardementen op Gaza als vergelding van raketten van Hamas vanuit dat gebied, werd "dood aan de Joden" geroepen, een Joodse vrouw belaagd met pepperspray en een synagoge (gelukkig niet succesvol) aangevallen met een vuurbom.
 
Demonstranten probeerden de Don Isaac Abravanel synagoge, waarin een dienst werd gehouden, binnen te dringen met knuppels en stoelen
Een Turks-Nederlands Gelders regioblad plaatste een ingezonden stuk [screenshot] dat zo begint: "De Joden in Nederland horen eigenlijk ook net zo aangepakt te worden als de Palestijnen in Gaza. Want een andere manier van aandacht trekken helpt amper tegen de machtige Joodse lobby."
De agressieve Bredase rapper Ismo zegt in een clip die op dit moment ruim 1,4 miljoen keer is bekeken: "Ik haat die fucking Joden nog veel meer dan de nazi's." Overigens in één adem met: "Niemand kan me breken behalve God"; en eerder in het nummer: "Ik geloof niks blind behalve de koran." Wegens de zin "flikkers geef ik geen hand" deed een Bredase homoactivist aangifte tegen Ismo; daarna werd de activist bedreigd.
Op Facebook heeft een hater de pagina "De joden moeten dood" geopend [screenshot]. Op een verzoek tot verwijdering reageerde Facebook in eerste instantie afwijzend, maar ik neem aan dat dit zal veranderen
Bij betogingen tegen het Israëlische optreden in Gaza op 19-20 juli in Sarcelles, een voorstad van Parijs waar veel Joden wonen, werd brand gesticht bij de koshere buursupermarkt Naouri en een apotheek met een Joodse eigenaar - zie ook hier en hier en hier.
Tijdens een betoging tegen Israël in Berlijn op 17 juli werd geroepen: "Jude, Jude, feiges Schwein, komm heraus und kämpf allein!" De Centrale Joodse Raad van Duitsland maakt zich grote zorgen, net als de regeringen van Italië, Frankrijk en Duitsland. 
Op de zo te zien pas begonnen blog Dutch Turks wordt een hetze gevoerd tegen Israël en staat een artikel "Vliegramp zionistisch complot?", waarin de aanslag op de MH17 op 17 juli 2014 in de schoenen wordt geschoven van "Joden (zionisten) die duistere praktijken erop nahielden (vliegtuigen tegen torens in New York lieten aanvliegen)" [screenshot].
Op 23 juli zijn voetballers van de Israëlische club Maccabi Haifa in het Oostenrijkse Bischofshofen belaagd  door betogers met Palestijnse vlaggen die het veld bestormden en met stenen gooiden. Een speler kreeg een karatetrap [screenshot].
Tijdens een anti-Joods protest in Den Haag op 24 juli werd geschreeuwd om - en door een van de sprekers verwezen naar - het vermoorden van Joden. Een blogger van Geen Stijl werd belaagd. Men droeg vele zwarte vlaggen met de shahada in witte letters (in zwang bij de taliban en Al Qaida) en een of enkele vlaggen van ISIS.
Op 24 juli werden er drie grote stenen gegooid tegen het glas van de achterdeur van opperrabbijn Binyomin Jacobs in Amersfoort, die zegt steeds meer te merken en te horen van Jodenhaat in Nederland.
Sheikh Abu Bilal Ismail, imam in Berlijn, bad recentelijk voor de vernietiging van (zionistische) Joden overal ter wereld.
Joodse schoolkinderen in een bus in Bondi (Australië) werden op 6 augustus bedreigd door acht neonazi's, die onder meer riepen dat hun keel zou worden doorgesneden.
Op 1 augustus tweette ex-PVV'er Arnoud van Doorn van de Haagse islamitische Partij van de Eenheid: "Joodse (!) wethouder Kukenheim blokkeert islamitisch voortgezet onderwijs in Amsterdam. Het moet niet gekker worden in dit land".
In Rome hebben op 8 of 9 augustus neonazi's die zich "Vita est militia" noemen, opgeroepen tot een boycott van Israëlische producten en Joodse handelaren en een lijst verspreid met vijftig winkels. Eerder werden gevels beklad met hakenkruizen. Alles Leben ist Kampf is een nazistische propagandafilm uit 1937.
Volgens de Turkse krant Ahaber, die op de hand is van Erdoğan en zijn AKP, wordt IS / ISIS gefinancierd door "de Joodse miljardair Henry Kravis" [screenshot].
Een Hagenaar die onlangs in een filmpje op YouTube dreigde met het doodschieten van 'zionistische zombies' is circa 9 augustus gearresteerd.
Rapper Appa noemde ISIS "slaven van de zionisten".
Projectleider Yasmina Haifi van Justitie twitterde op 12 augustus: "Isis heeft niets met islam te maken. Is vooropgezet plan van zionisten die bewust islam willen zwart maken." Een Facebook-pagina die zowel haar qua ambtenaar als haar antisemitische complottheorie steunde, haalde in een paar dagen ruim 4300 likes op [screenshot].
Rapper Appa riep op een Gaza-demonstratie (23 augustus): "Fuck zionisme, fuck de talmoed".
[einde toevoegingen - gestopt op 23 augustus]

Op 17 januari j.l zei senator Gianluca Buonanno van Lega Nord, die eerder de zwarte minister Cecile Kyenge racistisch had beledigd, over de journalist Gad Lerner: "Ik laat me door die Jood niet de les lezen!" (Om de schade te beperken veroordeelde zijn baas dit optreden, maar tot nu toe is er geen sprake van ontslag van Buonanno). Geert Wilders wil in het Europees parlement een fractie vormen met onder meer Lega Nord, de FPÖ, Front National en Vlaams Belang, partijen die - vrome bezweringen ten spijt - geenszins korte metten maken met Jodenhaters en holocaustontkenners. Een paar jaar terug typeerde Lena Posner van de Officiële Raad van Joodse Gemeenschappen in Zweden de Sverigedemokraterna: "Dit is een neonazi-partij [...] welbespraakt en getalenteerd [...] maar erg gevaarlijk." Ook de Zweedse Democraten wenst Wilders te betrekken in zijn EU-groep. De FPÖ praat met de Slowaakse neonazi's van SNS, haters van Roma, homoseksuelen en Joden, als mogelijke zevende partij van de extreemrechtse Europese alliantie; eerder benaderde men de Bulgaarse antisemitische partij Ataka.
De plaatsvervangende leider van de extreemrechtse Hongaarse partij Jobbik, die milities van de Magyar Gárda laat paraderen met goedvinden van premier Orbán, eiste in oktober 2012 dat een "lijst van gevaarlijke Joden" zou worden aangelegd. In mei 2013 liep de Hongaarse Garde te hoop tegen het World Jewish Congress dat plaats vond in Boedapest.
Volgens (zie ook hier) aanvoerder Oleh Tyahnybok van de neofascistische Svoboda, een motor van de huidige protesten in de Oekraïne, heerst in de Oekraïne - zei hij in 2004 - een "Moskovisch-Joodse maffia" en is in het verleden terecht strijd geleverd tegen "Moskovieten, Duitsers, Joden en ander uitschot". De "criminele activiteit van het georganiseerde Jodendom" moet worden gestopt, vindt hij. Een andere Svoboda-leider, Ihor Miroshnychenko, bestempelde de in de Oekraïne geboren actrice Mila Kunis als een "vuile Jodin". Philip Claeys van Vlaams Belang noemde vorig jaar de opening van een Svoboda-kantoor in Brussel een stap in de goede richting. Svoboda probeert zich naar het voorbeeld van de FPÖ nu voor te doen als een nette partij.

Op de ultralinkse site Krapuul werd het beleid van (de Joodse) minister Lodewijk Asscher vergeleken met de Neurenberger Rassenwetten en braakte scribent Ralph van der Geest uit: "Lodewijkje met dezelfde hobby als de Holocaustorganisatoren Stuckart en Heydrich Asscher". De Krapuul-redactie laat reaguursels door van ene Henk Veldman die het heeft over "jodenstreken". Dat geldt trouwens ook voor Joop.nl[*]. Vaste auteur Van Rossem (echte naam Bart Nijman) van het ultrarechtse GeenStijl dichtte zowel de broers van Bram Moszkowicz als de PvdA-politicus Robbert Baruch "jodenstreken" toe.

Om deze verontrustende signalen[6] weer met Frankrijk te besluiten: daar culmineerde tegen de jaarwisseling de affaire Dieudonné in een oproep van de minister van Binnenlandse Zaken om de shows van de populaire antisemitische cabaretier te verbieden. Voornoemde demonstranten in Parijs hieven gisteravond, naast het nationalistische "Allons enfants de la Patrie", Dieudonné's liedje "Sho-sho-sho-ahnanas"[7] aan, waarmee hij de (herdenking van de) massamoord op de Joden bespot.

De commotie rond Dieudonné maakte een stroom beschouwingen los, ook in ons land. In de volgende delen van wat een serie blogs moet worden, ga ik daar op in - met het oog op een bredere context, waarvan een deel hierboven is aangestipt. Ik hoop elke week tenminste één nieuwe aflevering te schrijven. Stay tuned.

Volgende deel >

Noten

[*] Toegevoegd juli 2014: Dit nog afgezien van het schandaal dat hoofdredacteur Francisco van Jole van Joop.nl ondanks herhaaldelijke kritiek blijft samenwerken met Peter Edel, de auteur van een antisemitisch boek dat hij nooit heeft ingetrokken.

[1] Ik wil overigens de mogelijkheid open houden dat de jongen in kwestie, Hassan Farooq, in minder dan een jaar tijd een heel andere en respectvolle kijk heeft gekregen op de holocaust. Voorshands ga ik af op de organisatie Stand for Peace, die doorgaans goed onderbouwde artikelen aflevert. Wel was in dit stuk een wederhoor op zijn plaats geweest. Maar ook als Farooq inmiddels niet meer zo denkt als vroeger, mag zijn (eerdere) kijk model staan voor die van veel moslims.

[2] Bekijk eens deze video van studenten aan het Newham Sixth Form College (NewVic), namens welke de islamitische scholier sprak op de Holocaust Memorial Day (de Britse naam voor de nationale invulling van de internationale herdenking op 27 januari). In de begeleidende nasjied - een islamitisch religieus, vaak strijdbaar lied - gaat het over "oorlog aan de Joden" en klinkt een bomexplosie. Uit de beelden blijkt hoezeer de solidariteit met de Palestijnen intens wordt beleefd en uitgebouwd, met liefdadigheidsmarkten, inzamelacties, lectuur enzovoorts - "zusters" en "broeders" gescheiden van elkaar, natuurlijk. Het Palestijnse kind in tranen (afbeelding rechtsonder, geknipt uit de video) mag wel de islamitische versie van het overbekende kitscherige huilende zigeunerjongetje worden genoemd (afbeelding rechtsboven).
Toegevoegd 29 september 2014: maar zie ook de aanvulling van de vierde noot[4] hieronder.

[3] De tekst van het gebed staat op de genoemde pagina; of hier een wat beter leesbare afbeelding. Het doet onweerstaanbaar denken aan het fameuze gebed als steunbetuiging aan jihadisten in onder meer Palestina, Soedan en Afghanistan, waarin Tariq Ramadan enige jaren geleden een zaaltje met islamitische studenten voorging.

[4] Volgens onderzoek door de Friedrich Ebert Stiftung (Berlijn, 2011) vindt 27,7 procent van de Fransen dat Joden in hun land teveel invloed hebben en 32,3 procent dat ze de holocaust uitbaten. Maar ook vindt 60,6 procent dat Joden "onze cultuur verrijken" (Nederland scoort daarop het hoogst met 71,8 procent, Polen en Hongarije gevaarlijk laag met slechts ruim 50 procent). 

Uit een peiling van de Anti-Defamation League (ADL), waarvan ik het jaartal niet zo snel kan vinden, bleek:
- 29 percent of French respondents believe that Jews are more loyal to Israel than to France.
- A quarter of respondents in France think that Jews have too much power in the business world.

- 24 percent believe that Jews have too much power in international financial markets.
- More than a third, 34 percent, believe that Jews still talk too much about what happened to them in the Holocaust.
- 13 percent of French respondents agree that the Jews are responsible for the death of Christ.
- 15 percent say that their opinion of Jews is influenced by the actions of the State of Israel.  Of those, 38 percent, say that their opinion of Jews is worse as a result of actions taken by Israel.
- 36 percent believe that the source of the current violence directed against Jews in Europe is a result of anti-Israel sentiment, while 20 percent believe the source of the violence is anti-Jewish feelings.
 

Het Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB) hield in 2008 een telefonische enquête onder 9000 mensen. Van de moslims vond 45 procent dat Joden niet te vertrouwen zijn. Eveneens 45 procent meende dat het Westen erop uit is de islam te vernietigen. Tweederde van de moslims zei dat religieuze regels belangrijker voor hen zijn dan de wetten van het land waarin ze leven. Driekwart meende dat er maar één geldige uitleg is van de koran.

Aanvulling 29 september 2014:

Anne Sinclair: 'I Don’t Believe That the French Jews Are Fleeing'
Door James McAuley, New Republic, 29 september 2014

[...] "But don’t believe that the French Jews are fleeing—it's absolutely untrue," she said, emphasizing the complicated nature of the statistics often used in the reports. French Jews may be leaving France in greater numbers than before, but so have many other French citizens, seeking friendlier business climates and lower tax rates overseas. "I don’t deny there’s a problem," Sinclair makes clear, "but everybody is fighting against it."
[...] Citing a recent PEW study [PDF] of perceptions of Jews in different EU countries, she notes that fewer than 10 percent of French participants polled had negative views of Jews, significantly lower than Greece, for instance, where 47 percent expressed negative perceptions.


Ter vergelijking: uit de PEW-peiling in 7 Europese landen rolt dat gemiddeld 50 procent een negatief beeld heeft van Roma, 46 procent van moslims en 18 procent van joden. Moslims zijn dus - moet ik echt toevoegen aan mijn cynische tweede noot[2] hierboven - de 'nieuwe zigeuners' van ons continent aan het worden.

[5] Andere tweets van Tat: "Laat joden met rust! Zij zijn de uitverkorenen! De kinderen van God. En de rest is hun slaaf en hoort hun te bedienen en voor hun te werken!" (16 februari). "Waarom zou een volk door zoveel andere volkeren uitgeroeid worden? Voor de lol? Misschien hebben ze t wel verdiend? Nu doen ze t zelf ook!" (10 februari).

[6] Wat betreft Nederland: volgens de laatst uitgekomen Monitor Racisme & Extremisme was in 2010 51 procent van de discriminatiefeiten op grond van racisme en 35 procent op grond van antisemitisme. Omdat er in ons land relatief weinig Joden zijn ten opzichte van niet-blanken, is dat laatste percentage hoog te noemen. Onduidelijk is of dit (mede) komt omdat Joodse Nederlanders relatief vaak aangifte doen. Of er sprake is van een stijgende trend, valt uit deze cijfers niet op te maken, mede omdat het aantal sterk samenhangt met gewelddadig optreden door Israël.

[7] De tekst draait erom dat de holocaust een leugen is, uit geldelijk gewin in stand gehouden door Joodse organisaties (CRIF, LICRA en andere, CRIF wordt gescandeerd tijdens bovengenoemde optocht), die "kaaimannen", "vliegende slangen" en "spuwende draken" worden genoemd. En passant komt de "voorhuid" langs.
Dieudonné's vergelijking van Joden met reptielen (sowieso een ontmenselijking) doet de gedachten uitgaan naar de antisemitische complotgek (en ex-voetballer) David Icke als mogelijke invloed: zie bijvoorbeeld hier en hier. Volgers van Icke zijn blijkens diens website (met forum) aardig geporteerd van Dieudo. Maar aanwijzingen van belangstelling van Dieudo voor Icke kan ik nergens vinden en op zijn website "Dieudosphère" ontbreekt de naam "David Icke" geheel. Wel is opmerkelijk dat de sekteleider Raël, die predikt over buitenaards leven, als een connectie van Dieudonné werd beschouwd; in 2009 heeft Raël zich overigens van Dieudonné gedistantieerd, maar eind vorig jaar sprak hij weer zijn steun uit (tenminste voor diens quenelle). David Icke lijkt  weinig met Raël op te hebben.

SHO-SHO-ANANAS

Dans le camp au Soleil
Dans le camp des merveilles
Y a des gros menteurs
Des dragons cracheurs
Et tout les enfants
Pour passer le temps
Shouina prépuce perdu
Du bambou du zgégou
En chantant cet air là :

[REFREIN:]
Shoah Nanas

Shoah Nanas
Si tu me prend par la Shoah
Moi je te prend par l'ananas
Shoah Nanas
Sho Sho Shoah Bricot
Il ne faut pas oublier
Alors pourquoi j'oublirai ?
Y a moyen d'un petit billet
Le billet dans le porte monnaie
Shoah Nanas
Shoah Bricot

Et dans ta télé
Que des déprépucés
Et des caïmans
Des serpents volants
Du soir au matin
Dans tout les recoins
Le CRIF, la LICRA, le MRAP
La HALDE, L'UEJF
Chantent tous ce refrain :

[REFREIN 2x]


Dit artikel is aangevuld op 28-31 januari.


Later toegevoegd:

Zentralrat verurteilt Juden-Hass bei pro-palästinensischen Demonstrationen
Zentralrat der Juden in Deutschland, 21 juli 2014

Berliner Linke-Chef: Der Hass gegen Israel ist unerträglich
Door Matthias Mesiner, Der Tagespiegel, 21 juli 2014

France, Germany, and Italy on Tuesday noted the Gaza fighting has seen a surge in “anti-Semitic” protests in EU states
Door Andrew Rettman, EU Observer, 22 juli 2014

Anti-Joods protest in Den Haag
NOS, 24 juli 2014

Antisemitismus: Staatsanwaltschaft ermittelt gegen Berliner Hassprediger
Door Paul Middelhoff, Der Spiegel, 23 juli 2014

Pro-Palestina of anti-Joods?
Door Amber Dujardin, Trouw, 25 juli 2014

Nederlandse Joden bedreigd om conflict Israël
Trouw, 26 juli 2014

[...] Nederlandse Joden [...] worden bedreigd en laten zich volgens De Telegraaf persoonlijk beveiligen. [...] Volgens een bron die zich bezighoudt met de veiligheid van Joodse burgers worden er 'in Amsterdam-Zuid auto's bekrast met hakenkruizen.

Drie keien tegen de glazen deur van de rabbijn
Door Wilfred van de Poll, Trouw, 27 juli 2014

Antisemitism on rise across Europe 'in worst times since the Nazis'
Door Jon Henley, augustus 2014

[...] according to academics and Jewish leaders, this time it is different. More than simply a reaction to the conflict [in Gaza], they say, the threats, hate speech and violent attacks feel like the expression of a much deeper and more widespread antisemitism, fuelled by a wide range of factors, that has been growing now for more than a decade.

Jews flee Paris after kosher shops and synagogues attacked
Door Charles Bremner, 16 augustus 2014 

Antisemitisme - Breekpunt; Khalil, doe me een lol
Door Margalith Kleijwegt, De Groene Amsterdammer, 27 augustus 2014

In Israël voelen ze zich wel veilig
Trouw, 18 augustus 2014

Franse Joden [...] vrezen voor het groeiende antisemitisme in Frankrijk.

Aantal antisemitische incidenten Frankrijk verdubbeld
Trouw, 12 september 2014

Hedendaags antisemitisme
Door Elma Drayer, Vrij Nederland, 24 september 2014

Today's Anti-Semitism Is a Ticking Time Bomb
Bernard-Henri Lévy, New Republic, 8 oktober 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten